Soi bun/soi rau

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Miss Parker...si eu cred ca baietelul din povestea Lilianei inca mai poate fi salvat. cu interventie competenta .

Nu putem pune toate relele comise de oameni pe seama traumelor din copilarie...fiti seriosi! sau pe seama educatiei.

Miss Parker...ai dat exemplul cu sarea in fund. am si eu unul, ca si eu am fost oarecum abuzata. in alt fel,dar tot fizic. pana la 7 ani am facut sute de injectii.

si sti ce faceam? faceam la randul meu injectii pisoilor, gainilor si caprelor lu' bunica, desi stiam clar ca doare si sufera.

asta e un comportament abuziv copiat.

e o diferenta intre asta si a "purta gena raului".

Tu, cand ai mai crescut...ai mai repetat scena? eu nu ,de pe la 8 ani..

Spune-mi si mie ce traume si comportamente abuzive pot face un adult sa faca rau cu intentie?

Ce abuzuri pot face pe unii masculi sa loveasca femei gravide?
Ce abuzuri pot face pe unii sa dea suturi in fund maidanezilor sau sa-i omoare cu pusca?

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Profesorul unei universitati importante si-a provocat studentii sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Dumnezeu a creat tot ceea ce exista?"
Un student a raspuns ferm: "Da!"
Profesorul a pus o noua intrebare: "Daca Dumnezeu a creat totul inseamna ca el l-a creat si pe diavol. Si de vreme ce acesta exista (asa cum putem observa in propriile noastre actiuni), inseamna ca Dumnezeu e cel rau?
Studentul nu a putut raspunde la acesta supozitie, lasand profesorul sa concluzioneze ca el a "demonstrat" ca "credinta in Dumnezeu" este o poveste pentru copii, deci prea putin credibila.
Un alt student a ridicat mana si a cerut sa puna o alta intrebare.
Studentul s-a ridicat in picioare si a intrebat: "D-le Profesor, starea de frig exista?"
"Bininteles!", i-a raspuns profesorul. "Ce fel de intrebare este aceasta?", a continuat profesorul... Cu siguranta ca exista, nu ti-a fost frig, n-ai tremurat niciodata?
Proaspatul student raspunse: "De fapt starea de rece nu exista. In concordanta cu legile fizicii, ceea ce noi consideram rece reprezinta de fapt absenta caldurii. Orice lucru poate fi obiect de studiu atata vreme
cat transmite energie (caldura). Zero absolut reprezinta absenta totala a caldurii, dar starea de rece nu exista. Ce am facut noi este doar sa cream un termen care sa descrie ce simtim cand nu primim caldura in
organism."
Si, continua studentul, "intunericul exista"? "Bineinteles!" raspunse profesorul. De aceasta data studentul zise: "Va inselati din nou, domnule Profesor. Nici intunericul nu exista. Ceea ce exista de fapt este doar absenta luminii. Lumina poate fi studiata, intunericul nu. Nici nu poate fi fractionat intunericul, lumina da. O simpla raza de lumina alunga intunericul pe suprafata pe care ajunge raza de lumina.
Intunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ce se intampla cand nu avem lumina.
In sfarsit studentul il intreba pe profesor, Domnule Profesor, exista raul absolut?" profesorul ii raspunde "Bineinteles ca exista, dupa cum am mentionat la inceputul discutiei, vedem violuri, crime, violenta
peste tot in lume, toate acestea sunt intruchiparea raului."
Studentul raspunse " Domnule profesor, raul absolut nu exista. La fel cum am demonstrat in celelalte doua cazuri, raul absolut este un termen creat de om pentru a descrie rezultatul absentei lui Dumnezeu in inima
omului. Dupa toate acestea, profesorul isi dadu jos palaria si nu mai spuse nimic.
Numele acestui tanar este ALBERT EINSTEIN.

mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana1177 spune:

Flaviutza, ce copil sau adult poate lovi un caine, un animal fara aparare? sunt mari sanse ca unul care aude din gura parintilor "mars javra, luate-ar hingherii, etc, etc" - ca tot era cineva pe-aici care folosea expresia... nu trebuie neaparat sa fie chinuit acasa, insa poate copia foarte bine comportamentul parintilor...

ce barbat poate lovi o femeie? unul care a crescut in astfel de mediu, care si-a vazut mama jignita si batuta; ce daca el nu era batut, ce daca el era baiatul lui tata desi isi ura tatal cand vedea cum o trateaza pe mama lui?? de ce ne miram ca baietii nostri sunt agresivi? pt ca ii crestem in astfel de mediu si ne justificam slabiciunea prin tot felul de scuze...

iar baietelul agresiv... Liliana, nu crezi ca acel copil se simte abandonat? indiferent cat de bine se poarta cu el persoana care-l are in ingrijire, el nu o are pe mama lui alaturi; si poate asta-i felul lui de a o cere, sau de a o pedepsi pt ca i-a abandonat...

Mergi la inceput

Oana, un copil da,copiaza comportamentul . la fel unul de la coada vacii unde neam de neamul lui loveste nevasta si asta-i modul lor de viata.

eu vorbesc aici de situatii in care ai trecut de 7-8 ani si RATIONEZI. stiu foarte multi copii abuzati care nu ar face rau nici unei muste.

Vrei sa spui ca vecinu-miu profesor de liceu de-si bate nevasta de aud din blocul vecin o bate pentru ca a fost batut in copilarie?

De ce trebuie sa le gasim tuturor scuze?

mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by flaviutza

Miss Parker...si eu cred ca baietelul din povestea Lilianei inca mai poate fi salvat. cu interventie competenta .

Nu putem pune toate relele comise de oameni pe seama traumelor din copilarie...fiti seriosi! sau pe seama educatiei.

Miss Parker...ai dat exemplul cu sarea in fund. am si eu unul, ca si eu am fost oarecum abuzata. in alt fel,dar tot fizic. pana la 7 ani am facut sute de injectii.

si sti ce faceam? faceam la randul meu injectii pisoilor, gainilor si caprelor lu' bunica, desi stiam clar ca doare si sufera.

asta e un comportament abuziv copiat.

Tu, cand ai mai crescut...ai mai repetat scena? eu nu ,de pe la 8 ani..

Spune-mi si mie ce traume si comportamente abuzive pot face un adult sa faca rau cu intentie?

Ce abuzuri pot face pe unii masculi sa loveasca femei gravide?
Ce abuzuri pot face pe unii sa dea suturi in fund maidanezilor sau sa-i omoare cu pusca?

mami si Ale

Imi pare rau, dar nu am exemple one on one, prea le iei ad litteram de dragul contrazicerii. Cum iti imaginezi tu ca merge treaba cu abuzurile: tata imi da un pumn in ceafa, eu ma duc afara si dau pumni in ceafa la altii? Mama ma scuipa si eu ma duc si scuip pe altii? Fiecare om are temperamentul lui si modul lui propriu de a reactiona.

E vorba de neglijare, de agresiune, de violenta, adica de abuz in general, iar astea nu apar niciodata daca persoanei respective nu i s-a facut rau mai intai (chiar daca doar pasiv) si daca persoana respectiva nu aduna in ea frustrarea care apoi declanseaza impulsurile de a da mai departe acel rau, fiindca nu-l mai suporta. Nici un copil iubit si protejat si crescut in armonie si siguranta nu va ajunge sa aiba asemenea manifestari cum au fost descrise aici.

Voi credeti in continuare in inocenta parintilor, iar eu cred in inocenta copiilor.

Sigur ca nu putem pune toate relele comise de oameni pe seama traumelor din copilarie, din moment ce e mai usor sa le punem pe seama soiului rau. QED. Gata, am ajuns la un consens?

Pa si weekend frumos!

Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre

Adevar > Autonomie > Identitate

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!

Mergi la inceput

quote:

Aproape ca imi scapase perla asta.

Deci sa ne intelegem: nu accepti o chestie dovedita, ca abuzul din copilarie duce la vatamari sufletesti si psihice grave care in anumite cazuri favorizeaza criminalitatea, dar crezi ca unii poarta "gena raului"???????

Poti sa-mi definesti si mie ce inseamna "a purta gena raului", de unde apare aceasta gena, cum se transmite, cum se manifesta, unde se manifesta si cum se poate trata?

Felicia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana1177 spune:

Nu Flaviutza, poate n-a fost batut in copilarie, insa mama lui a fost batuta, sau bunica *care l-a crescut; sau poate n-au fost batute, doar jignite si umilite...

cunosc un caz: ea, mama, jignita si umilita, uneori totul asezonat si cu ceva bataie; baietii, super iubiti de tatic si nu numai; insa...isi detestau tatal si-l injurau din dormitor, printre dinti la fiecare scandal; cand au crescut, ii luau apararea mamei; acum au studii superioare, sunt la casa lor; si ce crezi? de cateva ori m-am nimerit de fata la "nemultumirile" lor vis-a-vis de sotie... si-am ramas uimita, socata; exact comportamentul tatalui, e adevarat ca fara violenta - deocamdata, cine stie??; insa ce vorbe, ce jigniri.... so?

nepotul meu, copil de 7ani; vede pisica stand pe langa noi si atentie, nu ne deranja cu nimic bietul animal; cand o zareste, se repede si ii trage un sut... de ce? la intrebarea plina de indignare a sotului meu? raspuns... pt ca e pisica, si asa face si tata&mama, o bat de fiecare data cand vine in preajma....

impartasesc foarte tare ideea lui MissParker; copiii sunt ca o coala alba, depinde de noi ce scriem pe ea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

tot citesc ce scrieti, si ma tot gandesc... referitor la gemenii identici, am si eu un exemplu in familia apropiata. gemene identice, crescute la fel, nedespartite... fizic seamana extrem de bine, iar cei care nu le conosc le confunda tot timpul. dar la fire sunt diametral opuse !!! cum zicea si tatal baietilor respectivi, asa am zis si eu tot timpul despre ele: impreuna ar face un om complet. una e extrem de serioasa, chibzuita, matura, a terminat facultatea fara probleme, lucreaza, gateste, incearca sa'si puna bani deoparte. cand are o relatie, e extrem de serioasa, fidela... cealalta... exact opusul. nu exagerez deloc !
si eu sunt foarte curioasa cum se explica treaba asta... le cunosc extrem de bine pe amandoua, le stiu viata, stiu prin ce au trecut... dar nu pot gasi nici o explicatie. si stiu si ce inseamna gemeni univitelini...

referitor la baietelul cu accese de violenta crescut de maternala... si surorile lui au experiente similare, probabil, dar nu se manifesta la fel. oare nu e vorba de o afectiune psihica la copil ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:

eu vorbesc aici de situatii in care ai trecut de 7-8 ani si RATIONEZI. stiu foarte multi copii abuzati care nu ar face rau nici unei muste.

mami si Ale

Scoti niste perle de imi sta mie mintea in loc...zau asa...la 7-8 ani rationeaza???????????????? Cind a crescut intr-un mediu violent??????

Cit rationament si filozofia binelui si raului vrei la 7-8 ani?

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ocebine

quote:

mami si Ale

Scoti niste perle de imi sta mie mintea in loc...zau asa...la 7-8 ani rationeaza???????????????? Cind a crescut intr-un mediu violent??????

Cit rationament si filozofia binelui si raului vrei la 7-8 ani?

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Ca bine zici. Unii nu sunt capabili sa rationeze nici la 60 de ani, dar de la copii asteptam sa stie si sa inteleaga totul.

Felicia

Mergi la inceput