Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
lavinia345 spune:
Fratele meu a lucrat vreo 7 ani in Odorhei.Si de cate ori mergeam la el,ma simteam ca intr-o tara straina.Am intalnit maghiari si buni dar si rai.Odata ,pe tren,intorcandu-ma acasa,am incercat sa vb cu un grup de baieti maghiari care mergeau la mare.Doar unul dintre ei stia cateva cuvinte romanesti(erau vreo 5-6 baieti),dar era ceva de speriat.Spunea ca se duc la mare si o sa stea cu un cort pe o curte,ca are un qi in Brasov(am intrebat ce-i ala qi si mi-a zis ca e fratele mamei lui,deci era unchi!!!).A invatat sa vb romaneste(atata cata stia,dar era foarte greu sa purtam o conversatie,eu nu-l intelegeam,iar el nu ma intelegea) in armata si isi facea probleme cum o sa dea examenul de soferi.Si nici nu cunostea vreun roman care sa-l invete.Cica la scoala au ore de romana,dar trec cu brio daca citesc o pagina in romaneste,fara sa inteleaga ce citesc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
andre_ea spune:
Bey m-am prins. Data viitoare cand o sa vreau paine in Harghita o sa cer bread.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Aaka spune:
nu stiu de ce ii deranjeaza pe unii simplul fapt ca ungurii din harghita nu vorbesc romaneste. sunt sigura ca nu vor veni niciodata sa va ia locul de munca sau nu vor parasi regiunea lor .pur si simplu sunt izolati de lume si asa vor sa ramana.cei ce locuiesc in regiunile mixte vorbesc ambele limbi.
si ca sa ne comparam cu elvetia care a re 4 limbi oficiale cred ca e doar o pierdere de timp , noi fiind cu cel putin 75 de ani in urma lor.oricum nu se va accepta in ro o alta limba oficiala fie ea rroma sau germana sau oriacare alta.
silvia_popa spune:
Aaka, pe mine m-ar deranja sa merg in Harghita ca si turist si sa nu ma pot intelege in limba romana cu oamenii de acolo. Cred ca e o chestie de bun simt sa inveti limba tarii unde alegi sa traiesti.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
quote:
Originally posted by Aaka
a , si inca o chestie, cati romani sunt care habar nu au de limba romana.....
Adela mami de bambi Tia
asa-i, vorbesc saracii romani prin semne si chinezeste, d'aia ungurii(o parte din ei) au hotarit nici sa nu se mai chinuie sa-i inteleaga:));
e o chestie de bun simt- in toata lumea asta minoritatile se integreaza in tara respectiva si invata limba oficiala; vad ca ai locatia SUA, presupun ca muncesti si traiesti in romaneste/ungureste, ai cerut scoala in limba romana statului american si ti-ai arborat steagul ros-galben-albastru sau rosu-alb-verde si ceri autonomie teritoriala
![](icon_smile_big.gif)
http://www.floriinro.ro/
Aaka spune:
silvia, nu toti harghitenii vorbesc doar ungureste si se cam aplica regula de catre magnati ca sa aiba si ei despre si de la ce se certa.si acolo sunt nista satute in care oamenii pur si simplu nu au acces la atata informatie ca si cei din varful muntelui .
ana, nu cred ca iti trebuie nici tie semne sa te intelegi cu ungurii , nu toti sunt asa cum crezi tu.ura asta vine din cauza ca esti impotriva lor insa majoritatea sunt oameni simpli si pur si simplu asa au fost crescuti.
eu nu o sa arborez niciodata nici unul din cele doua steaguri numite de tine insa uite ca americanilor li se cere sa invete spaniola pt ca au populatie faorte multa mexicana.
ura dintre unguri si romani ar trebui ameliorata pt ca sunt f multe lucruri pe care romanii le-au preluat de la unguri si uite ca ardealul e mult mai avansat decat moldova sau alte regiuni ale tarii. la fel au preluat si de la sasi care sunt si ei o parte a romaniei insa unii s-au cam carat ca nu prea le place tratamentul romanilor.
columbiana spune:
teoria asta cu ardealul avansat datorita ungurilor, eu zic ca e cam rasuflata, si e inca o sursa de alimentare a orgoliului si dispretului cu care trateaza romanii si limba romana o parte a minoritatii maghiare; m.ciuc si tgmures arata destul de jalnic in comparatie cu piatra-neamtul in primavara cind barbatu-meu a dat pe acasa si a filmat pe acolo; iar in usa, revin- ce fel de viata poti avea daca nu stii si nu vrei sa inveti engleza-limba oficiala; nu se pot compara cu sasii- nu am cunoscut sas/german (de fapt cred ca nu exista) sa traiasca in Romania si sa refuze sa invete limba romana;
si nu e vorba de Gyuri-bacsi din Harghita ci de tineri, liceeni din tg-mures, copii ai prietenilor mei care chiar nu vorbesc romaneste; pentru ca asa sunt educati si crescuti- ca n-au nevoie
columbiana spune:
am multi prieteni uguri, si in Romania si aici; copii celor din Romania vorbesc doar ungureste( desi parintii lor vorbesc romaneste bine-cei care au urmat universitati le-au urmat in limba romana); copii prietenilor mei unguri de aici din Canada vorbesc intre ei engleza respectiv franceza; pai de ce mai draga, aici se poate ca nu-i loc de intors si acolo nu se poate^, eu nu reusesc deloc sa inteleg; dar in Romania merge, ca doar e tara saraca/inapoiata/necivilizata/ si cu jalba in batz pentru drepturi pe la UE poate-poate vine autonomia aia si ulterior separarea, nu-i asa....
Siminaf spune:
Sa vedeti citi hispanici sint aici care nu stiu boaba de limba engleza, desi locuiesc aici de ani buni, unii de generatii!
Sau chiar romani care stau aici de generatii si nu au habar macar sa salute in limba engleza. Dar traiesc cu totii intr-o tara democrata.