Soi bun/soi rau
Raspunsuri - Pagina 15
oana1177 spune:
Flaviutza, din pacate pe mine nu m-ai convins; pacat, ca tu, care ai un copil si stii ce inseamna un copil - sau ar trebui sa stii, poti crede despre un altul ca "are gena raului";
e adevarat ca ai nostri sunt cei mai frumosi, si etc, etc, insa, cred cu tarie ca un copil este complet nevinovat; noi il construim...
Si inca ceva: uneori in viata e bine sa tragi si invataminte, nu doar sa te bati pt a avea dreptate; nu de alta, dar pierzi din vedere esentialul, si poate te va ajuta
MissParker, Simali, Speed, va multumesc!!! ma pregatesc sa fiu mamica, si m-ati oferit un ajutor imens! sper ca veti mai fi in zona cand se va intampla minunea si la mine
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by oana1177
Flaviutza, din pacate pe mine nu m-ai convins; pacat, ca tu, care ai un copil si stii ce inseamna un copil - sau ar trebui sa stii, poti crede despre un altul ca "are gena raului";
e adevarat ca ai nostri sunt cei mai frumosi, si etc, etc, insa, cred cu tarie ca un copil este complet nevinovat; noi il construim...
Si inca ceva: uneori in viata e bine sa tragi si invataminte, nu doar sa te bati pt a avea dreptate; nu de alta, dar pierzi din vedere esentialul, si poate te va ajuta
MissParker, Simali, Speed, va multumesc!!! ma pregatesc sa fiu mamica, si m-ati oferit un ajutor imens! sper ca veti mai fi in zona cand se va intampla minunea si la mine
eu nu incerc sa conving pe nimeni. iar gena raului ,aia de care vorbim nu inseamna un copil ce va deveni violator. inseamna doar o predispozitie genetica spre agresivitate.
te intreb si pe tine ceva, ca sa intelegi ce inteleg eu prin agresivitate inscrisa in gene (mai mult sau mai putin,depinde de fiecare):
cand iti da unul in cap sa te omoare, incerci sau nu sa-i dai la randul tau una? este o forma de agresivitate? e comandata genetic (instinctul conservarii individului)
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
flaviutza spune:
Apropo Oana...si al meu are doza lui de agresivitate. da cand primeste una de la alt copil. o face rapid, indiferent cat de mult bat eu apa in piua ca nu trebuie sa loveasca. acum e mare si incercam cu explicatiile.
ma scuzi, dar pana nu vezi poznasi in actiune, pana nu te preocupa asta si n-ai ocazia sa observi cat de cat reactiile prichindeilor n-ai cum sa vezi ca exista copii agresivi si copii care ia 50 de palme si nu schiteaza un singur gest violent.
mami si Ale
andre_ea spune:
quote:
Originally posted by simali
- Ionel (asta-i genul lui fimiu) e foarte smecher pentru ca el stie ca daca tace si se uita la tine cu "ochi de caprioara" te face "praf" si obtine din doi timpi si trei miscari orice jucarie plus cateva "bonus"; asa ca lui Ionel nu-i faci nimic. Aici trebuie sa umbli tu, mama, la ratiune.
Daca pentru fiecare din cei 4 copii nu faci ceea ce trebuie la timpul potrivit, comportamentul lor pentru a obtine ce vor se va amplifica si se va extinde la groapa de nisip, la gradinita, etc.
alice
Stiu ca sunt total off topic, dar pe mine ma intereseaza ce poti face cu Ionel. Cum "umbli tu ca mama la ratiune"? De fapt, cum il faci sa isi exprime clar dorintele?
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
flaviutza spune:
uitati aici una din explicatiile clare referitoare la gena agresivitati.
In 1993, cercetatorii au observat ca toti cei 14 membri ai unei familii de psihopati olandezi, care comisesera crime actionand impulsiv, aveau o forma identica a unei gene din cromozomul X. Gena respectiva produce o enzima, denumita MAOA, care controleaza substantele chimice eliberate in creier, precum serotonina si noradrenalina. Versiunea normala a acestei gene produce o cantitate mare de enzima MAOA, in timp ce forma alterata produce o cantitate redusa.
Studiile pe animale au determinat o legatura directa intre nivelul redus al enzimei si agresivitate, o posibila explicatie fiind ca, atunci cand MAOA nu este produsa intr-o cantitate suficienta, creierul ramane conectat la neurotransmitatori, iar acestia induc agresivitatea.
In 2002 insa, un studiu efectuat pe 442 de persoane din Noua Zeelanda a obtinut alte rezultate. Intr-adevar, oamenii cu un nivel redus de MAOA sunt mai predispusi la comiterea unor agresiuni sau crime decat cei cu o versiune normala a genei respective.
Dar acest lucru era valabil doar la cei care au fost abuzati in copilarie. Subiectii care nu au avut o copilarie marcata de violenta nu erau predispusi la agresivitate, chiar daca aveau un nivel redus de MAOA.
Asadar, nu doar gena era de vina. Ea nu era determinanta, in sensul de a face violent un individ, ci favoriza evolutia spre agresivitate: daca doi baieti au fost abuzati grav, cel cu un nivel redus de MAOA are un risc mai ridicat de a comite crime. Dar chiar si acesta va ucide doar daca societatea ii va furniza terenul propice.
Voi combateti pur filosofic niste date reale, demonstrate de genetica. mai combateti si psihologia care la fel sustine exsiatenta unei agresivitati genetice.
cititi ceva despre psihologia crimei, acolo sunt clar explicate cele trei componente esentiale .mediul, educatia,ereditatea.
mami si Ale
flaviutza spune:
mai cititi, mai am:
In mintea unui criminal
Intr-un studiu efectuat in 1998, Adrian Raine, de la University of Southern California, a observat la criminalii reactivi - cei care comit crima ca o reactie, de pilda dupa o insulta - ca activitatea cerebrala s-a redus in zona prefrontala a cortexului. Aceasta zona este responsabila de executarea unor functii importante, precum judecata, planificarea, gandirea abstracta si de inhibarea comportamentului inadecvat.
#132;Este partea din creier care spune #132;hai sa ne oprim aici si sa ne gandim din nou la asta#148;. Are un efect de calmare asupra regiunilor emotionale ale creierului, controland reactiile de furie#148;, explica Adrian Reine.
Neurocercetatorii au observat ca reducerea activitatii prefrontale are loc concomitent cu cresterea activitatii in zonele limbice, acolo unde se nasc emotiile. #132;Aici creste agresivitatea, iar controlul din zona prefrontala nu mai exista#148;, spune Raine.
In incercarea de a crea un profil al asasinului in masa, criminalistii au reusit sa evidentieze cateva caracteristici comune: peste 905 dintre criminali sunt de sex masculin. Asasinii in masa actioneaza de regula la varsta de 25-35 de ani, majoritatea fiind elevi sau studenti si putini sunt cei cu un trecut criminal.
Unii ucid pentru a se razbuna, altii pentru faima. Unii dau indicii evidente care prevestesc dezastrul, precum Cho, altii lovesc pe neasteptate. Unii ii omoara doar pe cei pe care ii cunosc, altii ucid tot ce le iese in cale. Louis Schlesinger, profesor de psihologie criminalistica la Colegiul John Jay din New York, a observat ca, inainte de a ataca, asasinii in masa sufera, sunt depresivi, izolati social si paranoici.
Ei dau vina pe ceilalti pentru problemele cu care se confrunta, sunt convinsi ca toata lumea este impotriva lor si ca viata e nedreapta. #132;Niciodata nu e vina lor. De aceea, atunci cand ajung la concluzia ca viata nu mai merita traita, ei decid sa ia si pe altii cu ei#148;, explica James Alan Fox, profesor de criminalistica la Northeastern University. In imaginile video pe care le-a trimis postului de televiziune NBC, Cho da vina pe toti ceilalti pentru ce a urmat: #132;M-ati impins intr-un colt si mi-ati lasat o singura optiune... Acum aveti mainile patate de sange si nu le veti curata niciodata.#148;
Unii asasini incearca sa-si exercite prin crime puterea pe care cred ca o au asupra lumii. #132;In mintea lor se dezvolta ideea ca asasinatul va fi solutia pentru orice problema pe care o au si isi fac o fixatie din acest lucru#148;, spune Fox. Problemele pot proveni din pierdea locului de munca, dintr-o criza financiara sau dintr-o relatie care s-a sfarsit prost. Dar pana sa devina un ucigas cu sange rece, criminalul in masa acumuleaza o imensa frustrare, este cu nervii la pamant si se simte mizerabil. Apoi, brusc, apasa pe tragaci.
Ultimul cuvant
Jurnalistii de la #132;Newsweek#148; au incercat sa afle de unde provine acest sentiment al injustitiei care ii impinge pe unii sa ucida cu atata furie. Psihologii cred ca o sursa a frustrarii poate fi copilaria. Dar aceasta nu e o explicatie completa, intrucat nu toti copiii agresivi devin adulti violenti.
O alta cauza poate fi comportamentul violent al parintilor sau al anturajului de familie. Un copil impulsiv nu-si face usor prieteni. In lipsa afectiunii parintilor, el devine alienat social, iar terenul pentru viitorul carnagiu e tot mai propice. Un studiu din 2006, efectuat pe 334 de adolescenti, a relevat ca reactiile agresive de la varsta de 7 ani s-au transformat la 16 ani in nervozitate, ostilitate si anxietate sociala.
Criminalii care actioneaza precum Cho vad in dezastrul pe care il provoaca o ultima sansa de a da un sens vietii lor.
#132;E posibil sa gandeasca astfel: #132;Niciodata n-am facut mare lucru, dar cel putin o sa mor pentru ceva. Asta e declaratia mea finala#148;. Fantezia lor suprema este ca ei vor avea ultimul cuvant#148;, explica Jana Martin, psiholog in Long Beach, California.
mami si Ale
oana1177 spune:
uitasem ca nu pot sa-mi spun parerea din moment ce inca nu sunt parinte; nu's de ce unii au impresia ca daca sunt parinti sunt perfecti si le stiu pe toate; poate ar trebui sa se mai uite si in stanga si dreapta...
caz concret: copil cu parinti "normali", insa copilul "catastrofa" si nu m-ar mira ca peste ani sa aiba probleme cu el... si stii de ce? pt ca nu se ocupa de el, nu cum ar trebui; n-au nici un dram de consecventa in ce spun si ce fac pt copilul ala; si-acum sa dau si exemple din acest "caz":
1. suntem la un party, copilul se invarte in jurul canapelei si mai trage cate o palma in cap unui adult; ce fac parintii? "A., fii cuminte te rog!" fara insa a se ridica, a schita vreun gest continunadu-si linistiti tigarica si conversatia; A., il pocneste pe sotul meu; el ii spune pe un ton f serios si calm sa inceteze; ce spune mamica? "A., nu te mai duce la D. ca stii ca nu te iubeste..."
2. la gradi nu e capabil sa se joace cu copiii, ii imbranceste, le ia jucariile; nu-i lasa in pace in timpul activitatilor, caci el n-are chef sa participe;in disperare de cauza, educatoarea il pune singur, il izoleaza pt mai multe zile; copii cu care e la gradi ii sunt vecini; si intr-o zi, il invita pe unul la el; copilul refuza caci fusese odata si A. l-a batut, nu l-a lasat sa sejoace cu nimic; ce-i spune mamica lui A. cand acesta era trist ca nu mai vine nimeni la el? "lasa, A., stii ca sunt asa cu noi pt ca suntem romani"...
si exemplele pot continua...
si A. a stat un w-e la noi; nu l-am recunoscut... era alt copil, ii disparuse "gena raului"; sotul meu il iubeste f mult si s-au inteles de minune, pt ca este un copil minunat, dar care are nevoie de limite; iar felul in care se comporta cu parintii lui si cu ceilalti in prezenta parintilor lui, este un semnal clar ca-i lipseste ceva, ca n-are repere... pacat
J G spune:
quote:
Originally posted by andre_eaquote:
- Ionel (asta-i genul lui fimiu) e foarte smecher pentru ca el stie ca daca tace si se uita la tine cu "ochi de caprioara" te face "praf" si obtine din doi timpi si trei miscari orice jucarie plus cateva "bonus"; asa ca lui Ionel nu-i faci nimic. Aici trebuie sa umbli tu, mama, la ratiune.
Daca pentru fiecare din cei 4 copii nu faci ceea ce trebuie la timpul potrivit, comportamentul lor pentru a obtine ce vor se va amplifica si se va extinde la groapa de nisip, la gradinita, etc.
alice
Stiu ca sunt total off topic, dar pe mine ma intereseaza ce poti face cu Ionel. Cum "umbli tu ca mama la ratiune"? De fapt, cum il faci sa isi exprime clar dorintele?
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Adica tu, mama, umbli la ratiunea ta proprie. Nu la a lu' Ionel. a ta personala, sa nu te enervezi, sa nu cedezi etc.
Ar fi o treaba sa putem umbla la ratiunea altora!
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
flaviutza spune:
quote:
Simali, ce te faci daca totusi Ionel e asa de la natura,daca firea lui e una total neagresiva, nici macar acea agresivitate de aparare, nicidecum smecher?
Vorbim de un Ionel care daca e lovit nu incearca nici o manevra de aparare, da?
Nu de Ionelul(tau) smecheros care adopta un anumit comportament pentru a obtine ceva.
deci...ce facem cu Ionelul expus de mine? exista sau nu un asemenea Ionel?
mami si Ale