Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by damaquote:
Originally posted by teo1970
...n-am cunostinte juridice, dar nu cred ca exista vreo tara in lume unde se asteapta acordarea cetateniei pina cind copilul nascut in tara respectiva poate sa sustina un examen si sa dovedeasca cunoasterea limbii oficiale; peste tot in lume, cetatenia se dobindeste la nastere (cetatenie de teritoriu sau de singe) [/i]
...pai, se vede ca nu ai cunostinte. Nu peste tot in lume cetatenia se dobindeste la nastere (cetatenie de teritoriu sau de singe), poate doar prin America. Eu am copil nascut in Franta si nu are cetatenie franceza...si acum voi naste unul si in Belgia si nici el/ea nu va avea cetatenie belgiana, atata timp cat parintii nu au cetatenia tarii respective. Si asa se intampla in toate tarile vest europene si se aplica pt toti cei care sunt straini de origine indiferent de unde vin. Aceasta cetatenie se acorda celor nascuti pe teritoriul tarii respective numai dupa 14 de scoala. Deci cunoasterea limbii are importanta ei in obtinerea cetateniei pe langa alte conditii in orice tara europeana.cu bebe2 & David, pilotul "avid"
(18.11.04)
Dama,
nu era nevoie sa fii malitioasa, sa stii ... ca nu toti suntem asa de desptepti, da' toti avem dreptul la o opinie ...
m-am referit la faptul ca orice om dobindeste la nastere o cetatenie, intr-un fel sau altul ; chiar daca nu vorbeste sau nu va vorbi niciodata limba oficiala a tarii care i-a "acordat" cetatenia ; daca tu stii vreo tara in lume unde cetatenia dobindita prin nastere se retrage ca urmare a necunoasterii limbii oficiale, zi-mi si mie, ca eu n-am atitea cunostinte, da' poate mi le-mbogatesc
iar orice copil nascut din cetateni romani (doar unul sau ambii), indiferent de locul nasterii, este (si) cetatean roman (asta spune legea romana); chiar si copilu' nascut in Germania de ex. din unul sau ambii parinti cetateni romani prin nastere este cetatean roman
la buna vedere !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aileene/aileene.jpg)
aileene spune:
Si mie mi s-a spus ca atata timp cat copilul meu este pe teritoiu francez este francez (dupa tata) , iar cand se afla in Ro este roman (dupa mama) ! El va decide la 18 ani daca vrea sa aibe o cetatenie dintr-astea 2 sau pe amandoua asa cum le am eu (n-am vrut sa renunt la cetatenia mea )...
Numai bine va doresc , si nu va certati , ar fi pacat ! Ptr ca fiecare dintre noi avem opinii diferite , de aceea se poate "despica firu-n 4"
Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri
ilse spune:
Eu am o bunica grecoaica si una unguroaica, din pacate nici una nu ne-a invatat pe noi nepotii, dar nici pe parinti aceste minunate limbi, si mi-am dorit toata viata mea, doar cateva cuvinte imi sunt familiare, ca igen,nemzet, si in greceste parakalo, efharisto, si altele tot atat de comune si simple.
Deci fetele care vorbesc ambele limbi, maghiara si romana dupa parerea mea sunt foarte castigate, orice limba in plus iti dezvolta capacitatile de perceptie si intelegere.
Eu cred ca e mai bine pentru maghiarii din Romania sa cunoasca limba romana, caci e normal sa se descurce in orice situatii si sunt cetateni ai acestei tari.
Acuma cu ideea ca ei intre ei trebuie sa vorbeasca romaneste nu sunt de acord, caci aici a fost acum vreun an de zile un proiect de lege aberant care spunea ca pe strada sa se vorbeasca numai olandeza, altfel vei fi amendat, blah, blah, evident ca nu s-a ajuns la stadiul sa devina efectiv lege, era si aberant, considerand ca sunt turisti pe strada si vorbesc in italiana intre ei, ce le faci le dai amenda de toata jena ideea, caci daca eu ma vad cu prietene romance trebuie sa vorbim intre noi olandeza cand limba noastra materna e romana?? Ideea era ca legea se vroia pentru multi emigranti de origine marocana sau turceasca, care intr-adevar si dupa 20 de ani multi habar n-au sa discute in olandeza, dar asta e alta poveste si nu ii "pedepsesti" pe toti asa la gramada, doar pentru un segment de populatie mai "recalcitrant".
mary
CriPOD spune:
Adela, m-ai facut sa rosesc... Si eu sunt la fele, dar n-am avut asemenea vocabular nici inainte sa incep sa uit. Acu' deja ajunse ingropat in colturi tare indepartate ale creierului, desi, eu ma laud ca inteleg, doar nu-mi iese partea cu vorbitul...
Adevarul, asa cum il vad eu, este ca, pe langa un numar mic de nationalisti (apropos, rufus, doar m-a surprins termenul rasism in context), este un numar de oameni care pur si simplu se pare ca nu au nevoie sa invete romana, pot sa-si duca existenta zilnica fara. Sunt persoane care invata o limba pt ca au inclinatii lingvistice, dar majoritatea o invata pentru un motiv. Nu cunosc inca nicio persoana care sa invete o limba din respect. Iar faptul ca se face in scoala, nu stiu cat e de relevant daca nu pui in practica. Credeti-ma, multor copii de emigranti ar trebui sa li se retraga cetatenia atunci pt ca nu vorbesc romaneste.
Atatia care suntem afara vedem in jurul nostru fel de fel de oameni care nu vorbesc limba tarii in care locuiesc. In general cei din comunitatile puternice, in care poti sa existi fara sa vorbesti limba tarii de adoptie. Si daca au norocul sa fie din comunitatile foarte numeroase, lumea business se da peste cap sa-i aiba clienti chiar si asa nevorbitori. Nu este in ajantajul lor, nu este corect, dar este realitatea. Daca va puteti imagina motivul pentru care o populatie atat de numeroasa in quebec nu vorbeste engleza, intr-un continent in care engleza iti ofere atatea oportunitati... Alt exemplu, am vazut o chineza la examenul de cetatenie care nu intelegea nimic in engleza (si a primit-o), chineza este pe toate bancomatele, site-urile companiilor importante, cumpara de la magazinele lor, se angajeaza intre ei. Poate nu e corect, dar asta e realitatea.
Nu le iau apararea, doar ca, daca vrei ca cineva sa vorbeasca o alta limba decat materna, fara practica nu se ajunge departe. Asa cum zicea cineva mai sus, probabil ca turismul sa functioneze. Eu am vazut exact acceasi situatie rezolvata in Apuseni intr-un sat care a explodat turistic.
Asa, cu rasucirea mainii chiar nu cred ca se poate rezolva nimic constructiv, decat agitarea spiritelor.
m
![](icon_smile.gif)
& amazing Dedi aka Disa aka Dida aka DJ aka DD 11 1/2
& extremely private ex-"Pauu mic": When I was a boy of 15 1/2, my parents were so ignorant I could hardly stand to have them around. But when I got to be 21, I was astonished at how much they had learned in just seven years. AMR 5 1/2
![](icon_smile_big.gif)
saphir spune:
Off topik dar nu m-am putut abtine sa nu vi-l zic si voua
Patru unguri si 4 romani pleaca cu trenul de la Cluj la Bucuresti. In gara, ungurii isi iau fiecare bilet, romanii isi iau toti un singur bilet. In tren, cand vine nasu' ungurii dau biletele, iar romanii se ascund in WC. Bate nasu in usa WC-ului, iese o mana cu biletul, il composteaza nasu' , si pleaca.
La intoarcere, ungurii iau un singur bilet, romanii nici unul. In tren vine nasu', ungurii se ascund in WC; se aude un ciocanit in usa iese o mana cu biletul, "nasu'" ia biletul dupa care se aude o voce :
- Hai baieti, c-am facut rost de bilet...
_Saphir
,
Amos si
Ailish
pozele noastre
yanna75 spune:
Problema pe care o dezbateti aici e spinoasa rau, nu stiu daca veti ajunge la un "consens" in aceasta privinta. Din experienta proprie: consider tendentioase povestile in care unul sau altul, romani fiind nu au fost serviti pe la magazine fiindca nu stiau maghiara; calatoresc in Harghita - Covasna relativ des si nu mi s-a intamplat asta niciodata. Consider ca jocurile sovine sunt facute, atat de-o parte cat si de cealalta, de catre politicienii aflati in cautare de capital electoral. Voiculescu nu face decat sa aplice acum, cind mai nimeni nu-l mai ia in seama, magariile pe care le-a invatat de la mentorii lui, comunistii. Dixit!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/zouzounaki/zouzounaki.jpg)
zouzounaki spune:
Fara sa supar pe nimeni,mie mi se pare foarte corect!
"A-I multumi lui Dumnezeu cānd vāntul este prielnic pe mare nu este ceva deosebit; a-I multumi īnsa cānd este furtuna, atunci se arata adevarata recunostinta."
"Fii totdeauna cu Dumnezeu, daca vrei ca Dumnezeu sa fie totdeauna cu tine."
*Sfantul Ioan Gura de Aur*![](rugaciune.gif)
www.tickercentral.com/view/8d3t/6.png" target="_blank">in asteptarea minunii![](icon_smile_approve.gif)