De ce am concediat bona
Raspunsuri - Pagina 3
filofteia spune:
Mi-ka, eu i-am "trecut" cu vederea toate cele enumerate de tine.
Da motive de concediat bona, cele spuse de Wonderful si Marinel.
Letitia tu esti bona? Nu generaliza.... la mine bona este parte din familie, ca un fel de bunica.
La bona 1 am renuntat cand a spus ea, dar sincer nu stiu cine ar fi stat dupa ea 6 luni din care 3 a fost plecata ca a avut probleme. Eu am avut noroc ca am putut sa-mi schimb programul de lucru ca altfel eram nevoita s-o concediez.
Mi-Ka spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Mi-ka, eu i-am "trecut" cu vederea toate cele enumerate de tine.
filofteia, mda, poate i-as fi trecut si eu cu vederea, numai ca ea s-a ofticat cand i-am spus ce nu-mi place si nu a mai existat intre noi nici o comunicare asa ca am considerat de cuviinta sa o inlocuim

Si pe langa motivele enumerate de mine, mai sunt si altele,dar n-am mai vrut sa intru in detalii (ex. dupa nici 2 zile incepuse sa-si majoreze pretentiile si sa-si "taie" din atributiuni, desi stabilisem clar cu ea si o rugasem sa nu mai incurce daca nu e multumita etc)

_
Printesa noastra,Alexia
Letitia1 spune:
Letitia tu esti bona?

Eram sigura ca se gaseste una sa zica asa ceva.Ce e rau si degradant in a fi bona???? Nu, eu nu sint bona (desi aici e o meserie foarte buna) dar imi place sa tratez cu respect pesoanele cu care lucrez indiferent ca e bona, coafeza, director de banca, etc. La voi (marea majoritate) bona e un animal de casa care trebuie sa faca frumos de cite ori pocniti din degete.
ladyJ spune:
Fetelor,eu zic ca o bona profesionista este cea mai buna alegere.
O persoana care a facut o pregatire in acest sens,care stie cate ceva despre psihologia copilului,despre pedagogie,vreo limba straina,etc.
Ea stie ce are de facut,ce atributii are.Normal,costa mai mult dar macar stai linistita ca e copilul pe maini bune si nu i se afecteaza psihicul si fizicul micutului...
O ´´bona´´ din asta de ocazie e doar o tanti care a avut copii,i-a crescut cum s-a priceput si o doare undeva de greselile care le comite in cresterea micutilor.Defapt,ea nici nu considera ca(,)comite greseli.
Ele practica munca asta pentru a-si rotuji veniturile,nicidecum ca asta e meseria lor de baza.
Daca-i zici sa stranga lucrurile copilului iti zice ca ea nu-i menajera.Daca-i zici sa faca o supica pentru pranz zice ca nu-i bucatareasa.Nici macar atributiile ei nu sunt clare,nici de-o parte nici de alta.De aceea apar conflicte.
Chiar sunt curioasa,cam cat costa o bona profesionista?
Oricum,parerea mea este ca e o investitie buna.
Sanatate!
ladyJ
O palma data la timp face mai mult decat o mangaiere.
filofteia spune:
quote:
Letitia tu esti bona?
Eram sigura ca se gaseste una sa zica asa ceva.Ce e rau si degradant in a fi bona???? Nu, eu nu sint bona (desi aici e o meserie foarte buna) dar imi place sa tratez cu respect pesoanele cu care lucrez indiferent ca e bona, coafeza, director de banca, etc. La voi (marea majoritate) bona e un animal de casa care trebuie sa faca frumos de cite ori pocniti din degete.
quote:
Putin mai jos e un subiect intitulat "De ce am concediat bona ". Sa le vedeti pe alea de acolo ce fel discuta despre bone de parca ele ar avea singe albastru iar saracele femei (care fie vorba intre noi, muncesc pe 3 lei la ele), bonele, ar fi ultimii oameni. Cind m-am luat de ele, care credeti ca a fost prin intrebare: esti cumva bona? Adica numai daca esti bona poti sa ai alte viziouni, altele decit ele in ce priveste aceasta meserie. Bonamea, pun pariu ca urmatoarea postare va fi ca eu si cu tine ne cunoastem (si tu esti bona, desigur) si vrem sa instigam la revolta bonele din Romania impotriva unora cu singe albastru cum sint ele.
Si eu eram sigura ca o sa spui ca nu ...
Oricum limbajul tau lasa de dorit si fii sigura ca o astfel de bona ar fi refuzata chiar si de mine, care am niste vederi foarte largi. Dar daca eu am bun simt, doresc si de la bona acelasi lucru.
Cum am mai spus ma consider norocoasa cu bonele... bona 2 a devenit ca o bunica pentru fiimiu, chiar ne-a spus ca daca plecam pe undeva sa-l lasam la ea sa doarma peste noapte (din proprie initiativa). Ii culege flori si tot felul de gaze dupa care fiimiu este inebunit. Niciodata nu i-am cerut sa faca ceva in casa, dar cand are chef imi mai calca rufele, iar eu ii multumesc pentru asta. Eu fac mancare, eu curat, eu spal, eu calc, eu i-au copilul de la diverse activitati extra (ea il duce, este foarte aproape si merge pe jos, desi ii dau mereu bani de masina, il lasa acolo si pleaca).
bonamea spune:
Exista si bone bune care au ghinionul sa dea peste oameni care le trateaza ca si pe catelul din curte,sau mai rau,si cand bona decide sa plece-nemultumita-o fac de tot rasul si in nici un caz nu i-ar da o recomandare buna in caz ca are nevoie la o agentie.Care este deosebirea dintre bona si educatoare ptr.copii pana la varsta de 3 ani?educatoarea beneficiaza prin contractul de munca de weekend,concediu anual,salariu+asig.de pensie si sanatate,respect din partea parintilor(si cadouri cu diverse ocazii)mancare la serviciu din "oala" ptr.copii(meniu gratis dimineata si la amiaza),program de lucru limitat prin contract
iar bona-scrieti voi ce oferiti-fara contract de munca care sa reglementeze conditiile de munca si obligatiile ambelor parti
VA PUP SI SA VA GASITI BONA VISATA-IDEALA,ASA CUM SI BONELE VISEAZA LA LOCUL DE MUNCA IDEAL

VA INVIT SA CITITI SI PE
WWW.BABYKLAPPEROMANIA.CABANOVA,RO
SI BONA SCLAVA SECOLULUI XXI-CERSETOAREA DE MAINE
SA AUZIM NUMAI DE BINE
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by bonamea
Exista si bone bune care au ghinionul sa dea peste oameni care le trateaza ca si pe catelul din curte,sau mai rau,si cand bona decide sa plece-nemultumita-o fac de tot rasul si in nici un caz nu i-ar da o recomandare buna in caz ca are nevoie la o agentie.Care este deosebirea dintre bona si educatoare ptr.copii pana la varsta de 3 ani?educatoarea beneficiaza prin contractul de munca de weekend,concediu anual,salariu+asig.de pensie si sanatate,respect din partea parintilor(si cadouri cu diverse ocazii)mancare la serviciu din "oala" ptr.copii(meniu gratis dimineata si la amiaza),program de lucru limitat prin contract
iar bona-scrieti voi ce oferiti-fara contract de munca care sa reglementeze conditiile de munca si obligatiile ambelor parti
VA PUP SI SA VA GASITI BONA VISATA-IDEALA,ASA CUM SI BONELE VISEAZA LA LOCUL DE MUNCA IDEAL
VA INVIT SA CITITI SI PE
WWW.BABYKLAPPEROMANIA.CABANOVA,RO
SI BONA SCLAVA SECOLULUI XXI-CERSETOAREA DE MAINE
SA AUZIM NUMAI DE BINE
iubeste si vei fi iubit,iarta si vei fi iertat,fii fericit
Uite Bonamea,ca te gasesc iar,la alt topic(cu aceasi tema ce-i drept)
Parerea mea e ca,educatoarea are o pregatire,lucreaza cu mai multi copii intr-o institutie,are notiuni despre educarea copilasilor,notiuni certificate de anumite institutii.
Bona(acum vorbesc de bona fara pregatire)nu are cunostinte de psihologie,de pedagogie,etc.Deci este practic inferioara ca pregatire,educatoarei.Acesta ´´inferioritate´´ atrage dupa sine un salariu mai slab,fara foarte multe beneficii(dar nu e o regula).
Bona profesionista este mult mai bine cotata,are salarii mai mari(gratie pregatirii) isi cunoaste foarte bine atributiile,lucreaza ´´ca la carte´´.
Pe mine intotdeauna m-au intrigat pretentiile unei menajere sau ale unei bone de exemplu,care doar cere,iar serviciile ei sunt invers proportionale cu pretentiile.
Pregatire zero,daruire zero,profesionalism zero.Pai atunci,cum sa ne intelegem?
Asta e parerea mea.
ladyJ
ladyJ spune:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Putin mai jos e un subiect intitulat "De ce am concediat bona ". Sa le vedeti pe alea de acolo ce fel discuta despre bone de parca ele ar avea singe albastru iar saracele femei (care fie vorba intre noi, muncesc pe 3 lei la ele), bonele, ar fi ultimii oameni. Cind m-am luat de ele, care credeti ca a fost prin intrebare: esti cumva bona? Adica numai daca esti bona poti sa ai alte viziouni, altele decit ele in ce priveste aceasta meserie. Bonamea, pun pariu ca urmatoarea postare va fi ca eu si cu tine ne cunoastem (si tu esti bona, desigur) si vrem sa instigam la revolta bonele din Romania impotriva unora cu singe albastru cum sint ele.
--------------------------------------------------------------------------------
Letitia,nu e frumos din partea ta!
Mergi asa cu barfa de la un topic la altul?
Nu trebuie judecate fetele pentru parerea lor proprie despre bonele pe care le-au avut.Este experienta lor,nu a ta.
De unde stii tu ca fetele care au scris aici isi platesc bonele cu ´´3 lei´´????De unde stii tu cat de bune sunt bonele alea?
Unele nu merita nici trei lei pentru munca prestata,ti-o spun cu toata sinceritatea.
Ironiile de genul:´´astea care se cred cu sange albastru´´ nu-si au locul aici.E normal sa fii precaut in alegerea bonei si enormal sa existe profesionalism atunci cand alegi sa practici aceasta meserie.
cristianamat spune:
va pot spune, asa cum s-a si concluzionat pe aici, ca exista bone si bone...Eu am o tanti in bloc care pe 7 mil il tine pe un baietel zi si noapte, parintii lui vin si il iau cand au timp de el (tatal avocat, mama reporter) si il creste ca si cand ar fi al ei...repet pe 7 mil lei si stie copilasul asta o groaza de cantecele si poezii la 2 ani si 3 luni. Alte 2 tanti care au grija de copii, pe 9 mil, stau 8 ore, timp in care la dau copiilor respectivi doua jumatati de romergan sau alt somnifer ca sa poata sta linistite si ele ca mai au treaba si acasa dupa ce pleaca de acolo...
eu am hotarat cu sotul meu fie sa o ducem la o gradi de la 8 la 2 sau 7 seara de la 1,9 luni, fie sa o lasam cu tanti si cu baietelul...noi iesim seara afara f multi cu copiii, ii aliniaza mamaie pe toti si ii linisteste, le gaseste ocupatie la fiecare...la a mea nu ca e prea mica dar ii spune poezii si e pitica incantata
Roxana_G spune:
Foarte bine ca ai concediat-o, o regasesc si pe vechea mea bona in pretentiile ei, mai putin cu treaba in casa pe care o facea.
Mi-a atras atentia cum ai formulat povestirea "motive de neiertat". Ei bine uneori lucrurile par maruntisuri si dupa un timp ai tendinta sa uiti si sa ierti si cum ai avut incredere mult timp in vechea bona ai tendinta sa o reprimesti. Din experienta mea omul nu prea se schimba si in scurt timp ii revin obiceiurile vechi care te suparau, chiar daca nu erau de neiertat.
Eu am concediat prima bona a Alexandrei (prima stabila adica), a crescut-o pe Alex de la 6 luni la 2 ani. Primul an a fost minunata, de incredere, avea grija si de casa si de Alex. Atat a sapat-o pe menajera ca sa ii ia si locul ei, incat asa a ramas. Pe masura ce crestea copilul insa nu mai avea timp de casa si nu prea mai era nimic la locul lui. Program initial de 10 ore, salariu mare. Plus salariul menajere. La un jumatate a inceput primul santaj, pentru ca mama era bolnava si nu mai putea sa vina sa ma ajute seara, cand pleca ea, a inceput cu pretentii si mai mari de bani. Casa era ca la nebuni, a zis ca nu mai poate sa se ocupe, si cand am adus pe altcineva a zis ca nu are sens sa mai aduc ca le face ea, dar nu pe banii aia. Nu va spun ca a negociat la sange. Or ...or...I-am dat ce a vrut.
La o luna dupa mi-a comunicat ca isi duce fata la scoala si nu mai vine dimineata. Am inscris-o pe Alex la gradi particulara la un an si 7 luni, nu aveam de ales. Insa bona se razgandise, ca ea vine dimineata si nu dupa amiaza, si cerea dupa-amiaza liber. Dar nu mai aveam ce face, plus ca nu aveam solutie pentru diminete. Insa bona voia salariul nemodificat, si program jumatate. Si de atunci numai scandaluri, nemultumiri, si invoieli. 2 din 5 zile avea probleme, pleca devreme, incat venea mama zilnic. Am lasat fata la program intreg la gradi, nici asa nu putea sta seara ca voia acasa la familia ei. Totul a culminat cu solicitarea sumei de 3 milioane pentru curatenia generala in apartament de 2 camere, in afara sumei pe care o primea oricum pentru curatenie si ce mai facea pentru Alex. I-am zis adio!
Insa in noiembrie anul asta a vrut sa revina, am primit-o ca menajera de cand am aflat ca sunt insarcinata in speranta ca ma va ajuta cu BB2. Insa lucrurile au luat-o razna iar, nu mai face mai nimic, pleaca mereu devreme si lasa lucruri nefacute, se invoieste mereu, are pretentii si face scandal din orice, eu nu pot spune nimic si nu pot face nici o observatie. Nu mai zic ca e neatenta, strica tot, a uitat fier in priza de 2 ori (una din dati pe masa direct, bine ca nu a luat foc), gazul aprins, usa deschisa, etc. Imi e jena sa ii zic tocmai acum ca nu mai vreau sa o tin, insa nu cred ca va face fata la BB2, nu am liniste sa il las cu ea si eu ma cert cu ea pentru exact aceleasi motiva ca inainte.
Asa ca...Anca, e bine ca ai schimbat-o desi e greu, si nu ceda sa o reprimesti. Insa e greu pentru tine cu 2 fete acum, exact acum aveai nevoie de ajutor.
Rox
37+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)