"Daca te bate da-i si tu una"
Am deschis topicul pentru a continua discutia off-topic de la "Soi rau".
Sanzi_Ana. Eu am fel de fel de discutii cu fiul meu. El vine mereu si pune intrebari de ce asa si nu invers, etc. Eu personal am un stil mai direct si cand ma intreaba spun simplu ce cred eu. Pentru ca Vladut este un copil care NU LOVESTE PE NIMENI oricum, eu tot sustin, de cand era mititel teoria, "daca te bate da-i si tu una". Copilul ma priveste de fiecare data oripilat si ramane ca eu sunt mami cea usor sarita de pe fix si el face ce crede ca e bine. Si nu se apara cand e lovit.
Iar eu nu dorm mai fericita stiind asta.
Cat despre teoria cu "rezolvatul problemelor prin vorbitul cu adversarul" asta face oricum (el vorbeste deosebit de bine si este un polemizator de exceptie) dar din pacate nu tine mereu. Cand unui copil ii trece prin cap sa-i dea colegului un sut in burta o face brusc si pe neanuntate. Ca si faza cu scuipatul. Dupa cum sti si tu, la varsta asta copiii sunt foarte imprevizibili. Nu pot s-o acuz pe educatoare ca nu vede. Nu stiu daca poti sa fii pe faza la ce fac 35 de copii in timpul programului liber. Eu de fiecare data cand am incercat sa stau de vorba cu eduactaorea in jurul ei erau 4-5 copii plangaciosi care TOTI reclamau diverse chestii. Cate conflicte poate rezolva un om singur intr-o singura zi? Norma didactica este incarcata peste orice imaginatie iar copiii trebuie sa se adapteze acestei situatii; iar aceasta adaptare inseamna uneori si sa incalce unele reguli. Adica sa aiba fiecare oaie grija de blana ei.
In principiu tu ai dreptate, spirala violentei poate continua. Un copil da un pumn, altul da si el si iese o bataie in toata regula care poate degenera in cine stie ce grozavie. Dar nu cred ca este cazul la gradinita. Desi aici se pun bazele comortamentului de mai tarziu.
Te rog sa me crezi ca nici eu nu stiu cum e mai bine. Stiu doar ca atunci cand stiu ca baiatul meu e victima altora imi vine sa ma urc pe pereti.
alice
Raspunsuri
bebec07 spune:
Mie imi vine sa urlu cand o incaseaza fiimea.Am fost duminica trecuta in parc, la topoganele gonflabile.Fiimea innebunita s-a urcat si a primit o mare parara de la un baietel cu cateva luni mai mare decat ea si bunica-sa se uitat calm la el.Si el ii cara picioare-n fata.Am vazut negru-n fata ochilor, am urcat in "joc"(am primit mustrare de la administrator)si mi-am luat"victima" de acolo.Bunica baiatului nu zicea nimic.M-am umplut de nervi si am inceput tirada...
Eu sunt de parere ca bunicii si parintii "incurajeaza"comportamentul violent prin pasivitate.Eu, daca o vad pe mandra, ca devine violenta, o apuc de manuta si mergem intr-un loc izolat, sa inteleaga ca nu e o solutie si ca va fi marginalizata.Oricat de nonviolenta sunt, nu m-am putut abtine sa nu-i spun"daca cineva da in tine, dai si tu"de n ori.
S-a plictisit sotu' de cate ori i-am repetat.
Asa ca...puiul meu este lovit si mie imi vine sa musc din cei ce-i fac rau...M-a surprins foarte tare reactia mea...Stiam ca acel baietel n-are nici o vina si mie imi venea sa-l linsez...Noroc ca m-am descarcat pe bunica...
Qamar spune:
pe scurt, ca sunt cu pitica dupa mine: da, e de datoria adultului cu care e copilasul sa intervina cand acesta devine prea violent, desi de multe ori, cand sunt mai maricei, nu bebelusi, e mai bine sa isi rezolve ei singuri conflictele...
insa nu mi se pare o solutie: da-i si tu una...copilul poate fi invatat sa reactioneze in multe alte feluri ( sa plece , sa cheme adultul, etc) nu neaparat sa loveasca inapoi...
nici mie nu imi place cand mai primeste Bia cate o palma, cand e impinsa, etc...si desi e mica, eu ii spun mereu: hai, mami, de aici, ca nu ne place violenta
daca adultul responsabil de "agresor" nu reactioneaza, de ce sa nu ii atragi atentia? dar de copilasul "agresor" nu m-as atinge nici cu o vorba, eventual l-as ruga sa aiba grija sa nu ii loveasca pe ceilalti, ca pana la urma, nu eu ii fac educatie
revin...presimt ca urmeaza discutii de discutii
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
Noe si Anne-Bianca (14.03.2006)
Madness does not always howl. Sometimes, it is the quiet voice at the end of the day saying, "Hey, is there room in your head for one more?"
Sabina spune:
eu sunt din aia naspa de tot: ii spun fetei sa plece imediat de la locul faptei si sa ceara ajutorul unui adult.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
giulia71 spune:
Nici eu nu sunt adepta violentei, iar fii-mio nici atat!
Insa , ce faci in anumite situatii?
Am trait cateva aci, unele chiar le-am expus pe forum si pana la urma foarte greu am trecut peste ele , adica cu multe compromisuri evident de partea mea!
Bun, ne-am mutat aici, o gascuta formata pe strada de pitici de varsta lui fii-mio- 7 ani.
Nu fu chip sa-l accepte pe al meu!
Asta al meu, prietenos din fire, se ducea ca fraieru dupa ei si venea batut!
ai fratilor, faceau ce faceau si mi-l trosneau!
Intr-o zi a venit cu sangele pe nas, l-am luat de mana si m-am dus la ma-sa "micului delicvent" si...
Maica-sa ma primit foarte rece, cum sunt ei de obicei, spunandu-mi ca sunt copii si ca ea nu se baga!
Sa mor auzi!
Cum adica, nu-i zici nimic copilului cand l-a caftit p'altu de i-a data aluia sangele pe nas?!!
Mai fratilor asta n-am inteles si nici nu voi reusi vreodata sa inteleg.
In fine, dupa luuuungi tatonari si prajituri, bombonici, inghetate imaprtite de mine lau acceptat!!!
Acu se joaca ok, se mai ciondane ei din cand in cand dar e OK!
Asa ca...trageti si voi concluziile, exista sau nu "soi rau"?
Doamne cu puterea Ta, ajuta-i micutei Diana sa se faca bine!
szivarvany spune:
Si fi`mea este bleaga parcului, nu stie sa lovesca, desi de multe ori, vazand ca sta si o ia pe cocoasa si nu vroia sa plece, ii spuneam sa se apere, sa loveasca si ea. Ofcorz ca habar n-are cum sa loveasca si atunci o caram eu cu forta.
Ce ma mira, inspaimanta, sunt parintiiii, bucniciii, care stau si se uita cum copilul LOR loveste alti copii si nu zice nimeni NIMIC. Este infiorator. Eu stau tot timpul dupa Giulia, nu ma asez o secunda pe bancuta ca nu cumva sa-i scoata careva vreun ochi, sa n-o impinga si altele.
Daria & www.webshots.com/user/giulia16" target="_blank">GIULIA_(2004_08_16)
www.newsfive.net/sara/" target="_blank">AJUT-O SI TU PE SARA !
corinadana spune:
A mai fost un sub de genul asta, in care un baiat de scoala tot venea batut. Si au intrat fete care indemnau la "dinte pt dinte" adica: ala da, da i si tu!
URAT!
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
amoodia spune:
eu sunt din aia care nu prea stiu ce vreau.baiatul meu are 2 ani si 8 luni, si inainte mereu lua bataie si se dadea in spate, sau venea la mine dar nu se apara in nici un fel. am venit acasa nervoasa de nu stiu cate ori si m-am razbunat pe sot. acum de vreo 2 luni probabil din cauza geloziei pe sora-sa, a devenit mai violent. nu cu toti copiii , dar mai trage unora una dupa ceafa. eu il stiu si-l am in ochi tot timpul, dar in parc acum vreo 2 saptamani o hraneam pe Dalia, si langa Omar a venit un baiat mai micut ca el. mi-am dat seama ca o sa-i traga una, si tot vorbeam cu Omar in timp ce o puneam pe Dalia in carut, sa-i distrag atentia de la baietelul vecin.pana sa ajung eu la el deja i-a tras una si baiatul a inceput sa planga.ceea ce m-a enervat atunci la culme ,cu toate ca Omar a incercat dupa aia sa pupe baietelul si sa-si ceara scuze, a fost tatal baiatului.eu vorbind romaneste cu Omar nu si-a dat seama ca inteleg si araba si-i zicea lu ficioru-meu ceva de genul DUMNEZEU SA NU TE AJUTE. imi venea sa-i sar la gat. cum ii poti ura asa unui baietel de aproape 3 ani?dupa vreo jumatate de ora baieteii se dadeau amandoi pe topogan si radeau de zicei ca se iubesc la nebunie.
asa ca sotul acasa, dupa ce iarasi m-am razbunat pe el, imi zice AI UITAT CAND VENEAI SI TU SUPARATA CA TI-A BATUT NU STIU CINE BAIATUL?
si eu inainte ii ziceam DA SI TU, si totusi cand imi dau seama ca o sa loveasca, il tin de manuta si-i zic sa nu dea ca-i face buba celuilalt.probabil e foarte confuz acum, sa dea sau nu ?
sinzi_ana spune:
Simali, noi la gradi avem 35 de copii, suntem 3 educatoare, iar copii sunt intre 3-6 ani...
Cu toate astea, desi e un haos (sist montessori este un sist in care copii sunt liberi sa faca ce vrea, deci niciodata nu stau "cuminti" in scaunele si mereu sunt in miscare) destul de rar avem accidente sau batai, sau se lovesc (intentionat)...
In primul rand suntem mereu cu ochii pe ei si nu lasam nimic sa treaca, nu lasam nici un act de agresivitate "netratat"...
Copilul in primul rand trebuie sa stie ca DE FIECARE DATA va fi pedepsit cand incalca regula, dar a-l pedepsi nu inseamna ca este respins, sau ca nu este la fel de important ca colegii lui.
Noi folosim "scaunul ganditor", de fiecare data cand copilul face o alegere gresita (fie ca nu asculta, fie ca e agresiv) este trimis pe un scaun unde se gandeste la ce a gresit (nu e time-out), cand a ajuns la o concluzie, ne spune ce a gresit si repara greseala. Apoi este laudat ca a luat decizia cea buna, primit cu caldura in colectivitate din nou...
Dar trebuie sa fii foarte constant, o singura data daca "scapam" o greseala, copilul va prinde curaj si va incerca si a doua oara...si tot asa...
Iar parintii care nu sunt consecventi, sau bunici care nu asculta de parinti (cand parintele spune ceva, si bunicii spun altceva) deruteaza copilul, care nu mai stie ce e bine si ce e rau, devine frustrat ca din cauza comportamentului sau nu poate sa isi faca prieteni (si nu realizeaza ca tocmai din cauza asta este respins) si devine din ce in ce mai greu de corectat tocmai din dorinta de a atrage atentia, de a obtine ceva, de a-si face prieteni, de a iesi in evidenta...
Oricum, din mica mea experienta, eu sunt de parere ca ar trebui sa va bucurati ca copiii nu sunt agresivi, ca stiu sa isi foloseasca cuvintele in a rezolva o situatie, si ca, cu toate ca sunt agresati, nu recurg la agresiune. Este o dovada de superioritate din partea lor, si gandire matura...
Eu una, daca sunt in parc (desi nu mi s-a intamplat) si copilul meu este agresat, m-as adresa in primul rand copilului (in caz ca parintele nu se sinchiseste) l-as pune sa isi ceara scuze fata de copilul meu, si apoi as parasi parcul...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
sinzi_ana spune:
Vreau sa spun ca asta se aplica in cazul copiilor trecuti de 3 ani...
Copilasii pana in 3 ani nu pot compatimi si nu inteleg ca au facut un rau...in cazul unui copilas agresiv pana in 3 ani, cred ca singura solutie este punerea pe o bancuta DE FIECARE DATA cand loveste pt 2-3 minute...Si o simpla explicatie ca noi nu lovim copiii este de ajuns
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
ruxij spune:
quote:
Originally posted by giulia71
Asa ca...trageti si voi concluziile, exista sau nu "soi rau"?
Doamne cu puterea Ta, ajuta-i micutei Diana sa se faca bine!
Exista soi rau, ala e adultul care "nu se amesteca", ba chiar incurajeaza. Si neamestecul e tot incurajare.