as vrea sa stiu" ce eu nu stiu"
traiesc intr-o tara straina ,este adevarat sunt rupta poate de realitatea romaneasca ,dar totusi fac efortul sa inteleg multe lucruri pe care nu le pot intelege,la care mi se raspunde ..." e mama tu nu stii" as vrea sa va rog pe voi care sunte-ti starini de mine si totusi familiari, as putea spune sa ma face-ti sa inteleg ce nu inteleg,sa stiu ceea ce nu stiu.
problema care ma framinta ,si-mi da dureri de cap ,si ma intriga in momentul de fata ,este un caz de cancer de sin in familia mea ,care a rezultat cu o extirpare de sin la numai 39 de ani.
este vorba de cumnata mea ,si ce nu inteleg,este cum pina la virsta de 39 de ani nu si-a facut nici o mamografie,ea stiind ca dupa 35 de ani trebuie facuta anual ,ce ma intriga este ca este o persoana educata cu educatie in domeniu medical,adica cunoaste riscurile delasarii ,este o persoana cu posibilitati materiale.deci nestiinta si neputiinta nu-si au locul aici ... de ce totusi atita indiferenta,cind este in joc ce dumnezeu ne-a dat mai scump ,sanatatea, viata.
exemplul cumnatei mele nu este unicul,m-i se pare ceva f comun in ro ,aceasta plasare a sanatatii pe ultimul plan in lista de prioritati.
sper ca voi sa ma ajutati sa inteleg DE CE?
monica mami de print
Raspunsuri
Clover spune:
In Romania nu exista cultura prevenirii. Cata lume isi face curatare periodica a dintilor? Eu cand i-am cerut unui dentist mi-a zis ca nu am nevoie. Si mai exista evident credinta ca daca nu te cauti inseamna ca nu ai nimic si ca nu o sa ti se intample tie.
Keep the promises you make to yourself.
Ramonika spune:
la noi pana nu te doare de nu mai poti sta, nu faci nimic. chiar si la doctor daca mergi sa iti dea trimitere sa iti faci analize de rutina, zice: da ce, te doare ceva?
si in al doilea rand sunt si oameni care stiu ca s-ar putea sa fie in neregula ceva cu sanatatea lor, dar prefera sa nu stie...
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
principe spune:
clover
bun dentist ,presupun ca era platit de stat, ca altfel tot nu inteleg ,de ce atita antipropaganda .
pe noi ne bombardeaza ca la 3 saptamini sa schimbam periuta ,la 6 luni cel mult un an curatirea fluoriar la un an
acum ca a venit vorba de dinti de ce atitea persoane fara dinti inca in ro cind cariile sau lipsa dintilor se vad de la o posta ,deci este suficient sa te uiti in oglinda ,nu trebuie sa faci un ex specil o radiogarfie. deci nu mai intra in discutie prevenirea ,ci doar combaterea.
monica mami de print
principe spune:
ramonika
am inteles ca acum exista medicul de familie .
care este rolul lui exact?? ce face??
monica mami de print
Theiuta spune:
Buna dimineata!
Am observat si eu nu de putine ori o indiferenta mina in mina cu ignoranta, la romani, in legatura cu prevenirea bolilor de orice fel.Sotul meu a facut la 38 de ani prima ecografie si aia de gura mea, ca tot nu il doare nimic, nu? Socru-meu, inginer, intelectul ce mama-masii, zice ca de ce sa mearga la dr(si cind e bolnav) ca doar organismul a datoria(?) sa lupte...Te doare capu', nu alta.
Dar eu nu fac parte din categoria asta, uite asa!Imi fac anual analize,ecografie, anual sau bi anual imi fac PAP si acum, ca am depasit 35 de ani imi voi face si mamografie.
Si am sa ii duc in suturi daca e nevoie si pe barbatu-meu si pe fii-miu sa si le faca.
Referitor la intrebarea ta, Principe, medicul de familie are rolul de a te consulat si a da tratament in caz de raceli, gripe, viroze, chestii mai usoare, sa zic asa si de a da trimiteri, cind considera ca iti trebuie consult de specialitate, ex: oftalmolog, endocrinolog, cardiologie, etc
Theiuta
poze cu Nicolas
Ramonika spune:
corect - medicul de familie tine evidenta sanatatii tale, trateaza boli usoare, care se pot trata prin medicamente cumparate de la farmacie, sau iti da bilet de trimitere pentru clinici si spitale cand e ceva mai serios.
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
principe spune:
cine indruma, de ex o femeie care a ajuns la menopauza, sa faca examenele speciale ca densimetrie osoasa ,pentru ca eu aud tot timpul " ma doare mina de la reumatism" dar nici o anliza sa vada daca nu cumva este o osteoporoza.
chiar ma intereseaza sa stiu cine indruma persoanele ce examene trebuiesc facute in functie de virsta ,cu sintome sau fara sintome de boala.
la ginecolog trebuie sa-ti dea trimiter tot medicul de familie ??
orice examen de specilitate se face pe baza unei trimiteri ??
la cerere ?? la indrumarea medicului de fam ???
vad ca exista clinici private. clinicile sociale inca raspund cerintelor ???
multumesc fetelor care mi-au raspuns
monica mami de print
udia spune:
La orice cabinet de specialitate vrei sa mergi ai nevoie de trimitere de la medicul de familie.Fara trimitere nu te primeste nimeni.
Elise spune:
Sint multe motive pentru care oamenii nu-si fac analizele de rutina - in RO exista si problema angajatorilor care mai curind te concediaza decit sa te lase sa-ti vezi de sanatate, si conditiile precare din spitale, si "amabilitatea" personalului medical...si faptul ca maj. clinicilor particulare practica preturi destul de piperate pt. un salariu mediu.
Nu sint motive, ci doar "imbolduri" sa amini.
Dar, in esenta, cred ca depinde totusi de constiinciozitatea cu care are grija fiecare de el insusi.
Elise & BBLisa
Rufus spune:
In cel mai mare grad este educatia.
La aceasta se adauga multe, din care ati spus si voi sau mai sunt de spus, care franeaza elanul celor care au o urma de dorinta
Cei care vor cu adevarat sa-si faca niste analize, si le fac fara probleme.
Mai exista, din pacate, cei care nu se duc, de frica sa nu afle ceva rau. Ce prostie...
Exemplul cel mai elocvent, pentru mine, este sora mea, cadru medical, careia i-a murit o colega, cu ani in urma, de cancer genital. Cunostea in amanunt evolutia, pentru ca erau si prietene.
Si-a jurat atunci ca se va duce regulat la ginecolog, ca sa previna moartea in chinuri groaznice, la care fusese martora. Credeti ca face asa ceva? Nuuuu....acum cativa ani, dupa o luna si ceva de hemoragie din motive necunoscute, s-a dus la doctor pentru ca i-am spus ca nu o mai primesc la servici, cu orice risc. Nu a fost nimic grav, insa nici acum nu se duce la controale.
Pentru mine, chiar nu exista un raspuns exact la intrebarea subiectului.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007