Luptator,bataios, etc...pro sau contra?
O alta varianta a subiectului postat de Simali. cu mai multe nuante de data asta. expun rapid si genul de situatie.
parc, ingramadeala la topogane. 3 grupe pregatitoare vesele nevoie mare. oaresice imbranceli (fara palme ,pumni etc) la baza scarii. unii mai grabiti imping pe altii,asa, abil, cat educatoare nu se uita. in toata ingramadeala,praslea mea de 3 ani incearca si de cele mai multe ori reuseste sa prinda si ea un loc. la un moment dat, un baietel grabit nevoie mare o impinge mai brutal si da sa urce. fi-mea ia foc, trage un urlet "lasa-ma si pe mineeeee" si se impinge in el,lasandu-l fara reactie. toata lumea rade si joaca se reia.
deci,concret, un copil nu cere ajutorul parintelui (de fapt asta-i buba cea noua...cea mai mare jignire e "lasa-ma sa te ajut", dictonul ei in viata de vreo doua luni este "eu singuraaaaaa" si se descurca asa cum poate. mai un tipat , mai un raspuns la imbranceala cu imbranceala.
Este acest tip de comportament acceptat sau nu?
Mai era un exemplu, asta imi vine mie acum in minte, concret. sper sa nuse supi Simali ca il folosesc. copiii se imbulzesc sa prinda pensule pe principiul prinde cine poate. un copil nu vrea sa intre in joc si ramane fara pensula. trebuie indemnat sa fie mai "bagaret"?
Va indemnati copilul timid sa fie mai luptator?
Va indemnati copilul mai "cu tupeu" sa ramana asa sau incercati sa-i infranati acest tip de comportament?
Fara legatura cu agresivitatea fizica drept raspuns la agresivitate.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
Raspunsuri
Andrada spune:
Eu cred ca tupeul si agresivitatea "luptatorilor" sint scuza parintilor si apoi si a adultilor pentru lipsa argumentelor sau a asertivitatii.
Personal n-am vazut nici un adult agresiv, tupeist si luptator care sa fie fericit sau implinit.
Pentru "luptator" fiecare pensula neobtinuta in timp e o pierdere insotita de frustrare si obida. De cealalta parte, cel care solutioneaza conflictele va fi cel care isi va face pensula, va picta cu degetele sau va stii sa puna problema unui nr de pensule egal cu nr copiilor. El va stii ca nu orice victorie conteaza ci numai cele mari.
Luptatorul se va simti agresat si trist pentru fiecare rind pierdut la tobogan. Cel care stie sa se descurce va construi un castel la groapa cu nisip pina se termian imbulzeala si va savura un tobogan liber fara coate in coaste.
Luptatorul va urmari cea mai mica bucurie a victoriei, va cauta revansa, va simti frustrarea fiecarei respingeri, e competitiv si cu bibilicele.
Cel care cauta solutii va urmari un scop mai mare, care merita efortul, isi va crea relatii de egalitate cu ceilalti semeni, va fi atent la sentimentele si caracterele din jur si va fi mereu relaxat.
Eu cam asa vad,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Teodora D. spune:
nu stiu de ce am senzatia ca acest subiect doreste de fapt sa obtina o aprobare pt gestul din parc. oare subiectul gen "clubul parintilor care mai scapa cate o palmuta" sa-mi fi indus aceasta idee?
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
andre_ea spune:
quote:
Originally posted by Andrada
De cealalta parte, cel care solutioneaza conflictele va fi cel care isi va face pensula, va picta cu degetele sau va stii sa puna problema unui nr de pensule egal cu nr copiilor. El va stii ca nu orice victorie conteaza ci numai cele mari.
Oare este cu adevarat un copil/om care solutioneaza conflicte cel ce renunta? Nu cumva va ramane un om care va renunta mereu, chiar si sa incerce?
quote:
Pentru "luptator" fiecare pensula neobtinuta in timp e o pierdere insotita de frustrare si obida.
Pentru cel ce isi doreste, dar nu lupta indeajuns de puternic sa obtina "pensula", deci nu e luptator, nu e la fel de frustrant sa stie ca n-a obtinut ceva ce-si dorea?
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Andrada spune:
quote:
Originally posted by andre_eaquote:
De cealalta parte, cel care solutioneaza conflictele va fi cel care isi va face pensula, va picta cu degetele sau va stii sa puna problema unui nr de pensule egal cu nr copiilor. El va stii ca nu orice victorie conteaza ci numai cele mari.
Oare este cu adevarat un copil/om care solutioneaza conflicte cel ce renunta? Nu cumva va ramane un om care va renunta mereu, chiar si sa incerce?
quote:
Pentru "luptator" fiecare pensula neobtinuta in timp e o pierdere insotita de frustrare si obida.
Pentru cel ce isi doreste, dar nu lupta indeajuns de puternic sa obtina "pensula", deci nu e luptator, nu e la fel de frustrant sa stie ca n-a obtinut ceva ce-si dorea?
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Scopul nu e obtinerea pensulei ci pictatul.
Luptatorul face din obtinerea pensulei un scop in sine, pentru "cel care rezolva conflicte" obtinerea unei pensule e doar un pas intermediar care poate fi schimbat/modificat/adaptat. "Cel care rezolva conflicte" nu-si doreste pensula ci sa picteze de aceea el poate in mod virtual sa treaca peste frustrare inventind alt mod de a-si implini scopul.
"Cel care solutioneaza" e invatat sa renunte la micile lupte si la micile comoditati nu la scopul pe care si-l pun in cap.
E o comoditate si un alint ca intr-un parc public cu 100 de copii in jur sa vrei sa te dai intr-un anumit moment si intr-un anume fel.
Eu cred ca rabdarea si intelepciunea is virtuti mai mari decit "strabaterea cu orice pret".
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Teodora D.
nu stiu de ce am senzatia ca acest subiect doreste de fapt sa obtina o aprobare pt gestul din parc. oare subiectul gen "clubul parintilor care mai scapa cate o palmuta" sa-mi fi indus aceasta idee?
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Inca o dovada ca aici se comenteaza persoane, nu idei. Nu de alta, dar topicul recent in care se sustinea in primul mesaj clar "da-i si tu una la randul tau " nu a fost atacat asa...subtil. de fapt initiatoarea topicului nu a fost atacata asa..
dar, stai putin...asta-i topic pus de Flaviutza...stai ca trebuie sa ne razboim putin cu ea,poa' sa puna si un anunt la umanitare...gasim noi ceva defect...nu-i asa Teo?
ma faci sa rad...apropo,Teodora nu cer aprobarea forumului pentru modul in care gandesc si-mi educ copilul...stiu eu ce fac si nu am nevoie nici de florile nici de aprobarea nimanui :)
Chiar voiam sa vad care sunt ideile voastre in legatura cu subiectul...care mi se pare cu bataie pe termen lung in ceea ce priveste educatia unui copil.
mami si Ale
Andrada spune:
Sa dau un exemplu. La scoala lui Marcu in fiecare dimineata se face careu si se sta la coada ptr intrarea in clasa. La ora la care venim noi prietenii lui sint deja la inceputul rindului (ii lasa parintii f devreme dimineata nu ca venim noi tirziu). Desi coada e respectata cu strictete si e motiv de mindrie (cine intra primul), cei 3 baieti trec mereu la coada cind imi vad baiatul doar ca sa apuce sa se joace citeva minute aruncarea sepcii sau alte jocuri la fel de elaborate.
La fel si cind maninca, vin imediat linga Marcu, chiar daca pierd din lunch sau bomboana (e coada iar).
Eu asa as vrea sa il cresc (O sa vad ce vrea si el...
) sa aprecieze mai mult prietenia decit vanitatea (personal cred ca vanitatea e ptr nepututi), sa sacrifice o bomboana pentru sansa de a sta de vorba cu prietenii...etc.
A
flaviutza spune:
quote:
E o comoditate si un alint ca intr-un parc public cu 100 de copii in jur sa vrei sa te dai intr-un anumit moment si intr-un anume fel.
problema e ca al meu (si inca vreo 3) fusesera primii acolo.venisem de vreo 5 minute. inca o problema e ca fi-mea are 3 ani batuti pe muche..deci ea vrea sa se dea aici si acum, fara sa priveasca situatia in ansamblu...
nu-i nimic ca o priveste maica-sa in ansamblu. deci un copil de 3 ani trebuie sa se retraga de la "gagam" pentru ca au venit o puzderie de alti copii. mai mari ca varsta, nu needucati,nu as afirma asta ci...copii care se mai imbrancesc.
sa se retraga sau sa ceara ajutorul parintelui (hai ca asta mai merge la 3 ani).asta e atitudine in viata? sa te retragi cand vine multimea ?
deci un copil de 3 ani este alintat ca nu vrea sa plece de la "gagam" cand au venit altii. acu redau ce spune ea "nenea primarul l-a pus acolo pentru toti copiii" .
iar apropo de pensule...ati vazut vreodata ochii unui copil care nu a prins pensula? probabil ca nu, erau innecati in plans.
mami si Ale
flaviutza spune:
Ok,la gradi lu Marcu merge treaba ca pe roate. dar imagineaza-ti ca Marcu ar sta la alta coada, la topoganul lu' fi-mea cu vreo 15 mai mari ca el si care n-au fost educati la gradi lu Marcu,ci pe meleaguri mioritice(sau nu neaparat, poate in USA, dar la scolile alea perfecte unde se mai trage din cand in cand cu pistolul in grup). Marcu ce sa faca? sa se retraga , sa vina plangand la tine sa-i ti partea sa urce si el ? sau sa incerce sa-si faca si el loc cumva?
mami si Ale
Andrada spune:
Nu primarul decide cind se da copilul ci doar creaza cadrul. Si prajiturile sint ptr mincat dar nu le mincam oricum si oriunde. Iar un copil de 3 ani in mod normal trebuie luat din picioarele a zeci de copii cu 4-5 ani mai mari.
Fireste ca tu stii si ai incredere mai multa in copilul tau ca se descurca, etc.
Si nu, nu sint impresionata deloc cind fiu-meu plinge ptr o pensula (incerc cu greu in situatii d-asta sa ii iau sentimentele in serios ca am aflat ca dauneaza la self-esteem sa-l ridiculizezi direct), dar il laud pina se inroseste de fericire de fiecare data cind vine cu o solutie, de fiecare data cind nu se mai plinge ca i s-a rupt virful si se duce si isi ascute singur creionul...etc.
A