De ce atit de multe operatii cezariene in RO?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamicaluitheo spune:

Si tot intre andreea

te pup scumpilico.

asa este difera de la pacienta la pacienta. e adevarat ca in carti si conform celor spuse de medici cam asa cum ai zis tu este, dar pe bune daca le nimeresc de fiecare data.

sanatate

tiza ta::))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frosa spune:

Am mai scris despre acest subiect si mai scriu si acum deoarece observ o usoara tendinta din partea multor doamne care au nascut normal de a convinge ca asa este mai bine. De ce simt nevoia de a convinge pe cineva cum este mai bine. Eu inainte sa aleg cezariana m/am informat f bine despre avantajele si dezavantajele fiecarei variante. EU, si subliniez, nu am gasit nici un motiv pt care sa nasc normal. In acelasi timp nu incerc sa conving pe nimeni cum este mai bine ci doar sa scriu despre mine si despre ce stiu despre fiecare tip de nastere.

Doamnelor, viitoare mamici, va sfatuiesc sa nu va luati dupa nimeni (fiecare povesteste ce vrea sau cum a simtit ea nasterea, ceea ce poate sa nu fie valabil pt voi) ci sa va documentati f bine inaine de a alege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica P spune:

Raspund si eu la subiect chiar daca am mai raspuns la subiecte de acest gen.
Eu am nascut prin cezariana cu toate ca mi-am dorit sa nasc normal.

Cauza... poate fi medicala (la al patrulea consult mi-au spus ca bb vine cu fruntea) dar am o mare rezerva ca ar putea fi si din cauza doctorului.
La primul control in ziua respectiva totul era bine m-au trecut pe perfuzii, la al doilea control la fel totul evolua bine aveanm contractii iar la alt treilea dupa clisma mi-a rupt membranele insa incepuse sa se mire ca pentru el ca ceva nu e in regula fiindca copilul nu cobora. Apoi a chemat seful clinicii si au decis cezariana asta dupa ce m-au intrebat si ce virsta am.
Ori a vazut ca probabil va sta toata ziua dupa mine si nu i-a convenit pentru era dupa o zi de garda plus ca mai sint si banii ori a fost corect si intr-adevar nu se poate face nimic daca vine copilul cu fruntea.
Dar din cite stiu eu cind copilul este angajat in nastere nu se mai opereaza plus ca sint situatii cind intorc copii asezati trensvers dapoi unul care vine bine dar cu fruntea.
Plus ca mi-a servit replica "ce vrei sa-ti moara copilu" pentru ca atunci cind mi-a spus ca nasc cu cezariana m-am pus pe plins.
Va marturisec acestea pentru ca pentru mine cezariana si tot tratamentul din spital au fost un soc pe care la aproape un an nu reusesc sa il depasesc.


Rodica si Stefan-Daniel
http://community.webshots.com/user/stefandaniel10
http://www.babiesonline.com/babies/s/stefandaniel10

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CM spune:

Singurele prezentatii distocice sint frontala si transversa, iar potential distocice sint pelviana, faciala si bregmatica.Probabil tu confunzi prezentatia faciala cu frontala.Exista o diferenta enorma.


Daca ti-a rupt membranele si capul nu s-a angajat atunci e logic ca ceva nu era in regula, chiar daca aveai contractii!!!

Prezentatii distocice au indicatie clara de cezariana.Copilul nu putea iesi intreg "la minte sau la trup".

DA !!!In prezentatia transversa poti sa nasti normal numai duca ce ti-a facut medicul versiune externa sau versiunea interna.Stii in ce consta??(mai bine ca nu stii) .Sint extrem de riscante si-ti garantez ca nu sint mai mult de 5 medici care sa faca asa ceva in tot Bucurestiul,si si aia se gindesc inainte sa le faca!!!

Deci medicul ala nu a gresit, dar asa este in Ro:Daca nu stii, dar ai impresia ca stii, dai cu pietre.Vorba aia tot rominul se pricepe la fotbal si la medicina.

Asta a fost o mica lectie de obstetrica, pe care nu toata lumea o pricepe, (nu atac pe nimeni).
Cred ca daca ati sti macar un sfert din ce ar putea sa se intimple in timpul nasterii, ati fi mai multe care ati dori cezariana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns energy spune:

quote:
Originally posted by judica

de refacerea dupa o cezariana sau o nastere normala imi puteti spune ceva ?
Mersi!
judica



da. Nastere normala, fara anestezie. Te lasa sa-tzi revii cu o punga/sticla cu gheatza pe burta cam o ora, dupa care te duce in rezerva ta unde vei sta cu puiul . Patutzul lui langa al tau. Am fost 4 fete in prima rezerva, 2 cezariene si doua normale. Dupa 2 ore faceam dus bine-mersi si ma spalam pe cap (ca doar n-o sa pun mana pe copil pictata de la travaliu si nastere).
ma uitam cu uimire ca fetele care facusera cezariene nu s-au dat jos din pat decat dupa 2 zile, calcau ca pe oua, nu erau in stare sa se ridice pe marginea patului sa-si ia puii in bratze cand plangeau de foame. Nu mai zic ca tot timpul era cate un sotz care-si cara consoarta la toaleta (ar fi fost culmea ca de frica durerii sa ma las taiata pe burta ca la macelarie si sa nu misc 2 zile)
Toate care nascusera normal zburdau p-acolo, se plimbau prin parculetzul spitalului cu sotzii, se duceau la chiosc la inghetzata si n-aveau treaba cu nimic!!!!
Evident ca sunt cazuri medicale unde se impune cezariana, dar a devenit un hobby!

poze la http://community.webshots.com/user/energy1602
"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrada biris spune:

Vreau intai sa raspund la povestea de pe la inceput cu tanara care avorta gemenii.
Da, moasele ar fi trebuit sa fie mai ok, ceva calmante si mai bine dar fara prelungirea travaliului care ar fi putut distruge si mai mult psihicul femeii, dar cezariana NU. IN NICI UN CAZ.
O cezariana este obligatoriu urmata de alta. Nu se poate naste normal (vaginal) ulterior. RISCURI ENORME pt viata mamei. In plus prin cezariana sunt recomandate INSISTENT (tot riscurile pt viata mamei) doar 2 nasteri.
Si atunci o sansa pierduta pt nasterea gemenilor care nu erau viabili poate o noua tragedie ulterior si femeia nu mai avea sanse de bb.
O astfel de atitudine (cezariana pt copil neviabil) ar fi ABSOLUT CONDAMNABILA din partea medicilor, daca nu este necesara pt alte probleme ale mamei=uter cicatriceal, etc.
Dar sigur femeia ar fi trebuit sprijinita mai bine.
Eu stiu insa ca atmosfera din sala de nasteri este cumplita in astfel de cazuri pentru ca am asistat la asa ceva pe cand faceam stagiul de ginecologie in anul IV de facultate. Doar noi, studentii de garda ce ne mai straduiam sa ajutam mama cu ce puteam (o vorba buna). In rest trebuie ca natura sa lucreze. Nu pot spune ce dureros este sa privesti in ochii mamei. Mai ales ca eu aveam acasa o minune de bebitza sanatoasa si superba. Ma simteam cumva vinovata. Stateam adunati in jur si practic ne rugam in gand sa sa termine mai repede si chiar nu dorea nimeni ca bebe care era atat de malformat (cam toate organele) sa traiasca prea mult. O mama nu poate trece prin asa ceva si apoi sa mai aiba prea repede curaj sa incerce din nou. Chiar am vazut durerea medicilor cand la raportul de garda din dimineata urmatoare nici nu s-a discutat prea mult "cazul".
Aici era imp atitudinea moaselor.


Oricum legat de cezariana .... trebuie aleasa aceasta cale impreuna cu medicul (ambele cai au riscurile lor).Raportul Beneficiu/Cost(nu financiar) este hotarator. Pentru asta trebuie un medic bun.
Eu am nascut natural, am vrut asta si asa a recomandat si dna dr (un om de exceptie - toata stima). Cu toate acestea unele lucruri nu se pot prevede: eu am facut o disjunctie coccigiana = capatul de la coloana s-a deplasat (cum e normal in timpul nasterii) dar nu a mai revenit la loc. A fost cumplit si daca mai fac un bb cezariana ma mananca (de necesitate). Asta nu se putea stii deci eu sunt in continuare extraordinar de recunoscatoare medicului meu fara care brianna (1 an 11 luni) nu ar fi existat si poate nu as fi fost mamica in veci. Asta dupa spusele primului medic la care am fost ("Dragut-o, tare multe sarcini o sa pierzi tu ca sa faci un copil asta daca reusesti, dar eu nu prea cred"-idioata).

Asa, si cezariana nu este lipsita de riscuri in plus riscul exista si pt bb (trecerea la o alta presiune in mod brutal). Eu sunt pe undeva adepta cezarienei mai ales dupa ce am facut ginecologie dar SUNT IN MOD CLAR IMPOTRIVA PREJUDECATILOR. Raman la ideea ca modul de nastere nu trebuie hotarata de mama singura si nu trebuie pornit cu o idee fixa de la inceputul sarcinii sau mai rau din faza de preconceptie. Medicul are rolul cel mai imp. Pentru cine nu stie nu exista dpdv LEGAL : NASTERE LA CERERE. Mama nu poate cere.
In plus conteaza si politica spitalelor, banii sunt putini si nu beneficiaza toti medicii de aceleasi drepturi pt pacientele lor. Depinde cat de agreeat este medicul de catre conducerea spitalului unde lucreaza. Pentru ca se cere socoteala tot mai stricta pt materialele sanitare folosite. Ori, toata lumea stie ca o cezariana implica multe costuri, multe materiale. Spitalul nu beneficiaza de banii care ajung in buzunarul medicului.

Deci inca o data medicul si natura merg mana in mana dar sa nu uitam ca medicul nu e Dumnezeu. In plus guvernul aloca fondurile. Asa, neoficial stiti ca personalul medical nu are voie sa spuna femeilor "de pe strada" adica celor care nu au fost in ingrijirea unui medic anume si nasc cu cine se nimereste ca au dreptul la antialgice sau anestezie. Dreptul fundamental al omului de a nu suferi. Mda, din pacate medicamentele nu ajung pt toti. Chiar si mie mi-a soptit o rezidenta ca ar fi bine sa cer anestezie dar sa nu spun nimanui ca a spus ea. Eu stiam, eram anul V, in plus medicul meu era deja pe drum dar rezidenta a vrut sa ma ajute.

Eu sunt foarte mirata de atitudinile jignitoare si "atacatoare" ale celor mai multe mame. (scuze pentru generalizare celor care nu intra in categorie). Amintiti-va ca nu suntem aici sa ne condamnam unii pe altii ci sa furnizam info pt cele ce urmeaza.
A fost dragut si reprezentantu sexului dusman noua ca a intrai in vorba. Cu exceptia atitudinii gen "va e frica sa nastetzi?" fara sa fi trecut prin asta. Sotzul meu ma respecta pentru asta si spune ca el nu ar fi putut face niciodata asta (si nu am cunoscut un om mai puternic si mai indraznet ca el). Recunoasterea meritelor este de apreciat...... stiu mamele ff bine.

mamica briannei , 1 an si 11 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amik spune:

buuun...personal ma declar impotriva ideei de "cum am nascut EU e cel mai BINE!"...consider ca trebuie sa tinem cont de multe lucruri atunci cand luam decizia de a naste intr-un mod sau altul.si aici ma refer la starea atat a mamei,cat si a bebelusului.

am 22 ani,am o fetita de 1 an si 3 luni,am nascut normal si nu am ramas traumatizata.am nascut la Cantacuzino,cu dr.Briceag,de care am auzit si bune dar si fooooarte rele(chiar cand eram gravida,lucru care ma cam terminase psihic).insa,totul a decurs foarte bine.e drept ca bebelusa mea a cam intarziat,am stat cateva zile in spital dupa pierderea dopului,pe injectii,controale care spuneau de fiecare data "nu nasti nici azi!" si verificarea tensiunii-caci era cam mare...zile in care am cotizat din greu,dar pot afirma insa ca foarte mare importanta o are si pozitita medicului tau in spital.esti altfel tratat.in afara de faptul ca am intrat in conflict cu asistenta sefa ca nu imi dadea voie la vizite,toata lumea s-a purtat foarte frumos.in timpul nasterii moasele-am prins doua ture in sala de travaliu-au avut grija de mine,nu m-au uitat acolo...am fost un pacient cuminte,nu am urlat,nu am tipat la ele,nu am cerut aiurea calmante caci stiam cam cum e treaba cu durerile astea.gandul la copilasul meu ma intareau.cand isi bagau toata mana in interiorul meu simteam ca imi ajung la creieri...si totusi,verdictul era ca nu am dilatatie maxima.mi-au rupt membrane,mi-au largit ele colul...in fine!cred ca din cauza medicamentelor nici nu imi mai amintesc totul foarte clar.insa impresia generala ramane.
m-a taiat.am nascut.m-a cusut.m-a usturat.dar am coborat de pe masa si am mers la pat.si am inceput sa imi scriu in jurnal si sa telefonez tuturor.la 2 ore dupa am urcat doua etaje ca sa ajung in rezerva.
surpriza mea cea mare a fost sa vad mai putina blandete si marinimie tocmai la asistentele de la nou nascuti.asta m-a terminat.cand vedeam cum le indeasa biberoanele in gurite,cum ii tranteau in patuturi,cum ii bruscau...sictir ca pe fata lor cum nu am mai vazut niciunde.chipul uneia din asistente nu il voi uita in veci.si cuvintele ei-"te-as da de pereti!"-spuse unui bebelus care plangea tare si nu lua biberonul.si cum vorbeau mamicilor care nu stateau in rezerve,care,desi tinere ca mine si la fel de neexperimentate,erau tratate din nu stiu ce motive,ca niste leproase.asa ceva nu am putut sa cred.asta m-a socat mai tare,va spun sincer.

imi doresc,la fel ca amica de la Copilasi de iunie-iulie,Andra,trei copii-poate mi-o da Dumnezeu gemeni,desi acum stiu ce greu e cu un copil-si sunt hotarata sa nasc natural,atat timp cat decizia poate fi luata in cele mai bune conditii.nu e vorba de prejudecati,nici de doamne/taranci...nici chiar de exemple...am exemple multe de nenorociri...spre exemplu,buni prieteni de-ai nostri,ea a nascut cu cezariana-si a murit-complicatii,etc,nu stiu exact.dar s-a dus.a ramas copilul.apoi,povestea Elenei(Eleni),a nepotelului ei,nu imi va iesi in veci din cap.nenorocirea s-a intamplat pentru ca nu s-a facut cezariana.atunci,eu in conditiile in care cunosc cel putin cazurile acestea,cum ar fi trebuit sa aleg sa nasc?asta in conditiile in care s-ar fi acceptat cezariana la cerere in cantacuzino.dar,fetelor,va mai spun un lucru:decat sa trec prin mainile sefului de sectie-ma rog,nu ii cunosc exact functia,al mai mare si mai dobitoc-care trebuia sa consulte gravidele pt a le aproba interventia,le umplea de sange si le scormonea de se intorceau saracele cu lacrimile siroaie pe fata,mai bine te scremi cateva ore si gata!

sa vrei cezariana cand ai peste 30 de ani,dioptrii,alte nu stiu ce probleme de ordin medical,da.dar sa vrei o operatie doar pentru a trece de niste dureri,doar pentru a nu te largi acolo jos ("ca se duce barbatul dupa altele!" nu radeti,asa m-a sfatuit o tanara cunostinta,mamica si ea,fata cu carte,de la care aveam pretentii si pe care barbatul o inseala oricum)mi se pare aiurea.e drept,alegerea apartine fiecareia dintre noi...

a,si recunoasc acum ca inainte de a naste mi se facuse o frica...vroiam cezariana,dr nu mi-a cantat in struna.apoi i-am zis de anestezie epidurala.si mi-a spus asa:esti tanara,sanatoasa,o vom face cat mai natural cu putinta.nu a fost ea foarte naturala...dar...

sa ne traiasca,fratilor,oricum au venit ei pe lume!si viitoarelor amici le doresc curaj,le spun ca nu au de ce sa se teama,ca ceea ce le asteapta de acum incolo e greu dar nesperat de frumos.and it gets better in time!

pupici,

Alexandra mare si Alexandra mica(10 iulie 2003)

http://community.webshots.com/user/alexandracojocaru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana tache spune:

De ce atat de multe operatii cezariene in Ro?
Dar cine spune ca sunt multe? Sa stiti ca procentul de cezariene se afla undeva pe la 18% din totalul nasterilor, iar acest procent nu este deloc anormal, este un procent pe care il intalnim aproape in toate tarile normal dezvoltate. Ca sa nu mai vorbim ca sunt tari(ex. Arabia Saudita) unde procentul este de 50% si peste, din nr. nasterilor.
De ce sunt privite femeile care nasc prin cezariana ca niste ciumate?
Din procentul de 18%, peste 90% din cezariene se fac din nevoie si nu la cerere.Deci, de ce atata caz? Nu zice nimeni ca nu se fac cezariene la cerere, dar nr. lor este foarte mic.
As vrea sa va prezint un caz real, adica pe al meu:
raman insarcinata... si spun cu voce tare: vreau cezariana!!!
Sunt cadru medical(nepracticant, adica am renuntat la meserie)si stiu riscurile si la o cezariana si la o nastere normala. Imi gasesc medicul(un medic deosebit - toata stima)si ii spun si lui: "dl. dr., eu am venit la d-voastra fiind ca v-a recomandat dl.dr.X, dar sa stiti ca eu vreau cezariana", la care imi raspunde:"ooooo! pana la nastere mai aveti! o sa mai discutam; poate reusiti sa ma convingeti, sau poate o sa va conving eu". Eu eram sigura ca o sa-mi faca cezariana deoarece veneam recomandata si eram si cadru medical. Dar nu a fost chiar asa. Dupa lungi discutii si multe insistente, exasperat, saracul de el, dl. dr imi zice (asta cu o luna inainte sa nasc): "d-na Tache!!! d-voastra sunteti o femeie sanatoasa, cu un bazin normal! o sa nasteti normal! in caz de urgenta facem cezariana,altfel nu! cel putin nu cu mine". Ce putem sa mai zic? Bine, o sa nasc normal, dar cu anestezie. Si asa am ramasi intelesi. Dar, planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ. Puiul meu minunat (Stefan)nu a vrut sa vina pe lume; i-a placut mult la mami in burta si a vrut sa mai ramana. Asa ca dl. dr. a trebuit sa imi faca cezariana de urgenta. Totul a decurs normal. Am adus pe lume un copil minunat de 4200g si 57cm, iar eu mi-am revenit foarte repede. Dupa o saptamana nu mai aveam nimic ( la 4 zile de la operatie am plecat acasa). De ce v-am spus povestea mea (foarte succint)? Deoarece am vrut sa subliniez cat de important este sa existe conlucrare si intelegere intre medic si pacienta. Este vital. Toate viitoarele mamici ar trebui sa aiba un medic ginecolog inca de la inceputul sarcinii. Acel medic va stii totul despre tine si copilul tau si va stii sa ia deciziile potrivite ca sa iti fie bine si tie si bb-ului.
Si mai vreau sa va spun ca nu numai medicul meu procedeaza asa. Politica intregii clinici Stanca (Cluj) este asta: nu exista notiunea de "cezariana la cerere".
Si atunci, revin cu intrebarea de la inceput: cine spune ca sunt multe op. de cezariana in Ro?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HelleneC spune:

Nu trebuie nimeni condamnat pentru ca a ales sau nu sa nasca normal sau prin cezariana. E drept ca medicul decide, numai ca uneori mai ne luam si dupa institnctul nostru de mame, nu? La mine medicul nu era decis, dupa 9 luni de tratament si o sarcina grea de tot, eu simteam ca nu e bine sa risc viata mea si mai ales a copilului si sa nasc normal. Avusesem un uter nu infantil, aproape inexistent, care cu tratament, m-a ajutat sa duc sarcina pana la capat (aproape). Inca de prin luna a 7-a ma gandeam: cum e mai bine? Lucrez intr-un domeniu cu copii cu dizabilitati, unde am intalnit mai bine de jumatate nenorociti pe viata din cauza ca medicul nu a ajutat mama sa nasca cum trebuie (adica se impunea cezariana si lenea a fost... mare, sau banii nu au fost destui, cine sa mai stie?!). Asa ca pe ultima suta de metri m-am decis, mai bine sufar dupa nastere un pic, dar copilul meu nu va avea sechele. Si am avut dreptate! Si acum ii multumesc Celui de Sus ca mi-a dat acel gand de a ma "taia"! Medicul a venit imediat ce m-am trezit si mi-a spus: norocul tau ca ai ales asta, uterul era zdrente si nu rezista la un travaliu. Iar inainte de a naste, mi-a facut pentru intarirea sistemului respirator al copilului dexametazona. Uite asa am nascut un bebe de nota 10, sanatos, frumos, iar eu mi-am impus sa imi revin repede, si am si uitat ca nu a fost tocmai usor.
Asta a fost povestea mea, cam lunga, dar fiecare are de invatat mai ales din propriile experiente.
Si sa nu uit: tot timpul m-au deranjat insinuarile de genul "lasa, draga, ca nu crapi daca o sa nasti normal. Ia si vezi-ti de treaba si nu te du la operatie!" Am auzit deseori si cand eram insarcinata si la adresa altor mamici. Nu e corect sa ni se faca observatie cand este vorba de siguranta noastra si a copiilor nostri!
V-am pupat, Elena si bb George (2 ani)

capraru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

1.De frica travaliului.
2.Pt ca,cu ajutorul banilor am avut sansa sa aleg si asta a fost alegerea mea in deplina cunostinta despre ce inseamna o nastere normala si una prin cezariana.
---------------------------------------------------------------------
Just like that!
Nu am timp si chef de dispute!
Era o intrebare si eu am dat un raspuns.

Mergi la inceput