Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

chestia asta imi amniteste de un banc...

un cetaten cu o masina ajunge pe un drum de tara si cum nu stia sa mai ajunga intr-un oras amume intreba in limba rommana pe un cioban care-si pastea oile "domnule,stiti cumva cum ajung la orasul X?"
cibanul nu-i raspunde....
omu'-si zice in gand" asta nu stie romaneste,sa-l intreb in maghiara"
si-l intreaba...
ciobanul nu raspunde,il intreaba si in engleza,ciobanul nimic,apoi in franceza,apoi in germana....
intr-un final omul pleaca mai departe dezamagit...
la care fiul ciobanului ii spune tatalui..."ai vazut mai tata cate limbi cunoaste omul asta?!"
si ciobanul ii rapunde "no,si l-a ce i-o folosit?"

Vio,mamica de viitor "avionar"
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kover spune:

quote:
Originally posted by miki68
quote:
Originally posted by koverca sa-ti mai treaca din sila iti spun cum sta treaba cu interviurile astea:sint preluate de la statiile locale(care au si emisiuni in lb. maghiara).alt remediu ar fi sa schimbi canalul!!
Asta inseamna ca daca se ia un interviu unui localnic lipovean din Delta, respectivul ar trebui sa vorbeasca ucraineana? De ce nu se intampla acelasi lucru cu cei de etnie germana? Cat despre "remediul" propus... no comment.cristina d.
mie imi e totuna in ce limba se vorbeste,pina se traduce si pricep si eu,nu vad de ce sa-mi fie sila.ceea ce am vrut sa spun era ca interviul era luat in lb.maghiara,pt. emisiunea in lb.magiara si preluat de post national.cit despre cei de etnie germana,si ei au interviuri in lb germana.si e adevarat ca nu sint asa de "zgomotosi",multi au ales varianta de a pleca din tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

quote:
Originally posted by Anderra

cand o firma care furnizeaza internet a pus in tot orasul fibra optica au adus lucratori din toata tara ca sa termien mai repede proiectul.
Asa se face ca la mine in casa (locuiesc in constanta) au poposit acum vreo 2 ani doi unguri care in timp ce instalau diverse cabluri se uitau ba la mine, ba in casa ,apoi vorbeau intre ei in ungureste si radeau de mama focului.
fata cu bun simt am tacut din gura, sa nu ii deranjez , na .. ba chiar i'am intrebat daca nu vor apa, suc sau cafea.. culmea nesimtirii e ca ei continuau sa vorbeasca in magiara , sa arate catre mine si sa rada .... Atunci am simtit ca iau foc si le'am spus ca in casa mea se vorbeste limba romana si nu ar fi nicio problema sa se vorbeasca si maghiara daca as cunoaste'o si eu.
Reactia lor? Si'au luats culele si au plecat, ofuscati din cale afara, am facut reclamatie la rds si in aceeasi zi au venti alti doi tineri care au terminat ce incepusera cei doi glumeti

Anderrusha Nice To Meet You ...Here

"Nu e important ce ti se intampla ci cum reactionezi la ceea ce ti se intampla"

Asta chiar ca e nesimtire. Cand esti in casa unui om care nu vorbeste limba ta, sau cand esti in grup restrans, e logic sa vorbesti in limba cunoscuta de toata lumea. Tine de bunul simt.

Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

quote:
Originally posted by miki68

Sa va povestesc : in urma cu vreun sfert de ora sunt sunata de la o institutie publica din Tg.Mures. Respectiva doamna se prezinta (un nume unguresc) si solicita adresa de e-mail a directorului meu pt. a-i trimite un document. In institutia noastra toate adresele de mail sunt de tipul prenume.nume@domeniu.ro, deci zic ion.nume@domeniu.ro, cu precizarea ca prenumele sefului e Ion si nu Ioan. Doamna zice: no, bine am inteles. Cu U. Zic: nu doamna, fara U si ii spun: Ilinca, Oana, Nicolae. Ea:OK. am inteles Iuan. Zic: Ion doamna, ca pe Ion Creanga. Ea: V-ati schimbat directorul? Zic: Nu, de ce?. Ea: Pai, nu ati zis ca-l cheama Creanga? Am capitulat rugand-o sa-mi trimita documentul pe fax.

cristina d.

Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Din punct de vedere practic, problemele puse de testarea a 8 milioane de oameni si retragerea cetateniei celor picati sunt prea scumpe si de-a dreptul inutile.

Grow where you're planted.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Niste securisti imputiti si fara bun simt continua sa ne conduca si sa aiba idei populisto-cretine in loc sa nu mai stie pe unde sa se ascunda dupa atitea mizerii facute!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anky spune:

quote:
Originally posted by mandyksch

Hai sa ma bag si eu in discutie ca sunt implicata direct.

Mie mi se pare normal sa iti cunosti atat limba materna cat si limba tarii in care traiesti.Eu sunt maghiara nascuta in Romania si mi se pare absolut normal sa stiu si maghiara si romana. Scris, citit, vorbit. Eu am facut scoala in limba maghiara, cu exceptia facultatii pe care am facut-o in Cluj, in limba romana. Cel putin in zona aceasta unde stau eu (zona Clujului), sincera sa fiu nu prea exista maghiari care sa nu cunoasca limba romana. Scris, citit, vorbit. Si mi se pare foarte amuzant cand ii aud pe politicieni cu idei de genul asta. Ca de la Bucuresti treburile se vad altfel decat sunt in realitate.

Banuiesc doar ca in Harghita-Covasna unde populatia majoritara este de etnie maghiara apar situatii de acest gen. Mi se pare trist. Programa scolara a copiilor de acolo este aceeasi cu cea a scolilor maghiare din alte zone ale tarii, deci cu acelasi numar de ore de limba romana, deci ar trebui sa invete si ei.

Sunt de parere ca toata lumea din tara asta ar trebui sa vorbeasca limba romana in mod corect, caci din pacate sunt si destui romani care o stalcesc rau de tot (vezi Vanghelie "care este"). In plus cu cate limbi cunosti mai mult, cu atat mai bine, nu?

Mandy si Krisztián (23.10.2005)

Perfect de acord cu tine.Nici eu nu am intilnit maghiari in Cluj care sa nu cunoasca limba romana.

Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05

"Happyness is the key to your heart"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

E clar ca Felix a vorbit si el asa, ca sa se bage in seama, dar problema ramane. Eu am vazut in Gheorgheni (Harghita) copii de 10-12 ani care nu stiau nici un cuvant in romaneste. Ca bunicii lor nu vorbeau romana, e de inteles; dar ca ei nu stiau nimic din limba tarii in care traiesc, e impardonabil, in zilele noastre. Izolarea la care se autoexpun nu face decat sa creasca prapastia intre romani si maghiari, ca si asa sunt destule probleme.
Mi se pare absurda situatia asta in zilele noastre si in contextul exemplelor din tarile europene: vrei sa te stabilesti sau sa muncesti intr-o alta tara, faci cursuri de limba respectiva, chiar platite de statul in cauza. E obligatoriu. Pentru maghiarii de la noi este o corvoada si o dezonoare sa le ceri asa ceva.
Cu toate acestea, cred ca este mai mare numarul celor care stiu roamaneste decat al celor care nu stiu. Cum spuneati si voi, e chestie de educatie.

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Se intampla si la case mai mari, par egzample, in Elvetia, tara cu 4 limbi oficiale. Din sursa sigura va spun ca elvetienii de limba germana nu stapanesc franceza sau italiana (nu mai zic nimic de retoromana), sau invers. Daca unul din Zürich se duce la Geneva, fara sa stie franceza, iar interlocutorul sau nu stie germana, nu au incotro decat sa se ajute cu engleza. sau chineza
Ba mai rau, se propusese ca prima limba straina invatata in scoli sa fie engleza, nu germana, respectiv franceza. Spiritul de uniune nationala a invins contra globalizarii.

Intorcandu-na la oile noastre, romana nu se invata in scoliile ardelene ca prima limba? Nu se dau teze la romana? Intreb si eu, ca nu stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Ah, pai, asta-i alta mancare de peste...in Elvetia e totusi vorba de mai multe limbi oficiale, pe cand in Romania, din cate stiu eu, limba oficiala este limba romana a tuturor cetatenilor romani. Deci trebuie s-o invete toti, chiar daca cei de alta etnie vorbesc in in mediul familar limba lor.
Asa si in Belgia oficiale sunt franceza si flamanda, dar cei din regiunile flamande cu greu vorbesc franceza si cei din regiunea francofona (valona) cu greu sau deloc flamanda. Nu mai spun ca la granita cu Germania, unde sunt belgieni de etnie germana, se vorbeste cu precadere germana...insa nu stiu in ce masura sunt cunscute de acestia cele 2 limbi oficiale. Si aici engleza se foloseste destul de des pe post de limba intermediara oficialelor.

cu bebe2 & David, pilotul "avid" (18.11.04)

Mergi la inceput