probleme cu bona

probleme cu bona | Autor: Mi-Ka

Link direct la acest mesaj

De curand ne-am dat seama, eu si sotul, ca bona fetitei noastre -gen "si se jura ca nu fura si am prins-o ..." - a cam inceput in nici o luna de cand vine la noi sa se cam serveasca din casa si sa-si duca si pe la ea pe acasa ; ceea ce ne deranjeaza pe noi nu este faptul ca mananca la noi -e normal, ca sta 9 ore/zi -, ci faptul ca isi duce si acasa...Daca ar cere ca ii trebuie ceva, i-am da cu draga inima, dar faptul ca ia ceva pe ascuns pe mine ma intriga...am impresia ca ma fura .
Eu de abia am inceput serviciul si nu stiu cum sa reactionez fata de ea: sa-i spun sau sa nu-i spun...ma gandesc la vorba aia "azi furi un ou, maine un bou"...Parca mi-e nu stiu cum sa incep sa-mi caut alta bona...
Ceea nu imi mai place la ea este ca nu insista cu mancarica....daca vede ca nu vrea sa pape fetita, nu se mai chinuie si ii da laptic...iar eu cand vin obosita dupa amiaza de la servici trebuie sa ma apuc sa-i fac un pireut cu carnita si sa-i dau eu sa pape...E normal, mai ales ca o platesc cu 4 milioane si ca in rest nu face absolut nimic in casa?
Bonele voastre ce "atributii" au? Ati avut impresia ca sunteti "furate"? Daca da, cum ati reactionat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Mi-ka,
ai mare noroc ca ai gasit pe cineva care sa stea pe doar 4 milioane. Eu cred ca ar trebui sa stai de vorba cu ea, mai ales daca fetita ta e mica si nu a apucat sa se obisnuiasca deocamdata cu bona.
E important sa ai incredere in omul cu care iti lasi copilul, nu sa il suspectezi ca te fura. Inteleg ca sunteti la inceputul relatiei de munca, mai bine cauta pe altcineva. Faci discutia cu ea abia dupa ce gasesti inlocuitor.
Eu o rugasem pe bona mea doar sa aiba grija de fetita, sa faca ordine dupa ea si o data pe saptamana sa calce hainele. De gatit pentru Irina gatesc eu, ea rar face un piure sau fierbe un ou. Bona mea isi aduce mancarea de acasa, i-am zis de la inceput ca nu ii asigur si masa zilnica, desi are permisiunea de a se servi din frigider cu orice ii face cu ochiul, n-a indraznit niciodata, nici macar la aniversari. A trebuit sa insist sa ia o feliuta de tort.
Saptamana trecuta m-a anuntat ca nu mai doreste sa calce. Insa de cand e la noi, gasesc casa luna. Toate sunt aliniate. Nu cred ca da cu aspiratorul dar deretica in permanenta, matura, spala pe jos, sterge praful. Eu marturisesc cinstit ca mi-ar fi convenit mai mult sa calce decat sa lustruiasca aragazul si sa imi alinieze iaurturile in frigider si cosmeticele in baie. Dar am obosit de schimbat bonele. Sper din tot sufletul sa o pot pastra macar pana incepe Irina gradinita.
Sfatul meu e sa te gandesti daca 4 milioane e o suma suficienta pentru orele pe care le petrece cu copila ta si eventual, daca esti multumita de felul in care are grija de fetita, sa ii oferi niste banuti in plus, pentru mancare. Daca nu esti multumita si te mai si fura, fa-i vant. Bonele sunt greu de gasit si pastrat dar cu perseverenta vei da de cineva care sa te multumeasca. Sigur, mai exista si posibilitatea sa le tot schimbi pana ti se face lehamite. Trei ani trec repede, pe urma o poti duce la gradi si lucrurile se schimba.
Succes!

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Un pui de somn si-un inger bun...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Sa vad daca am inteles bine: STA 9 ORE PENTRU 4 MILIOANE DE LEI?

Pai la banii astia ar trebui sa te gandesti, tu , mamica, ca ceva nu este in regula.
Probabil ii este rusine sa iti zica ca vrea mai multi bani si atunci isi "completeaza" si ea cu ce poate.
Sau poate considera ca manaca putin la tine si isi ia diferenta acasa. Sau poate nu mai are cand sa-si faca cumparaturi, mancare acasa si isi ia pachet de la tine.
Habar nu ai ce este in mintea ei!

Daca nu ai mai multi bani, dk BB e ok, atunci fa bine mami, si discuta cu ea, pentru ca la acest program ai 2 probleme MAJORE:
banii-care ar trebui sa fie in jur de 8 milioane
si persoana care sa faca fata unui astfel de program.
Deci gandestete de 2 ori!
Insa fii atenta ce vorbesti, pentru ca SIGUR VA TREBUI SA O FACI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Sper sa nu isc un scandal. Draga Lina, e adevarat ca 4 milioane e o suma mica dar cred ca salariile pe care agentiile de plasare a bonelor le impun pe piata sunt exagerate. La fel ca si preturile caselor, umflate peste masura. Eu nu cred ca bona este un lux, este o necesitate in conditiile in care gradinitele si cresele nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Cand agentiile ridica pragul minim de salarizare la 8 milioane, transforma serviciile bonelor intr-un lux. Nu oricine isi permite sa scoata din bugetul casei 8 milioane in fiecare luna, fara sa clipeasca.
Daca bona Mi-kai e nemultumita de bani, ar trebui sa spuna, nu sa fure mancarea. E una sa isi faca un sandwhich si alta sa plece cu alimente din frigider acasa la ea. Mie nu mi se pare ok sa gasesti o scuza pentru furt.

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Un pui de somn si-un inger bun...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Linasobolina bona nu are nici o justificare pt a fura din casa. Daca nu-i convine salariul sa ceara mai mult sau sa plece.
Cat despre salariu, nu stim din ce localitate este Mika. Daca e din Bucuresti e putin, daca e din Ploiesti e foarte ok!

Mie personal 8 mil nu mi se pare mult in Bucuresti pt program de 9 ore. Eu atat dau pt 9 ore + o seara pe saptamana. E totusi un job de mare raspundere, obositor.

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Mi-Ka, trebuie sa ai dovada clara ca fura! Nimic nu justifica faptul ca fura, nu are nici o scuza!!! Daca face asa! (Tu spui:"ati avut impresia ca sunteti furate?")
daca ai dovezi, vorbeste cu ea imediat, o discutie pe fata si sincera este mai de preferat decat sa lasi sa treaca timpul si apoi apar altele.

Parerea mea este ca nu agentiile ridica preturile, am spus de multe ori pe aici, putin se plateste, putin face!
Nu stiu cate mame s-ar angaja pe bani putini, la un program de 9, 10 ore!

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Cu siguranta FURTUL NU SE SCUZA!
Insa trebuie probat, dovedit.
Si cand ai dovada, fa-o publica sa stie toata lumea, sa se fereasca!
Cu nume, ce a facut si la cine.

SI IAR VIN SI ZIC: nu agentiile ridica pretul!
Interesul unei agentii este sa rezolve cazurile, fie cu ziua, cu luna, pe bani mici, pe bani mari.
Nu se face selectia cererilor in functie de bani.

Insa Banii care se dau, cererea si oferta , o regleaza piata si PARCUL!!!
Da, cum auziti! In parc, bonele vorbesc se sfatuiesc si in functie de ceea ce au nevoie si aud pe la altii, isi stabilesc tarifele

STITI UNDE GRESESC AGENTIILE, SI CREEAZA O FALSA IMPRESIE?
Atunci cand comunica familiilor care este ordinul de marime al salariilor solicitate de bone si asa se naste confuzia.

Noi incercam sa le spunem bonelor ca fiecare isi stie nevoia, poate cineva traieste din acesti bani-si atunci vrea mai multi, poate cineva isi completeaza pensia si vrea mai putini.Fiecare cu ale lui.

Si adevarat graieste cine spune ca banii de Bucuresti sunt altii, au alta valoare, decat banii din provincie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

linasobolina,
Imi permit sa-ti sugerez, ar putea persoanele care vin la agentia ta, bone, menajere, sa spuna aici din experienta lor??? nu stiu cum..., sa le sfatuiesti tu, sa le spui ca e bine sa o faca ca sa cunoasca si altii experiente bune si constructive.
Ca auzim, 98% numai experiente neplacute si rele.
Asa nu-mi place, ca se gasesc destule persoane care sa dezaprobe pe una care plateste mai mult ca ele! Pana la urma sunt niste servicii de care avem nevoie si platim, fiecare dupa buget, venit.
De ce sa nu respectam si pe cel care da putin si pe cel care plateste mai mult??
Dar e culmea ca cei care dau putin vor si servicii de calitate.
un om bun se gaseste greu si se pastreaza greu.

Un bun prieten al nostru de familie, are o firma cu materiale de finisaje interioare si tot restul. Are un agent de vanzari, platit cu 1000 RON, dar care da si consultanta tehnica si e foarte bun in meseria lui. Plus comision din vanzari, nu stiu exact. Si acum tipul vrea sa plece ca si-a gasit ceva mai bine platit, iar prietenul nostru e disperat ca de o luna jumate nu vrea nimeni sa se angajeze la el. Sotul meu l-a intrebat:"tu ai lucra pe 1000 RON??" El i-a spus ca nu! "Atunci creste si tu salariul, caci la cerintele care sunt nu vine nimeni pe salariul asta!!"

asa si cu bonele, sau menajerele, cine vine pe bani putini, face si treaba de mantuiala, iar invers...stim prea bine care sunt rezultatele.

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arghirmonica spune:

Si eu am bona care primeste 4 milioane .Da 4!!! pt 8 ore,in care face papa la bb si-l plimba .Atat.Nu mi se pare o suma mica ..daca stau s ama gandesc un profesor ia cam 8 mil asta daca are ceva la vechime si un medic rezident vai se steaua lui. Nu cre ca ar refuza nici 7,8 da cine-i da? Si la pretul asta mai sunt destule...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Arghirmonica, 4 milioane in Cluj este foarte ok, noi vorbim de Bucuresti. Desigur ca si aici sunt exceptii, bone care lucreaza pe 4-5 mil.
Dar mie personal mi se pare foarte putin. E vorba de (in general) 9 ore de munca de mare raspundere.

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Buna seara,

Mi-Ka, nu este corect sa te fure ,intemeiaza o discutie pe aceasta tema,sa stii ca ai noroc daca e buna ca si bona la pretul de 4 mil.

Hai sa va povestesc ce am patit eu;

Am adus din romania(hunedoara) o doamna la noi acasa(in germania),o platim 600euro pe luna +masa si cazare intr-un apartament al casei complet amenajat.
Cu doua saptamani in urma,am mers in vizita in belgia la bunici,am lasato pe bona la rugamintile ei sa plimbe bebele cu carutul pe marginea lacului.
Dupa vreo 10min ,am panicat,nu o mai vedam in raza mea.
La vreo ora se intoarce plangand;
Se aplecase pe marginea lacului sa dea alune la pesti,nu a pus frana la carut,carutul cu fata spre lac ,carutul alunecat si era sa incece copilul.
Carutul fiind foarte greu si pitica cu centura de siguranta,ea o doamna de 49ani ca prin miracol a reusit sa o scoata din lac.

Ieri,mi-a pierdut cainele,norocul ei ca l-am gasit.
inca dupa socul primit am rugat-o sa-si faca rezervarea pentru romania.
MORALA
Asi prefera de un milion de ori sa am o bona care mai fura din mancare decat una distrata care poate sa-ti omoare copilul.

Sophia 06 septembrie2006
http://groups.msn.com/LeDumontauCostaRica/pictures

Mergi la inceput