acordul scris al pacientei pt. legarea trompelor?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gtexro spune:

quote:
Originally posted by XIO

Da , dar, singura diferenta este ca doctorul din spital nu are ca hobby pierderea timpului si interventii aiurea pe pacient.
Si ca exista documentatie postoperatorie , analize pre si postoperatorii , epicrize , foi de observatie si altele care stau ca marturie asupra operatiei facute , asupra numarului de ace folosite , asupra participantilor la operatie , samd.

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos

Inainte de o operatie nu ma intereseaza decat sa-mi dau acordul pentru o anumita procedura...semnatura mea inseamna ca imi asum riscul strict pentru procedura descrisa deasupra semnaturii si nu pentru altceva.
Documentatia post-operatorie ma asigura ca s-a respectat ce am semnat.
Altfel, semnez pentru legarea trompelor si ma trezesc ca mi se scoate un rinichi (exemplul este dus la extrem, bineinteles; cred ca stii ce vreau sa spun). Si nici macar nu am pe cine sa trag la raspundere pentru ca am semnat

Edit ca am uitat ce era mai important...daca exista atatea "marturii" post-operatoriu si "doctorul din spital nu are ca hobby pierderea timpului si interventii aiurea pe pacient" de ce nu se completeaza fisa inainte de operatie? Care-i logica aici? Ca nu inteleg...

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Sunt fise gata facute , fata-verso , pe o parte consimtamantul pe alta parte refuzul.
Este facuta fisa respectiva stas , la notariat , astfel incat acopera toate posbilitatile de a "fenta" de catre doctor/pacient.
Daca nu esti de acord semnezi refuzul si gata , nu te oliga nimeni la nimic.
Nu semnezi un cec in alb , semnezi un document .
Si exista atata hartogaraie , ca eu ma plictisesc de scris si completat 100 de rubrici , 100 de foi , 100 de povesti , deci fiti fara frica , e totul ok

Mergi la inceput

Hm...deci daca eu semnez fisa aia pe care NU SCRIE CE OPERATIE IMI FACE si sunt de acord (in mintea mea, ca altfel nu scrie nicaieri) sa mi se lege trompele dar ma trezesc dupa operatie si cu uterul scos (evident cu toata documentatia post-operatoriu in regula) ce fac? Cum demonstrez ca n-am avut intentia sa raman fara uter?
Cum ar putea un pacient sa fenteze ceva? Ce sa fenteze?
Nu, nu e deloc ok...

Am vazut ca a scris cineva mai sus ca a semnat pentru legarea trompelor, totusi. Sper sa nu fi semnat aceeasi hartie de care vorbesti (care pentru pacient este egala cu zero) si asta sa fie, de fapt, regula in spitalele romanesti.

Dana

Mergi la inceput

Ooooooooofffff.
Foaia respectiva apara atat pacientul , ct si doctorul.
Am specificat ca asa este la chirurgie oncologica, unde mai scrie in plus si ca in cazul in care apare ceva neprevazut in timpul operatiei il desemnezi pe doctor sa hotarasca tot .
Este foarte bine pusa la punct , intr-o sala de operatie nu este un singu doctor care sa se apuce sa scoata tot ce vede la pacient, samd.
Deci NUUUUU se face nimic fara voia pacientului , NU este obligat sa semneze nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by XIO

Sunt fise gata facute , fata-verso , pe o parte consimtamantul pe alta parte refuzul.
....
Nu semnezi un cec in alb , semnezi un document .

De ce nu are consimtamantul ala o rubrica unde poti completa ce anume consimti? Nu stiu cum sunt legile in Romania dar aici consimtamantul pentru o procedura medicala, ca sa fie legal, trebuie sa fie SPECIFIC, voluntar si in cunostiinta de cauza. Cu alte cuvinte eu nu consimt sa ma operez ci consimt pentru o anumita procedura specifica (sa zicem legatul trompelor) care va fi facuta printr-o anumita tehnica specificata in consimtamant si dupa ce am declarat pe propria raspundere ca am fost consiliata de catre doctor cu privire la procedura care urmeaza sa fie facuta, alte optiuni pe care le am, riscurile la care ma supun, etc. Daca in hartia pe care o semnez nu este foarte clar specificata procedura care urmeaza sa fie facuta, este lipsita de orice valoare.

Sa zicem ca un doctor face 5 cezariene pe zi si a discutat cu 3 paciente sa le lege trompele in timpul operatiei si leaga trompele la o pacienta la care nu trebuia . Se poate intampla. Practic pacienta a semnat o hartie ca e de acord sa fie operata si e cuvantul ei impotriva cuvantului doctorului daca a cerut sau nu sa i se lege trompele. Daca are o hartie in care este specificat exact ce interventie a consimtit atunci e mai simplu, nu?

Mergi la inceput

Bird , nu se poate intampla sa ai o pacienta si sa-i faci altceva.
Acum mi-am amintit , citind ce ai scris tu de rubrica, sunt cateva spatii pe care eu nu le completez , ceva de genul "sunt de acord cu operatia cutare , explicata" , si la cutare este spatiu lber. Nu bag mana in foc , dar probabil aia e completata, ma uit cand ma intorc din vacanta.Stiu ca am vaut o rubrica in care scrie si numele doctorului care iti face operatia, de aia sunt sigura , verific eu oricum

Referitor la a incurca pacientele , este...de poveste , probabil o fi posibil la urgente , unde oamenii sunt inconstienti , nu pot raspunde la intrebari , daca se rataceste o fisa , o bratara de identificare sau ceva de genul acesta , la sectia de chirurgie unde sunt eu nu se poate.

Mergi la inceput

Aha, incep sa ma simt mai bine...s-ar putea sa existe, totusi, o rubrica...

Dana

Mergi la inceput

da , Gtexro , dupa cum am mai spus , mi-am amintit ca pe acea foaie nu completez eu cateva lucruri , deci s-ar putea sa contina ele pe langa numele doctorului si tipul operatiei, anesteziei , samd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by gtexro

Hm...deci daca eu semnez fisa aia pe care NU SCRIE CE OPERATIE IMI FACE si sunt de acord (in mintea mea, ca altfel nu scrie nicaieri) sa mi se lege trompele dar ma trezesc dupa operatie si cu uterul scos (evident cu toata documentatia post-operatoriu in regula) ce fac? Cum demonstrez ca n-am avut intentia sa raman fara uter?
Cum ar putea un pacient sa fenteze ceva? Ce sa fenteze?
Nu, nu e deloc ok...

Am vazut ca a scris cineva mai sus ca a semnat pentru legarea trompelor, totusi. Sper sa nu fi semnat aceeasi hartie de care vorbesti (care pentru pacient este egala cu zero) si asta sa fie, de fapt, regula in spitalele romanesti.

Dana

Apropo de chestia cu uterul scos, cunosc pe cineva care a facut scandalul secolului ca dupa cezariana s-a trezit intr-adevar cu uterul scos, fara a apuca sa discute cu medicul despre asta.
Problema a fost ca intraoperator a plesnit uterul si s-a produs o hemoragie urata si salvarea vietii pacientei a fost strict legata de scoaterea uterului. Intr-adevar, fisa aia pe care o semnam este apa de ploaie, cel putin pe sectia de obstetrica-ginecologie, am vazut situatii in care au completat rubricile abia dupa ce semnase pacienta in josul paginii.
Si culmea este ca se completeaza de multe ori si in functie de evolutia nasterii/operatiei in sine, daca apare ceva nasol, apar o groaza de indici de morbiditate, riscuri s.a.m.d, care par a fi fost scrise inainte de semnarea documentului ca si cum pacientei i s-ar fi adus la cunostinta existenta lor.
Eu am nasut fetita in stare buna, cu toate in regula, insa din cauza neonatologului a facut in 5 ore pneumonie de aspiratie si a trebuit intubata de urgenta. Stiind de la sot si altii de-ai mei care au fost pe faza, cum a fost copilul la nastere, mi-a picat fata cand am plecat de urgenta cu elicopterul smurd la Bucuresti cu bebe intubat, si am intrat in posesia dosarului medical care continea numai bazaconii, copil cianotic, cu functia respiratorie alterata, tegumente verzui, care cica a necesitat resuscitare, bla, bla, bla, imi pare rau ca nu i-am dat in judecata pt asta, si acum ma intalnesc cu medici care au fost la Terapie Intensiva atunci, si care au contribuit personal la hartiile cu pricina...
Se pregatisera bine pt situatia in care ar fi patit ceva copilul, ba chiar aparuse undeva scris ca eu as fi avut o sarcina cu probleme, infectie cu nu's ce stafilococ , etc.
Nici sarcina cu probleme nu am avut, nici vreo infectie, analizele ar fi confirmat (daca nu cumva ar fi aparut si alte analize de care sa nu stiu eu), bebe a avut apgar 8, a fost rozalie si frumoasa, super-ok. La ce scria acolo, n-ar fi primit mai mult de 3,4 nota.
Cam asta cu hartiile pe care le semnam la internare, si cu acoperirea medicilor in cazul in care te trezesti "fara un rinichi".
Scuze ca m-am intins...

Mari

Ajutati-o pe Sosonica! http://www.sonia.as.ro/

Mergi la inceput

Asa ar fi normal si legal...Bird70 (care inteleg ca e in domeniu cumva) a expus mult mai bine decat mine problema.
Oricat de mult ai sustine tu ca doctorii nu incurca borcanele eu iti spun ca si ei sunt tot oameni si ca...greseli se intampla peste tot, chiar si in spitale.
Acordul asta dat pentru o procedura specifica simplifica mult lucrurile. Doctorul nu trebuie decat sa-si arunce un ochi pe dosarul pacientei (implicit si in primul rand pe fisa respectiva)...

Dana

Mergi la inceput