"Daca te bate da-i si tu una"

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns speed spune:

foarte bine,dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe reguli,modele de urmat,principii.normal ca nu putem fi perfecti in toate-nici ca parinti nici in alte planuri dar sisteme de referinta trebuie sa existe.

edit: dar spune-mi te rog sincer cum ai prefera sa se procedeze in cazul in care,ipotetic,vladut ar bate un copil, neprovocat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

edit: dar spune-mi te rog sincer cum ai prefera sa se procedeze in cazul in care,ipotetic,vladut ar bate un copil, neprovocat.
quote:

As vrea ca respectivul copil sa se duca la educatoare si sa-i spuna; educatoarea sa ne spuna noua; sa ni se dea noua, familiei, sansa sa intervenim, sa discutam cu copilul, sa intelegem de ce a facut asa ceva, etc.

Eu am mai spus. Chiar daca am inceput topicul cu ideea "daca te bate da-i si tu una" nu am facut-o absolut convinsa ca este cel mai bun sfat; acum chiar cred ca ar trebui felicitat copilul care nu raspunde la violenta prin violenta.

Consider ca am avut foarte mult de castigat din schimbul de idei generat de acest topic si cred ca datorita acestui schimb de idei voi reusi sa fiu in viitor o mama mai buna.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aaka spune:

nu e faptul ca vrem sa fim mamici perfecte sau ca asa scrie pe hartie.
de obicei copiii agresivi invata comportamentul de acasa si la fel il aplica si ei in societate pt ca asta vad si asta invata.deci daca le da-ti cate una e foarte posibil ca si ei sa ii loveasca pe ceilalti.
aste se aplica si la injuraturi.

Mergi la inceput

simali,uite sa-ti dau si un exemplu concret,ca se pare ca sunt la mare pretuire.
in general fetita mea e destul de timida,ii trebuie ceva timp sa se acomodeze cu situatiile noi.nu stiu daca e normal sau nu,inca nu am descoperit cauzele.din punctul meu de vedere e ok,eu ii acord timpul necesar si nu o fortez in sensul asta.pe masura ce a trecut timpul,si-a mai invins si ea din timiditate.adica daca la virsta de 2 ani mergeam la vreo petrecere de copii probabil ii trebuiau 2 ore pina sa intre in hora,acum ii trebuiesc 2 minute sau 2 secunde,in functie de cite persoane cunoaste la petrecerea respectiva.ei,nu demult ne-am mutat intr-o zona noua.i-am schimbat si gradinita la care mergea si la care s-a acomodat dupa o perioada destul de indelungata.dupa ce am trecut de perioada de acomodare la gradinita noua,cam la vreo citeva luni,am observat ca vine necajita acasa iar una din educatoare mi-a spus ca mereu ajunge plingind la gradinita de la scoala (gradinita e de fapt un after-school,unde cei de la gradinita ii iau de la scoala si ii tin acolo pina venim noi de la lucru).mi-a trebuit aproape o saptamina de discutii strategice cu micuta ca sa aflu cauza: se pare ca un baietel cu care merge si vine de la scoala o necajea in mod constant,facea glume pe seama ei,ii ridica fustita si ridea,ii angaja si pe ceilalti copii in atacurile lui.am fost fericita ca am aflat cauza,dar apoi a urmat dilema:cum sa procedez?? nici o secunda nu mi-am pus problema sa o indemn sa raspunda cu aceeasi moneda.in acelasi timp insa,crescuta si educata fiind in romania,aveam asa o retinere in a expune problema conducerii gradinitei.dupa o noapte alba de dezbateri cu propria-mi persoana mi-am luat inima-n dinti si am cerut o intrevedere cu managera gradinitei.managera e indianca de prima generatie,venita in irlanda de citiva ani.i-am expus problema.nu s-a aratat surprinsa.mi-a spus ca baietelul respectiv nu e la prima abatere si ca sunt multe plingeri impotriva lui ,iar-asta nu ar fi trebuit sa mi-o spuna sub nici o forma!!!- motivul e ca parintii lui se afla in divort...la fel,a mai spus ca din cauza atitor plingeri parintilor lui li s-a dat un ultimatuum iar daca baietelul nu-si schimba comportamentul va fi dat afara din gradinita.la fel mi-a spus ca "baietii sunt baieti si nu-s ca fetele",adica ceva de genul "vara nu-i ca iarna" si ca in locul fetitei mele ea l-ar plezni pe baietel.eu i-am multumit pentru timpul acordat si i-am spus ca voi adresa o plingere oficiala in scris si directoarei(proprietarei) gradinitei,care e irlandeza.a notat ea ceva pe o hirtie si ne-am despartit in termeni cordiali.ei bine,nu stiu exact ce s-a intimplat,dar brusc baietelul a inceput sa se comporte civilizat...pe mamica lui o stiu bine fiindca ne duceam copiii cam la aceeasi ora in fiecare dimineata,o draguta si o finuta de femeie...dar brusc,am remarcat ca si tatal baietelului a inceput sa-l duca dimineata la gradinita...ce cred eu ca s-a petrecut:de frica ca baietelul va fi dat afara din gradinita parintii au ajuns la un consens si poate au inceput sa se comporte mai civilizat unul cu altul si in acelasi timp sa acorde importanta necesara si copilului...unii probabil ar zice ca vaaai,pe linga stresul prin care treci in timpul unui divort,atita iti mai trebuie,si amenintari din partea gradinitei.uite,eu asta si cred ca trebuie,ca cineva sa reaminteasca la orice pas unui parinte ca orice face are repercursiuni aspupra copilului.fiindca in irlanda,si mai ales in anumite zone din dublin,e foarte greu sa gasesti o gradinita/cresa ce-ti indeplineste toate necesitatile,o avertizare cu pierderea locului in gradinita respectiva a facut ca parintii copilului sa actioneze in consecinta...daca eu mi-as fi sfatuit fata sa riposteze cu aceeasi metoda sau daca as fi tinut incidentele sub tacere ca nu cumva,doamne feri,sa fie considerate o pira,cine ce ar fi avut de cistigat? nici fetita mea,nici eu,nici baietelul respectiv...

edit:simali,ma adresez tie in particular nu din spirit combatant,ci fiindca mi se pare ca esti singura dispusa la un dialog constructiv

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

quote:
Originally posted by simali

Consider ca am avut foarte mult de castigat din schimbul de idei generat de acest topic si cred ca datorita acestui schimb de idei voi reusi sa fiu in viitor o mama mai buna.

alice

Foarte bun si instructiv subiectul .

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
www.flickr.com/photos/liliana29s/sets/72157600354873761/" target="_blank">Dan Mihai 15Iunie2004

Mergi la inceput

quote:

am fost fericita ca am aflat cauza,dar apoi a urmat dilema:cum sa procedez?? nici o secunda nu mi-am pus problema sa o indemn sa raspunda cu aceeasi moneda.in acelasi timp insa,crescuta si educata fiind in romania,aveam asa o retinere in a expune problema conducerii gradinitei.dupa o noapte alba de dezbateri cu propria-mi persoana mi-am luat inima-n dinti si am cerut o intrevedere cu managera gradinitei.managera e indianca de prima generatie,venita in irlanda de citiva ani.i-am expus problema.
quote:

Si eu am patit exact la fel dupa ce Vlad mi-a povestit ca un baiat l-a scuipat in fata. Mie asta mi se pare un gest dezgustator, umilitor... n-am cuvinte. Ma tot perpeleam sa ma duc sa vorbesc sau nu cu educatoarea. Pana la urma m-am dus si am aflat ca si tine ca tipul e un copil problema, etc. etc. Dar apoi am vazut-o pe ma-sa la serbare si mi-am dat seama ca nici nu ai cu cine sa dicuti. E o tata de toata jena. Iar aici nu se prea poarta "datul afara din gradinita" pentru ca invatamantul prescolar e gratuit si pentru TOTI COPIII. Deci situatia fara iesire. I-am spus insa copilului sa-l ocoleasca pe individ (care continua cu diverse sicane) si inca ma gandesc daca n-ar fi de efect SA MA DUC SI SA-L AMENINT PERSONAL PE MICUL TERORIST CA DACA-L MAI NECAJESTE PE VLADUT O SA-I PARA RAU... Ce zici? Sunt nebuna de legat ?

Alta posibilitate ar fi aia cu INVITATUL.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Alice, citeodata ajuta daca muti copilul cu probleme la o clasa corespunzatoare nivelului lui intelectual. Parte din frustrari pot veni din faptul ca nu poate sa comunice efectiv cu copiii de virsta lui. Propune-i asta invatatoarei, poate coopereaza.
Daca totusi nu ai sprijinul scolii poate as incerca sa vad daca Vladutz e in stare sa isi faca singur dreptate, sa il tina la distanta pe atacator, sa ii spuna NU hotarit cind se apropie de el, sa mentina o distanta fizica intre ei, sa se apere cind e lovit, etc.
Daca nici asta nu se poate iar parintii sint inabordabili, sigur ca as incerca sa vorbesc cu copilul problema.
Iardaca nu as considera mutatul la alta scoala/gradinita.

Reversul medaliei la starea neagresiva pentru care pledez si eu poate fi situatia unui coleg de munca. Un inginer absolut deosebit cu multe inventii, un suflet imens, el si sotia implicati deplin in scoala copiilor, baiatul lor a avut parte de o clasa de "agresori" in special un baiat. Baiatul e acum in clasa a 8-a si e fericit de nu se poate ca se va muta la liceu, dar a avut ultimul an de chin (colegii se schimba aici in fiecare an). Parintii au incercat toate metodele neagresive, baiatul e mult mai dezvoltat fizic, pshic, intelectual decit agresorul, e campion la sporturi si primul in clasa la invatatura. Baiatul cu probleme are parintii absenti si f putine lucruri bune in viata lui si una din furii e indreptata spre faptul ca baiatul colegilor are parintii mereu f" vizibili" in scoala. De multe ori l-am intrebat pe coleg de ce nu ia atitudine, de ce nu termina chinul baiatului, de ce nu cheama politia, de ce nu da scolii ultimatum, de ce nu-l muta la alta scoala...etc? Abia acum la sfirsitul anului a realizat ce chin a fost pe baiat si cit de mult l-a afectat stresul l-a care a fost supus. Baiatul a spus mereu ca e ok, si ca agresorul are prea multe probleme ca sa-i mai faca si ei una..

Daca sint de acord ca violenta naste violenta, eu cred ca totusi e datoria noastra sa ne aparam copiii si sa le oferim alternative efective la violenta. Nici in clasa a 8-a nu-l poti lasa singur, doar cu un set de valori. Cam asa zic eu,
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

simali,daca ai fi trait aici ti-as spune sa-ti iei gindul de la a vorbi cu copilul in cauza fiindca aici asta iti poate aduce politia la usa din cauza hartuirii verbale a unui minor.fiindca stiu cum sta treaba in romania,iti sugerez,ca si andrada ,sa incerci sa mai discuti problema cu invatatoarea,apoi cu directoarea,apoi cu parintii copilului si abia apoi cu copilul.
in cazul expus de andrada si eu cred ca parintii nu ar fi trebuit sa lase situatia sa evolueze,mai ales ca fiind implicati in activitatile scolare ar fi stiut exact la ce mecanisme sa umble.nici eu nu am sustinut ca violenta-ca problema in sine- trebuie ignorata ci doar ca metodele de combatere a violentei ar fi de dorit sa fie nonviolente.
sunt insa situatii extreme in toate societatile,in toate tarile,in care efectiv nu ai ce face.aici de exemplu daca ai ghinionul de a intra in "atentia" unui copil "traveler" (cred ca numele in sine spune totul si nu mai e cazul sa dezvolt) atunci situatia e cam incurcata si asta fiindca pe de o parte sunt mari sanse ca pe parintii copilului sa nu-i intereseze citusi de putin ce face odrasla lor si pe de alta parte daca se incearca exmatricularea copilului iti sar in cap toate societatile de protectie a respectivului grup .in cazurile astea singura solutie e sa-ti muti propriul copil la alta scoala/gradinita.nu e o solutie ideala dar asta e singura din pacate in acest moment.in schimb astfel de cazuri se intimpla foarte rar .si da,in aceste -si numai in aceste -cazuri extreme prefer sa-mi pun coada intre picioare si sa-i las in plata domnului...

Mergi la inceput

quote:

simali,daca ai fi trait aici ti-as spune sa-ti iei gindul de la a vorbi cu copilul in cauza fiindca aici asta iti poate aduce politia la usa din cauza hartuirii verbale a unui minor.fiindca stiu cum sta treaba in romania,iti sugerez,ca si andrada ,sa incerci sa mai discuti problema cu invatatoarea,apoi cu directoarea,apoi cu parintii copilului si abia apoi cu copilul.
quote:

Era o gluma asta cu hartuitul micului terorist. Da zau ca-mi vine uneori sa-mi pun cagula si sa ma joc cu el de-a "cine-i mai tare acum". Desi cred ca mai degraba imi place sa ma desfat dulce cu ideea asta cand simt cum ma musca neputiinta. Ma vad actionand si dupa ce termin de visat parca ma simt putin mai racorita...

Ieri am luat taurul de coarne si am avut o discutie foarte ampla cu educatoarea. Dracul nu mi se mai pare chiar atat de negru. Se pare ca Vladut nu este totusi genul care sa stea s-o incaseze. Vine si spune daca este agresat. Educatoarea mi-a spus ca este unul dintre cei mai inzestrati copii pe care i-a avut vre-odata si ca nu ar permite in ruptul capului sa i se intample ceva ori sa fie hartuit, etc. Dar se pare ca are bizareriile lui. "Teroristul" a incercat sa fie prieten cu Vladut. Dar Vladut are un stil aiurea de a "concedia" copiii din jurul lui cand are el chef, sta cateva zile singur, in "supa" lui, apoi iar are chef de copii si le cauta compania. Ori copiii, normal, nu prea inteleg cum azi esti prieten cu mine si maine nici nu mai auzi ce-ti spun pentru ca esti ocupat sa te uiti cu orele la musuroiul de furnici din curtea gradinitei.

alice

Mergi la inceput

quote:

Nici in clasa a 8-a nu-l poti lasa singur, doar cu un set de valori.
quote:

Foarte adevarat. Daca ar trebui sa fac o pictura in ulei cu subiectul asta, considerand ca fiecare dintre noi a venit cu o pensula si a mai adaugat o nuanta, cred ca aceasta afirmatie ar trebui sa fie tusa finala.

alice

Mergi la inceput