Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu nu zic sa nu aiba si cursuri in limba maghiara. Dar cred ca ar trebui sa fie obligatorii cursurile de lb. romana.
Ba chiar cred ca o parte din materiile de studiu ar trebui sa fie predate in lb. romana.
Sa aiba un nr. de ore pe saptamina in care studiaza in lb. maghiara (sau a fiecarei etnii, dupa caz) despre istoria si cultura lor.
Statul roman nu le face un serviciu atunci cind practic ii descurajeaza sa invete lb. romana. Si pierde si el, cind individul nu poate functiona decit in enclava respectiva - ca nu cunoaste limba tarii.
Am deviat de la subiectul cu Voiculescu. Spun din nou, ce vrea el e aberant.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Oare de ce tiganii indiferent de varsta, cu toate ca intre ei vorbesc tiganeste, noua ni se adreseaza in lb.romana? Poate pentru ca isi cunosc interesul?

cristina d.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Asta ma-ntreb si eu
Sau sasii (indiferent de varsta sau cultura).
Si ma mai intreb ceva:ungurii astia n-au televiziune in limba romana??Ca si sa fii batut in cap si tot o inveti
Dar injuraturile in limba romana cum de le cunosc si reactioneaza imediat la ele??
Un mister nedezlegat

------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.

poze iunie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns apsara spune:

Eu zic ca limba oficiala a unei tari nu are nimic de-a face cu obligativitatea. E chestie de practica, in final, de sanse. Problema noastra e ca transformam romana intr-un simbol general valabil pentru toate grupurile etnice. Imi vine greu sa cred ca nu toti cetatenii romani o inteleg, ca le vine mai usor sa vorbeasca alta limba, e altceva. In regiunea mea, daca vine o persoana din Madrid are toate sansele sa i se raspunda in gallego.Asta nu inseamna ca cei de aici nu vorbesc spaniola sau ca sunt nepoliticosi, nu, doar ca le "iese" mai usor gallego. Cand zonele dominant magiare vor primi un flux mai mare de turisti (fie romani sau straini)vor trebui sa vorbeasca si altceva. Si iar ajungem la practica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Dar la scoala in ce lb. invata?

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Mai, pai, iar amestecam lucrurile.
Gallego sau galiciana e de fapt un dialect de origine latina ca si spaniola si portugheza (de fapt foarte aporpiat de cea din urma), deci destul de apropiat si de limba oficiala a Spaniei, spaniola, nu? Pe cand intre romana si maghiara, cred ca stie toata lumea ca nu e nici o legatura...asta e miezul discutiei, aici nu e vorba de dialecte totusi, ci de limbi total diferite.

RamonaJ, sunt convinsa ca invata spaniola la scoala, asa cum si occitanii (vorbitori ai dialectului occitan din jumatatea sudica a Frantei) invata,stiu si chiar vorbesc franceza.

cu bebe2 & David, pilotul "avid" (18.11.04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns apsara spune:

La scoala se invata in gallego si in castellana si sunt folosite ambele in administratie. Daca vrei sa fii functionar trebuie sa treci un examen de limba gallego. Nu e considerata dialect ci limba de sine statatoare, cu propriile sale reguli fonetice, gramaticale si lexicale (chit ca nu e recunoscuta ca atare la nivel international) iar spaniolul cum de felul lui nu stie decat ce se vorbeste in casa lui (vorbesc in general, evident) zice "nu inteleg" si nu sta sa se gandeasca la mostenirea latina din ambele limbi. Da´asta se intampla in Galicia unde limbile sunt asemanatoare insa nu identice (asa cum e romana cu italiana. Un alt exemplu ar fi limba basca ( vorbitorii de basca reprezinta doar 20% din totalul populatiei basce - si exista persoane pe la sate care vorbesc doar basca), limba neindoeuropeana, care nu are nimic in comun cu celelalte limbi de aici (cam aceeasi relatie romana-maghiara). In multe state din Africa se intampla cam acelasi lucru: exista una sau mai multe limbi oficiale dar asta nu inseamna ca toate grupurile etnice stiu sa le vorbeasca. Cu asta vreau sa spun ca nu cred ca trebuie sa ne suparam cand lumea dintr-o oarecare regiune nu vorbeste limba oficiala a statului respectiv. Dar asta e parerea mea. Vad limbile ca pe o mostenire culturala, nu politica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by miki68

Oare de ce tiganii indiferent de varsta, cu toate ca intre ei vorbesc tiganeste, noua ni se adreseaza in lb.romana? Poate pentru ca isi cunosc interesul?

cristina d.

Cristina,pai ni se adreseaza in romana,ca daca ar vorbi tiganeste nu i-am intelege
Si maghiarii intre ei vorbesc maghiara,iar cand converseaza cu un roman o fac in romaneste.

Rommi din Romania sunt romani.Ne place sau nu,sunt nascuti crescuti aici,au pasaport romanesc.

Maghiarii de prin Transilvania,la fel.

Eu cred ca ´´incapatanarea´´ unor maghiari din Tg Mures este ca raspuns la ´´rasismul´´ romanesc.Ca noi romanii,le-am pus sula in coaste de cate ori am avut ocazia.Si ei se razbuna cum pot.Adica refuza sa vb romaneste.

E un cerc vicios,ramas in urma imperiului Austro-ungar.

parerea mea.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by ladyJ

Ca noi romanii,le-am pus sula in coaste de cate ori am avut ocazia.Si ei se razbuna cum pot.Adica refuza sa vb romaneste.

io nu stiu cum le-o pus romanii sula-n coaste la maghiari. si sunt fele-fele :-) da' admit ca nu le stiu pe toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aileene spune:

E pacat ca s-a ajuns aici , pe timpul raposatului ne iubeam mai mult , nu conta daca eram ungur , neamt , sarb , bulgar samd ! Imparteam aceeasi pita neagra si mancam din carnea pe care-o asteptam la cozi infernale cu frigu-n oase , impreuna cu toata familia si ne bucuram de portocalele si de bananele primite la alimentara din colt ! Nu ne intrebam intre noi , de ce origine suntem !
Mie nu mi s-a parut atat de greu pe timpul acela ! A nu se intelege ca mi-e dor de acel style de viata !
Si inca o chestie , noul presedinte Nicolas Sarkozy (care inseamna : in mijlocul noroiului ) al Frantei este de origine maghiara ! Dar ca sa obtii cetatenia franceza trebuie sa dai dovada ca vorbesti f bine limba tarii !!! Asta e un lucru nu-i asa ? Cel putin dai dovada ca vrei sa te integrezi in randul celor care traiesc in jurul tau ! Ceea ce e si normal !
Nu inteleg de ce in Ro , mentalitatea celor care traiesc in Transilvania nu se poate schimba ! Cu ce le-a gresit romanul ? Ca i-a acceptat in randurile sale ? Pacat ! Eu asta n-am sa pot intelege vreodata , ura de rasa !
Idora bineinteles ca nu ti-ai putut da seama ca-s unguroaica ptr ca mi-am invatat lectia la lb romana asa cum se cuvine , iar pe cea maghiara am inchis-o intr-un sertar ! Ca doara Ro m-a invatat cartea si tot ea mi-a dat lectia vietii de-am ajuns om "cu scaun la cap" ! Apropo's , nu cred ca as purta mustata si daca as fi barbat , ptr ca nu mai e la moda ! Nu-mi aduc aminte pe la ce topic-uri ne-am intalnit...
Scuze ptr off-topic , am mai dezmortit un pic atmosfera...sper !

Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri

Mergi la inceput