"Daca te bate da-i si tu una"
Raspunsuri - Pagina 10
columbiana spune:
quote:
Originally posted by andre_eaquote:
Originally posted by Ana Stroe
Sinziana, citind topicul asta, imi aminteam de copilaria mea, de educatia primita, de nepotii mei...pur si simplu e o chestie in directa legatura cu tipul de societate; noi romanii suntem cu mult mai artagosi/ambitiosi/dornici sa avem ultimul cuvint, sa dovedim ceva celorlalti/sa nu raminem in pierdere, etc, etc decit francezii pe care i-am intilnit aici; ne e mai greu sa spunem am gresit, in cer scuze, ai avut dreptate...decit astora si uneori avem de pierdut din cauza asta (din perspectiva mea de imigrant- pentru ca in Romania tocmai aceste trasaturi m-au ajutat de multe ori sa ajung unde-mi propuneam- si daca ma gindesc bine si pe aici...dar si frustrarile de rigoare)
http://www.floriinro.ro/
Mey, daca pe tine, si pe multi altii, tocmai aceste trasaturi te-au ajutat in viata, eu de ce ar trebui sa-mi invat copilul sa fie docil si sa nu se bage???
Cat despre frustrari: ai impresia ca un copil supus constant agresiunii, fizice sau verbale, de catre cei de seama lui, nu acumuleaza frustrari? Oho, si inca cate!!!
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Andreea, tocmai frustrarile respective s-ar evita, cind copilul ar ajunge la concluzia ca nu-i rusine sa fugi si sa ceri ajutorul adultului; care adult (invatator, parinte) ar trebui sa stie sa intervina cu tact sa evite; si ar scapa copilul si de pumnii aferenti; crede-ma ca se poate; eu asa am crescut: impinsa de mama sa ma bat intr-una: pentru o nota mai buna si mai buna, pentru calificarea la olimpiada, pentru podium, pentru ca in zilele de copil singur sa nu indrazneasca alt pusti de pe strada sa ma atinga...si fiecare infringere/loc doi sau mai jos durea...; acum adult,astea s-au transformat in: un interviu pentru un job neluat-doare; o avansare dorita si neobtinuta: doare; un functionar indolent sau incompetent ce nu mi-a rezolvat problema: doare...si multe altele; aici astea sunt normale, si viata merge inainte, iar psihic sunt mult mai echilibrati; copii sunt invatati sa-si accepte limitele si sa le inteleaga: fizice, intelectuale...penalizarile se dau cu discretie, notele nu se anunta cu voce tare, premierea nu se face pe podium la sfirsitul anului scolar...copilul bataus nu e mustrat in fata clasei si dat exemplu rau, etc; societatea incearca sa impuna nonviolenta si toleranta; ca uneori mai apar rateuri si un nebun ia o pusca intr-un campus si face macel...astea sunt cazuri izolate; la ordinea zilei insa ramine siguranta; si tot nonviolenta asta ma face sa ies pe strada seara fara teama ca batausul de ieri a devenit agresorul de azi ce-mi cara niste pumni de fantezie vazindu-ma femeie, sau pentru poseta...; deci sincer-prefer sa fie imbrincit si sa mearga la invatatoare, dar sa nu raspunda niciodata imbrincind la rindul lui.
http://www.floriinro.ro/
sinzi_ana spune:
quote:
Originally posted by andre_eaquote:
Originally posted by Ira
Nu si pe continentul american.
Pai pana la urma despre asta e vorba in toata discutia asta in contradictoriu. In Ro traim intr-o societate mult mai agresiva. Si copiii nostrii trebuie sa-i faca fata, din nefericire.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Societatea din Ro, suntem noi!!!! TOTI!!!!
Toata lumea asteapta para malaiata in gura lui Natafleatza, dar pana atunci da din coate, dar sare cu gura daca e impins la randul lui de un cot...
Societatea agresiva din cine este formata??? Copiii nostrii la ce fac fata??? Tot la copiii nostrii, nu???
De ce trebuie sa urmam spiritul de turma "daca toti copiii dau in Ionel, dau si eu, nu??"...de ce sa nu fim originali si sa spunem "daca toti dau in Ionel, nu e corect, eu nu dau, si incerc sa ii conving si pe ceilalti sa nu mai dea"...
Eu am mai spus, ma mai repet odata si apoi ma retrag,
O lume mai buna, incepe cu mine, cu copilul meu, daca am reusit macar pe el sa il educ ca agresivitatea nu este sub nici o forma tolerata, ...si daca el la randul lui reuseste sa isi invete copii la fel...am resit sa fac lumea mai buna
E doar inceputul...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
speed spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Eu am mai spus, ma mai repet odata si apoi ma retrag,O lume mai buna, incepe cu mine, cu copilul meu, daca am reusit macar pe el sa il educ ca agresivitatea nu este sub nici o forma tolerata, ...si daca el la randul lui reuseste sa isi invete copii la fel...am resit sa fac lumea mai buna
E doar inceputul...
sinziana, nu te retrage! inteleg ca e obositor sa repeti acelasi lucru dar poate (sper) ii va fi cuiva de folos. mai ales ca esti mama de baietei (si de la baietei mai cu seama se asteapta fapte de "vitejie") si lucrezi cu copii,deci parerea si experienta ta sunt foarte valoroase.
tinatache spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
Dar ce te faci la scoala, unde in pauza nu-i nici naiba sa-i pazeasca?
quote:
Deci si-n Germania e problema asta...
alice
nu stiu exact cum e la scoala, am sa stiu de anul viitor, dar imi e greu sa-mi imaginez ca acele cateva persoane adulte ce stau sa-i pazeasca in pauza, pot interveni peste tot eficient.
Cristina
-----------------------------------------------
http://www.sos-satelecopiilor.ro/
speed spune:
quote:
Originally posted by tinatachequote:
Dar ce te faci la scoala, unde in pauza nu-i nici naiba sa-i pazeasca?
quote:
Deci si-n Germania e problema asta...
alice
nu stiu exact cum e la scoala, am sa stiu de anul viitor, dar imi e greu sa-mi imaginez ca acele cateva persoane adulte ce stau sa-i pazeasca in pauza, pot interveni peste tot eficient.
Cristina
pai nici la cresa/gradinita nu poti sa eviti toate conflictele/accidentele.la fel,nu poti sa-ti pazesti fizic copilul de toate conflictele,nu asta e ideea.ideea e ce masuri se iau in urma acestor conflicte.daca un copil e lovit in pauza,invatatoarea nu vede dar copilul respectiv ii spune invatatoarei ce s-a intimplat,invatatoarea va lua masuri impotriva agresorului.daca copilul agresat raspunde tot prin agresiune atunci invatatoarea va lua masuri impotriva ambilor.cel putin asa se face aici.e adevarat ca se diferentiaza masurile in functie de cine a initiat conflictul dar in nici un caz violenta ca raspuns al violentei nu este acceptata.
tinatache spune:
Sanziana, compari o scoala cu un copild e 3 ani. Am spus deja ca gradinita e o alta lume, educatoarea e aproape si gata sa sara. Tu spui ca la voi nu se intampla nimic pt ca voi, cadrele didactice, nu incurajati agresivitatea. Tu chiar crezi ce spui? Adica acolo unde se mai imping sau isi mai trag cate un sut o fac pt ca le-a spus invatatoarea? De mobing ai auzit? Daca asa e la voi, f bine, aveti noroc. Dar nu e asa peste tot. Tampiti, rasisti, copii crescuti cu violenta in casa, astia sunt peste tot. Si nu vreau si nici nu pot sa le fac educatie. Daca cc cadrele didcatice reusesc, bravo lor, am scapat de-o grija. Inca daca vine si-i da una peste fata sau il trage de par pe copilul meu eu sa-i spun sa dea si celalat obraz? Am mai scris si mai sus: una e sa-l inveti sa dea primul (a scris cineva aici ca sa raspunda la fel inseamna sa-si descarce frustrarile: gresit, sa dea primul inseamna decarcare, sa riposteze inseamna aparare) s alta e sa se apere. Autoapararea o consider esentiala. Cu vorba daca "da"cu vorba, cu palma daca da cu palma. Exemplul cu pistolul e exagerat, nu intru in detalii. Eu nici macar pistoale cu apa nu voiam sa le iau
A, si inca ceva: doar pt ca ne sfatuim copiii sa se apere nu inseamna ca suntem "parinti ce promoveaza violenta". Viata nu e numai soare si cer albastru, ca adulti ne aparam si noi cand cineva ne calca pe batatura, nu? Nu mergem la sef si aratam cu degetul. Exact asta mi-as dori de la copiii mei, sa stie se replice cu o moneda asemanatoare, sa nu fie luati de "chita bataii", de pampalai. Deci, dragi parinti idealisti, e vorba de Autoaparare, nu sarit primul la bataie!
Edit: vad ca se pune accent pe scoala. Ok, aveti dreptate, acolo lucrurile se mai pot regla si e de dorit sa se regleze prin invatatoare, dar dupa ce iese pe poarta scolii ce face?
Cristina
speed spune:
quote:
Originally posted by tinatache
ca adulti ne aparam si noi cand cineva ne calca pe batatura, nu? Nu mergem la sef si aratam cu degetul.
ce e rau in a merge la sef si a arata cu degetul? sau ma rog,in a cere asistenta unei terte persoane cu capacitate de decizie in cazul unui conflict?
ca sa nu mergem mai departe de forumul de fatza,in cazul in care un forumist te injura urit,tu ce preferi sa faci? sa raspunzi la fel sau sa raportezi la moderator? si cum ti se pare mai corect?
simali spune:
quote:
dar dupa ce iese pe poarta scolii ce face?
quote:
Nu sunt 2 saptamani de cand au spus la stiri de un baiat care a fost omorat din bataie de doi colegi. L-au asteptat si l-au batut pana l-au omorat. Dar mama victimei inca mai poate face plangere la diriginta, la politie, nu?
alice
speed spune:
quote:
dar dupa ce iese pe poarta scolii ce face?
quote:
Nu sunt 2 saptamani de cand au spus la stiri de un baiat care a fost omorat din bataie de doi colegi. L-au asteptat si l-au batut pana l-au omorat. Dar mama victimei inca mai poate face plangere la diriginta, la politie, nu?
alice
ce se intimpla dupa poarta scolii e o consecinta directa a ceea ce se intimpla la scoala si acasa.daca esti invatat sa raspunzi violent,asa vei face,daca nu,nu.
simali,nu cunosc detaliile acelui caz despre care vorbesti.insa sincer,si cu toata parerea de rau, nu cred ca bietul copil ar fi avut vreo sansa impotriva celor 2,oricit de bine s-ar fi batut.si nici nu cred ca nu a incercat sa se apere...vorbim de lucruri diferite aici.in alta ordine de idei insa,foarte foarte rar se intimpla ca doi copii sa omoare in bataie un al treilea asa din senin.in general exista un conflict ce se intinde pe o bucata de timp pina sa culmineze tragic.daca victima ar atentiona de la bun inceput parintii,invatatorii,iar acestia la rindul lor ar atentiona politia probabil s-ar putea evita tragedia,asta in loc ca victima sa incerce sa-si faca singur dreptate.repet,nu cunosc detaliile cazului respectiv,vorbesc in general.si la fel cred ca e vital sa ne ascultam copiii,sa-i facem sa ne vorbeasca.
Cristina_C spune:
Sa riposteze inseamna aparare, dar poate sa insemne si razbunare, de genul "dai in mine, ti-arat eu tie cine-i mai puternic!" - asta mai ales la baieti- si de aici se ajunge la bataie in toata regula, pentru ca nici primul poate nu vrea sa se lase mai prejos, si tot asa. De asta ideal ar fi sa stie sa evite conflictele si copiii cunoscuti drept "batausi" si sa nu raspunda la provocari.
Si lucrurile astea se intampla uneori cand nu vede educatoarea si au ei grija sa nu vada - de exemplu cand sunt la baie, sau in curtea gradinitei. Eu zic mersi ca se intampla foarte rar ca al meu sa fie implicat in vreun conflict. Cand este (niciodata nu incepe el), raspunde cu aceeasi moneda si, oarecum, ii inteleg reactia, desi nu-l incurajez. A, si face diferenta intre lovirea din greseala sau cu intentie. In primul caz n-are nimic sa-i reproseze copilului daca l-a lovit fara sa vrea, ii spun cel mult un "hei!" de atentionare daca, de exemplu, vine din spate peste el la topogan .
In general cei din anturajul lui sunt pasnici, se cunosc deja macar de 1 an de la gradinita si isi rezolva verbal conflictele, sau merg la educatoare si le mediaza ea. Eu sper ca la scoala, cand sunt mai mari, sa aiba si mai multa minte ca sa fie si mai putine probleme de convietuire si mai multa comunicare si toleranta intre copii.