Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 7
columbiana spune:
quote:
Originally posted by Siminaf
Sa vedeti citi hispanici sint aici care nu stiu boaba de limba engleza, desi locuiesc aici de ani buni, unii de generatii!
Sau chiar romani care stau aici de generatii si nu au habar macar sa salute in limba engleza. Dar traiesc cu totii intr-o tara democrata.
si ce nivel de scolarizare au^
http://www.floriinro.ro/
Siminaf spune:
Ana, n-ai sa crezi, dar avem hispanici aici care sint foarte finuti si au joburi gen nurse (nu chiar RN, vreun grad mai mic) si nu stiu nici macar sa salute. Ma intreb insa cum au luat examenele necesare angajarii aici.
gabi_j spune:
Si daca cineva nu invata sau nu vrea sa invete limba romana, ce se va intampla? Va fi fortat? pedepsit? bagat in puscarie? sau ce? Cu cat vrei sa fortezi o chestie mai mult, cu atat mai mare rezistenta vei intampina.
Eu cred ca maghiarii din secuime nu vor sa vorbeasca limba romana, indiferent daca o cunosc sau nu, din incapatanare, pentru ca au fost si ei abuzati. No, pai, mai forteaza-l pe ungur, si nici de-al dracului nu o sa invete sau foloseasca romana nici cat a facut-o pana acum.
Eu sunt jumatate maghiara - jumatate romanca, din Oradea. Aici spiritele sunt mai linistite, oamenii mai toleranti - si romanii si maghiarii. Pe aici rar intalnesti oameni care sa nu vorbeasca romana, eventual in satele foarte izolate, cei care nu prea au scoala, dar si pe ei vezi bunavointa ca se strofoaca daca e cazul. Dar... cu toate astea, si aici se fac abuzuri pe baza de etnie. Chiar si eu am trecut prin cateva experiente, fie pentru ca is unguroaica, fie romanca...
Oricum, sunbiectul asta despre limba si nationalitati mi se pare expirat. Exista probleme mult mai mari in tara asta, si politicienii nu mai stiu cum sa ne distraga atentia si sa isi acopere incompetentele.
www.telefonie-mobila.ro" target="_blank">FITZE MOBILE
lilina spune:
quote:
Originally posted by ina78
Mi se pare normal ca locuitorii unei tari sa stie limba nationala.
Nu sint extremista dar am ceva cu cei care locuiesc in Romania si nu vorbesc limba romna - nu spun corect - si aici nu e vorba doar de maghiari ... rromi, sasi, rusii lipoveni...
Daca nu ma insel, exista state in care ca sa obtii cetatenia dai teste de limba a respectivei tari... deci obliga la cunoasterea limbii nationale... la noi de ce n-ar fi normal sa ne cunoastem limba?
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
sunt FOARTE de acord cu tine
in plus, mi se pare extrem de grav ca la tine in tara sa nu poti cumpara paine pt.ca nu sti limba maghiara...au patit-o parintii mei, iar niste prieteni nu au fost serviti la restaurant pt.ca vorbeau limba romana
este inadmisibil
Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe
JUCATI TRIBURILE
"Is nice to be important, but is more important to be nice"
nikomiko spune:
quote:
Originally posted by lilinaquote:
Originally posted by ina78
Mi se pare normal ca locuitorii unei tari sa stie limba nationala.
Nu sint extremista dar am ceva cu cei care locuiesc in Romania si nu vorbesc limba romna - nu spun corect - si aici nu e vorba doar de maghiari ... rromi, sasi, rusii lipoveni...
Daca nu ma insel, exista state in care ca sa obtii cetatenia dai teste de limba a respectivei tari... deci obliga la cunoasterea limbii nationale... la noi de ce n-ar fi normal sa ne cunoastem limba?
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
sunt FOARTE de acord cu tine
in plus, mi se pare extrem de grav ca la tine in tara sa nu poti cumpara paine pt.ca nu sti limba maghiara...au patit-o parintii mei, iar niste prieteni nu au fost serviti la restaurant pt.ca vorbeau limba romana
este inadmisibil
Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe
JUCATI TRIBURILE
"Is nice to be important, but is more important to be nice"
Art. 9. - Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, cetateanului strain sau persoanei fara cetatenie care:
a) s-a nascut si domiciliaza la data cererii pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza pe teritoriul statului roman de cel putin cinci ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 3 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa atasament fata de statul si poporul roman;
c) a implinit 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala.
www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=8013" target="_blank">LEGEA nr.21 din 1 martie 1991 cetateniei romane
Cu ungurii e alta poveste, nu scred ca ei au venit si au cerut sa fie cetateni romani.
Si problema asta e veche, ce faci unui cetatean, dupa ce i-ai dat cetatenia, indiferent pe ce motiv i-ai dat-o? I-o retragi pe motiv ca nu-ti vinde paine si nu-ti numara restul in romaneste?
Voiculescu vorbeste si el sa se afle in treaba
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by nikomiko
Cu ungurii e alta poveste, nu scred ca ei au venit si au cerut sa fie cetateni romani.
Si problema asta e veche, ce faci unui cetatean, dupa ce i-ai dat cetatenia, indiferent pe ce motiv i-ai dat-o? I-o retragi pe motiv ca nu-ti vinde paine si nu-ti numara restul in romaneste?
Voiculescu vorbeste si el sa se afle in treaba
- - - - - -
www.datendienst.at" target="_blank">my work
my travel photo blog
Ba la mintea mea, as retrage-o aluia care nu ma serveste, LA MINE IN TARA, ca nu stiu ungureste,sarbeste etc.
Mi se pare lipsa de respect profund pentru Romania, pentru poporul Roman sa mergi pana acolo incat sa refuzi pe motiv ca nu cunosti limba Romana. mi s-a intamplat si mie, in 92, eram in excursie, si vazusem in Tg mures un magazin unde aveau domnule calculatoare .din alea CIP .eram innebuniti sa ne cumparam. si am fost scosi afara...copii de 10 ani...ca nu vorbim ungureste. oprisem autocarul langa magazin,vazusera oamenii numar de GJ.
Umilinta aia n-o uit cat oi trai.
Si am avut in Tm o prietena f buna unguroaica, cu o familie de milioane...si discutam problema asta. avea o surioara de 7 ani,crescuta la bunici, care nu prea stia Romaneste...si maica-sa o obliga sa invete Romana si se chinuia sa-i scoata din cap prostiile inoculate de bunici.
Ah....nu vor sa invete? nu-i bai Ungaria e aproape.calatorie placuta!
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
mandyksch spune:
Hai sa va spun cum am invatat eu limba romana. Pe strada. Intre copii.Pana pe la 3 ani vorbeam doar maghiara pt. ca in familie vorbim numai asa. Am invatat de la prietenii mei de pe strada, prima data ne-am inteles cu mainile, picioarele . Vreau sa va spun ca nu se invata limba romana de catre copii de alta etnie ca o limba straina, engleza, franceza ce o fi, sau cel putin eu nu am facut asa. Io cand am mers la scoala (si am facut-o in limba maghiara)stiam romaneste, dar eu asa tin minte ca aveam teme la romana exact ca la maghiara. Nu eram la un nivel inferior. Stiam la fel de bine ambele limbi. De asta spun ca este esential sa ai un mediu in care sa vorbesti constant romaneste.
Nu stiu cum e prin alte parti ale tarii, dar eu nu am vazut niciodata o problema in faptul ca sunt maghiara, sau ca X e roman, sau sas (sotul meu este). Cel mai important era sa fie om. Atat. 75% din prietenii nostri sunt romani, niciodata nu am avut neintelegeri, eu cred ca la nivelul omului simplu nu sunt probleme. Dar sunt suficienti altii care vor sa le creeze in mod artificial.
Mandy si Krisztián (23.10.2005)
aileene spune:
Si eu sunt de origine maghiara , nascuta-n banat , iar scoala am facuto-n limba romana , chiar daca acasa cu ai mei vorbeam maghiara , sunt mandra ca am invatat limba romaneasca si sunt mandra de cultura mea !
Respect si numai bine tuturor
Aileene...Alexandre...(22-sept'99)
amintiri
Rufus spune:
De fapt problema limbii romane la maghiarii romani este o bucatica din problema generala. Asa cum spuneati si voi, raeori intalnesti maghiari care nu stiu boaba romaneste si sunt in functii sau in servicii; dar sunt multi care nu vor sa vorbeasca, pentru ca, oricat s-ar povesti, exista o ura de rasa, in ambele directii. O ura intretinuta, dar tot aia este.
Pentru ca mama mea e din Cluj si crescuta in Oradea, am destule cunostiinte si prieteni maghiari in zona, plus fosta nevasta din Cluj, cu o verisoara maritata cu un ungur in Harghita. Ce am vazut eu? Toate bune si la locul lor, ne-am inteles foarte bine. Dar, cu unele ocazii, adevaratele sentimente si-au facut aparitia, tinute in frau de prietenii mei maghiari, ca de, ei erau civilizati. Si ce sa vezi? Dupa un paharel in plus, un prieten bun din Zalau, profesor de arte plastice, scoate si imi arata o carte (s-a tot vorbit de ea) in care se dezbatea problema Ardealului. Evident, el sustinea ca Ardealul este al Ungariei, era si o harta a Ungariei care il cuprindea. Am ramas mut (in prima faza), pentru ca omul asta s-a nascut la Satu Mare, in Romania, dar voia in Ungaria, desi niciodata nu fusese de cetatenie maghiara. Nu-l deranja orasul in care traia, in care se nascuse, sau Clujul in care traise vreo 10 ani. Pur si simplu voia ca alea sa fie in Ungaria, asa cum au mai fost, desi el nu apucase asa ceva.
Din pacate, manat de curiozitate, i-am testat si pe alti prieteni, care, mai voalat sau mai direct, erau convinsi ca este o nedreptate faptul ca Ardealul este in Romania.
Eu nu prea sunt rasist (in afara de tigani), adica nu-mi place sa le amintesc ungurilor, cu idei de genul asta, de atrocitatile comise de inaintasii lor in tara inaintasilor mei; as avea destule de spus, din moment ce mama mea le-a trait pe viu, atunci cand a fost mica, traita sub acel regim, refugiata cu parintii ei care si-au pierdut toata agoniseala de o viata. Ma gandesc insa ca e istorie, nu astia de acuma au facut-o asa. Iata insa ca maghiarii romani au in sufletul lor o cu totul alta parere si, de ce nu, chiar o speranta. Iar cu asta nu sunt de acord.
Cat despre faptul ca Ardealul este cu un pas in fata restului tarii, nu se datoreaza ungurilor. Romania a fost ocupata de imperiul austro-ungar, in care austriecii faceau politica (paguboasa, e drept, pentru noi), iar ungurii erau slugile si faceau treaba murdara, adica umpleau padurea de la Ip de romani morti, dupa ce le trasesera pielea de pe ei. Adica civilizatia adusa in tara noastra chiar si in acele conditii era nemteasca, nu ungureasca, caci la acele vremuri hunii nu prea aveau de unde sa fie civilizati.
Asa ca este numai chestie de civilizatie sa respecti tara in care ai ales liber sa traiesti, si limba oficiala a acesteia; Mandy si Aileene sunt doar ultimile exemple care dovedesc ca, intr-adevar, probleme au doar cei care vor sa-si faca probleme. Si de aia chiar nu ma intereseaza.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
jozsaerika spune:
desi am promis ca nu voi scrie la acest subiect va povestesc doar ceva trait recent apropo de asta
Si daca cineva nu invata sau nu vrea sa invete limba romana, ce se va intampla? Va fi fortat? pedepsit? bagat in puscarie? sau ce? Cu cat vrei sa fortezi o chestie mai mult, cu atat mai mare rezistenta vei intampina.
Eu cred ca maghiarii din secuime nu vor sa vorbeasca limba romana, indiferent daca o cunosc sau nu, din incapatanare, pentru ca au fost si ei abuzati. No, pai, mai forteaza-l pe ungur, si nici de-al dracului nu o sa invete sau foloseasca romana nici cat a facut-o pana acum.
cum a inteles un consatean de-al tatalui meu sa-l 'puna la punct pe nesimtitul de bozgor' adika pe tatal meu care are 70 de ani si vorbeste foarte bine limba romana cu niste picioare in gura si cap pentru ca fatza curtii a indraznit sa vorbeasca ungureste ....a si satucul asta e in jud. Satu-Mare si noi suntem de fapt svabi
din nefericire, atitudinea asta o "o simt" aici, la acest subiect la anumiti membrii
din fericire, tocmai sunt in concediu si vreo saptamana nu o sa am acces la internet...deci nu o sa pot citi replicile
pt. ca sigur o sa va puneti problema : sunt cetatean roman de etnie maghiara (pt. ca din multitudinea de etnii din care provin...asta s-a mai pastrat), traiesc la Cluj si cu cine vorbesc limba romana si nu ma cunoaste crede ca sunt "roman get-beget"
(chiar am avut experiente haioase-ex.un taximetrist care il ridica in slavi pe Funar ca o sa le "arate" el ungurilor cum trebuie sa se comporte in Romania-tot ca "slugi" )