Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Normal e cal Lb. Romana sa fie predata in toate scolile. Mai departe nu ai cum sa obligi pe cineva sa vorbeasca o limba sau alta.
Ce spune Voiculescu e o aberatie.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Divide et impera!

Iar si iar aceeasi placa, inca mai tzine manipularea asta???...

Este loc pentru toti si sunt probleme mai mari. Sunt OAMENI de ambele parti, asa cum sunt si rahati de ambele. Pe langa asta, in Ardeal e relativ liniste si pace si bine ar fi sa ramana asa, desi incep sa am dubii ca se vede altfel din restul tarii...

Cat despre faptul ca nu v-a vandut paine ca nu v-a inteles, ori n-a vrut, exact aceeasi chestie a patit-o cineva cunoscut in Bucuresti pe vremea impuscatului. Motivul? Accent zgarietor nu numai ca de provincie, ci de ardelean. Nu se intelegea, dom'le nicicum. La fel de jenant...

Rufus, da' spune-mi si mie, te rog, cum deosebesti un om din rasa ungurilor si unul din cea a romanilor, ca eu nu as putea. Te scuzi pe-acolo ca nu esti rasist. Hai sa nu mai dezgropam mortii ca n-are rost. Ori daca-i dezgropam, sa-i dezgropam pe toti, si p-aia lasati de turci, si de nemti, si de rusi, c-asa-i corect, nu?

Io zic: hai sa fim noi cu 5 minute mai destepti de data asta decat cei care incearca sa aprinda fitile... c-ajungem sa ne jignim intre noi pe-aci si, pe cuvant daca are careva dintre noi de castigat...

mmi www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">Kiki
& amazing Dedi aka Disa aka Dida aka DJ aka DD 11 1/2
& extremely private ex-"Pauu mic": When I was a boy of 15 1/2, my parents were so ignorant I could hardly stand to have them around. But when I got to be 21, I was astonished at how much they had learned in just seven years. AMR 5 1/2 [from Mark Twain]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

quote:
Originally posted by jozsaerika
cum a inteles un consatean de-al tatalui meu sa-l 'puna la punct pe nesimtitul de bozgor' adika pe tatal meu care are 70 de ani si vorbeste foarte bine limba romana cu niste picioare in gura si cap pentru ca fatza curtii a indraznit sa vorbeasca ungureste ....a si satucul asta e in jud. Satu-Mare si noi suntem de fapt svabi

din nefericire, atitudinea asta o "o simt" aici, la acest subiect la anumiti membrii

din fericire, tocmai sunt in concediu si vreo saptamana nu o sa am acces la internet...deci nu o sa pot citi replicile

pt. ca sigur o sa va puneti problema : sunt cetatean roman de etnie maghiara (pt. ca din multitudinea de etnii din care provin...asta s-a mai pastrat), traiesc la Cluj si cu cine vorbesc limba romana si nu ma cunoaste crede ca sunt "roman get-beget"
(chiar am avut experiente haioase-ex.un taximetrist care il ridica in slavi pe Funar ca o sa le "arate" el ungurilor cum trebuie sa se comporte in Romania-tot ca "slugi" )

Jozsaerika, pt tine si Mandyksch si multi alti maghiari care stiu/vorbesc romana si care nu neg, din fericire, sunt destul de numerosi, am toata stima si respectul. Iar ceea ce ai povestit despre cum a fost "tratat" tatal tau sigur ca e o bulina neagra pt acel "individ", dar trebuie sa stii ca uneori exista si situatia inversa asa cum exista si familii prietene de maghiari si romani. Nu trebuie generalizat.
Aici se discuta o propunere a lui Voiculescu (care spune multe aberatii, vezi cea cu cetatenia) ce are totusi si baze reale...adica maghiari din romania care nu stiu sau nu vor sa vorbeasca deloc limba romana (precizez in unele regiuni ale tarii e chiar flagrant).

mQQm: Cat despre faptul ca nu v-a vandut paine ca nu v-a inteles, ori n-a vrut, exact aceeasi chestie a patit-o cineva cunoscut in Bucuresti pe vremea impuscatului. Motivul? Accent zgarietor nu numai ca de provincie, ci de ardelean. Nu se intelegea, dom'le nicicum. La fel de jenant...

Asta e ca si cum aici in Belgia (sau in orice alta tara europeana) unde sunt multe magazine cu specific, sa zicem turcesc, arab, vietnamian, indian, etc, cand intri sa cumperi ceva respectivii vanzatori vorbitori de limba turca, etc., si integrati aici, sa nu vrea sa te serveasca decat daca le ceri in limba lor. Mi se pare aiurea asta. Asta tine de educatie si de dorinta de integrare, prin urmare.

cu bebe2 & David, pilotul "avid" (18.11.04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aileene spune:

Rufus , imi place cum vorbesti !
Dama , imi place cum gandesti !
Ar fi multe pro/contra de spus , dar mai bine sa lasam trecutul trecutului si sa ne uitam doar in fata nasului , la ceea ce ne asteapta pe viitor , lasand cei care au luptat ptr deviza lor , sa se odihneasca in pace !
Din pacate cei care "pesemne" nu vor sa inteleaga atunci cand li se vorbeste pe Ro , fac parte dintr-un neam indepartat cu o mantalitate incrustata-n mintea lor si au inca ura in suflete ptr tot ce-a fost odinioara !
Dar oare neamtu' de astazi e de vina cu ceva ptr faptele urate savarsite de Hitler ? Bineinteles ca nu , mai mult de atat suntem prieteni cu ei si vorbim aceeasi limba ca sa ne putem intelege ca intre oameni ! Ceea ce face viata mai pasnica este intelegerea si dovada ca noi toti dorim acelasi lucru : sa ne intelegem cat de cat bine ca sa nu ajungem la lupte fara pic de importanta !
Numai bine tuturor si o ...ca e mai frumoasa decat

Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Daca un vinzator ungur nu-ti vinde ceva e paguba lui, nu a ta, ca mai sint o suta de magazine unde sa intri si sa dai este oameni care inteleg ca orice limba vorbesc e spre binele lor si al afacerii. Daca un functionar public refuza sa-ti vorbeasca romaneste atunci e grav si trebuie reclamat. Dar aberatiile astea de genul "nu stie limba romana, ii retragem cetatenia" arata ca nu mai vrem sa ne mai folosim creierul si sa iesim din manipularea unor securisti imputiti, care stiu exact cum sa faca scandal intre doua etnii si pe urma sa culeaga roadele rinjind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

quote:
Originally posted by mQQm
Rufus, da' spune-mi si mie, te rog, cum deosebesti un om din rasa ungurilor si unul din cea a romanilor, ca eu nu as putea. Te scuzi pe-acolo ca nu esti rasist. Hai sa nu mai dezgropam mortii ca n-are rost. Ori daca-i dezgropam, sa-i dezgropam pe toti, si p-aia lasati de turci, si de nemti, si de rusi, c-asa-i corect, nu?

Io zic: hai sa fim noi cu 5 minute mai destepti de data asta decat cei care incearca sa aprinda fitile... c-ajungem sa ne jignim intre noi pe-aci si, pe cuvant daca are careva dintre noi de castigat...

Eu nu stiu de ce ma intrebi cum deosebesc rasele, dar pot face un exercitiu de imaginatie. Poate ungurii sunt bruneti in marea lor majoritate? Si femeile lor sunt frumoase si focoase? Da' si-ale noastre sunt frumoase...deci nu stiu...cred ca am picat testul.
Culmea este ca pana acum, la acest subiect, nimeni nu a jignit, desi sunt prezenti din ambele tabere. Eu nu cred ca trebuie dezgropati mortii, dar trebuie stiut de ce-au murit, ca sa nu mai repetam greselile. Iar eforturi trebuiesc facute de ambele parti, minoritari sau majoritari. Iar daca romanii ii numesc bozgori pe ungurii de aici, si ei ne spun noua valahi imputiti, ca sa nu ramana datori.
Totusi, daca un ungur vrea sa se stabileasca in alta tara si i se cere test de limba, nu are nimic de reprosat. Aici are tot dreptul sa nu-i pese de limba romana.
Ma rog, din cate inteleg eu (si mi se confirma si din interventiile forumistilor de etnie maghiara) majoritatea ungurilor din Romania stiu romaneste, iar ceilalti sa fie sanatosi si sa-si faca damblaua pana la capat, acolo, la ei acasa.

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

aileene, imi place cum gandesti. De fapt imi placeai si inainte, ne-am intanit la un subiect mai "interzis",nici n-am stiut ca esti unguroaica

Eu ii vad pe unguri nu neaparat bruneti dar cu mustata.

------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.

poze iunie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by jozsaerika

desi am promis ca nu voi scrie la acest subiect va povestesc doar ceva trait recent apropo de asta

Si daca cineva nu invata sau nu vrea sa invete limba romana, ce se va intampla? Va fi fortat? pedepsit? bagat in puscarie? sau ce? Cu cat vrei sa fortezi o chestie mai mult, cu atat mai mare rezistenta vei intampina.
Eu cred ca maghiarii din secuime nu vor sa vorbeasca limba romana, indiferent daca o cunosc sau nu, din incapatanare, pentru ca au fost si ei abuzati. No, pai, mai forteaza-l pe ungur, si nici de-al dracului nu o sa invete sau foloseasca romana nici cat a facut-o pana acum.

cum a inteles un consatean de-al tatalui meu sa-l 'puna la punct pe nesimtitul de bozgor' adika pe tatal meu care are 70 de ani si vorbeste foarte bine limba romana cu niste picioare in gura si cap pentru ca fatza curtii a indraznit sa vorbeasca ungureste ....a si satucul asta e in jud. Satu-Mare si noi suntem de fapt svabi

din nefericire, atitudinea asta o "o simt" aici, la acest subiect la anumiti membrii

din fericire, tocmai sunt in concediu si vreo saptamana nu o sa am acces la internet...deci nu o sa pot citi replicile

pt. ca sigur o sa va puneti problema : sunt cetatean roman de etnie maghiara (pt. ca din multitudinea de etnii din care provin...asta s-a mai pastrat), traiesc la Cluj si cu cine vorbesc limba romana si nu ma cunoaste crede ca sunt "roman get-beget"
(chiar am avut experiente haioase-ex.un taximetrist care il ridica in slavi pe Funar ca o sa le "arate" el ungurilor cum trebuie sa se comporte in Romania-tot ca "slugi" )

erika, in fatza ta si a celorlalte fete unguroaice de aici, care scriu si vorbesc corect romaneste ; imi pare rau pentru tatal tau, din pacate extreme au fost si sunt de ambele parti; in 1991, un vecin de bloc a platit cu viata faptul ca dupa citeva pahare in plus s-a hotarit sa cinte imnul national; Desteapta-te romane! un alt vecin (cu care isi impartisera cojile pina tunci), zgiriat la ureche la auzul limbii romane, a iesit din garaj si i-a tait gitul; deci se poate si mai rau...
binenteles ca nu-i poate obliga nimeni pe ungurii din Romania sa invete romaneste; ramine bunul simt, civilizatia si un dram de respect pentru tzara in care traiesti, totusi...dar de unde nu e nici Dumnezeu n-ar trebui sa ceara, nu-i asa^
http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aaka spune:

quote:
Originally posted by Siminaf

Sa vedeti citi hispanici sint aici care nu stiu boaba de limba engleza, desi locuiesc aici de ani buni, unii de generatii!

Sau chiar romani care stau aici de generatii si nu au habar macar sa salute in limba engleza. Dar traiesc cu totii intr-o tara democrata.

da e foarte adevarat.am cunoscut o tanti romanca la niste cursuri de perfectionare engleza si era abe ala inceput cu engleza. si avea saraca si permis de conducere.asta cum v-o explicati?si nimeni nu o condamna ca statuse 15 ani aici fara sa isi dea interesul sa invete engleza.
si majoritatea hispanicilor sunt la fel. nu vor sa invete engleza, mai ales generatiile mai batrane si la fel ii invata si pe copiii lor.si ajung sa fie asistenti si cetateni stiind doar un drob de engleza.
oricum eaici e vorba de civilizatie si oriunde mergi pt legalizare acte sau alte treburi mai importante decat magaazinele,te intreaba daca vorbesti engleza sau daca ai nevoie de traducator.si uite ca se inteleg oamenii si nu se mai cearta atata.ceea ce nu le place lor e ca hispanicii lucreaza pe bani de nimic si astfel joburile sunt prost platite. dar sunt harnici si lumea ii prefera in constructii.si ca sa se integreze ce nevoie au de engleza pt a bate niste cuie mai ales daca locuiesc in comunitati hispanice?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by Ramona J

Normal e cal Lb. Romana sa fie predata in toate scolile. Mai departe nu ai cum sa obligi pe cineva sa vorbeasca o limba sau alta.
Ce spune Voiculescu e o aberatie.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

daca s-ar fi aplicat normalul asta in Romania, Ramona, parte a comunitatii maghiare ar fi iesit de mult in strada si-ar fi plins la Geneva ca-s asupriti, oropsiti, etc; asta pentru ca in Romania in prezent invatamintul de stat in limba maghiara este asigurat pina la nivel universitar, inclusiv; universitatea BB are sectii in limba maghiara, si totusi lumea ramine nemultumita, cererile noi si noi apar mereu;

facind paralela cu hispanicii americani, tocmai aici e diferenta; intr-o tara democrata si civilizata, daca vrei la invatamint de stat atunci inveti in limba oficiala tarii respective, bugetul de stat merge acolo unde sunt servicii oferite pentru toti cetatenii; daca nu vrei sa inveti limba atunci ramii la sapa;
In Canada sunt doua limbi oficiale; eu ca imigrant sunt obligat sa-mi scolarizez copilul in limba franceza- limba oficiala a provinciei Quebec, deci trebuie sa respect tzara in care traiesc si legile ei; daca n-am chef sa-i invat limba atunci invat in alta limba dar pe buzunarul meu, nu al statului; si totusi nimeni nu-i acuza pe americani de extrmism, ca pe romani, ciudat, nu-i asa......

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput