Deserturile Nataliei si nu numai ale ei (16)
Raspunsuri - Pagina 20
danyce spune:
Absolut minunate sunt deserturile voastre.
Ortansa, imi place tare mult tortul facut de tine.
Natalia, merci mult de idei.
In weekendul asta am facut 2 tarte super dietetice cu fructe, le-am si pozat dar acum am probleme cu albumul foto (ca-mi migreaza la flickr) si momentan nu le pot pune.
Am facut un aluat super simplu si rapid, de aceea eu numesc tipul asta de tarte "á la minute":
am facut in total 2 tarte jumate plus un strudel(aluatul mi-ar fi ajuns si pt 3 tarte pana la urma, dar nu am avut suficiente tavite pt tarte) din urmatoarele cantitati:
- 250g margarina vegetala
-500g faina
-175 ml apa calduta
-2 pliculete de zahar vanilat (doar pt aroma)
Se taie margarina usor inmuiata, deci nu tare ca piatra de la frigider, in cubulete, se adauga faina si se amesteca cu varfurile degetelor, se dispune in forma unui crater (adica o gramajoara cu o gaura in mijloc), in mijlocul caruia se adauga apa si zaharul vanilat. Se amesteca rapid si se obtine o coca elastica, asemanatoare aluatului de foietaj.
Aluatul se imparte in 2, 3 bucati (mie imi place ca tarta asta sa iasa fff subtire, sa abunde fructele) pt 2,3 tarte. Se intinde in tava joasa de tarta teflonata (asta pt a nu o mai unge/tapeta cu nimic), se dispun fructe la alegere pe ea (eu am facut combinatiile: a)4 nectarine si 2 mere feliate + un pumn de stafide, cateva picaturi de esenta concentrata de rom si putin indulcitor praf presarat peste fructe; b) 6 mere + 250 g de capsuni +cativa stropi de esenta de vanilie+ ff putin indulcitor praf ). In strudel am pus cateva felii de mere.
Iese un desert super light, dar minunat la gust datorita fructelor coapte.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
Balbina spune:
Danyce, am salivat la citirea retetelor, ce simple si de efect, ca de obicei. Aluat foarte subtire si multe, multe fructe, e taman perfect pentru diabetici, cred ca ai bucurat-o mult pe mama ta.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Balbina spune:
Vreau sa postez si aici o reteta pe care am postat-o si in subiectul prajiturilor cu miere.
Alta prajitura cu miere
3 oua
120 g zahar (un pic mai mult de jumatate de pahar)
120-150 g unt sau margarina
3 linguri pline “cu virf” de miere
1 lingurita cu virf de bicarbonat
faina – atit cit sa se obtina un aluat de consistenta plastilinei
la mine a mers cam 600-650 g
1-1.5 l smintina simpla
zahar si vanilie dupa gust
Intr-un bol se amesteca ouale cu zaharul, nu e nevoie sa fie batute, doar se amesteca pina la dizolvarea completa a zaharului.
Intr-un ibric se pune mierea pe foc, cind incepe sa clocoteasca, se adauga bicarbonatul si se amesteca intens cu o lingura de lemn, luindu-se de pe foc. Atentie, se formeaza o spuma abundenta care poate da peste margini. Se lasa sa se raceasca un pic.
Untul/margarina se topeste pe foc foarte mic sau la microunde (putere minima), trebuie sa fie topit/a, dar nu fierbinte, cica e esential, asa sustine autoarea retetei.
Dupa ce s-a racit spuma de miere si bicarbonat (care capata o culoare intensa roscata), se amesteca toate 3 compozitii si incepe sa se adauge faina treptat. Se framinta un aluat elastic, de consistenta plastilinei, care nu se lipeste de miini.
Se imparte aluatul in parti egale si se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, in foi de forme dorite (rotunde sau dreptunghiulare). Se coc la temperatura medie spre mare (200 C), circa 5-7 minute, pina se fac roscate-maronii.
Se bate smintina cu zaharul si vanilie, apoi se ung foile din abundenta si se lasa prajitura la frigider de pe o zi pe alta. Se orneaza dupa preferinte si se taie bucati.
POZA sursa
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Alynutza spune:
Natalia mi-ai amintit de o prajitura pe care o facea bunica mea, cu foi cu miere, unse cu gem de caise iar la mijloc o crema de unt aromata (bunica era o specialista totala la crema de unt, avea o rabdare fantastica sa frece untul ala pana devenea o spuma extrem de fina si se inmultea considerabil - spun ca 'era' si 'avea' pentru ca acum nu mai face prajituri, n-o mai lasam noi ca se oboseste prea tare).
Tot voiam sa intru sa va intreb (cu ocazia ca mi-am refacut caietul de retete mumos mumos) m-a 'palit' curiozitatea: eu am cuptor clasic, ori retetele astea moderne specifica temperatura de coacere. Ma intrebam daca ma puteti lamuri cam care ar fi intensitatea focului in functie de temperatura specificata. De exemplu, daca spune 'se coace la 150 grade C' ce inseamna asta: foc mic, potrivit, etc.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Balbina spune:
Alina, din scurta mea experienta, pot sa-ti spun ca 150-160 C este foc mic, 170-190 C este foc mediu/potrivit, 200-220 C este foc mare, iar ce este peste 220 este foc foarte mare. Sub 150 C, evident, este foc foarte mic.
La crema de unt intr-adevar iti trebuie multa rabdare, care mie mereu mi-a lipsit. Poate daca as avea un mixer/robot care sa bata singur untul, as mai incerca, dar la batut cu minuta mea proprie si personala nu ma incumet.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Alynutza spune:
Natalia mersi prompta ca intotdeauna.
Cat despre crema de unt batuta la mixer, eu am incercat, dar n-am rabdare sa bat la ea atat cat trebuie. La robot n-am incercat, ca al meu e habauc, ori n-am stiut eu sa citesc bine instructiunile, dupa ce il pornesti o ia razna la viteza maxima si singurul mod de a-l 'tempera' este sa stau cu degetul pe butonul de minus, dar cum il iau, cum incepe iar. Si nu cred ca respectiva crema e bine sa fie 'batuta' asa tare ca se taie.
www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
strumfi2004 spune:
Am facut prajitura cu prune, buna, buna, blatul atat de pufos! Merci, Natali!
Edit: cum ti-a placut Limo? :)
Gratiela, Maria si Stefanut
www.versuripenet.ro/versuri/voltaj/crede/" target="_blank">crede
Balbina spune:
Gratiela, wow, vad ca te-ai dezlantuit, nu gluma: prajitura cu prune, crema caramel si tarta cu brinza!
Limo a fost bunicel, tocmai am scris in subiect.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
strumfi2004 spune:
Pai tarta a fost de ziua Mariei, in weekend facui crema iar ieri prajitura cu prune ca nu le mai mancau strumfii.
Tot caut si eu Limo, poate sambata la hipermarket gasesc, pana atunci bem limo de casa: apa plata, miere si lamaie multa.
Gratiela, Maria si Stefanut
www.versuripenet.ro/versuri/voltaj/crede/" target="_blank">crede
danyce spune:
Natalia, merci de complimente. Esti o scumpa, ca de obicei.
Dupa cum am promis, iata ultimele creatii de care pomeneam si nu numai (nu mai stiu de am pomenit-o si pe tarta cu iaurt si visine) www.flickr.com/photos/organize/?start_batch=recent_uploads" target="_blank">aici
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei