relatia parinte-copil dupa divort
Raspunsuri - Pagina 2
A_Iulia spune:
Ramona,
Pai eu n-as vrea acum sa deschid cutia pandorei. Ma gandesc ca atunci cand o s-o vad nelamurita de ceva, sau ca face vreun rationament, am sa mai sap pe langa subiect. Are totusi 3 ani...si habar n-are ca mama ar trebui sa stea cu tata. La ea poate asta i se pare anomalie si situatia de la noi normalitatea.
Azi m-am dus eu si am luat-o de la gradinita, desi ar fi trebuit sa se duca tatal ei si ea stia de asta. Si m-a intrebat: "de ce n-a venit tati sa ma ia?" i-am explicat frumos si a trecut rapid peste subiect. Of, sper sa fie din ce in ce mai rare refuzurile ei.
O s-o trimit in week-end cu el la mare. Nu week-end-ul asta ca avem program, celalalt. Sa vedem ce-o mai fi.
El - iar suparat in telefon. Ce sa-i mai zic? Ii repet intr-una : O sa fie bine, o sa fie bine ai sa vezi. Nici eu nu stiu ce sa-i mai zic.
Adina + Olivia 04.03.2004
Ramona J spune:
Adina, vorbesc din experienta. O subestimezi, ea intelege ca situatia voastra e diferita. Cred ca mai rau faci daca ignori.
Sugeram o carticica tocmai pentru ca sa fie discutia la nivelul ei de intelegere. Poate e vreun psiholog pe forum, sa explice mai bine decit mine.
Treptat ii vei putea vorbi la alt nivel, dar nu ignora ceea ce se intimpla acum. Linisteste-o acum, in loc sa escaladeze situatia.
Eu nu as trimite-o cu forta, asteapta mai bine sa se linisteasca apele.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
A_Iulia spune:
A, pai nici prin cap nu-mi trece s-o trimit cu forta, si nici el nu ar lua-o asa.
Zici ca isi imagineaza? Ciudat. Nici nu stiu ce discutie sa deschid si cum. chiar m-ar ajuta cineva sa-mi spuna cum sa fac.
Hai sa-ti mai povestesc ceva. Ne jucam si ea zicea ca ea e bambi, si ca eu sunt marele print al padurii. Si i-am zis ca ea e bambi si eu sunt mama lui bambi. Ea - nu! Ea e bambi si eu sunt marele print al padurii.
Noroc ca era mama mea in zona si m-a lamurit: marele print al padurii are grija de bambi pana creste mare, si de aia imi zice Vivi ca sunt eu marele print al padurii, ca am grija de ea mereu.
Mie mai tare mi-e frica sa nu subestimeze rolul tatalui ei in tot circuitul. De fapt si eu il cam subestimez rolul asta, ce sa zic. De fapt nu mi-e chiar frica, dar mi-ar parea rau sa nu beneficieze de clipe minunate cu el.
A_Iulia spune:
Si daca tot am pus un titlu general: Credeti ca ii lipseste un model masculin? Si de fapt, ii lipseste notiunea de cuplu la parinti?
Teoretic ar fi mai bine pentru Vivi daca eu m-as recasatori (nu cu tatal biologic, evident)?
Exista cineva in situatia asta, in care tatal biologic are o relatie puternica cu copilul - adica amandoi tatii implicati in crestere si educare?
Ramona J spune:
Teoretic suna bine. In practica s-ar putea ca fostul tau sot sa treaca printr-o noua transformare daca apare un nou mascul in scena.
Pentru fetita va fi o perioada si mai confuza. Nu spun asta ca sa te descurajez. Dimpotriva, cred ca ai tot dreptul din lume sa iti gasesti fericirea. Va trebui insa sa gasesti un tata pentru ea, nu doar un sot pentru tine. Asta e mai greu.
Daca mama ta a deslusit sentimentele fetei din jocul respectiv, poate il folositi in continuare ca sa lamuriti situatia.
Iti spun sigur ca pricepe. De fapt as spune mai degraba ca isi pune intrebari.
Poate gasesti un psiholog bun care intelege ce se intimpla cu copiii in asemenea situatii si gaseste si raspunsuri.
Eu nu am avut nici o relatie cu tatal biologic si s-a discutat prea putin despre el. Dar tin minte ca de pe la 3-4 ani a inceput sa ma preocupe situatia, atunci am observat ca sint familii care sint altfel.
A_Iulia spune:
Ramona, dupa ce am postat iar ne-am jucat de-a bambi.
De data asta am clarificat ca ea e bambi si eu sunt mama lui bambi. Iar marele print al padurii e tati. S-a uitat cam chioras la mine, dar serios spun ca nu stiu ce sa-i explic si cum ca nu am idee ce-i in capul ei si daca ea nu spune nu am cum sa aflu. Mi-e aiurea sa incep sa-i explic ca mami cu tati nu locuiesc impreuna cand ea nu ma intreaba asa ceva si am senzatia ca s-ar uita la mine ca si cum i-as explica ca soarele e pe cer si nu pe jos.
Pana una-alta, ea e bambi si eu sunt mama lui bambi. Macar pe asta am rezolvat-o.
Of. M-as duce si la psiholog, daca lucrurile evolueaza.
Deci zici ca ar fi mai bine pentru ea sa ma recasatoresc?
Transformarea lui tati este improbabila, la cat il cunosc, nu ar avea decat de pierdut. Sau in fine, ma gandesc ca ar putea fi conditionata doar de comportamentul celui de-al doilea.
Nu ma gandesc prea mult la fericirea mea, eu am atins o stare de echilibru acum incat nu m-am putut hotari sa fac pana acum pasul asta si am preferat sa renunt la ce relatie am avut. Azi am inceput sa gandesc altfel , daca nu ar trebui s-o fac pentru Vivi. Nu mi s-a parut ca-i lipseste ceva pana acum.
Adela99 spune:
Adina, mi-ai amintit de vremurile cand ma uitam la desene cu fimiu. al meu cand ne uitam la Bambi, iesea din camera inainte de momentul in care mama lu'bambi e impuscata :-(
voi va uitati de fapt la Bambi continuarea? in care tatal, marele print al padurii e ocupat cu lucruri mai importante decat bambi, iar cand ii acorda atentie e pentru a-i face observatie? si unde bambi incearca sa-i faca pe plac tatalui? iar acesta incearca sa gaseasca o alta ciuta ca mama adoptiva?
A_Iulia spune:
Haha Adela alta ciuta zici? La asta nu m-am gandit deloc.
Ne uitam la ambele parti. Da' ce-i drept, intrucat mama lui bambi moare in prima parte, prefera sa se uite la partea a doua.
A_Iulia spune:
Ei, oricum, ambele parti sunt in limba engleza, asa ca nu intelege ea chiar tot.
Nu e titrat ca e adus direct din uk, aici la noi nu l-am gasit.
Ramona J spune:
Adina, nu cred ca trebuie sa te recasatoresti pentru ea. Nici macar pentru tine... Vreau sa zic ca trebuie sa faci cum e bine pentru tine. Adica daca ti-e bine singura (ca sa zic asa) atunci e in ordine asa. Nu cred ca toata lumea trebuie sa fie neaparat casatorita.
Ma gindeam doar ca atunci cind te vei recasatori, daca o vei face, va trebui sa va gasiti din nou echilibrul. Cred ca pentru fostul tau sot va fi destul de greu sa accepte un nou "tata". Dar daca zici ca-i baiat destept si stie ce e bine pentru el... e bine!
Fiica ta va mai trece in timp prin asemenea perioade. Cred ca e inevitabil, se maturizeaza. In anii mei rebeli am acuzat-o pe mama... ce timpita eram! Ma rog, creste, descopera lumea din jur si compara situatia ei cu ceea ce vede la altii. Pe vremea cind eram eu mica nu erau multe familii in situatia asta si era ceva mai greu. Uite ce-am patit eu la scoala, in clasa intii. Ne-a intrebat tot felul de date personale, printre care si numele parintilor. Cind a venit vorba de tata eu am zis "nu am". Cred ca am socat! Pina la urma a reusit invatatoarea sa-mi explice ca trebuie ca exista un tata... Era, desigur, si-i stiam si numele doar ca pentru mine nu exista! Dar dupa cite o intimplare de genul asta aveam tot felul de framintari, imi puneam intrebari... Am fost intotdeauna o fire retrasa si am avut sentimentul ca nu ar fi bine sa intreb acasa despre treaba asta. Asa ca n-am facut-o si am continuat sa-mi pun intrebari in sinea mea...
In concluzie nu stiu exact cum trebuie sa abordezi situatia, dar consider ca semnalul de alarma a fost tras de fiica ta si nu cred ca e bine s-o ignori. Ea a deschis discutia asa cum se pricepe...
Sper sa gasesti o solutie, imi pare rau ca nu stiu care e aia, dar sint sigura ca nu e bine s-o ignori.