Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
mandyksch spune:
Pai, Aileene, de ce ti-ai inchis lectia de maghiara intr-un sertar? Eu asa zic sa ti-o scoti, ca nu se stie cu Sarkozy asta ce urmeaza si la voi in Franta.
Asta ca si continuare la "dezmortirea" atmosferei.
Acuma serios, cred ca ar fi bine sa ne tinem "proaspete" limbile astea in cap, ca e f bine sa stii cat mai multe limbi straine. Eu de ex m-am cam lasat la tanjeala cu limba germana si acum asa de rau imi pare.
Mandy si Krisztián (23.10.2005)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aileene/aileene.jpg)
aileene spune:
mandyksch la ce mi-ar servi aici lb Maghiara ? Nu te teme o scot ori de cate ori voi avea nevoie , ea e tot atat de "fresh" pe cat a fost cand am bagato-n sertar !
Sa stii ca faptul ca-s nascuta intr-o familie de maghiari m-a ajutat sa invat fff repede si alte limbi straine , nu ma poate vinde nimeni oriunde m-as duce !
Pe cand treaba cu Sarkozy , chiar ca nu stiu unde vom ajunge , dar e sigur un lucru...ramanem pe baricade cu urechile ciulite !
Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lilina/lilina.jpg)
lilina spune:
quote:
Originally posted by nikomikoquote:
Originally posted by lilinaquote:
Originally posted by ina78
Mi se pare normal ca locuitorii unei tari sa stie limba nationala.
Nu sint extremista dar am ceva cu cei care locuiesc in Romania si nu vorbesc limba romna - nu spun corect - si aici nu e vorba doar de maghiari ... rromi, sasi, rusii lipoveni...
Daca nu ma insel, exista state in care ca sa obtii cetatenia dai teste de limba a respectivei tari... deci obliga la cunoasterea limbii nationale... la noi de ce n-ar fi normal sa ne cunoastem limba?
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
sunt FOARTE de acord cu tine
in plus, mi se pare extrem de grav ca la tine in tara sa nu poti cumpara paine pt.ca nu sti limba maghiara...au patit-o parintii mei, iar niste prieteni nu au fost serviti la restaurant pt.ca vorbeau limba romana
este inadmisibil
Art. 9. - Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, cetateanului strain sau persoanei fara cetatenie care:
a) s-a nascut si domiciliaza la data cererii pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza pe teritoriul statului roman de cel putin cinci ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 3 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa atasament fata de statul si poporul roman;
c) a implinit 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala.
www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=8013" target="_blank">LEGEA nr.21 din 1 martie 1991 cetateniei romane
Cu ungurii e alta poveste, nu scred ca ei au venit si au cerut sa fie cetateni romani.
Si problema asta e veche, ce faci unui cetatean, dupa ce i-ai dat cetatenia, indiferent pe ce motiv i-ai dat-o? I-o retragi pe motiv ca nu-ti vinde paine si nu-ti numara restul in romaneste?
Voiculescu vorbeste si el sa se afle in treaba
- - - - - -
eu am vorbit din perspectiva unui om care a intrat in contact (si asta s-a intampla de multe ori) cu pers.de etnie maghiara din Romania
si din pacate nu au fost experiente placute !!!!
am fost si eu de muuuulte ori in Ungaria si m-am simtit muuult mai bine ca in unele zone din Ardeal
dar in tara ta sa nu poti vorbi limba ta.....asta e grav
nu am nimic in potriva ca cei de etnie maghiara sa vorbeasca limba lor, foarte bine; dar daca lucrezi undeva unde ai contact cu oamenii, e de bun simt sa stii limba respectiva (asa cred eu, poate gandesc gresit)
eu cred ca e si in interesul tau, ca om
Mindy spune:
Am copilarit cu multi prieteni de etnie maghiara in jurul meu si toti stiau foarte bine limba romana. Imi pare rau ca nu am invatat eu ceva maghiara atunci. Mi-ar fi placut sa pot conversa macar un pic in maghiara, invatasem multe cuvinte dar nu la nivel de conversatie.
E greu sa ii obligi pe cei care nu stiu limba romana (mai ales cei ajunsi deja la o virsta) sa invete, daca ei traiesc in comunitati izolate si se limiteaza doar la cercul lor de vorbitori de lb maghiara.
Poate niste cursuri de lb romana de baza nu ar strica (dar sa ai pretentia sa vorbeasca la perfectie e cam mult).
Si care e totusi limba romana? ca tot la trei propozitii romanul baga niste 'englezisme' sau chiar propozitii intregi in engleza. Vezi multe exemple aici pe forum.
off topic: Are cineva melodia Ozosep? Daca da, astept un PM va rog.
Mindy spune:
quote:
Originally posted by aileene
Sa stii ca faptul ca-s nascuta intr-o familie de maghiari m-a ajutat sa invat fff repede si alte limbi straine , nu ma poate vinde nimenioriunde m-as duce !
Asa e! nu odata am auzit asta. Cred ca voua va vine mult mai usor sa 'prindeti' o limba noua.
![](cool.gif)
Am o prietena aici (unguroaica la origine), incredibil ce bine poate sa vorbeasca mai multe limbi printre care si romana care e la fel de buna chiar daca a plecat demult din RO.
iileana spune:
absolut of topic
Pliiiiiz, ajutati-ma cu traducerea urmatoarelor vorbe:
"- kardok: legelore allhatsz
- propeller: forgass ujra
- koponya: kimaradsz egy fordulobol"
....ca am pierdut instructiunile in romaneste de la jocul cu "capitanul schelet" , mi-au ramas numa' cele in maghiara, in general am priceput regulile dupa poze, ca doar nu-i bridge :-), dar aicea m-am incurcat
.
si un pic on topic: si ce-o sa le faca Voiculescu, mey, o sa-i dea afara din republica???? S-a trezit si Felix, romanul verde si marele "patriot nationale", sa mai faca niste valuri....
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adela99/Adela99.jpg)
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by iileana
"- kardok: legelore allhatsz
- propeller: forgass ujra
- koponya: kimaradsz egy fordulobol"
fac io o incercare:
sabii: poti sa stai cel mai in fata
propele: invarte din nou
capatana: ramai pe dinafara o tura
iileana spune:
Adela,, eu iti multumesc, fiu-miu iti multumeste, capitanul Schelet iti multumeste de asemenea.
Asta m-a derutat un pic, nu o prea inteleg.
quote:
Originally posted by Adela99
sabii: poti sa stai cel mai in fata
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adela99/Adela99.jpg)
Adela99 spune:
din pacate nu stiu jocu' da' se pare ca aceeasi dilema o au si alti jucatori chiar de limba maghiara. am gasit un forum cu "Csontváz kapitány aranya" unde isi puneau aceeasi intrebare: unde mai in fata? cat de in fata? unii credeau ca de fapt e vorba sa te intorci la locul dinainte. cum s-ar zice de mai inainte, nu tot inainte! aia n-ajunsesera la nici o concluzie. chiar se intrebau: tu ai instructiunile in limba maghiara? :-)
no, deci nem tudom :-))
nu va lasati opriti de un amanunt, stabiliti singuri regula si tot inainte!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aileene/aileene.jpg)
aileene spune:
Mindy , ia uite , asta vrei s-auzi ? http://fr.youtube.com/watch?v=dT5nsgm1lBg
Iileana dupa parerea mea eu cred ca legelore allhatz =
"stai o tura"...nu cunosc jocul si nu-mi dau seama cum se joaca , dar asta vrea sa insemne ! tot neamu' meu si pe preietenii mei dragi romanashii
Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri