"Daca te bate da-i si tu una"
Raspunsuri - Pagina 6
Elise spune:
sint de acord cu faptul ca , intre adulti, sa pocnesti inapoi este o metoda primitiva si ineficienta - exista strategii mai elaborate de abordare.... ma tem insa ca ar depashi un copil de citiva ani. Si ca fie-mea ar fi suficient de buna psiholoaga la gradi sa inteleaga notiunile care tin de manipulare.
Ma intereseaza in prima faza sa reactioneze - sa-i eficientizez reactia e pasul doi. Deci, daca ia o galetusha peste oki in parc sint multumita daca vad ca sa revolta si se manifesta catre agresor, nu ca se aseaza in fund si urla dupa mine.
E suficient pentru inceput.
Elise & BBLisa
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Ira
Am citit cateva raspunsuri pe aici...
destul de naive...cum ca natural e a te apara, etc.
Asta e parerea ta. si nu e musai sa fie unanima
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by speed
ba dimpotriva,un copil de 3 ani exact de asta are nevoie,de apararea mamei,in orice imprejurare,pentru orice fleac.e mult prea mic pentru a rationa,pentru a-si da seama ce e violenta si auto-apararea.un copil care a fost aparat si sustinut de mama lui va deveni mai sigur pe sine ca adult,e un fapt consacrat.
fiecare cu metoda si cu copilul lui. adica unul nu-i ca altul. eu nu intervin.copilul meu nu vine plangand la mine,chiar daca are 3 ani. se descurca de cele mai multe ori. numai cand efectiv e depasit de situatie,cere ajutorul si protectia. si o primeste neconditionat.
dar trebuie sa-mi ceara sa intervin. nu mi se pare corect,pentru evolutia lui ulterioara, sa-l obisnuiesc sa ceara ajutorul pentru cel mai mic fleac. sa planga si sa strige la mine ca i-a luat X ursuletul.
Da un copil aparat si protejat va deveni un adult sigur pe el(de cele mai multe ori). dar protectia si dragostea neconditionata sunt una, cocolosirea copilului pana la punctul in care asteapta rezolvarea din partea mamei pentru orice fleac e cu totul altceva. iar efectul scontat e total opus. adica un copil care nu e in stare sa iasa singur din bucluc
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
maru spune:
Copilul meu a incasat-o ani de zile de la copilul unei prietene. In fata ochilor nostri, lua bataie, mama agresorului intervenea cateodata de ochii lumii, alta data f violenta, si ma ruga sa ii las sa se joace impreuna ca poate asa invata si copilul ei sa se poarte civilizat. Au mers si la psiholog de gura mea, cand la mare fiind, mi-am luat bagajele si ne-am mutat la alt hotel, nemaisuportand. ce a zis psihologul? ca e gelos pe copilul meu, ca vede la al meu ca parintii nu se cearta, ca nu il cearta tot timpul, ca il lasam sa aleaga ce doreste sa faca, doar il indrumam.
Urmarea: alt continent, alt sistem: copilul meu incepe sa aiba apucaturi agresive, verbale sau fizice. Discutie cu el, mers la psiholog. Concluzia: da el inainte, sa fie sigur ca nu o incaseaza, pentru ca asa a fost o relatie anterioara de prietenie cu un copil.
Incotro s-o apuc? ( imi vine sa ma strang de gat ca am acceptat un timp destul de indelungat situatia)
Doamne'ajuta!
Luna1 spune:
Cand o sa va vedeti copilul de sase ani transformat in manechin de incasat baitaie, palmuit de altul si nereactionand caci asa i se spune la scoala, cu lacrimi in ochi de frustrare si de umilinta va zic ca nu mai sunteti atat de pacifiste.
Nu poti fi mereu acolo nici tu nici mama agresorului nici profesoarele. Si atunci copilul meu ce face si-o incaseaza frecvent? Sau il mut de la scoala de fiecare data?
Ca intr-o scoala cu 300 de copii tot se gaseste un agresor.
Copilul meu nu a fost niciodata un agresor dar nici asa.
Luna 31 sapt+
Adelise Raluca si Cosmin
Is the final countdown!!!
columbiana spune:
quote:
Originally posted by Luna1
Cand o sa va vedeti copilul de sase ani transformat in manechin de incasat baitaie, palmuit de altul si nereactionand caci asa i se spune la scoala, cu lacrimi in ochi de frustrare si de umilinta va zic ca nu mai sunteti atat de pacifiste.
Nu poti fi mereu acolo nici tu nici mama agresorului nici profesoarele. Si atunci copilul meu ce face si-o incaseaza frecvent? Sau il mut de la scoala de fiecare data?
Ca intr-o scoala cu 300 de copii tot se gaseste un agresor.
Copilul meu nu a fost niciodata un agresor dar nici asa.
Luna 31 sapt+
Adelise Raluca si Cosmin
Is the final countdown!!!
fiul meu a venit acasa acum vreo doua zile cu o penalizare de 5 puncte, primita la scoala pentru ca, grabindu-se la cismeaua de apa l-a impins pe altul, care astepta la rind, sa-i ia locul- ma intreb ce-ar fi iesit daca celalalt copil ar fi venit de acasa cu educatia gen nu te lasa,loveste si tu- incaierare in toata regula- asa copilul celalalt a strigat supraveghetoarea si conflictul amurit in fasha; binenteles ca a primit si de la mine o tona de explicatii si o mica pedeapsa in legatura cu impins/agresat/atins alt copil, din greseala sau nu; indraznesc sa sper ca va fi la fel si mai tirziu, si il invat mereu, ca si Ira , sa plece daca e lovit, desi e stil fortzos si cred ca n-ar iesi batut dintr-o incaierare-eu sper sa nu fie cazul, ca are multime de prieteni si e lipicios si zimbaret el de felul lui-
Sinziana, citind topicul asta, imi aminteam de copilaria mea, de educatia primita, de nepotii mei...pur si simplu e o chestie in directa legatura cu tipul de societate; noi romanii suntem cu mult mai artagosi/ambitiosi/dornici sa avem ultimul cuvint, sa dovedim ceva celorlalti/sa nu raminem in pierdere, etc, etc decit francezii pe care i-am intilnit aici; ne e mai greu sa spunem am gresit, in cer scuze, ai avut dreptate...decit astora si uneori avem de pierdut din cauza asta (din perspectiva mea de imigrant- pentru ca in Romania tocmai aceste trasaturi m-au ajutat de multe ori sa ajung unde-mi propuneam- si daca ma gindesc bine si pe aici...dar si frustrarile de rigoare)
http://www.floriinro.ro/
Aaka spune:
eu sunt de parere ca de aceea am primit mintea ca sa o si folosim si cand spun asta ma refer ca trebuie sa ii invatam pe cei mici sa se comporte. daca in cercul de copii apare agresorul nu trebuie sa ne invatam copilul sa raspunda cu aceeasi eticheta ci sa ii explicam , nu e bine si sa se retraga ceea ce am mai citit pe aici si cred ca s-a subliniat f bine.
si prin exemplul nostru pozitiv ii putem invata sa devina si ei ca atare. bineinteles ca parintele poate discuta cu parintele agresorului si sa il faca pe agresor sa isi ceara scuze de la cel agresat. cred ca asta l-ar face si pe agresor sa mai renunte la comportamentul negativ.
Ira spune:
Am si eu o pasiune
Sa bat cat mai multa lumeeeeeeeee
http://www.youtube.com/watch?v=nWw5h7LO5xg
arta de mare valoare educationala transmise la TV in Ro.
n-am mai ras demult in halul asta, va jur.
GGina spune:
bineinteles ca parintele poate discuta cu parintele agresorului si sa il faca pe agresor sa isi ceara scuze de la cel agresat. cred ca asta l-ar face si pe agresor sa mai renunte la comportamentul negativ. Adela mami de bambi Tia
La noi, acelasi copil il cam batea pe al meu,venea ba muscat ,ba zgiriat pe fata si in jurul ochilor.Asta cu zgiriatul in apropiera ochilor la facut pe tasu sa se enerveze (prima oara cind il vedeam asa,de mi se facuse si frica).Educatoarea de la gradinita in cele din urma i-a spus mamei copilului respectiv si ea ca sa spele rautatile propiului prunc ne-a trimis un cadou .Sotul iar s-a ofticat si i l-a trimis inapoi.
Ceea ce m-a deranjat ca acea mama nu si-a cerut niciodata scuze personal.Ne salutam si atit ,desi nici asta nu merita.
Eu nu sint pentru violenta ,dar nici cu capul spart nu vreau sa-l vad sau si mai grav cu un ochi scos.
p.S Si de atunci nu s-au mai intimplat evenimente neplacute.Si stau si ma intreb si am un sentiment nu tocmai bun ca acel baiat a fost sfatuit sa dea in al meu.Sau poate nu.Avind in vedere ca nu a mai dat in el dupa aceea,....e ceva ciudat la mijloc.
Lala_D spune:
simali daca am retinut bine baietelul tau practica aikido .
Sa nu te astepti ca in urma acestei arte martiale el sa gestioneze altfel momentele de agresiune petrecute in afara salii de antrenament.
Unul din principiile aikido-ului este sa nu raspunzi la violenta iar un sensei care respecta modul de viata impus de practica indelungata a acestei arte nu ii va transmite niciodata baietelului ca este ok sa raspunzi la pumn cu un alt pumn.
In schimb il va invata sa gestioneze in alt mod agresiunea si vei vedea , in decursul a cativa ani o schimbare radicala in modul de gandire al baietelului tau, aceasta schimbare fiind benefica.
Un practicant de aikido care si-a insusit corect principiile acestui mod de viata va bloca agresiunea fara a recurge la violenta ( daca ai asistat la un antrenament sau demonstratie ai observat ca exista procedee in aikido bazate strict pe puncte de presiune care nu ranesc dar demonstreaza clar agresorului ca cel agresat are multe ''cuvinte'' de spus in apararea sa ). In acelasi timp copii care invata aikido dobandesc o contiinta a propriei valori in sensul ca ei au certitudinea ca se pot apara in orice moment fiind de asemenea invatati ca in nicio imprejurare ei nu au dreptul de a deveni un agresor, aikido insemnand strict un mod controlat de autoaparare si non violenta.
Astfel baietelul va stii sa transmita verbal sau non verbal unui agresor ca nu este cazul sa incerce sa il agreseze.
La modul particular acum :
- baietelul meu face saptamana viitoare 7 ani , fiind absolvent de clasa I.
- incepand cu varsta de 4 ani si jumatate practica aikido chiar ieri avand examen de grad unde a obtinut a patra lui centura.
- vreau sa spun ca dupa un an de zile a inceput sa se cunoasca implementarea stricta a unor notiuni astfel incat in cazul unor conflicte el stie sa iasa cu eleganta din ele.
Am avut in clasa I un singur incident cu un baietel mai mare care a incercat sa il agreseze pe holul scolii. In aceasta situatie pustiul meu i-a prins pumnul inainte de a fi lovit si in acelasi timp i-a explicat ( in speta strigat ) ca daca el doreste il poate tranti jos dar asta nu este o solutie pentru nici unul dintre ei.
Un invatator care intamplator a vazut intamplarea a intervenit si conflictul a incetat in acel moment.
Urmarea a fost ca pustiul meu nu a mai fost agresat de atunci, invatatorul l-a laudat pentru felul in care a gestionat conflictul si l-a intrebat ce ar fi facut in conditiile in care el nu ar fi fost de fata.
Pustiul a replicat ca daca ar fi continuat sa incerce sa il loveasca l-ar fi imobilizat si ar fi cerut interventia unui adult.
Acum , sincer eu sunt o mama convinsa de puterea si beneficiile pe care le aduce practicarea acestui sport nu numai din punctul de vedere al autoapararii ci din ceea ce ii invata si pentru viata de zi cu zi : copilul meu a devenit mult mai disciplinat, responsabil, constient de propria lui valoare, cu mult mai mult auto control in gestionarea crizelor ( mai are scapari dar minore si aici ma refer ca mai tranteste urland usa dormitorului cand este ofticat pe vreo decizie a mea ....dar lucram la asta ) iar mersul de 3 ori pe saptamana la antrenament este cea mai mare placere a lui iar sensei este o persoana in ochii caruia nu doreste sa greseasca ( este foarte adevarat ca am avut norocul sa dam peste un sensei absolut minunat, un adevarat om si pedagog , pentru care copii sunt universul lui ).
Tot ceea ce imi doresc este ca baiatul meu sa practice acest sport pana la maturitate si sa ajunga un adult responsabil asa cum devin majoritatea practicantilor adevarati de aikido.
Scuze ca m-am lungit atat
O zi excelenta tuturor !
Lala.