Ati da copilul la 8 ani la scoala?
Raspunsuri - Pagina 4
Cristina_C spune:
Mihaela, felicitari pentru decizia luata.
Andreia, cum e in Germania la scoala, e adevarat ca de-abia dintr-a 2-a se dau note (calificative)? Si ca nu au acelasi invatator toti cei 4 ani?
helbi spune:
Cristina, da, e adev. ca in clasa 1 nu primesc note. Vor primi Zeugnis la fiecare materie, dar numai observatii scrise. Maine sau vineri, in ultima zi de scoala o sa vad cum arata.
Din clasa a 2-a, semestrul 2 se incepe cu note.
Scoala?! La inceput au avut mult de colorat, sa-si formeze mina. Cam o luna jumate....Au scris tot anul numai in creion, si asa vor continua si in clasa a 2-a, cel putin pina dupa anul nou.
La mate scopul clasei 1 a fost adunari si scaderi pina la 20, inegalitai tot pina la 20, au invatat banii, ceasul (dar nuami ora exacta - el e prevazut in materia de clasa a 2-a). In clasa a 2-a in schimb, pe linga faptul ca vor socoti cu zeci si sute, fac si tabla inmultirii si imaprtirii (in RO se face in clasa a 3-a).
La germana: la scis: invata sa scrie de tipar. Nu-i invata liniute, bastonase ca in RO, dar au exercitii in care clar umaresc linia sau bastonasul......Pt ca clasa Biancai e f departe ca nivel, ei au inceput de anul asta si scrisul de mina. N-au terminat insa toate literele. Scrisul de mina este prevazut in clasa a 2-a.
La citit......la ie in clasa (o clasa de 22 de copii) citesc cam 75% din ei deja aproape fluent (in cand. in care la inceputul scolii nu stiam mai deloc sa citeasca).
Mai au : Sport (3xsapt), Kunst(2xsapt), Muzik, Religion(2xsapt). Mai exista pt copii de Ausländeri cursuri de Differenzierung si Deutsch als Zweisprache (a mea nu a fost la nici unul din ele. Invatatoarea a decis cine merge, si cit mereg in fctie de nevoile copilului. Orele erau sub forma de "joaca". I-i provoca la fel si fel de discutii si activiati si-i corecta).
Una peste alta, clasa 1 nu e f grea, dar nici super usoara. La mate am inatlnit tipuri de exercitii care, pe de o parte in RO nu se fa, pe de alta parte ne-au cam dat de furca si noua, adultilor
Ca orar, a avut 2 zile 5 ore, 2 zile 4 ore, 1 zi 3 ore (pt ca nu facea Differenzierung).
Voi cnd o luati de "coada"?![]()
Edit: cu invataorul nu stiu sa-ti zic. Deocamdata stiu ca si in clasa a 2-a va avea aceeasi invatatoare, cu care anul asta a facut. germana, muzica , religie is kunst. La mate a avut 2 profe (una martea, si alta luni, miercuri, joi si viveri - ca asta martea era la scoala), la sport au avut pe altcineva.
Din clasa a 2-a ei fac engleza. La multe scoli, engleza se incepe in clasa a 3-a.
Iar din clasa a 2-a chiar iau note, nu calificative. Cea mai mare nota e 1, cea mai mica e 5 sau 6 (uite c asta nu stiu exact).
filofteia spune:
quote:
Cred ca multi parinti exagereaza, cei care-si fac asa multe griji si care considera ca e mai bine sa dai copilul mai inspre 8 ani, la fel ca si prietena mea.
Si mai cred ca, daca ma gandesc tot la prietena mea, nu ne e teama neaparat ca timpul trece si copilul creste, cat de notele pe care le va lua copilul la scoala, daca nu vor fi asa de mari, de FB.
Cred ca si parintii care dau multe lectii peste cele date de invatatoare, asa cum procedeaza vecina mea, numai ca fetita sa fie prima din clasa, exagereaza si mi se pare tot o treaba ce tine de orgoliul parintilor.
Este adevarat ca eu cand am hotarat sa-l dau pe Adi la 6 ani si 9 luni nu m-am gandit sa fie primul in clasa. De multe ori ma gandesc ca daca nu sunt mai larga in educatie. Decat lectii suplimentare fata de scoala ca sa fie primul eu prefer sa faca engleza si muzica...
Cristina cred ca ai facut cea mai buna alegere!
quote:
Scoala?! La inceput au avut mult de colorat, sa-si formeze mina. Cam o luna jumate....Au scris tot anul numai in creion, si asa vor continua si in clasa a 2-a, cel putin pina dupa anul nou.
La mate scopul clasei 1 a fost adunari si scaderi pina la 20, inegalitai tot pina la 20, au invatat banii, ceasul (dar nuami ora exacta - el e prevazut in materia de clasa a 2-a). In clasa a 2-a in schimb, pe linga faptul ca vor socoti cu zeci si sute, fac si tabla inmultirii si imaprtirii (in RO se face in clasa a 3-a).
La germana: la scis: invata sa scrie de tipar. Nu-i invata liniute, bastonase ca in RO, dar au exercitii in care clar umaresc linia sau bastonasul......Pt ca clasa Biancai e f departe ca nivel, ei au inceput de anul asta si scrisul de mina. N-au terminat insa toate literele. Scrisul de mina este prevazut in clasa a 2-a.
La citit......la ie in clasa (o clasa de 22 de copii) citesc cam 75% din ei deja aproape fluent (in cand. in care la inceputul scolii nu stiam mai deloc sa citeasca).
Mai au : Sport (3xsapt), Kunst(2xsapt), Muzik, Religion(2xsapt). Mai exista pt copii de Ausländeri cursuri de Differenzierung si Deutsch als Zweisprache (a mea nu a fost la nici unul din ele. Invatatoarea a decis cine merge, si cit mereg in fctie de nevoile copilului. Orele erau sub forma de "joaca". I-i provoca la fel si fel de discutii si activiati si-i corecta).
Helbi... pai asta Adi a facut deja in grupa pregatitoare. Este adevarat ca la o gradi particulara... nu stiu cum o fi la stat.
helbi spune:
Filofteia, am mai auzit ca in Ro ceea ce aici se face in clasa 1, acolo se face la grupa pregatitoare. Insa, voi in clasa a 2-a nu faceti tabla inmultirii si impartirii, aici se face.
Pina anul asta aici se faceau 13 ani de scoala, de anul asta s-a trecut la sistemul cu 12 ani. Deci, materia a fost repartizata pina acum pe cei 13 ani-......care, ar cuprinde in RO si grupa pregatitoare.
Ideea e ca la sf. celor 12 clase, indiferent de tara in care invata, ajung cam la acelasi nivel!
filofteia spune:
Helbi, eu speram sa faca cam acelasi lucru in clasa I cum se face pe la voi, dar se pare ca nu este asa.
Eu una preferam tabla inmultirii in a doua... ca al meu nu prea este tare la romana si o sa se plictiseasca la mate... iar limba straina in clasa a III-a mi se pare foarte tarziu bagata... eu preferam in clasa I. Sper insa in acele optionale, daca vor fi si ceilalti parinti de acord.
Mai rau este ca la noi grupa asta pregatitoare n-o fac toate educatoarele la fel. Am incercat sa obtin o programa clara si nu prea este. Poate cand s-o trece grupa pregatitoare la scoala...
helbi spune:
Ce am vazut e aici, i-i iau mai usor la inceput, ca sa-i familierizeze cu scoala. Apoi insa, se intra in ei tare! Chiar imi zicea bianca ieri ca invatatoare ei la inceput era numai miere si acum i-i pune mult la munca. Eu ma bucur, dar face asta pt ca femeia a recunoscut la sedinta cu parintii, ca are cu cine sa lucreze. Si, daca nu le da extra, i-a pierdut, ca se plictisesc
.
Si aici, in marea majoritate a scolilor, prima limba straina se incepe in clasa a 3-a (nu vorbim de optionale), dar la ei la scoala incep din clasa a 2-a engleza si in a 4-a fraceza. Ce am vazut eu pe la optionale anul asta au fost: chitara, pian, curs de aparare (gen judo), dans, engleza, fotbal, ceva gen botanica-experimente. Sunt structurate pe clase. Bianca nu a avut anul asta decat tenis optional, dar luat de la un club cursul, nu de la scoala (nu au oferit in cadrul scolii). Insa, de la anul, daca apare din nou cursul va face chitara (ca o are de 2 ani deja) si, poate pian.
Chiar ma gindeam odata ca, in RO la grupa pregatitoare se fac teoretic f multe. Ma mir insa ca, incepind scoala i-i iau iar cu liniute, bastonase, si pina ajung sa invete literele, trece un semestru.....
angy11 spune:
Liniute si basonase fac vreo 2-3 saptamani din sem I si asta din cauza ca nu toate gradinitele isi respecta programa.Apoi trec la litere.
Toate le fac direct cu stiloul,nu creion,nu guma de sters.
la inceput toti apasa ingrozitor,asta face unele teme ireparabile.
Apoi zic eu nu poate fi comparata Germania cu Ro,deoarece acolo clasa I e de fapt ceea ce la noi e grupa pregatitoare,comparativ la varsta fac cam aceleasi lucruri,numai ca in Germania sunt reltiv in joaca,gen gradi, pe cand in Ro sunt pe note.
La noi muzica,inavatatul sa canti la o cina in familie nu e dezvoltat,la noi exista scoli specializate care fac asta si care fac mult mai greu programul scolarului de clasa I,face 2 ore de instrument si 2 de teoria muzicii in plus pe saptamana,deci teoretic termina de 4 ori pe saptamana la ora 13.
De aceea ideea de a incerca fiecare un instrument ,conform educatiei germane,laudabile de altfel nu exista.
Lecturile de vacanta le mai sari,ti-e mila de copil,n-are chef....pana la urma le faci,iti ia din timpul tau de parinte obosit de la munca.
Chiar e grea rau soal daca parintii se implica,iar daca nu ....Dumnezeu cu mila
Revin
Cristina_C spune:
Andreia, multumesc pentru raspuns
.
Robert are acum 4 ani si jumatate si va merge la scoala peste 2 ani, la 6 ani si 9 luni.
april spune:
quote:
Originally posted by angy11
Liniute si basonase fac vreo 2-3 saptamani din sem I si asta din cauza ca nu toate gradinitele isi respecta programa.Apoi trec la litere.
Toate le fac direct cu stiloul,nu creion,nu guma de sters.
la inceput toti apasa ingrozitor,asta face unele teme ireparabile.
Invatatoarea noastra a inceput cu creionul primul semestru pentru ca, zicea ea, ar iesi doar "porci" pe caiete. Din sem II au trecut la stilou. Si dreptatea a avut.