Luptator,bataios, etc...pro sau contra?
Raspunsuri - Pagina 2
Teodora D. spune:
Flaviutza,insisti pe treaba cu toboganul ca si cum optiunea de retragere e rusinoasa si zici asa "deci un copil de 3 ani trebuie sa se retraga de la "gagam" pentru ca au venit o puzderie de alti copii. mai mari ca varsta, nu needucati,nu as afirma asta ci...copii care se mai imbrancesc." da, decat sa imbranceasca la randul lui sau sa se accidenteze in conflictul cu un copil mai mare, mai bine sa stie ca situatiile de violenta aiurea pot fi usor evitate.
quote:De ce sa nu ceara ajutorul parintelui? la 3 ani le stie pe toate, nu mai are nimic de invatat? tu de ce esti asa speriata de perspectiva asta, nu stii ce sa o sfatuiesti?
sa se retraga sau sa ceara ajutorul parintelui (hai ca asta mai merge la 3 ani).asta e atitudine in viata? sa te retragi cand vine multimea ?
Eu as face asa- mi-as lua copilul de acolo, i-as spune ca asteptam pana nu mai e imbulzeala si i-as oferi o alternativa, intr-un parc mai sunt si alte posibilitati de joaca; nu imi servi texte cu "are 3 ani si bla-bla" , ca si al meu tot 3 ani are si cunosc bine caracteristicile varstei.
p.s.- te rog nu mai fa presupuneri despre subiectele la care te-as urmari, nu iti acord chiar atata importanta.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
flaviutza spune:
Mai poate prin prisma testului subiectelor,mesajul meu a fost perceput ca unul cu tenta de agresivitate. nu vorbesc aici de nesimtire, de a impinge cu coatele pe altii ca sa-ti faci tu loc...ci de diferenta intre a sta pe margine si a incerca sa obtii ceva ce-ti trebuie
de diferenta intre copilul luat la bascalie de toti si ala care riposteaza cat de cat elegant, macar verbal
de diferenta intre copilul care are curaj sa "se bage" sa incerce si ala care sta pe margine plangand dupa ajutor...
Lputator ,bataios(nu bataus) ca atitudine de viata.pe principiul "incerc si eu sa-mi fac loc, nu ma retrag"
o incurajam sau nu?
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
flaviutza spune:
Teodora,unde am spus ca sunt speriata de diverse perspective? ca nu retin...
mami si Ale
Carmenbr spune:
Flaviuta, eram sigura ca o sa scrii despre nefericitele accidente cu impuscaturi in scoala(by the way, tie nu-ti place sa te "atinga" cineva, dar mama-mama ce ii mai "altoiesti" tu pe altii!). Daca te duci la celalalt subiect cu da-i si tu una, ai sa vezi ca deja iti scrisesem acolo despre aceste cazuri, pt ca eram sigura ca o sa apari cu asta, ca noi spunem de non-violenta, chiar aici unde se intampla. Da, se intampla, dar asta se intampla pt ca si aici mai sunt cativa parinti care ca si tine incurajeaza violenta. Nu le spun parintii du-te si impusca-i, dar i-au invatat poate de mici (sau poate nu i-au invatat nimic!) ca e bine sa riposteze, sa-si castige suprematia, ca doar vorba ceea mai bine asa decat cu ochii in lacrimi ca nu a prins o pensula. Si de acolo pana la a lua pistolul si a-si face singur dreptate nu e decat un pas si iaca tragedia. Iar faptul ca asta nu se intampla in Ro, e pentru ca acolo nu oricine isi permite sa dea bani pe un pistol cand abia ajung banii. Oricum, asta nu e o lauda nici pt americani, stai linistita!
Carmen & Ericutz (15.06.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68525 " target="_blank"> Povestea nasterii!
Am un anisor deja!
2 anisori...uraaa!
Teodora D. spune:
quote:
Originally posted by flaviutza
Teodora,unde am spus ca sunt speriata de diverse perspective? ca nu retin...
mami si Ale
daca nu esti speriata, de ce ti se pare o varianta de neluat in seama? crezi ca e injositor sa ceri sfaturi de la cineva care stie mai bine? mie nici acum nu mi-e rusine sa o intreb pe mama ceva; oare am o atitudine rusinoasa, de retragere din fata evenimentelor daca ma consult cu ea?
eu as vrea ca si copilul meu sa imi ceara sfatul toata viata, in orice situatie. si sigur ca "muncesc" de pe acum pt asta.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
ocebine spune:
Sa stii cum si cind sa te retragi este o arta, nu ceva rusinos...si deseori ajungi "mai in fata" (ca vad ca asta te preocupa tare mult) pe mai multe planuri (dar aici depinde de unde vrei sa ajungi) stiind acest lucru.
Un bataios nu ajunge neaparat "departe" la drum lung, ci doar pe moment.
Nu este nimic rau in a indeparta copilul tau dintr-o situatie care nu este sub controlul tau si este potential periculoasa.
Si inca ceva...nu este nimic rau nici in a-ti invata copilul ca nu intodeauna primim ceva instant/pe loc/imediat. Citeodata si rabdarea are un rost.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
Porumbita spune:
Andrada ff frumos explicat...
Flaviutza pot sa imi spun si eu parerea (desi stiu ca trebuie sa astept pana o sa am copii proprii ), dar tinand cont ca am fost cativa ani de zile profesoara "ma risc"...
- fetita ta nu avea ce sa caute acolo din doua motive:
1. copii aia dc veneau dintr-un sat (dc am inteles bine) probabil ca nu aveau ocazia sa "pupe' topogan zilnic ca a ta
2. erau cu cativa ani mai mare si chiar si in cdt in care invatatoarea e pe faza fiind multi si inbulzeala tot se intampla accidente
- la celebra fraza cu primarul si topogoanul i-as fi spus ca da are dreptate, dar ca zilele nu au intrat in sac si prioritate au ceilalti; in viata nu primesti vesnic ce vrei, cand vrei asa ca e cazul sa invete ca daca tipa si inbranceste asta nu ajuta prea tare... (nu de alta dar dc nu invata asta va fi o vesnic nefericita pt ca nu poti avea luna de pe cer.. sau nu mereu mama /tata sunt acolo sa ti-o ofere pe tava)
- chestia cu mai un tipat mai o imbranceala care iti produce tie mandrie ca vai ce copil descurcaret am o sa se intorca ca un bumerang impotriva ta pt simplu motiv ca nu vei putea fi vesnic dupa fundul ei, nici la gradinita si mai ales la scoala/joaca cand va fi mai mare...
- la exemplul cu pensulele nu mai detaliez ca a explicat andrada mult mai bine...
BTW - stii ce se intampla in clasele 5-8 cu fetite ca ale tale (si nu o spun cu rautate, te rog sa ma crezi), fetite bune la carte, din familii ok, fetite dragute dar obisnuite sa obtina ce vor si dc nu obtin si li se pare ca ceva nu iese cum vor ele un branci, un tipat, un batut din picior ajuta? sunt izolate de ceilalti si ridiculizate, uneori pe fata, alteori pe la colturi... a, si cand dau de o alta care e ca ele se ajunge la batai organizate dupa ore (ca sa demonstreze colegilor care e mai tare si pt ca din orgoliu trebuie sa faci fata provocarilor colegilor, trebuie sa arati ca nu te temi, ca esti mai bun...) si sa nu imi zici ca exagerez cu asta pt ca vorbesc din ceea ce am "experimentat" eu pe vremea cand lucram ca profesoara (adica acum cativa ani)
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Porumbita
Andrada ff frumos explicat...
- fetita ta nu avea ce sa caute acolo din doua motive:
1. copii aia dc veneau dintr-un sat (dc am inteles bine) probabil ca nu aveau ocazia sa "pupe' topogan zilnic ca a ta
2. erau cu cativa ani mai mare si chiar si in cdt in care invatatoarea e pe faza fiind multi si inbulzeala tot se intampla accidente
deci.s-o luam pe rand. copilul meu, copil si el ca toti ceilalti, rapea celor de la sat cate ture de topogan ? asta era ideea? apropo, e foarte abila la urcat topogane,se risca inclusiv la ala gonflabil de pe la 2 ani,deci nu e genul sa se faca coada in urma ei..
contrar ideei tale si a Adradei care spun ca nu are ce cauta in picioarele unora mai mari, eu o las sa-si constientizeze singura limitele ,nu i le impun eu. adica o las sa incerce(evident cu ochii pe ea) . daca reuseste sa urce, bine.daca cere ajutorul ca nu poate,bine.daca ajunge la concluzia ca n-are ce cauta acolo iarasi bine.
mami si Ale
flaviutza spune:
Apropo de aluzia cu "nu ai copii" Porumbita...nu e cazul aici .daca ai citit mesajul unde postam treaba asta , era vorba de cu totul si cu totul altceva,sentimente pe care nu le poti avea ingrijind copiii altora,etc. dar ce sa-i faci,asta-i stilul rumanului..:)
mami si Ale
ocebine spune:
Pina la urma tu iti doresti cu orice pret o validare a deciziei tale (si a unui stil de crestere al copilului) de a ingaduii fetitei sa obtina cu orice pret un anume lucru.
Atunci draga mea, las-o in pace sa-si croiasca drum singura. Pe de o parte o lasi "sa-si impuna singura limitele" iar pe de alta parte te superi ca alti copii i-o iau inainte. Hotaraste-te...mereu esti asa pe gard si nu stii sigur daca sa cazi pe stinga sau pe dreapta. Iti place sa alergi cu doua argumente care se bat cap in cap si de fapt nu mai stii de unde pleci si unde te duci.
Ori o lasi in legea junglei, ori scoti tu sabia pentru ea. Nu astepta de la altii (in special niste copilandri) sa intinda drum neted pentru fata ta.
Datoria ta este sa o indrumi, nu sa o lasi in voia ei. In special la 3 ani.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."