Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici
Raspunsuri - Pagina 45
matusa14 spune:
Ce se intimpla daca nasc in timpul concediului de odihna?am citeva zile de efectuat si as vrea sa le iau in luna cind urmeaza sa nasc.daca mai ramin zile de concediu de odihna neefectuate trebuie sa intrerup ca sa intru in concediu postnatal? va rog sa ma ajutati
vrajitoarea spune:
am auzit ca s-a prelungit concediul de ngrijire copil la 3ani.e adevarat?se aplica si la copiii nascuti in 2006?
diana mami de andrei(19.10.2006)si15+
marius spune:
Asta este o intrebare pt Radio Erevan?
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
quote:
citat din mesajul lui matusa14
Ce se intimpla daca nasc in timpul concediului de odihna?am citeva zile de efectuat si as vrea sa le iau in luna cind urmeaza sa nasc.daca mai ramin zile de concediu de odihna neefectuate trebuie sa intrerup ca sa intru in concediu postnatal? va rog sa ma ajutati
Poti face cerere de concediu de odihna. Daca ti se aproba, faci zilele de CO, apoi ceri certificat medical pt concediu de maternitate. Atentie ca, in acest caz, indemnizatia de medical pe care o vei primi se va recalcula!
Rozi spune:
quote:
citat din mesajul lui vrajitoarea
am auzit ca s-a prelungit concediul de ngrijire copil la 3ani.e adevarat?se aplica si la copiii nascuti in 2006?
diana mami de andrei(19.10.2006)si15+
Nu s-a schimbat nimic. Si pana acum era de 3 ani, dar doar in cazul copilasilor cu probleme de sanatate.
Selene_Bunny spune:
Pentru marius
Daca mai ai timp si n-ai plecat in concediu , poti sa-mi raspunzi si mie la urmatoarele intrebari?
Doresc sa-mi schimb medicul de familie. Medicul ales de mine se gaseste in alta localitate si in alt judet (Galati, judetul Galati)decat medicul anterior (Cluj-Napoca, judetul Cluj). Am fost la Casa de Asigurari din Galati cu o adeverinta de angajat semnata de angajator. Mi s-a spus ca, de vreme ce firma care a eliberat adeverinta nu se gaseste in Galati si nici nu vireaza contributia catre CAS Galati, adeverinta mea trebuie sa fie vizata de CAS Cluj, dupa care sa ma prezint iar la Galati cu ea, pentru a fi luata in evidenta.
Eu sunt angajata cu carte de munca din octombrie 2003, nu am intreruperi. In acelasi timp, din februarie 2003, sunt si PFA, dar nu am platit decat impozitul la Finante, pentru ca acela trebuie platit indiferent daca ai activitate sau nu. Ca PFA, nu am avut decat activitate sporadica, nu a fost continua, din 2003 si pana acum. Anul trecut, am aflat ca trebuie sa declar la CAS ca sunt PFA, sa fac un dosar cu acte si sa platesc retroactiv contributia - pe 5 ani. Suma era imensa si nu dispuneam de ea, dupa cum nu dispun nici acum.
Intrebarea mea este: poate CAS Cluj sa refuze vizarea adeverintei de angajat pe motiv ca nu am platit contributia ca PFA? Sunt conditionate cele doua? CAS Cluj stie ca sunt si PFA, pentru ca anul trecut am avut aceeasi problema cu medicul de familie si mi-au solicitat un certificat fiscal cu veniturile impozabile pe ultimii 5 ani. Daca vizarea adeverintei de angajat este conditionata de plata contributiei in calitate de PFA, care este legea in care se stipuleaza asa ceva? Cei de la Cluj sunt foarte ametiti in privinta legilor.
Mentionez si ca am terminat facultatea in 2002, iar in perioada 2002-2003 nu am lucrat. Anul trecut, CAS Cluj mi-a zis ca trebuie sa platesc pe 2002-2003, dupa ce au vazut ca sunt si PFA, au zis ca nu mai trebuie sa platesc nimic pe aceasta perioada, pentru ca sunt in ordine cu CM. Cum e, pana la urma? Legea ce spune?
Sunt insarcinata in 16 saptamani si fara medic de familie nu pot beneficia de mai nimic (retete, analize, concediu prenatal si postnatal, indemnizatie).
Multumesc mult.
PS. Anul trecut te-am mai intrebat diverse, tot pe tema asta. Le-am spus celor de la CAS, care NU cunosteau legea si se contraziceau la fiecare pas, ca am vorbit cu un avocat. Au zis ca n-are decat sa ma rezolve avocatul acela, atunci... :D
andreea_mac spune:
Sunt insarcinata in 16 saptamani, pe data de 16 iunie am dat licenta si saptamana viitoare ma inscriu la master la zi, nu ma pot angaja pentru ca deja se vede burtica. In acest caz cum pot proceda ca sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?
Rozi spune:
Selene, cred ca, in cazul tau, se confunda doua contributii:
1. cea la asigurarile de sanatate
2. cea pt concedii si indemnizatii
Trebuie sa stabilim la care te referi.
Pentru medicul de familie iti trebuie adeverinta pt 1 (CASS = contributie de asigurari de sanatate) si este suficienta adeverinta de la serviciu. Nu stiu de ce te-ai dus cu ea la Casa de Sanatate, imi poti spune?
CASS nu se plateste pe case de sanatate, se plateste intr-un cont unic, de unde se fac repartizari, pe baza unor liste de asigurati pe care firma trebuie sa o depuna lunar la fiecare casa de sanatate.
Atentie! Casa de asigurari de sanatate unde vrei sa fii asigurat NU ARE NICIO LEGATURA cu locul de munca, domiciliul sau medicul de familie!! Este o prejudecata care se propaga si in ziua de azi. Eu m-am zbatut si am obtinut un raspuns scris de la casa nationala de sanatate, in care scrie acest lucru (pt ca nici functionarii de la casele judetene / Buc NU STIU!!).
Asa incat te rog sa dai detalii - de ce a trebuit sa duci adeverinta la vizat?
Poti sa ramai asigurata la casa judeteana de sanatate Cluj, chiar daca te inscrii la medic de familie din Galati!!!
Selene_Bunny spune:
Rozi, nu se confunda, insa, fara medic de familie, mie cine imi da prenatal si postnatal? In momentul de fata, nu am medic de familie. Aceasta este povestea mea, am postat-o pe odiseea din ianuarie-februarie 2009:
[citat]Aprilie 2007: primul drum la Cluj (Braila - Cluj-Napoca, dus-intors = 200 de RON)
Ma prezint la cabinetul doctoritei mele de familie, pentru a o ruga sa-mi dea o trimitere in vederea efectuarii unor analize pre-conceptie. Ea, candida, imi spune: "sigur, doar ca nu-ti pot da, pentru ca bunicii tai mi-au spus ca nu mai locuiesti in Cluj, motiv pentru care te-am scos de pe lista mea de pacienti". Eu raman cu gura cascata. Este adevarat ca, in ultima vreme, plecasem din si ma reintorsesem constant in Cluj, dar nici vorba sa nu mai locuiesc acolo, buletinul imi era inca de Cluj, cum imi este si acum. O intreb ce trebuie sa fac, ea zice sa ma duc la Casa de Asigurari si sa-mi confirm calitatea de asigurat, pentru a ma putea reinscrie pe lista. Ma duc la Casa de Asigurari si iau cunostinta de informatiile lipite pe mai multe foi pe pereti. Ma prezint a doua zi de dimineata cu: copie dupa buletin si adeverinta de angajat, conform informatiilor citite. Stau la coada mult si bine, cand ajung, surpriza! Ma scoate functionara afara, pe motiv ca nu am copie dupa diploma de licenta, reprosandu-mi ca "nu stiu sa citesc pe pereti". Pe pereti scria ca aceasta copie este necesara doar pentru tinerii pana in 26 de ani, eu aveam aproape 29... Actele de studii erau la Braila, deci pas sa mai rezolv ceva, trecea timpul si eu mai aveam si de lucru, asa ca am plecat la analize si am facut cate mi-am permis atunci. Cat am stat la coada, am asistat la mai multe aberatii, de genul scos oameni afara pentru cumparat discheta si asa mai departe - tampenii care NU erau nicaieri "pe pereti". Mi s-a mai spus si ca, pe perioada 2002-2003, perioada nelucrata, am de platit vreo 80 de RON (cartea mea de munca e din 2003).
Septembrie 2007: al doilea drum la Cluj (Braila - Cluj-Napoca, dus-intors = 200 de RON)
Ma prezint din nou la Casa de Asigurari de Sanatate, cu copie dupa buletin, adeverinta reinnoita (nu mai era valabila), copie dupa diploma de licenta. Stau din nou la coada, asist din nou la mitocanii, intru... surpriza! Imi trebuia si un certificat fiscal cu veniturile impozabile pe ultimii 5 ani. Plec de acolo, ma duc la Finante, depun cerere de eliberare a certificatului si... surpriza! Nu mi-l poate da pe loc, ci in cateva zile... Eu iar nu puteam astepta, ma presa timpul, lucrul, las toate balta si ma duc de-mi fac restul de analize. La Casa de Asigurari de Sanatate mi se spune ca e nevoie de acest certificat pentru ca se modificase legea de la 1 august, plus ca nici vorba de 80 de RON ("cine v-a spus asa ceva, domnisoara?"), ci de 200+ RON ("sa aveti bani la dvs., o sa va coste ceva...")
Noiembrie 2007: al treilea drum la Cluj (Braila - Cluj-Napoca, dus-intors = 200 de RON)
Ma duc la Finante, unde sunt luata in primire de o doamna care se zborseste la mine ca "bine ca nu ati venit in iarna dupa el" (era vorba de certificat, care avea valabilitate 90 de zile). Nu mai rezist si ma zborsesc si eu la ea, potolind-o urgent. Inarmata cu certificatul, cu legea (20 de pagini de lege), cu copie dupa diploma de licenta, copie dupa buletin si adeverinta reinnoita, ma prezint la Casa de Asigurari, unde, dupa ce se uita o tanti pe acte si ma cauta pe calculator, in baza de date, imi spune senina: "totul este in ordine, aveti contributia platita la zi, nu este nevoie sa platiti nimic..." Am iesit din camera si am inceput sa urlu pe coridor: "sa-mi dati banii de bilet de tren inapoi!!!"
La Cluj, prima data cand am fost, am intrebat initial la poarta, la casuta de informatii, ce acte imi trebuie, de acolo mi se spusese ca si copie dupa cartea de munca, ajunsa in camera propriu-zisa, aflu altceva (v-am zis deja), spun ce mi-a zis de la poarta. Raspunsul: "pai dumneata ai absolvit o facultate, esti mai desteapta ca aia de la poarta..."
Am incercat sa iau fisa de la doctorita, aveam mari nervi pe ea. Nu s-a putut, pentru ca ea nu era de fata, iar asistenta nu putea face acest lucru in lipsa ei. Degeaba am spus ca nu pot veni toata ziua in vizita pe acolo... Nici nu m-a crezut ca doctorita m-a scos de pe lista pe baza unei simple presupuneri... Nici document de scoatere de pe lista nu am..." [incheiat citatul]
Bun, sa revenim.
M-am dus la Casa de Asigurari pentru ca medicul de familie din Galati mi-a spus ca nu ma poate inscrie pe lista daca aceasta adeverinta de angajat nu este semnata de Casa de Asigurari. Nu e suficienta semnatura angajatorului. Iar Casa de Asigurari din Galati mi-a spus ce am spus eu mai sus.
Eu cunosc legile privind asiguratii si dovedirea calitatii de asigurat, insa, in afara de ce scrie in lege, fiecare Casa de Asigurari isi face propriile legi, asta e clar, am trait pe propria-mi piele asa ceva. In plus, la Casa de Asigurari Galati este UN model de adeverinta de salariat, la Casa de Asigurari Cluj, ALT model.
Ce nu am adaugat este ca, in momentul in care functionarele au vazut certificatul fiscal cu veniturile impozabile pe ultimii 5 ani, s-au convins ca este totul in regula cu cartea de munca, NU mi-au vizat adeverinta si m-au trimis la etajul III, la biroul pentru PFA, unde, pe perete, era o lista cu TOTAL ALTE documente decat cele care mi se cerusera pana atunci. Pe lista (imi pare rau ca nu am facut poza, ca era de mandra minune) scria inclusiv "plicul in care ati primit declaratiile de venit de la Finante".
Povestea mea pare aberanta, stiu, noroc ca am tarait cu mine o prietena, care-si facea cruce si nu stia cum sa ma mai calmeze.
Intrebarile mele pentru Marius raman valabile.
marius spune:
Mda.... hai sa lasam istoria deoparte desi este extrem de relevanta pt Romania. Din tot ceea ce ai scris ar fi importanti ultimii 5 ani. Insa la fel de important este sa nu ai restante catre CASS ceea ce se pare ca ai( ca si PFA). Ca sa ti se vizeze adeverinta ar trebui sa fi "curata" in evidenta CASS-ului. Pe scurt ultimii 5 ani sa fi fost cotizat catre asigurari daca ai "gauri" acestea pot fi acoperite prin plata directa. Ca si PFA identic cu mentiunea ca obligatia de a plati asigurarea se extinde pe orice interval de timp si in orice interval de timp. Adica poate sa ramana "de plata" si daca provine din 2002. Nenorocul este ca amandoua pot sa duca la refuzul Casei de a viza Adeverinta. Era mult mai simplu sa vezi concret din 2002 ce perioade apar "cu probleme" adica neachitate. Pana nu se platesc nu cred sa ai succes.
Pe de alta parte poti sa-ti schimbi medicul de familie in orice zona a tarii. Nu este adevarat ca daca esti "arondata" la o casa (Cluj) sa nu poti sa decontezi servicii medicale in alta zona dar vizarea se face "deocamdata" din cate stiu doar de Casa unde esti inregistrata din motive "informatice". Inca nu s-au finalizat terminalele care sa lege la nivel national evidenta operativa. Se pare ca undeva prin oct. anul acesta vor fi operationale moment in care orice asigurat va putea fi "servit" in orice loc al tarii unde exista o casa de asigurari indiferent de casa de care apartine.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa