Finlanda (3)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

...mai scriu si eu

A venit sotul, a plecat mama... Ne-au venit certificatele de la politie, am aplicat pt. ID# la Maistraatti, iar de maine (luni cel tarziu dupa cum ni s-a spus) primim de la ei plicul cu ID#, dupa care mergem la Kela...

Cam atat pe scurt...
Vad ca se lasa frig, insa au fost aproape 4 luni pline de vara (imi aduc aminte ca din Mai tot umblu in maneca scurta), deci e de ajuns!

Eu tot ma 'chinui' sa ma inscriu la cursuri... La cursurile gratuite nu m-am putut inscrie pt. ca sunt doar pt. cei din Helsinki (noi stam in Vantaa, insa practic in Helsinki, suntem la granita), apoi la 'Adult Education Centre' m-am dus prea tarziu sa ma inscriu, se ocupasera deja toate locurile (pe internet scrie ca inscrierile se fac pana-n Sept., si cand m-am dus la ei la office, mi-au aratat o carte in care inscrierile se fac pana pe 24.08! -daca vreau sa ma inscriu online, imi tb. un 'customer code' pe care mi-l dau ei, l-am cerut si mi-a spus ca degeaba mi-l da, ca nu mai sunt locuri). Nu va mai spun ca de abea leaga 2 cuvinte in engleza, nu te poti intelege cu ei, si vorba aia... sunt intr0un centru educational!

Acum, in Vantaa... nu prea sunt cursuri... Am unul langa mine, m-am dus si sunt doar pt. seniori! Am mers mai departe, la vreo 15 min. mers cu autobusul, la adresa data de ei, am fost trimisa de ei, nimeni nu stia nimic... Mi-au dat tel. profesoarei, intelege-te cu ea daca poti. Oare cum o sa predea finlandeza? Sau e mai bine asa? Inveti mai bine... Acum tot incerc sa mai dau de cei care m-au trimis acolo, insa nimeni nu mai raspunde. Nu pot nici sa merg mai 'adanc' in Vantaa, ca mai usor imi este sa ajung in Helsinki. Ma gandesc si la timpul meu.

Asa ca probabil o sa ma inscriu la Univ. Helsinki, e mult mai scump si doar 3 ore pe sapt. (2 zile/sapt. -pana-n Dec.), mai au si o carte pe care tb. s-o cumperi, insa probabil e cel mai bine, ce sa zic....

Aamu, la Ambasada daca-ti faci pasaportul stiu ca dura 3 luni, insa merita incercat, poate au mai redus.... Totusi, suntem si noi in EU.

Va pupic pe toate si revin.

I, Y3.5 & N2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

si pupici!

Elena, 2h de curs pe saptamana e intr-adevar putin, dar daca esti foarte atenta acolo si exersezi mult acasa - te uiti la programe in limba suedeza, citesti etc - o sa inveti mai repede.
Daca firma sotului iti face o oferta, du-te! E foarte important sa cunosti oameni si sa castigi experienta locala. Te poti duce doar cateva ore la inceput sau chiar ca si practicant.
Poti sa aplici la joburi gasite de tine, poti sa intrebi si la kommun si fortele de munca. Defapt asa trebuie facut, trimis CV-uri peste tot si cautat pe toate caile. Este o dovada ca esti motivata si vrei intr-adevar sa lucrezi. In principal baza ramane sa cauti singura anunturi ptr job, mai rar iti cauta ei (fortele de munca).
Insa varianta cu firma la care lucreaza sotul este cea mai buna.

Politia de aici nu are cum sa ma ajute cu pasaportul ptr ca nu sint cetatean finlandez. O sa aplic in curand..dar ptr ca stiu ca dureaza cateva luni bune nu m-am sinchisit pana acum.. In Romania trebuie sa-l fac la urgente, n-am timp sa mai stau acolo sa astept.. O sa vad ce fac..

Yael, ma bucur ca ati rezolvat cu ID-urile. O sa va puteti "misca" mai usor, ptr ca peste tot se cere cardul Kela si numarul personal. Sa va faceti card Kela cu poza ptr ca se considera card de identitate. Eu n-am avut si, acum 2 ani cand am cumparat mobila in rate, am dat de un nebun care nu a vrut fara act de identitate finlandez (cu poza), desi lucram si era totul ok. Regula este ca pasaportul + Cardul Kela sint de-ajuns. In fine, m-am dus la politie si mi-am facut act de identitate provizoriu finlandez, care era valabil doar 2 saptamani.. Ptr cel permanent ar fi trebuit sa astept 2 saptamani, iar cel provizoriu l-am avut in 30 minute... Acum folosesc carnetul de conducere.

Inveti mai bine intr-adevar daca ti se vorbeste doar finlandeza. Asta e metoda de predare aici ptr straini. Eu vreo luna n-am inteles mai nimic la curs, eram disperata..dar apoi a fost ok.

In pagina de web a Ambasadei scrie ca pasaportul dureaza 4-6 luni..

Lili, ce mai faci? Cum mai e vremea la tine? Aici au fost 10 grade si chiar sub si a plouat toata saptamana aproape intr-una. Azi noapte a tunat ingrozitor..m-am trezit ingrozita pe la 4:30 ca nu stiam ce se intampla..

M-am apucat de dieta (marti). Ma ingrasasem rau, n-am avut niciodata 68 de kg..dar luni am avut. Acum am 65 si sint hotarata sa nu renunt. Vad ca nu m-am mai mobilizat sa ajung la sala..sint prea obosita.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Fetelorrrrrr la noi a nins!

Cand mi-a spus fi-miu al mare ca de dimineata s-a jucat la gradi cu zapada, l-am si certat, ca niciodata nu vorbeste serios si nu mai inteleg nimic. Dar asta seara, me-au confirmat niste vecini la un pahar de vorba . Asta a fost miercuri noaptea.

revin maine dimineata cu noutati.....acum tocmai ne-am intors de la Stugor

Daniela-Elena si cei 2 nazdravani Andrei si Costin

Mergi la inceput

Si aici cred ca a nins putin in anumite zone. Noi am scapat numai cu ploaie. Nu cred ca vine iarna..e august inca.
Acum doua zile am vazut un curcubeu suberb!

Azi am fost la coafor, mi-a luat doar varfurile..nu se cunoaste nimic. M-a anuntat solemn de cum am intrat ca el nu taie mult, ca am par frumos bla bla..asa ca..e la fel ca azi dimineata.. Mai mult.. mi-a tinut teorie ca si culoarea e frumoasa si n-am nevoie sa-l vopsesc. Hmm..parca ar fi fost mama..

Cu dieta vad ca merge bine inca..cel mai mult sufar dupa ciocolata..dar nu ma las!

Va doresc un weekend frumos!

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Buna dimineata!!

Nici eu nu cred ca vine iarna, dar aici am obs ca totul e posibil! si la propriu si la figurat. La noi maine s-ar face o sapt de cand ploua...si ce ploaie(cu caini si pisici, cum se zice in engleza)Azi e soare, cam blajin ce-i drept, dar nu mai ploua.Mi-am pus deja geaca de toamna,desi am vazut si localnici in tricouri. Brrrrrr... Pentru ei este o vreme normala,anormale au fost acele cateva zile toride - erau lesinati pe capete

Aamu bravo tie pentru perseverenta.65 kg la ce inaltime, pana in 1.70m,de ti se pare ca esti peste limita? Si chiar iti prieste dieta de ai reusit deja sa dai jos 3 kg.Eu am mancat in primele doua luni cand am venit aici de ma speriam. Acum, ca sa ma inchei la blugii cu care am venit din tara trebuie sa-mi trag burta, si recunosc ca "m-am facut in fund cat mama" Oricum vreau sa ajung aproape de 70 kg.

Un sfarsit de saptamana placut tuturor

Daniela-Elena si cei 2 nazdravani Andrei si Costin

Mergi la inceput

Buna dimineata!

Si aici e putin soare azi, dar destul de rece. Si se vad nori negri..sper sa nu mai ploua ca a plouat destul toata saptamana.

Elena, sint mica de inaltime 1,61 ..asa ca se cunos 65 de kg. Oricum sub 60 nu vreau sa scad, chiar daca teoria spune altfel. Cel mai putin am avut 57 si eram foarte slaba. M-am apucat de dieta Scarsdale, e usor de tinut. Deja m-am obisnuit sa nu mananc intre mese, ceea ce e un lucru bun. Imi lipsesc dulciurile, dar asta e.. Vad ca azi am tot 65, dar tot e bine.

Cred ca o sa ma duc putin prin magazine. M-am apucat sa fac curat, am aranjat dulapul de haine si dormitorul si m-am plictisit. Ieri am cumparat o pereche de pantofi de toamna..sper sa nu cumpar iar pantofi azi..De m-ar vedea sotul..nu intelege deloc la ce-mi trebuie atatia pantofi. Poate ca are dreptate, dar nu ma pot abtine.

Am vorbit cu el de dimineata ca, daca mi se refuza viza, sa ne intalnim intr-un oras din Europa (poate Amsterdam sau Londra). El poate lua doar o saptamana concediu, e mai obositor sa vina pana aici si se pierde mai mult timp. In plus ar fi o vacanta in doi. Sa vedem.. E enervant cand astepti si nu poti sa planifici nimic. Sper ca in Europa pot calatori cu pasaport valabil mai putin de 6 luni? Mai am buletinul, e valabil mai mult.

Acum ma pregatesc sa dau o tura prin oras.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Moi-Moi!

Of, de-as vedea si eu un Imi este asa dor sa privesc cum ninge de la fereastra casei mele... P-aici o sa ninga?

Fetelor, azi sunt 2 luni de cand Aiska n-a mai dat nici un semn de viata... O fi bine? Jaana nu s-a intors din concediu? mamini inca e in vacanta, nu? De KULTA nu mai zic nimic, nu cred ca o sa ne mai scrie si parca citisem undeva ca se muta in Norvegia... Alinuca n-a mai scris nici ea, doar putin, la inceput...
Elena, am vazut ca si mirabela este din Ploiesti, ca noi... Si sta in Helsinki.

Lili, tu pe unde umblii? Tot cu studentii?

Aamu, sa nu dispari si tu, please...

Eu marti incep cursurile. Am gasit loc liber la un Aikuisopisto (cum se traduce, ca n-am gasit...), in Helsinki. Este foarte scump (si eu care credeam ca la Univ. e scump); intre 70/115e pe luna. Am mai gasit loc doar la 'Basic Finnish' (ultimul l-am luat!!!). Asa... si acum am mai gasit loc la Adult Education Center (unde este foarte ieftin), la 'Suomi 1 intensiivikursii' (osa 2 insa, incep in oct., exact cand se termina primul curs al meu). Si o sa dureze pana-n Dec. Acum sper sa fac fata, sa-mi fie de ajuns ce invat la primul meu curs. Si din Ian. am sa ma inscriu din timp la Adult Education Center, la 'Suomi 2'. Sa vad ce-mi aleg, ca sunt atat de multe... Oricum, in primul rand sa fie aproape de casa si dimineata. Acum o sa fac cam 2 ore pe drum (dus-intors), insa asta e, n-am ce face, bine ca macar am gasit. Nu va spun ca si pe siteul informativ al orasului meu, Vantaa, referitor la cursuri, tot in finlandeza e!

Cand se da drumul la caldura in casa?

O sa va trimit un link cu pozici d-ale noastre. Pupici!

I, Y3.5v & N2v
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Salutare,
Si eu in zona, vremea a fost f urata saptamana asta, a plouat mereu. Din pacate nu e cu zapada ... cred ca mai dureaza un pic pana vine iarna.
Am reparat bicla si imediat ce am luat-o am si cazut cu ea, mi-am facut un moveu la genunchi ... semn de buna purtare.
Aamu bravo ca te-ai apucat de slabit. Eu nu am avut chef cat am stat aici. Dar am mai iesit seara la alergat, acum a inceput sa fie cam prea rece.
E f bine ca te-ai gandit la varianta de a va vedea undeva in Europa. Mai stii ceva de viza ta?
Elena nu mai sunt asa nostalgica, ma bucur de ultimele momente inainte de plecare.
Yael am primit pm. Multumesc!
Pupici tuturor, duminica placuta. Eu fug la piscina.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Buna dimineata!

Si aici ploua mocaneste si e rece si gri..

Lili, nu stiu nimic de viza inca. E de-a dreptul deranjant cand nu poti planifica nimic.
Cu slabitul inca merge bine, m-am obisnuit cu cura si e usor de tinut. Si eu ar trebui sa fac miscare..ar ajuta mult.

Yael, nu dispar.
Aikuisopisto inseamna institut de formare ptr adulti..nu stiu daca e exact acelasi lucru in limba romana..dar intelegi tu..
Succes cu invatatul limbii finlandeze! Iti trebuie rabdare la inceput, chiar daca te trezesti la un curs unde profesoara vorbeste doar finlandeza si tu nu intelegei decat moi si kiitos - asa am patit eu.

Caloriferele sint deja caldute la mine..ar trebui sa fie peste tot, ca e destul de rece..

Elena, azi ai curs? Te asteptam cu impresii.

Mamini, asteptam povestiri din concediu..cred ca te intorci curand..

Nu stiu ce-o fi cu aiska, sa speram ca e totul bine. Jaana mai are putin si vine cred..

Ieri am fost prin magazine..am cumparat geanta ptr pantofii luati alalteieri si curea ptr blugi aceeasi culoare.
Am vazut ca www.ellos.fi/SplashPage/SplashPage.aspx?CategoryId=9084&PageId=1628" target="_blank">aici au reduceri, arunc o privire..poate gasesc ceva dragut.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_tzuchi spune:

Fetelor, scuze ca intervin in topicul vostru.

Saptamana viitoare ajung si eu doar pt o zi (sambata) in Helsinki si ma gandeam ca poate ma ajutati cu ceva sfaturi, si anume ce as putea sa vizitez intr-un timp asa de scurt.

Multumesc mult!

Mergi la inceput