de ce credeti in naturisti dar nu in doctori?
Raspunsuri - Pagina 5
delsim spune:
In dictionarul enciclopedic, la cuvantul homeopatie este redat intr-o singura fraza , tot ce-a zis Doruletz despre homeopatie, asta ca sa-ti dau o sursa oficiala si rapida.
ANKUTZA79 spune:
ma bag si eu in seama.eu una cred f tare in tratamentul naturis. Desi de mica am fost tare bolnavicioasa si am mers prin 1001 de medici si am luat pumni de medicamente ba pt aia ba pt cealalta, medicamente care nu spun ca mi-au facut rau, dar am citit mult despte ceaiuri plante si tratamente naturiste pe care le-am incercat pe propia-mi piele si chiar au dat rezultat.
http://tt.lilypie.com/65H9p3.png
doruletz spune:
lunna27, da, efectul placebo exista si la copii, si la bebelusi, ba chiar si la animale, oricat de greu ar parea de crezut . Asta pentru ca acest efect nu e dat de cunostintele pe care le putem avea despre un medicament ci de relatia dintre bolnav si cel care il ingrijeste. Uite aci un articol (e in franceza)
Nu-ti amintesti cuvintele magice ale copilariei "pupa mama si trece"? Faptul ca uneori chiar trecea se datoreaza efectului placebo. S-a constatat de ex. ca acelasi medicament administrat de un medic zambitor are mai mare efect decat daca e recomandat de un medic ursuz, eficacitatea unui medicament e data deci si de increderea si de starea de spirit a celui ce ne ingrijeste. Mai mult, sentimentele parintilor se transmit foarte usor la copii, ei sunt foarte receptivi, am auzit odata un pediatru spunand ca primul lucru pe care sunt tentati sa-l faca la urgente, inainte de a se ocupa de copilul bolnav, este sa-i anestezieze pe parinti pentru ca agitatia lor se transmite bebelusului si le ingreuneaza munca.
Efectul placebo n-are nimic magic, mecanismele sunt cunoscute (e vorba de producerea de endorfine) si el intervine in toate tratamentele; de aceea absolut toate medicamentele (chiar cele pt copii sau veterinare) sunt testate prin metodele numite dublu-orb, adica testele se fac fara ca medicul sau pacientul sa stie despre ce 'medicament' e vorba (daca e adevarat sau placebo). Insa remediile homeopate n-au dat niciodata rezultate superioare placebo la aceste teste, uite www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T1B-4GYH5HK-12&_user=10&_coverDate=09%2F02%2F2005&_rdoc=1&_fmt=summary&_orig=browse&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=f68633cc1306fac36f1cbe9c9755d250" target="_blank">articolul din The Lancet care atesta acest lucru si pe baza caruia unele tari europene au scos remediile homeopate de pe lista medicamentelor rambursate de asigurari (concluzia articolului este ca "This finding is compatible with the notion that the clinical effects of homoeopathy are placebo effects. ", precizez ca The Lancet e una din cele mai prestigioase reviste medicale)
Nu stiu sa-ti spun cum s-a vindecat fetita ta de constipatie, ceea ce stiu sigur e ca acest lucru nu s-a intamplat datorita bilutei homeopatice. Se poate sa fi fost efectul placebo, sau poate ca i-ai schimbat alimentatia, poate ca a luat inainte si alt tip de medicamente si si-au facut efectul mai tarziu, poate ca pur si simplu a trecut de la sine (se intampla si asta destul de des, se numeste vindecare spontana, organismul uman are aceasta capacitate). Un medicament nu e considerat eficace daca "merge" la o persoana, e necesar ca rezultatul sa fie reprodus si la altii, ori tocmai acest lucru nu se intampla cu homeopatele.
Asta l-a facut pe un sceptic canadian, James Randi sa ofere un premiu de www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathy.shtml" target="_blank">1 milion de dolari celui ce dovedeste eficacitatea homeopatiei. Pana una alta, banii sunt in siguranta
adriana, n-am nici o legatura de rudenie cu hahnemann, mi-ar fi placut mai degraba sa am una cu boiron da' n-a fost sa fie . Sigur ca am citit prin diverse surse toate astea, nu am inventat nimic, linkuri sunt multe, tocmai am dat cateva mai sus. Uite unul chiar in www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=647" target="_blank">romaneste!
- un site complet, cu multe informatii despre homeopatie apartine unui www.homeowatch.org/" target="_blank">medic american
- un www.jrsm.org/cgi/content/abstract/96/2/60" target="_blank">studiu despre eficacitatatea gelului cu arnica pe care il lauda toata lumea a fost publicat in JRSM (Journal of The Royal Society of Medicine), nu a fost observat un efect superior celui dat de placebo
Pentru a te convinge de modul in care preparatele magico-sarlatanesti sunt diluate pana cand nu mai ramane nici macar un atom de purice pisat, poti sa mergi chiar pe siturile homeopate, cel de la www.boiron.ca/parlons_03.asp" target="_blank"> Boiron explica foarte bine tehnica dilutiilor infinitezimale.
Dar cel mai explicit dilutiile sunt aratate in tabloul asta, se poate vedea cu usurinta ca 'solutiile' respective ajung foarte repede la stadiul de apa chioara.
(Dealtfel un test simplu si edificator este sa-ti suni homeopatul si sa-i spui ca aia mica a inghitit 2 tuburi de arsenicum 12CH, intreaba-l daca trebuie sa mergi cu ea la urgente. Daca e un medic onest iti va spune sa stai linistita ca nu i va intampla nimic )
www.sciencepresse.qc.ca/archives/2006/cap3001062.html" target="_blank">alt articol despre homeopatia in medicina veterinara,
www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathyqa.shtml" target="_blank">etc
DARAEL spune:
Este de apreciat cat de mult ati scris aici.
Ce ati uitat este omul bolnav, cu suferintele sale - ciudat cum omul bolnav este astazi doar o cifra intr-o statistica.... daca mai moare unul, asa e scris.
"Maktub" vorba arabilor !
"O sa gasim noi explicatii si pentru moartea lui ."
Daca pentru doua remedii homeopate si de cei care le recomanda se vorbeste atat, eu in ce categorie ma incadrez ?
Da, eu care vad lucrurile
Zambetul ca cel mai important tratament,
Iubirea ca temelie a vindecarii
si Iertarea ca ingredient principal ?
Dar eu recunosc , mai am multe de invatat si sunt ignorant, de aceea nu va scriu mai multe aici.
Sanatate tuturor !
DARAEL
Fericit Non-Stop
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
Nicoleta spune:
Doruletz, e de apreciat dorinta ta de a ne convinge ca homeopatia este "apa de ploaie". Daca asta ma vindeca, cine poate sa ma convinga pe mine ca nu fac bine ce fac? :D.
Homeopatia - acolo unde trei bilute fac mai mult decat o mie de vorbe.
Nicoleta
doruletz spune:
nicoleta, am raspuns doar la intrebarile ce mi s-au adresat direct dar nu vreau sa conving pe nimeni de nimic, stiu ca e imposibil sa destrami o credinta cu argumente rationale, am spus-o deja inca din primul mesaj, reiau daca nu s-a inteles:
"nu voiam sa stiu neaparat "de ce cred" unii in tehnicile astea zise 'alternative', raspunsul se afla in intrebare, din moment ce e vorba de o "credinta" e clar ca ea nu poate fi explicata pe cale rationala si nici nu poate fi destramata cu argumente stiintifice.
De aceea pe mine nu m-ar fi interesat atat demult parerea utilizatorilor de tratamente 'naturale' ci mai degraba cea a scepticilor, a celor ce cauta sa afle mai multe despre aceste practici 'pseudo-medicale', a celor ce se intreaba cum e posibil ca o sarlatanie atat de evidenta ca homeopatia de exemplu sa existe la o asemenea scara in secolul 21 si sa mai si beneficieze de participarea medicilor si farmacistilor de prin cateva tari."
Inteleg pe undeva atitudinea utilizatorilor, sunt de acord cu ceea ce a spus bird, oamenii inca mai au nevoie sa creada in magie, in vindecari miraculoase iar medicina stiintifica nu le ofera asa ceva. Mai putin e de inteles si de apreciat atitudinea medicilor, ei sunt la curent cu faptul ca tratamentele lor sunt escrocherii, nu se poate altfel, un medic are (sau ar trebui sa aiba) bagajul stiintific si informatia necesara ca sa stie din start acest lucru. E totusi de neimaginat cum unii medici si farmacisti participa la sarlatania asta, ma intreb ce anume determina un medic sa aleaga homeopatia (desi nu peste tot ea e o practica medicala, de ex in suedia nu, in romania si in franta da). Din comoditate? sigur ca un homeopat nu se va trezi noaptea, nu va alerga la o urgenta, nu va avea niciodata de tratat o patologie grava, nu risca sa piarda un pacient. bani castigati usor? Sa tratezi pacienti sanatosi cu doua-trei vorbe despre masura a pantofi si ce a mancat ieri, o biluta de zaharel si incasarea cecului gras la sfarsit? Alte motivatii?
Nicoleta spune:
Doruletz, nu-ti doresc decat ca medicina alopata sa iti ofere mereu solutii pentrun problemele tale medicale. Si o vizita la psiholog costa, nu? Si ce faci acolo? (nu am fost, am auzit doar cam ce s-ar intampla).
Nicoleta
Editez: functioneaza, deci e OK.
Adriana_78 spune:
Delsim, din pacate nu am nici un Dex la indemana, mai bine scriai direct explicatia, sa ne lamurim
Doruletz si eu sunt uimita cu cata convingere crezi ca homeopatia nu are efect. Acum e dreptul tau. Fiecare cu convingerile, ideile si valorile sale.
Eu una sunt insa in continuare nelamurita.
Dupa ce atata timp am fost sceptica si nu vroiam sa cred ca bobitele astea au un efect, am inceput sa cred in ele si acum vii tu si ma pui iar pe ganduri.
Linkul de la ScienceDirect- The Lancet se deschide, insa cum vad articolul??? trebuie sa ma loghez si sa paltesc si 30dolar - nu ma ajuta prea mult.
Apoi articolul in franceza descrie dupa cate am priceput eu, cu franceza mea din scoala, procedeul fabricarii bobitelor, insa unde scrie exact ca acestea nu au nici un efect, in urma atator dilutii??? Ca nu e corect sa spunem ca e evident, daca au fost atat diluate. DEci daca nu te deranjeaza scrie-mi si mie fraza, alb pe negru;
Apoi in rev. Stinta si Tehnica - merci! ce bine e sa citesti si-n limba materna - paragraful urm. de la capitolul "Experimentul" mi-e neclar:
"Ideea centrala a acestor rezultate este aceea ca o solutie apoasa de anticorpi īsi pastreaza capacitatea de a provoca un raspuns biologic, chiar si atunci cānd este diluata pāna la punctul īn care probabilitatea ca o singura molecula sa ramāna īn solutie devine neglijabila. Nu exista o baza fizica pentru un asemenea fenomen."
Eu una inteleg ca TOCMAI, solutiile astea super diluate si vai de ele mai pot provoca un raspuns biolog (DECI AU EFECT).
Poate inteleg eu gresit, ca la chimie n-am fost buna niciodata. Ce inseamna raspuns biologic?
doruletz spune:
adriana, tu spusesei ca vrei linkuri (chiar in alte limbi, mai putin chineza ) care sa confirme spusele mele, de asta le-am dat altfel nu as fi facut-o tocmai pt ca in primul meu mesaj am rezumat tot ceea ce citisem prin alte parti.
Nu cred ca e necesar sa cumperi articolul din the lancet, oricum nu ai intelege mare lucru, sunt termeni foarte tehnici, importanta pentru publicul larg nu e decat concluzia pe care am scris-o deja in mesajul meu ("This finding is compatible with the notion that the clinical effects of homoeopathy are placebo effects."), te asigur ca nu e scoasa din palaria magica, sunt studii serioase care o confirma (The Lancet nu e o revista oarecare gen formula as)
Articolul in franceza e doar despre efectul placebo si despre cum actioneaza.
Din pacate articolul in romaneste e unul din cele mai slabe pe care le-am citit pe tema asta, in afara de dilutii nu explica mare lucru insa in celelalte articole gasesti cam ce informatie vrei.
Fraza din articolul romanesc citata in mesajul tau dovedeste proasta documentare a autorului din stiinta si tehnica, el se refera de fapt la cercetarile unui francez, "intamplator" finantat de laboratoarele Boiron, Jacques Benveniste (n-am link in romana din pacate) care a emis o teorie despre "memoria apei", pe baza careia ar functiona homeopatele. Teoria nu a fost niciodata confirmata de alte laboratoare si nu este acceptata de lumea stiintifica. (in mare si pe intelesul tuturor el spunea ca apa ar avea o memorie 'inteligenta' ca ar putea pastra 'amintirea' unei molecule ce a fost diluata chiar dupa ce s-a atins pragul dilutiei maxime, adica dupa ce molecula nu mai exista in solutia respectiva. In sprijinul acestei afirmatii a dat exemplul anticorpilor si efectului lor in dilutiile mari insa aceasta experienta nu a fost niciodata reprodusa de alte laboratoare independente. Pe de alta parte, daca ar fi adevarat inseamna ca apa pe care o bem azi ar trebui sa pastreze memoria tuturor cadavrelor si excrementelor de la inceputul lumii si pana azi:).
Mai mult decat atat, pentru aceasta "descoperire" a primit in 1991 si 1998 premiul Ig Nobel, premiu umoristic decernat in fiecare an celor ce fac descoperiri care "nu sunt si nici nu trebuie sa fie reproduse"
Uite ca si un link in romaneste se vorbeste despre aceste premii obtinute de "cercetarile" in homeopatie
nicoleta, daca as avea vreo afectiune careia medicina stiintifica nu i-ar gasi solutii, sigur nu m-as duce la homeopat asa cum nu m-as duce nici la vrajitoare, din punctul meu de vedere ar fi pierdere de vreme (si de bani)
Nicoleta spune:
Nici eu nu m-as duce la vrajitoare, no way! Culmea, stiu medici care se trateaza homeopatic, si farmacisti... mai stiu si medici care fumeaza de rup, asa ca... lumea e plina de ciudatenii.
Nicoleta
A, si unde te-ai duce?
editez: apropo de cecuri grase, medicul homeopat la care merg eu are 25 de ron consultatia. Ce zici de asta?
Cum iti explici ca am luat timp de 6 luni un antibiotic pe luna pentru o infectie pe care o aveam, cu probleme mari (apropo, cu antibiograma, tot ce trebuie), dupa care am renuntat, am mers la homeopat si de o luna aproape ma simt mult mai bine? In niciun caz nu eram sanatoasa inainte, hai sa fim seriosi... dupa ultimul tratament eram distrusa, cu stomac cu tot.
Medicina alopata nu zic, ajuta, insa mai mult distruge, in mana unora pe care ii stim cu totii. Daca medicii homeopati vor portofele groase, ailalti ce mai zici de ei? Ca nici nu deschid gura fara spaga.