"Daca te bate da-i si tu una"
Raspunsuri - Pagina 21
ghinetz spune:
Eu nu am citit toate cele 14 pagini. Asa ca nu stiu daca e corect sa-mi spun opinia fara sa stiu exact ce s-a discutat si de ce exista polemici 9asta mi-am dat seama citind asa, pe sarite) Cert e ca titlul subiectului imi trezeste urmatoarea reactie: "Cum?!E posibil ca un parinte sa-si educa asa copilul?!"
Ma declar impotriva violentei fizice. Am lucrat 10 ani cu copii, si de clasele primare si mai mari si nu am inteles de ce ar trebui sa apelez la puterea mea fizica in fata lor. NU cred ca cel care e mai puternic fizic va castiga. A! daca ar fi un concurs de lupte greco-romane...poate. Desi cred ca si acolo nu trebuie doar forta.
Si va mai spun ceva. Fratele meu - mai mare decat mine cu 7 ani - nu s-a batut NICIODATA cu nici un baiat. Asta nu inseaman ca a fost respins de prieteni, ca a fost marginalizat. Si-a ales prieteni si dintre cei care se mai bateau, dar acestia il acceptau asa cum e. daca mergeam sa ma plnag lui ca ma bate vreun copil ma indemna sa nu ma mai joc cu respectivul, daca se bate nu merita sa ma joc cu el. Eu...recunosc ca nu acceptam asa usor si ma mai "luptam" si eu, in copilaria mea cu cate unul, desi preferam sa lovesc cu "vorbele".
Cred ca parintii care isi indeamna copii sa se lupte fizic pentru a obtine ceva nu fac decat sa transmita copiilor propriile refulari, neimpliniri. paraca doresc ca prin intermediul copiilor sa fie ei razbunati.
Oana 35+ Victor-Constantin si Stefan-Vladimir 4ani+
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
ghinetz spune:
gata, m-am descarcat. Merg sa citesc din urma ca sa fiu totusi corecta.
MissParker spune:
De ce a trecut neobservat si necomentat articolul citat de ruxij?? Oare fiindca acolo se afirma clar ca "un copil bataus e un copil lovit" si ca problemele de genul asta incep aproape intotdeauna in propria familie si fiindca nu se mentioneaza nimic despre "gena raului" sau "samanta agresivitatii"? Si fiindca Romania este totusi in topul acela negativ? Da, e greu de privit critic in propria ograda...
ruxij, uite aici pentru tine. Multumesc pentru tot ce ai postat pe tema asta!
Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre
Adevar > Autonomie > Identitate
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
ghinetz spune:
Gata. Am citit.
ruxij, interesant articolul si comentariul tau.
Cam ce am avut de spus am spus. E delicat sa dai verdicte finale intr-o astfel de problema. In fond, ca e din USA, din Ro sau de unde o fi fiecare mama isi creste copilul cum crede de cuvinta. Eu stiu doar ca Stefan nu va fi violent. Pentru ca incerc sa nu il cresc asa, chiar daca a primit si el cate o palmuta, dar de fiecare data i-am explicat ce si cum. Iar daca il vad afara ca se incrunta la copii, ca ridica uneori pumnul...ii explic ca nu e frumos si - asta functioneaza - ca poate primi o bulina neagra daca face ceva ce nu e bine. E drept ca ei, la varste fragede nu stiu cu de la sine putere sa aplaneze conflicte pe cale diplomatica. Dar stim cu totii ce buni imitatori sunt. Si dca isi vad parintii ca intervin cu violenta, chiar si verbala intr-un conflict din parc, asa va proceda si el. Intotdeauna am incercat sa-i insuflu copilului meu ca mai important decat un obiect - jucarie, pensula, bicicleta - sunt oamenii. Sigur. Nu am pretentia ca si-a insusit "filosofia" asta, dar cu timpul o va contientiza.
Stiti ce ma gandeam: de ce parintii care isi vor copii MUSAI invingatori nu-i duc la un sport. Acolo pot savura si ei, si copii victoria asupra adversarului, dar respectand niste reguli stricte si, mai ales, respectandu-si adversarul.
ghinetz spune:
Pe sinzi_ana o stiu de muuult de pe forum. Baietii nostri au cam aceeasi varsta. Am admirat-o mereu pentru principiile pe baza carora l-a crescut pe David. Si am vazut in ea un om real. Adica recunoastea si cand a gresit in educatia copilului, nu se dadea mama perfecta, care le stie pe toate...Asa cum spune si ea, ideiile ei poate s-au schimbat. Poate constientizeaza acum ca in trecut a gresit - cine n-a gresit? dar cat de greu e sa recunoastem asta...! Asa ca nu cred ca postarile ei au vreo legatura cu modul de acreste un copil in USA, sau cu atat mai putin cu razboiul din Irak. Hai sa fim seriosi!!!Daca violenta din USA e popularizata, nu inseamna ca la noi in Ro ea nu exista. Sau ca exista numai din '89. Nu vreau sa va spun ca batai erau la mine in clasa, in gimnaziu! Uneori asa, de dragul bataii, adica fara vreun conflict anume. Diferenta fata de acum: atunci nu aveam mobile cu camera 9e drept, nici fara) si nici televiziuni care sa faca emisiuni de zile intregi despre.
ruxij spune:
Vreau sa precizez ca comentariul respectiv nu e al meu, ci al unui cititor al Romaniei Libere, mi-a atras atentia pentru ca e f. adevarat ce spune si l-am copiat aici.
Aaka spune:
quote:
Originally posted by flaviutza
Acum ceva vreme am deschis subiectul cu palma la fund,care mi-a scapat de 6 ori pana in prezent. cam de atunci am inceput sa remarc cu tristete,ca pe forumul asta s-a incropit un club al super mamicilor super expertelor in educatie,carora nu le scapa palme nicodata,care nu-si sfatuiesc odorul sa loveasca nici cand e facut una cu pamantul...
...in genere,mamici din afara.ah,mai e una si de prin Ro.probabil in virtutea ideei SUA exmatriculam 1 zi cupilul ca si-a facut dreptate cu pumnul,dar toti nebunii(inclusiv copii) au acces cat de cat liber la arme si bombardam amaratii prin Iraq si Yugoslavia
Atunci am cautat prin subiectele mai vechi...sa vad nu se dadeau palme si atunci?? asa,prin 2004.
Tin minte ca atunci am gasit postarile Sanzi_anei care acum sustine ca ea e TOTAL impotriva violentei,umilirii de orice fel,etc etc...in schimb,acum 3 ani, era ok si palma la fund si umilitul copilului in public.
deci printr-unul din subiecte, dupa ce ne explica(si sunt perfect de acord,intre 2 si 3 ani iinebunesti,mai scapi palme si eu am scapat-o dar nu mi-e rusine sa recunosc) cum isi mai atinge ocazional copilul si iese imediat din criza, nu redau ca e prea mult,inclusiv atunci cand devine violent cu alti copii, ne concluzioneaza la final
""Bataia" nu inseamna violenta , sa provoci durere, eu o vad ca pe o metoda suprema de a pedepsi un copil, si efectul sa se simta imediat...
Vorbele uneori sunt de prisos la copilasi in crize!!!! Poti sa ii citesti tu tratatul de psihologie ca el o stie pe a lui!!!!
si in final, ceva ce chiar m-a socat . si sustin sus si tare ca daca s-ar intampla asta la noi la gradi, as considera ca am ajuns cu 50 de ani in urma...
"La gradinita am alta pedeapsa (nu stiu daca sa o brevetez sau o mai foloseste cineva), cel care nu e cuminte iese in fata clasei si copiii ceilalti rad de el...Functioneaza!!!"
Frumos, frumos din calea afara...
cu asta eu chiar ma retrag din aceste discutii...
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
wow , nici chiar asa sa iasa copilul in fata clasei si altii sa rada de el, jalnica educatie si "halal "cadru didactic.cea mai mare pedeapsa pt copil e sa nu il lasi sa se joace. eu ii tineam langa mine cateva minute si povesteam cu ei si incercam sa vad de unde a aparut conflictul.de obicei ma intrebau cand ii las sa se joace din nou si atunci stiam ca e aproape timpul sa le spun sa nu mai faca si ii puneam sa isi ceara scuze unul de la altul.
si ideea me de a nu fi violenta vine tocmai de la gradi unde i-am indragit pe toti copiii si de obicei pe cei mai nazdravani ii preferam cu toate ca imi faceau zile coapte.nu am avut incidente in 6 ani doar cativa copii car einvatasera injuraturi si o fetita care a muscat o alta fetita.am luat-o de-o parte si am zis ca o trimit acasa ca mie imi e frica de ea. si a inceput sa urle ca din gura de sarpe sa nu o trimit acasa ca o omoara tatas-o. mi-a venit sa rad si pana la urma ne-am impacat dupa ce si-a cerut iertare .
liliana29s spune:
Traim in tara in care traim si aud de nenumarate ori de la mamicile din jurul meu "lasa draga copilul sa fie mai infipt, astia se descurca" , mi-e frica si sila de violenta si mi-e frica de ce ar putea iesi atunci cind un copil riposteaza la palmele altui copil dar ma tem si de ideea ca-mi pot invata copilul ca e OK sa incaseze bataie si ca nu are voie sa loveasca oricita bataie maninca. Ma tem ca va fi in situatia de a nu avea adulti responsabil imprejur iar el va minca bataie fiindca asa a fost invatat.
Regulile astea fara violenta total functioneaza probabil intr-o societate in care si ceilalti parinti gindesc la fel dar nu si aici cind in jurul meu vad mereu tatici mindri care incearca sa-si invete copilul "sa dea cu pumnul" si care-si cer cel mult scuze pentru violenta copilului dar nu-i spun nimic copilului lor ba chiar zimbesc in semn de aprobare spre el.
Am sa incerc sa-l invat sa riposteze la agresivitatea repetata si indreptata in mod clar impotriva lui. Am sa incerc sa-l invat sa-l avertizeze inti pe bataus ca-l va pocni la rindul lui daca nu inceteaza. Am sa incerc sa-l invat sa evalueze o situatie si daca agresorul e mai zdravan sqa fuga. Am sa-l invat ca e OK ca in anumite situatii sa incerce sa se apere singur.
El stie in acest moment ca mai presus de orice nu are voie sa loveasca pe nimeni copil sau va fi pedepsit. Dar nu cred ca e cinstit pentru el si nu cred ca psihic se va dezvolta normal daca il voi educa la fel in continuare. In nici un caz nu m-as simti bine sa aud ca a batut un alt copilas dar mai rau mi-ar fi sa aud ca maninca bataie in mod curent de la alt copil si nu face nimic pentru a incerca sa se apere.
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
www.flickr.com/photos/liliana29s/sets/72157600354873761/" target="_blank">Dan Mihai 15Iunie2004
speed spune:
bun,haideti atunci sa privim problema si din celalalt punct de vedere.
s-a tot spus ca "mamicile perfecte" spun una si alta dar de fapt e totul pe hirtie,etc etc.eu una nu ma consider mama perfecta,sunt inca departe,dar asta nu ma impiedica sa tind sa fiu o mama cit mai buna pentru copilul meu.tocmai fiindca nu sunt perfecta admit ca la moment dat as putea face (sau am facut deja) greseli in educatia copilului meu.ca urmare copilul meu se refuleaza batind alt copil la scoala.daca,in mod pur ipotetic,v-ati afla in situatia asta,-ca ()copilul vostru sa bata alt copil-ce ati prefera?ati prefera ca cel atacat sa va bata copilul? si daca da,cine si ce ar avea de cistigat din situatia asta? ar deveni copilul vostru mai bun? l-ar impiedica sa bata alti copii?poate l-ar impiedica sa bata copilul ce a ripostat dar cu siguranta isi va cauta alta victima...de ce? fiindca motivele ce l-au determinat sa bata primul copil nu au disparut.eu ,daca m-as afla in acea situatie,as prefera ca copilul batut de copilul meu sa spuna invatatoarei ce s-a intimplat,si nu sa-mi bata copilul inapoi.asta fiindca invatatoarea-pe de o parte- va lua masuri mai potrivite decit bataia,iar pe de alta parte-imi va spune mie ce s-a intimplat iar eu pot sa determin motivele ce l-au impins spre asta si sa caut sa le inlatur.
simali spune:
quote:
s-a tot spus ca "mamicile perfecte" spun una si alta dar de fapt e totul pe hirtie,etc etc.eu una nu ma consider mama perfecta,sunt inca departe,dar asta nu ma impiedica sa tind sa fiu o mama cit mai buna pentru copilul meu.tocmai fiindca nu sunt perfecta admit ca la moment dat as putea face (sau am facut deja) greseli in educatia copilului meu.
quote:
Pana si aspiratia la perfectiune pe mine personal ma oboseste. Pentru simplul motiv ca este o cursa fara sfarsit. Este imposibil sa nu facem gerseli si multe dintre ele nu pentru ca suntem oameni rai ci pur si simplu pentru ca suntem oameni si am primit si noi, la randul nostru o anumita educatie. De eceea si simtim nevoia sa schimbam idei pe acest forum, pentru a vedea unde gresim si unde facem bine; parentingul perfect nu exista. Pentru ca omul perfect nu exista. Si bine ca nu exista ! Asta ne face vii si frumosi in imperfectiunea noastra.
alice