Terapie Vojta?

Terapie Vojta? | Autor: doina_cel

Link direct la acest mesaj

Deschid acest subiect pentru ca as vrea sa schimb cateva impresii cu alte mamici care lucreaza terapie Vojta cu copilasii lor. Am niste semne de intrebare relativ la ea si ma intereseaza ce experiente au alti parinti cu aceasta terapie.

Pe scurt, impresia mea este ca e foarte "tintita" si ca poate da rezultate foarte bune in timp relativ scurt, dar ca este foarte dura atat pentru copil cat si pentru parinte, ca poate afecta legatura copilului cu parintele si ca poate avea urmari in plan psihologic pentru copil.

Detaliez daca se gaseste cineva interesat sau care are experienta in aceasta terapie. Apreciez orice parere sau experienta personala.

Doina, mamica lui Andrei

http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Este indicat ca parintele care nu suporta sa-si auda copilul plangand sa NU participe la sedintele de gimnastica Vojta. Este intr-adevar dura si pare ca da rezultate. Sofia a fost un prematur mititel (1,395 kg)si cand a inceput sa stea in fund ne-am dat seama ca ceva nu e in regula la spatele ei. Diagnostic scolioza. Au presupus ca este din nastere. Acum am constatat o oaresce distrofie musculara data de prematuritate dar nu este un diagnostic cert ca atare in cateva zile o sa facem o serie de analize sa ii controlam muschii. Este hipotona. Abia dupa aceste chestii dr. au zis ca de fapt scolioza ar putea fi indusa de musculatura incomplet formata. Acum are 1 an si aproape 3 luni si merge in patru labe viteza, se ridica singura, paseste foarte hotarat dar numai tinandu-se de mobila si ce este mai important e ca VIZIBIL s-a redus gradul scoliozei. Am inceput Vojta acum vreo 4-5 luni. Neurologic este un "very strong baby" si nu avem nici o pb. Pediatra de prematuri de la spital a zis ca vrea analizele la muschi sa scapam de orice banuiala (a zis ca ea e 99% sigura ca nu e nimic dar are nevoie de un procent de 100%).Pt scolioza si hipotonie ne-a recomandat Vojta. Cei doi neurologi de la Kinder Klinic ne-au recomandat Vojta. Pediatra copiilor ne-a recomandat , de asemenea, Vojta. Mergem o data pe saptamana la cabinet si sedinta dureaza jumatate de ora din care minim 15 minute doamna de la gimnastica vorbeste si se joaca cu Sofia. Fara succes deoarece Sofia plange de cum o vede. Exercitiile in sine dureaza maxim 10 minute. 10 minute de urlete in continuu. Urlete fara lacrimi. Seci asa cat sa te duci pe campii. Mie imi rupe inima. In restul saptamanii facem Vojta de 2-3 ori pe zi . FACEM deoarece eu ii fac exercitiile. Urla si la mine si face ca toate furiile dar un pic mai potolita decat la cabinet.
La primul x ray scolioza era de 22 de grade. Mare. Acum o sa facem al doilea x ray sa vedem stiintific cum evolueaza. Eu sunt subiectiva si nu-mi dau seama daca e mai mica insa pediatra si dna de la gimnastica au zis ca vizibil e mai mica.
La cabinet dupa o prima serie de exercitii d-na mi-o paseaza mie s-o linistesc si ea se agata de parul si de tricoul meu ca un naufragiat. Nu pare sa ma urasca. Cand se termina exercitiile de asemenea o iau in brate si o tin in prosop si o alint, o pupacesc si ii spun aiureli dulciuroase la ureche. Acasa orice ar face o ajut ca sa stie ca poate conta ORICAND pe ajutorul meu. De aceea mi se pare important sa stau cu ea cand face exercitiile ca sa vada ca daca se ingroasa gluma sunt cu ea si o s-o ajut.
Tehnic vorbind la fiecare sedinta albesc cate putin. Insa e pentru binele ei.
Am incercat sa facem si Bobath dar plange prea tare din cauza doamnei si a zis ca e inutil in aceste conditii. Bobath nu e deloc dureros insa...
mai intreaba-ma.



Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doina_cel spune:

Papadie, ce ma bucur ca am gasit o alta mamica pentru schimb de impresii pe tema asta! Multumesc mult pentru raspuns.
Vad ca esti tot in Germania, in ce oras locuiesti?

Noi de-abia am inceput terapia Vojta cu Andrei, a avut o sedinta si am lucrat eu 2 zile cu el acasa.
Din cate am studiat si eu pe Internet, terapia pare sa dea rezultate foarte bune la unii copii, intr-adevar, dar iti voi explica un pic situatia lui Andrei ca sa vezi de ce am indoieli in cazul lui particular. Poate ca si tu ai avut ganduri similare la inceput...

Andrei are acum 1 an si 4 luni. S-a nascut cu atrezie de esofag, a avut multe operatii in incercarea de a repara aceasta problema, iar toate aceste operatii au dus la probleme si spitalizare pe perioada foarte lunga, din care aproximativ 5 luni perioada de intubare si in total 11 luni de spitalizare, din care 9 pe terapie intensiva. In tot acest timp a avut si niste episoade de reanimare si de epilepsie, care insa, cu ajutorul lui Dumnezeu, au trecut, dar e posibil sa fi lasat in urma niste leziuni ale creierului. Nu vom sti decat cu varsta. Oricum, toate acestea l-au lasat cu o mare intarziere in dezvoltare. Medicul neurolog de la Kinderzentrum i-a evaluat "varsta de dezvoltare" ca fiind 7 luni.

Problema mea principala este ca Andrei a suferit in felul acesta si traume psihice si spitalizarea nu i-a permis o legatura normala cu parintii sau o dezvoltare in mediu normal. De aceea pentru el este foarte important suportul emotional, stabilitatea si caldura caminului si crearea unei legaturi si a increderii in parinti.

El e acasa de 4 luni acum, timp in care a facut progrese lucrand acasa fizioterapie prin metoda Bobath. La inceput nu i-a placut de fizioterapeuta, dar acum rade mereu cand o vede si se joaca impreuna, bineinteles lucrand. Ne-a fost insa recomandat Kinderzentrum-ul, iar ei ne-au introdus terapia Vojta pentru recuperare.

Eu nu sunt o persoana "moale" in general, dar am senzatia ca, lucrand Vojta cu Andrei de 3 ori pe zi e ca si cum i-as programa sedinte de bataie de 3 ori pe zi. Mi se pare ca o percepe ca pe o agresiune si nu intelege de ce eu, persoana in care a reusit sa capete incredere, il raneste.

Tu ai aceeasi senzatie cand lucrezi cu Sofia? Ce "pozitii" ati lucrat? Tu aplici presiune mare in punctele de... presopunctura sa ii zicem? Pentru ca fizioterapeutul nostru apasa foarte tare si cu siguranta pe Andrei il doare.

Pe tine cum te-au invatat sa lucrezi cu Sofia? Ai facut vreun curs inainte sau iti arata la fiecare noua pozitie? Aveti un program anume pe care il urmati ritmic?

Sofia s-a mai obisnuit sa accepte terapia in timp?

Alte forme de terapie ai mai incercat in afara de Bobath si Vojta?

http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doina_cel spune:

Inca niste intrebari:
La ce interval faceti voi sedintele acasa si cam cat dureaza o sedinta? Cate repetari faceti pe sedinta? Ce folosesti pe post de masa de terapie?


http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Acasa facem sedinte dimineata si dupa somnul de prinz pt. ca e bine sa nu doarma dupa gimnastica macar vreo doua ore. De regula ratam cu buna stiinta repriza de seara. Gimnastica o fac pe masa din living pe care pun in doua o salteluta destul de groasa. La fiecre sedinta facem doua exercitii care trebuie sa dureze fiecare 2-3 minute (cate 1 minut- 1 minut jumate pe fiecare parte). Da, facem acel gen de presopunctura si de cele mai multe ori Sofiei ii raman vanatai pe locurile in care a fost apasata. De vreo luna a inceput sa raspunda f. bine la gimnastica in sensul ca isi antreneaza grupa de muschi care trebuie. In timp ce fac gimnastica cu ea acasa ii pun in jur jucarii si muzica ca sa-i distrag atentia de la ceea ce se petrece. Si vorbesc cu ea. Apoi o iau in brate si vorbim amandoua. Imediat ce terminam exercitiile termina si ea cu urlatul. Ma gandesc ca mai tare plange pt. ca e imobilizata nu pt ca o doare. NU suporta sa fie tinuta intr-un loc contrar vointei ei.
Te sfatuiesc ca dupa Vojta sa-i faci un masaj cu un ulei de copii de la gat pana la talpite gen "mangaieri" si sa razi in timp ce-l mangai "uite piciorusul", "uite buricutul"si sa aplici pupicei. sa-l inveti in acest fel ca dupa gimnastica rea vine si partea buna.
Eu am invatat sa fac exercitiile de la fizioterapeuta care lucreaza cu Sofia. Care intimplator este si fizioterapeuta de la Kinder Klinik. Ea insasi are scolioza si face exercitii si are si doua fetite -ambele au scolioza. Si lor le face Vojta si a spus ca a redus gradul de scolioza pina sub 10. ceea ce e un lucru extrem de bun.
N-am incercat alte forme de gimnastica deoarece ni s-a recomandat clar Vojta. Pentru noi este preferabil sa afcem Vojta decat sa ajungem la operatii la coloana si tije de metal. Am vb. cu adulti care au scolioza congenitala si au spus ca au facut mereu sport ca sa-si mentina musculatura in buna stare si ca totul e ok. La Vojta pina acum am aplicat trei pozitii mari si late iar acum incepem sa le combinam. Sofia acasa da semne uneori ca ar accepta gimnastica. La cabinet insa face din ce in ce mai rau din cauza fizioterapeutei. Daca nu e ea in incapere totul e ok insa cum apare cum incepe specatacolul. Asta este. Perspectivele fara Vojta sunt mult mai dure...



Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Mai e un topic pe DC cu parinti care fac Vojta la copilasi (in Romania). F. bun subiectul. O sa-l caut.




Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doina_cel spune:

Multumesc de raspuns. Deci nu numai Andrei s-a ales cu vanatai. Oricum mie faptul ca are o vanataie imi clarifica intrebarea daca plansul e generat numai de iritare sau si de durere...

Ar fi grozav daca ai gasi subiectul despre Vojta, eu am cautat dar nu am gasit nimic pe forum.

http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

La Sofia nu e relevant ca se invineteste pt. ca ea se invineteste extrem de usor.
Uite aici o discutie despre Vojta.
Daca vrei putem vb. la tel. (ai emailul meu la pagina personala).





Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doina_cel spune:

o intrebare stupida: si tu o dezbraci pe Sofia cand ii faci terapie, nu?

http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Da. Ramane numai cu pampersul pe ea. Fizioterapeuta se uita la spatele ei sa vada daca raspund muschii care trebe:) A avut si vreo 6 studenti in practica dar numai le arata ce face ea sau ce fac eu. Nu-i lasa sa puna mana pe pacienti. Ba unul dintre ei tatuat tot, cu cercei peste tot era sa moara acolo de mila Sofiei ca asta dupa exercitii pleaca pe masa in directia opusa si a nimerit la el in brate si nu-l mai lasa.



Papadie, mama Mielului turbat si-a delikatului Pescarush

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doina_cel spune:

scumpa de ea! tocmai mi-am mai calcat si eu pe inima si am facut o sedinta cu Andrei...

http://andrei.point.ro
http://b2.lilypie.com/HLo3p1.png
"Happiness is a smile"

Mergi la inceput