as vrea sa stiu" ce eu nu stiu"

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

io reconosc ca daca n-as primi chemare (papanicolau si mamografie) nu m-as duce la medic daca m-as simti bine sunt recunoscatoare sistemului.
controalele de rutina le facem prin firma regulat, in functie de varsta. cu stomatologul la fel, noroc cu chemarea.
asa ca io pe undeva inteleg situatia "e mama tu nu stii"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marci spune:

Principe, in primul rand la noi se merge pe principiile:
1.nu ma doare nimic, nu ma simt obosita, ce sa caut la medic?
2.n-o sa mi se intample tocmai mie!
3.decat sa dau banii la dr ca........poate, poate mi-o gasi o boala, mai bine ii investesc in altceva.
In ceea ce priveste preventia ai si tu dreptate, dar daca Dumnezeu vrea sa treci prin asa ceva, treci orice ai face.
Aici ti-o pot da de exemplu pe verisoara mea, care merge cu preventia pana la exacerbare.Si-a facut toate analizele genitale posibile si la 3 luni dr au fost nevoiti sa-i extirpe organele genitale.
Tin sa te anunt ca analizele nu au fost facute in Romania, deci nu exista nici un dubiu ca ar fi fost facute fara simt de raspundere.
Alt exemplu care imi vine acum in minte este cel al unei doamne, care la o luna de la o banala operatie de colecist s-a prezentat la dr cu metastaza. Am fost prezenta la dicutia dintre medici si familie si acestia au zis ca daca cancerul era vizibil cu o luna inainte si un student in anii terminali il depista (operatia era facuta clasic, nu laparoscopic).
Si ultimul exemplu, ca tot imi vin in minte exemple, este cel al mamei mele care acum un an si jumatate a fost diagnosticata cu cancer si din motive subiective am amanat sa o internam in fundeni. Cand am vazut ca se simte din ce in ce mai bine am hotarat sa nu-i spunem si acum e bine merci.
Prietenul nostru (e un f bun medic oncolog) nici acum nu-si explica revenirea spectaculoasa a mamei mele si zice ca e mana lui Dumnezeu si eu cred asta, pentru ca nu eram pregatita psihic sa o pierd pe mama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Marci , sa-i faci neaparat din nou control mamei tale...

DE ce nu se duce lumea? Habar n-am ...
Am vazut la spital femei cu cancer la san de ani de zile care nu vroiau sa vina la doctor pt. ca le era frica. Au vazut modificarile , dar nu au venit.
De obicei nu se merge pt. ca "n-am nimic!". Si de cele mai multe ori din pacate sigur au ceva.
Nu exista educatie sanitara...in spitale tot timpul le spunem pacientelor sa-si faca singure controlul la san si le aratam cum , sa mearga la doctor, sa tina cont de ce spune doctorul.

Eu credeam ca doar batranii sunt nestiutori , dar cand am facut un stagiu cu un viitor ginecolog si ne-a spus de Papanicolau era sa facem infacrt atat eu cat si el cand colege intreabau
"si de la ce varsta trebuie sa ti-l faci?(30 de ani ?!?!)"
"si ii spui doctorului sa-ti faca , sau cum ?"
"si cam cand trebuie , inainte sa nasti?"

Intrebarile astea venind de la studente la medicina care si-au inceput viata sexuala!!!!!!!!
Am o colega care acum a mers prima oara la ginecolog , la insistentele noastre..studenta la medicina.....asa ca pe mine nu ma mai mira absolut nimic.

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

oricum, din pacate, chiar si cu bilet de trimitere de multe ori platesti. de cate ori nu am vazut scris pe usa: cu bilet de trimitere analiza costa 10 lei, fata bilet 30 lei de parca nu am plati la asigurarile de sanatate lunar, si inca o suma destul de marisoara...
in al doilea rand trimiterile sunt de multe ori la clinici de stat, unde stai la coada de innebunesti, unde esti tratat ca dracu, unde au program scurt si nici ala nu se respecta, doctorul vine la 9, desi programul e de la 7, pleaca la 12, desi tre sa stea pana la 2. tre sa te invoiesti de la servici ca sa ajungi la medic.
ei, sunt multe de spus, cine nu e in romania sau nu a avut de-a face prea mult cu spitalele si cu doctorii nici nu-si poate imagina ce inseamna.
si la clinicile private, nu e intotdeauna asa bine cum am crede. atitudinea angajatilor aproape e aceeasi cu cea a celor din sistemul de stat, tot astepti de-ti vine rau la usi.
acuma nu zic, or fi si locuri mai de doamne ajuta, dar is cam rarute si probabil si mai scumpe.

Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvia_popa spune:

Probabil educatia sau comoditatea invocate mai sus sunt o parte din motive, insa motivul numarul unu pentru care nu se fac controale medicale regulate sunt banii. Nu vorbesc de capitala, ci de orase mici ca cel din care am plecat eu. Oamenii au pensii/salarii mici care le ajung de mancare doar (daca sunt planificati bine) asa ca vizitele la doctori sunt amanate pe cat posibil Chiar daca exista un control medical gratuit pe an (pentru pesionari) la doctor tot trebuie dat ceva, ca de...asa se obisnuieste asa ca intr-un fel e de inteles de ce se ajunge la cazuri ca cel amintit de principe. Multe lucruri nu sunt (inca)cum ar trebui in tara noastra draga...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

ufffffff

am citi tot ce a-ti scris si nu stiu ce sa zic
am intrebat cit costa o mamaografie compartaiv cu alt serviciu ,si mi sa spus ca e cam aceasi suma ca pentru o coafare.?????
pot intelege pensionarii nu au ,,,,dar nu cred ca 50% din populatie nu au sa plateasca un examen ,eu mai degraba cred ca este delasare.
nu o spun cu rautate dar cred ca sunt mai infocati ce celulare sau ce masini sau ce moda se poarta.batrinii nu au educatia ,cultura sa se controleze ,dar tinerii???
citeodata ma simt ca o idioata cind insist sa ajut o persoana sa-i spun ce examene trebuie sa faca cum trebuie sa aiba grija ,si sa vad raspunsul lui atit de de (nu am cuvinte),si asta la persoane tinere.acum citeva luni o cunostinta din ro a ramas insarcinata ,eu din toata inima ii spuneam ia acid folic atitea g zilnic,fa.ti ex cutare ai grija ,bineinteles nu a facut nimic ,singurele lucruri de care ma intreba era daca se ingrasa ,daca ii cad sinii ,daca mi-e m-i sa intimplat asta.cind in sfirsit s-a dus la ginecolog ,si am intrebat-o ce azis acesta ,daca i.a dat vit b ,i-mi raspunde ,a zis ca deja este tirziu trebuia sa iau in primele luni....?????? era vorba de o amarita de vitamina care costa aproape nimic.
cind te gindesti ca este atit de usor sa previi ,sa ai grija de tine.
sa stiti ca si aici asteptam la medic ,si platim bani grei ptru medic(in sistem privat) ,sistemul medical social este jalnic poate ca in ro,sau mult mai rau.

acum copii in scoli primesc educatie sexuala ?

li se vorbeste despre bolile trnsmisibile ,despre ,protectie,sida,
droguri??

se fac campanii publicitare in acest domeniu??

chirurgia reconstructiva sau cea estetica la ce nivel a ajuns in ro??
femeile isi pun sini ,fese ,nas etc ???
dupa o extirpare de sin ,implantele sunt ceva comun ,sau nu prea se practica??

monica mami de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bluel spune:

Daca lucrezi la o companie straina, asa cum lucrez eu, esti trimis "obligat-fortat" la o vizita medicala anuala la o clinica particulara. Am colegi, care in urma acestei vizite si-au descoperit un diabet de ex. Este mai bine decat in sistemul de stat, in sensul ca exista o programare, nu stai prea mult la coada, exista dotare, etc, dar sincer sa iti spun, nu exista prea mult interes sa ti se rezolve problema. Si pentru clinicile particulare (si vorbesc de una mare) totul a devenit un fel de "bifare de actiune", se "colecteaza" banii angajatorului printr-un abonament piperat si cam atat. Mai avem mult pana o sa ajungem sa vedem aici ce vedem pe Discovery.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boo lina spune:

si eu zic ca pricipalul motiv e cel invocat de ramonika. un bolnav de cancer se duce la policlina de la 12 ca sa intre la doctor la 3 si apoi se negociaza spaga ca sa-i dea reteta gratuita pentru un medicament mai bun dar care este mai scump. suni la policlina si asistenta tipa la tine ca o deranjezi.
oamenii nu merg la doctor pentru ca este bataie de joc!
la policlinicile private este mai bine, dar nici acolo nu ai garantia ca rezolvi ceva - apropo de prietena ta insarcinata, am si eu o prietena, sub 30 de ani, care si-a urmarit sarcina din prima secunda, a facut nu stiu cate teste si ecografii 3d pentru ca in final sa aiba un bebe cu sindrom down, pe care a trebuit sa-l opereze la inima si toti doctorii se minunau cum de cei care au facut eco nu au vazut malformatia evidenta a inimii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tora97 spune:

nu avem o cultura in acest sens! noi ne facem analizele anual, inclusiv ana.. dar am prietene carora spunindu le/intrebindu le daca au facut analize de singe puilor lor de 1 an, am intimpinat o rezistenta fulminanta.. de genul "pai de ce sa chiunui copilul?"
Mie una, imi este o sila cumplita de stat la coada, de umilinta la care sint supusa cind merg sa cer un drept al meu!!
Pe de alta parte mai sint si medicii, asa cum s a mai spus.... am stat 3 ore la o coada, la Parhon, cu o trimitere pt o osteometrie... cind in sfirsit am intrat, am fost luata peste picior de medicul cu pricina, ca ce mi tb asa ceva la 38 de ani!!! Bashka ce m a frecat ca trimiterea nu este buna, iar cind am spus ca o platesc la pret integral mi s a spus ce am redat mai sus
Cit despre shpaga, a plati investigatiile cu pricina, alta poveste, ca te plimba de la ana la caiafa!!!
Pe scurt... comoditatea, dispretul cadrelor medicale, banii

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
"da aripi unui copil, dar lasa l sa invete singur sa zboare" Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Se face educatie sexuala in scoli , exista campanii pt. folosirea prezervativului , se dau anticonceptionale gratuite elevelor si studentelor , daca te duci la spital consultul este gratuit, trebuie sa ai doar trimiterea de la doctor care iar e gratuita si adeverinta ca lucrezi/esti pensionar/elev , samd.
Cu trimitere un consult ginecologic cu lama , eco e in jur de 250.000 vechi(la particular) , posibilitati sunt , dar mai trebuie si sa mergi.
Lasam la o parte mentalitatea asta ca degeaba te duci , trebuie sa dai spaga. Trebuie sa dai pe naiba , te duci la spital cu trimitere si te consulta fara sa dai nimic , dar mai bine gasesti scuza asta decat "mi-e lene".

Chirurgia plastica aici e la un nivel ridicat , se fac reconstructii de san , reconstructii de fata , inlaturarea cicatricilor post-arsura si tot ce vrei, lucruri pe care le-am vazut doar la TV , pe discovery ,dar din nou , trebuie doar sa mergi.

In legatura cu analizele....foarte bine ca sunt obligatorii o data pe an , macara sa merge lumea. In legatura cu educatia sanitara.....a fost o discutie despre analize si era cineva care se razvratea ca plateste statul aiurea analize cand tu nu ai nimic.
Mda...tocmai mi-a povestit o colega de grupa ca mama ei nu vroia sa-si faca analizele pt. ca " nu am nimic" , pana cand a aflat ca o colega de munca are leucemie. Cum a descoperit-o? S-a culcat intr-o zi si a dormit 3. Sotul a dus-o la spital, leucemie.
Acum am vazut la spital o fata de 19 ani cu leucemie acuta....nu stiu daca mai traieste jumatate de an la starea in care era saraca.
Si vazand toate astea nu imi explic de ce trebuie sa astepti pana nu mai poti ca sa-ti faci macar analizele de sange, urina si scaun

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gia_devil/my_photos

Mergi la inceput