apartament sau casa?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinuca spune:

Gratiela, merci de sfat dar nu am cum sa pastrez apartamentul.Mi-ar veni rata prea mare si in plus cu diferenta dintre ap. si casa construita vreau sa incep un bussines.
La mine problemele nu-s chiar grave.Ma mut cu 12 km mai departe de locul unde stau acum.Si am de gand sa duc piticii zilnic la gradi si apoi la scoala la Bucuresti (nu-mi vine sa-i dau la alea de la tzara)si sa continuam si programul extra (inot,engkeza, teatru etc).
Mi-ar ramane dupa constructie cam 20-30 de mii de euro, bani cu care pot plati benzina si-mi pot permite sa nu ma intorc la serviciu la anul si sa stau acasa pana mai cresc copii incercand ceva pe cont propriu.
Mi-e frica tare dar...pana la urma..sunt doar 12 km departare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen spune:

Ne-am mutat acum 3 ani la casa si ne-a fost destul de greu, mai ales ca noi vandusem doar jumatate de garsnoiera si restul din credite.
Inca locuim doar la parter si mai facem pe parcurs unele altele. Daca ma intrebai acum 2 ani cum e la casa ezitam sa iti dau un raspuns dar acum fara dubii pot spune CASA. E minunat cand vara dimineata fetele ies pe terasa (in pijamale) sa strige pisica sa vada ce mai face cainele. Cand tunde sotul meu gazonul ele sunt prezente la adunat iarba etc. Intr-adevar e mai multa treaba la casa (ai de intretinut nu numai casa ci si curtea) dar se merita zic eu.

carmen & ana (04.11.2002) & daria (22.12.2004)
Regretul zilei de ieri si grija zilei de maine ne fura bucuria zilei de azi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns uricarudiana spune:

deci pana la urma tot casa e sfanta. asa ma gandeam si eu. nu spun ca ar fi usor cu mutarea dar cred ca e mai bine. de fiecare data cand merg undeva la tara sunt atat de linistita si nu imi mai vine sa plec. cum intru in oras imi vine asa o gramada de griji pe cap, un chef de cearta , si nu stiu de ce dar nu ma simt fericita. am mereu un motiv de nemultumire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

La casa - mare. Eu nu imi imaginez cum ar mai putea o familie de 3 persoane sa traiasca la 3 camere, mi s-ar parea enorm de inghesuit...dormitoarele-s pentru dormit, salonul pt. zacut ziua si camerele de lucru - birou, atelier, colt de lectura, spatiu de alergat in casa iarna...apoi curtea...Sa te trezesti dimi in ciripit de pasarele si sa joci un fotbal de incalzire cu copilu', dupa care cafea la terasa si miros de iarba!

Iar masina pt. a merge la serviciu ? E f simplu, e preferabil 1 ora-2 pe zi pt. a ajunge in paradis la tine acasa decat sa statul in trafic 1 juma' de ora ca sa ajungi seara intr-un bloc de beton. Poa' sa fie el si in aur pe dinauntru, un apartament la bloc ramane un apartament la bloc....e confort 14' comparativ cu o casa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Depinde de situatia materiala.

O casa este foarte buna si mult mai placuta este sederea in ea. Ai gradina ta sau macar un spatiu unde sa iesi si unde poti pune verdeata. Poate un spatiu mai mare de locuit. N-ai vecini lipiti de perete. Si nici nu se aude apa cum se trege la wc-ul de deasupra ta.
Dar trebuie in permanenta s-o reconditionezi, s-o intretii, accesul in oras se face mai greu pentru orice ai avea nevoie, vecinii n-au treaba cu tine, iar daca ai pleca intr-un concediu poate ca, in absenta ta, ai avea "musafiri". Facturile sunt mari si la gaze si la apa si la curent proportional cu casa.
Iar iarna toate zonele frumoas cu case sunt aproape sinistre si greu de ajuns.

Dar la bloc, material vorbind, este mai ieftin. Iar intretinerea lui nu este necesara decat poate la 4-5 ani ca sa-l mai zugravesti nitel.
Vecinii pot devenii "oameni de paza" pentru cand nu esti acasa.
Iar accesul in oras pentru orice ai nevoie este mai usor. Vezi, medic, farmacie, servici, magazine chiar si non-stop. Plus, cand va aparea copilul: gradinita, scoala...

Deci fiecare are si bune si rele.
Cum va simtiti voi in stare sa traiti asa sa alegi.

Nu cred ca poate cineva sa-ti spuna pur si simplu, fa asa, ca nu gandeste si nu simte in locul tau.

Dar indiferent de alegere, sa va simtiti bine si sa fiti fericiti!

Uite, eu, desi vroiam casa, am ales o zona noua si buna din Bucuresti unde am luat un apartament de 4 camere pe care l-am amenajat ultra-super-mega. Am optat pentru asta si din cauza copilului pe care vreau sa-l dau la gradinita aproape de casa si sa nu-l chinui, dar si pentru servici ca sa ajungem repede.

Iar cu banii care ne-au ramas, putini. Am luat o mana de teren intr-o zona civilizata si ne facem casa la tara. Ajungem repede la fiecare sfarsit de saptamana si in concedii. Si am ,in felul asta, si iarba verde, liniste si spatiu de alergat pentru copil.
Per total am iesit mai ieftin si mai comod.

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinuca spune:

Cristina, nu te supara..dar intrebarea era pusa de un om cu venituri..hai sa spunem medii.Pai tu crezi ca daca am avea bani sa ne luam si un apartament de 4 camere la bloc, sa il si amenajam, sa ne luam si teren la tzara si sa facem si o casuta de vacanta acolo,ne-am mai intreba ce sa facem?
Bravo tie ca ai avut venituri dar la noi finantelele sunt relativ limitate si intrebarea se punea daca facem casa sau luam un apartament.Si punct!

In al doilea rand,imi permit sa te contrazic in ceea ce priveste vecinii "paznici" care nu intervin decat atunci cand le este si pielea lor in joc sau atunci cand au de barfit cate ceva.Nu cred ca te poti baza pe ei.
In alta ordine de idei, treaba cu intretinerea iar nu e un argument.Am platit la 3 camere 5 milioane iarna trecuta.In conditiile unei case bine izolate si al unei centrale bune caldura cel putin nu te costa mai mult de 2 milioane.Apa calda vara (chiar si iarna) o poti face(cu eficienta extraordinar de mare)cu panouri solare si astfel pe timpul verii nu platesti nimic.Eu la bloc, acum, pe iunie trebuie sa platesc 800 de mii.

Inca ceva...treba cu gradinita langa casa... sa nu chinui copilul...
Asta ma vizeaza personal si consider ca cele 20 de minute pe care la fac pana la gradi nu sunt un chin ci un prilej de a sta impreuna de a canta in masina si spune povesti iar timpul petrecut in gradina jucandu-ne la aer curat cred ca compenseaza drumul mai lung spre gradi.Nu vad,sincer,unde e chinul.

Mergi la inceput

Draga Irinuca,
veniturile mele sunt din sistem bugetar adunate si nu te gandi ca lucrez in Parlament.

Si ca sa fiu mai explicita voi da niste sume:
- apartament: 160mii cu tot cu amenajarea. Voi pune eventual poze pentru neincrezatori.

- casa de la tara ma costa: 40-50mii cu totul

In total 200 mii, hai, daca vrei tu, mai pune inca ceva. Cat vrei.

Si acuma, spune-mi tu cam cat costa o casa nou construita la marginea orasului.

Daca faci 20 minute pana la gradinita inseamna ca este aproape, daca ramai blocat pe DN1 inseamna ce-am vrut eu sa explic si n-ai inteles tu, dar ai judecat.
De fapt, singura ai zis mai sus ca e ceva mai greu, dar acuma, din spirit de contrazicere, rectifici. Si nu cred ca stai cu copiii si spui povesti si canti doar in masina.
Si nici nu cred ca ti-ai dori sa stii cum e sa-ti urci noaptea copilul in masina ca sa ajungi in urgenta la spital. Ca de doctor pana unde stai tu, nu se pune problema.

Nu am spus ca vecinii sunt neaparat amabili, dar poti da si de oameni cumsecade. In plus, e mai greu un hot sa sparga un apartament de bloc decat o casa izolata printre altele la fel.
N-ai decat sa ma contrazici cat vrei.

Iar intretinerea 800mii vara este o intretinere suficient de mica si oricum mai mica decat, poate, au altii in alte zone.
Oricum, intretinerea se calculeaza si dupa cat consumi, nu?, dar tine si de fondul de rulment si de...administrator.

Cei care stau la case si nu platesc vara mai nimic, de cand incepe sa se raceasca isi platesc confortul si "economia" de peste vara cu niste facturi mari sau se aduna toti intr-o camera de zi, cam cum faceau bunicii la tara, dar fireste la un alt nivel. Ca una e sa dai drumul la caldura in ditamai casa si alta e sa mearga numai intr-o camera-doua.

Pe langa toate astea, constructiile recente chiar daca sunt frumose si te incanta sunt construite in mare graba sau (depinde de constructor) cu materiale de calitate indoielnica. Si te trezesti dupa doi ani ca ai peretii sparti prin casa sau ca s-a "stins" tot aspectul pentru care o cumparasesi mai repede decat "casa bunicilor" din Chitila de 60 de ani sau altele.
Trebuie sa fi foarte atent si sigur de alegerea pe care o faci cand alegi astfel de case. Pentru ca romanul a devenit peste noapte constructor, cum a vazut ca se poate face bani.

Asa ca, ai stiut sa ma ataci in mod nejustificat.

In plus, tot ce-am zis sunt parerile mele personale, sunt pertinente si adunate de la toti care au ori case ori apartamente, si puse cap la cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns briza_marii spune:

quote:
Originally posted by miria_cristina
veniturile mele sunt din sistem bugetar adunate si nu te gandi ca lucrez in Parlament.

Si ca sa fiu mai explicita voi da niste sume:
- apartament: 160mii cu tot cu amenajarea. Voi pune eventual poze pentru neincrezatori.

- casa de la tara ma costa: 40-50mii cu totul

In total 200 mii, hai, daca vrei tu, mai pune inca ceva. Cat vrei.

Mai se fac angajari la voi? Cred ca suntem multe fete care am vrea 200.000 din sistem bugetar. E adevarat ca nu ai precizat ca TU i-ai strans. Probabil ca au inceput buncii, parintii....

briza_marii
www.flickr.com/photos/10784363@N03/" target="_blank">poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Dar la bloc, material vorbind, este mai ieftin. Iar intretinerea lui nu este necesara decat poate la 4-5 ani ca sa-l mai zugravesti nitel.

Intretinerea unul apartament este necesara atat la interior cat si la exterior. E obligatoriu sa fie facute renovari la acoperis, pe peretii exteriori, izolare, infrastructuri (reteaua electrica, tevile de apa, etc), astea costa f multi bani.

Dar stiu ca in Ro nu prea se fac, si din aceasta cauza daca veti cumpara un bloc la 10 ani din Ro cu unul la 100 de ani dintr-o tara occidentala nu veti remarca diferente. Eu in Canada am locuit cu chirie intr-un bloc de 85 de ani de 100 de ori mai frumos si mai sigur decat blocul meu din 1982 de la Buzau. De aceea cu timpul si apartamentele se vor devaloriza, pt. ca daca nu exista cooperare si mai ales bani ai tuturor proprietarilor de apartamente din bloc si sa se investeasca zeci de mii de euro in intretinerea cladirii, building-ul se va deteriora cu viteza luminii.

Mergi la inceput

Am spus undeva ca venitul meu sau al sotului este de 200 000?
Nu de alta, dar nu-mi amintesc.
O casa nou construita, daca nu depaseste suma asta, atunci tot pe acolo se ridica, asta spuneam.
Si, da, se fac angajari in invatamantul superior cu carul. Daca doresti sa revii iti pot pune o pila in caz ca nu indraznesti sa incerci singura.

Banii care ne-au costat pe noi sunt nu doar stransi, ci si creditati. In plus, n-am stat in strada, am dat la schimb un apartament de 3 camere tot in zona buna.

Iar de intretinerea la bloc nu ma plang eu, deci care-i sensul comentariului tau?

Mergi la inceput