Durerile nasterii / epidurala
Sunt la prima sarcina. Nu imi este groaza de durere, dar ma tem de necunoscut! Adica as vrea sa stiu cum ati descrie voi durerea, ca sa stiu ce ma asteapta...
Initial vroiam epidurala, dar am citit atat de multe pe net despre efectele secundare incat am inceput sa ma razgandesc. Plus ca am o tensiune foarte foarte mica, si nu cred ca anestezistul va fi de acord sa-mi faca epidurala.
As vrea sa va rog, daca nu e prea mult, sa descrieti nasterea cu si fara epidurala, strict din punct de vedere al durerii si al actului nasterii, pentru ca e inutil de spus cat de mare e bucuria cand iti vezi copilasul in brate .
Va multumesc! Nastere usoara si bebelusi sanatosi!
Simona 29+ Matei Hicham
Raspunsuri
Dariucha spune:
Buna ! Nu cred ca e bine sa stii ,sfatul meu e sa te rogi ca Dumnezeu sa-ti dea putere si bebelusului tau sanatate .Pt fiecere femeie durerea este diferita ,unele o simt din plin altele mai putin .Spre ex si eu am fost ca tine ,imi era frica ,foarte frica si navigind pe net am dat de desprecopii( care ma ajutat extrem de mult mai ales ca eu nu stiam nimic despre sarcina +copil si cred ca nu voi putea niciodata sa le multumesc indeajuns ) si am cicit toate povestile despre nastere de la cap coada cu tot ce implica ,dureri ,griji ( am dat si peste unele de groaza ) iar in luna a-7-a am facut candita din cauza la prea mult stres ,de frica mai exact ( asta a fost parerea doctorului meu ) ,Cind mi-a venit timpul sa nasc sa intimplat asa o minune ca tot ce am citit si mi se parea logic se naruise ,m-am simtit mai puternica decit am fost vreodata si am inteles ca de acum voi fi mama deci nu conteaza cit de mare e durerea atita timp cit copilasul meu se v-a naste sanatos .
Mai dramatic a fost dupa ce am nascut ,am fost in soc, trei zile nu am dormit pt ca nu-mi venea a crede ca eu am fost in stare sa dau viata unui sufletel si cind am vazuto prima data nu stiam daca am voie sa o iau in brate ,ma uitam la doctor si il rugam in gind sa-mi zica 'ia-o in brate e a ta ' .................Au trecut 3 ani si 8 luni de atunci .
Iti doresc din suflet nastere usoara si sanatate multa tie si bebelusului tau .
Eseea spune:
Pentru mine epidurala este o inventie MINUNATA. In ziua nasterii am avut contractii toata ziua ( dureri de burta ) dar suportabile. Bine, eu am avut contractii toata sarcina asa ca nu m-am gandit ca acea va fi THE DAY. Am fost la dr la pranz in acea zi, colul nu se deschisese, doar se scurtase un pic. Mi-a zis ca sigur voi naste in acea saptamana ( era luni). Am ajuns acasa, au continuat contractiile. Pe la ora 20,00 eram la spital din nou. Nu se declansase nasterea, dar preventiv m-a oprit in spital. Mi-au facut o injectie cu scobutil, spunandu-mi ca sunt 2 variante : ori se vor opri contractiile, ori se vor accentua. La ora 23,00 mi s-a rupt apa si au inceput durerile alea MARI. Ma verificau dr si moasele din jumatate in jumatate de ora dar...NIMIC. Abia incepuse dilatarea ( ei ma tot incurajau ca sunt dilatata 1,2 dar de fapt cica nu eram deloc )si eu ma urcam deja pe pereti. In sfarsit, in 3 ore am ajuns la dilatatie 5. Cred ca m-a ajutat totusi faptul ca in timpul contractiilor nu stateam in pat ( nici nu as fi putut de durere) ci mergeam prin salon tinandu-ma de toate alea. Dr tot zicea la inceputul travaliul ca voi naste a doua zi pe la pranz. La dilatatie 5 mi-au montat epidurala, pe care o asteptasem cu sufletul la gura. Numai la ea ma gandeam, ca o salvare de la dureri. Desi a fost putin incomod cand mi-au montat-o, apoi a fost super. Nici acum nu simt niciun efect advers al ei. Ei bine, dupa montarea epiduralei, in max jumate de ora am ajuns la dilatatie 7. Mai simteam ceva dureri dar f vag fata de ce fusese. Apoi am ajuns imediat la dilatatie 9, de se minunau toti ( de fapt dr imi spusese ca epidurala ori va incetini travaliul, ori il va accentua, depinde de norocul meu). Deja moasele se precipitasera si il chemau disperate pe dr. Chiar una imi zicea " fata, tu nasti in pat, hai repede pe masa"A venit dr imediat, am impins de cateva ori si GATA, a venit bebelina mea.
Concluzia, recomand epidurala, practic am nascut in 4 ore de la ruperea apei ( tot prima nastere ca si tine), iar de la 5 la 9 m-am dilatat intr-o ora, fara sa simt mare lucru.
Chiar daca am avut ceva dureri pana la dilatatie 5 ( acum asa mi se par, "ceva dureri"), eu consider ca am avut o nastere f usoara ( probabil pt ca am uitat durerile), datorata si epiduralei. Nu stiu cum ar fi fost fara. Plus ca a accentuat travaliul, de se mirau toti dr si moasele ca am nascut asa repede pt o prima nastere.
Bafta si nastere usoara.
my baby, Lara
bombolici spune:
Si pentru mine ca si pentru Eseea epidurala este o minune si sincer nu stiu daca reuseam sa nasc daca nu faceam anestezia.Eu am avut nasterea provocata.Si de luni la ora 10 dimineata pana a 2 a zi la ora 10 cand mi s-a montat anestezia viata mea a fost un cosmar.Inafara faptului ca am stat in sala de travaliu si am vazut7 nasteri in direct in care mamicile pur si simplu urlau de durere de la 8 seara mi s-au declansat contractiile care imi dadeau niste dureri groaznice si eu aveam colul inca nesters.Dimineata la 10 am ajuns in sfarsit la dilatatie 3 si dr.Dantis a putut sa-mi monteze epidurala.(inainte mi-a facut anestezie locala deoarece am scolioza si s-a chinuit vreo jumatate de ora).Dupa 2 ore dupa ce am facut anestezia am nascut.Sincer nu am simtit nimic si nici dupa ce am nascut nu am avut nici o problema.Daca ar fi sa mai nasc o data sigur as opta pt epidurala.Multa sanatae si nastere usoara.
mami de maya
J G spune:
Epidurala este ceva extraordinar! Uneori ma gandesc ce norc am avut sa nasc intr-o epoca in care e posibil asa ceva.
Eu am avut un travaliu foarte lung si cred ca as fi murit de durere daca nu aveam anestezie.
Inainte de nastere am citit si eu despre aceasta anestezie dar nimic care sa ma faca sa ma razgandesc.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
iulenca spune:
Simo cine a zis ca rezistenta la durere e diferita de la om la om a avut dreptate si pana nu treci prin nastere efectiv nu stiu daca poti evalua capacitatea ta de a suporta durerea. Dar stiu cum era cand aveam burtika - vroiam sa stiu fiecare poveste ca sa stiu la ce ma pot astepta.
Eu cand am ramas gravidutza eram de parere ca e cel mai bine sa nasti natural , cu epidurala evident dar asta pentru restul lumii in afara de mine - eu vroiam mortis cezariana si nu de frica durerii ci de situatia in sine - masa, impinsul urletele etc. nu erau de mine. Ghinionul ca doctorul meu nu facea ceza la cerere asa ca spre sfarsitul sarcinii cand nu mi se intamplase nici o nenorocire care sa ma faca candidata la cezariana mi-am zis ca asta imi e soarta si ca m-oi descurca eu. Prin urmare mi-am luat epidurala, am tras aer in piept si am inceput sa citesc tehnici de respiratie ca pana atunci nu facusem conspect decat la recuperarea dupa cezariana.
Sarciana a fost perfecta, contractii n-am avut nici macar una asa ca habar nu aveam cum e. Din ce citisem cica stii clar ca nasti cand te apuca contractiile alea mari. Bon, intr-o dimineatza pe la 10 stateam io frumos la calculator (cam cu o sapt inainte de DPN) si simt asa o durere cam ca la ciclu. Zic, na belea asta o fi o contractie ?
La vreo 4 min alta. Ma apuc sa scriu bucuroasa ca am si eu contractii si cu gandul sa le cronometrez. Tot asa pana pe la 12.30 din 4-4 min. fac treaba pe akasa, fac o baie, niste mancare si tot citesc pe net la semnele nasterii. Dop inca nu eliminasem, apa intacta contractii regulate si dese. Imi zic eu dupa o atenta documentare - n-am cum sa nasc ca e prea usor, contractiile sunt lejere si prea sunt regulate asa din prima - tre sa fie mai rare si mai neregulate la debutul travalilui nu? Mai stau eu ce mai stau si tot documentanduma pe la 1.30 dau peste u articol unde zice ca poate sa debuteze travaliul si direct cu contractii dese da parca nu imi venea a crede ca tocmai eu experimentez asta. ca sa fiu on the safe side sun sotzul si ii zic hai akas ca as vrea sa merg o tzara la spital sa ma linistesc. Pe la 2.30 ajunge si plecam spre spital. parca in masina se mai intetzise durerea da nu mult. plus ca ma tineau 20 de sec si dupa aia era ok. Pe drum ii zic hai sa imi iau niste ziare ca daca ma opresc astia la spital mor de plictis. La 3.30 ajungem la spital ma urca aia pe masa si cica dil 5. Hopa ma bucur ca pana la dilatatia asta a fost asa usor, dau telefoane si zic la lume ca io nasc, ma echipez si astept sa vina anestezistu sa bage epidurala ca doar eram la dil numa buna. Si astept si astept si ala nu mai vine. Greu asa nu era da ma enerva cumplit ca io vroiam sa mi-o faca daca tot asa fusese vorba. M-am plimbat pe acolo ca pe pat imi era imposibil sa stau, m-am mai conversat cu sotzu pe hol, am mai sprijinit un perete, am inceput sa elimin si dopu. Era bine cu exceptia a vreo 30 de sec la 3 min in care ma cam cocosam un pic de la durere. Vine o tipa sa ma verifice si cica ups dil 9 - nasti chemam doftoru. Zic poate vine si asta cum a venit anestezistu. Trec pe masa si surprise - apare anestezistu cu un zambet larg catre ...... ca eram cracanata pe masa si cu scuze ca nu a venit mai devreme. II zic ceva de dulce ca a facut o fatza lunga rau si il poftesc sa iasa din sala ca io am treaba sa nasc nu sa ma conversez cu el. Ii spun totusi ca daca venea isi lua si binemeritata spaga (ca d-asta nu venise ca ii era frica ca nu si-o ia - mai luase tzeapa de la paciente ale aceluiasi doctor)da acu nu mai am ce sa ii fac - data viitoare. Pleaca omu ca daca mai statea il si bateam si ii strig ca daca are chef de conversatie e sotzu pe hol si poate ii si explica cine e aia de urla pe masa si de ce. Apare si doftoru il injur si pe asta ca nu a fost suficient de convingator cand la chemat pe anestezis si zic hai sa nastem. Revizuiesc repede caitolu respiratie si incepem. Se urca una pe burta mea si apasa. Hopa ce e asta ca nu mai pot respira daca tanti e all over me. De vreo 2 ori incerc si vad ca fara rezultat. Urlu la ei si le zic sa ma lase si pe mine cateva secunde sa imi dau seama care e treaba cu respiratu si inpinsu. Oamenii se cam grabeau si tot urlau la mine sa respir sa imping. De draci ca nu coopereaza (ca eu asa vroiam - ei sa coopereze cu mine ca doar io trebuia sa fac toata treaba , nu io cu ei) m-am pus pe un urlat de ma auzit toata sectia si din vreo doua trei tipete de lupta a iesit bebe. Meanwhile am simtit io ca ma pisca ceva (epiziotomia) da nu am bagato prea tare in seama ca era insesizabila senzatia. Aud puiu ca plange pe la 6.30 zic - gata asta a fost tot, mai vreau sa fac unu. Cat eu ma uitam printre lume sa imi vaz copilu pe care il curatzau, ei cred ca au scos si placenta. Vine bebe il vad e frumoasa manca-o-ar mama slava Domnului. Dau sa vb si cu doctoru da fugise. Zic super treaba ca de obicei am fost f operativa - repede si bine asa cum fac eu toate lucrurile. Da ntz ntz se pune o gagica la cusut. Si da-i si trage si baga atza si nu mere io cica nu stateam corespunzator, sangele curgea, comenta lumea ca a plecat doctoru si alasato pe fatuca asta rezidenta singura. Pan la urma isi declara gagica incompetenta si cheama medicul de garda - un dragutz care ia problema in maini, baga vreo 5 anestezii ca pe mine ma apucase sensibilitatea si nu suportam piscaturile si incepe treaba pe care o si termina cu bine. Asta a fost partea cea mai nasoala si cea mai lunga. Aveam chef de vorba la greu si mai ales o pofta sa demonstrez ca argoul meu e bogat si foarte plastic - asa ca au trebuit sa suporte cam tot ce am avut sa le reprosez, nu atat celor prezenti ci celor care dadusera bir cu fugitii. Si gata asta a fost. Eu zic ca a fost usor. M-am cam lungit da poate te ajuta.
Pupici si nastere usoara oricum ar fi.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10722;104/st/20060808/n/MARIA+THEODORA/dt/8/k/82d2/age.png
MARIA THEODORA
Simo78 spune:
Va multumesc pentru raspunsuri , ca de obicei acest forum nu se dezice (sau mai bine zis membrii lui).
Simona 29+ Matei Hicham
Cristina_C spune:
Simo, eu am pus problema asa: nu fac de la inceput epidurala, ci in momentul in care durerile devin insuportabile si simt ca nu mai pot continua asa. Insa, spre surprinderea mea, acest moment nu a mai venit si durerile au fost mult sub limita suportabilului (asemanatoare cu cele de la ciclu, dar de vreo cateva ori mai puternice, asta ca sa fac o descriere).Nu sunt rezistenta de durere, odata am lesinat de la o entorsa insa, nu stiu, la nastere a fost altfel. Ma interesa mai mult cum sa respir bine, cum sa ma relaxez intre contractii decat sa ma gandesc numai la durere. Si uite ca am reusit. Complicatii n-am avut, ceea ce-ti doresc si tie - indiferent daca ceri sau nu epidurala.
ramonuta spune:
Draga SImo, experienta mea in privinta epiduralei este cam(foarte) neplacuta. Sa-ti povestesc pe scurt:
Am vrut sa nasc normal fara nici un fel de anestezie pt. ca nu-mi era frica de nastere ci mai degraba de posibilili efecte ale anesteziei. Si din pacate am avut parte chiar de ce mi-a fost frica.
Am inceput sa am contractii pe la 5 dim. si la ora 8 ajunsesem deja la dilatatie 5 cm.Era ok. Aveam contractii dar nu muream de durere pana cand... nu stiu nici acum ce TUTA, moasa sau doctorita mea, a considarat ca nu ma dilat prea repede si mi-a pus perf. cu oxitocina. Nu pot sa-ti povestesc ce dureri cumplite am avut pt. ca oxitocina mi-a provocat o dilatatie mult prea rapida- dilatatie completa in 15-20 min. Si drept urmare am luat-o razna de durere si am devenit necooperanta. Vreau sa-ti spun ca am stat cu dilatatie completa si cu niste dureri ingrozitoare pana la ora 11 si ceva cand doc. a chemat anestezista. N-am cuvinte sa exprim scarba pt. o asemenea persoana care m-a lasat sa urlu de durere ore intregi si nu a cerut nici macar sa mi se faca un calmant! Ca sa nu mai zic ca daca ar fi vrut sa ma ajute cu adevarat mi-ar fi facut epidurala mai devreme si n-as mai fi suferit atata.
Efectul epiduralei a fost urmatorul: am amortit complet de la mijloc in jos. N-am mai simtit absolut nimic asa ca n-am mai putut sa imping si am nascut fortat fara sa am nici cel mai mic control. Drept urmare am suferit rupturi de gradul 3-4, am stat cu drena 5 zile(de nu puteam sa stau in nici o pozitie, nici macar culcata),nu am putut sa merg mai mult de 12 ore dupa nastere, sufar si acum de pe urma rupturilor iar copilul a avut probleme cu respiratia la nastere datorita anestezicului.
Nu spun sa nu faci epidurala - dar ai mare grija sa fie medici responsabili care sa ti-o monteze cand trebuie( la dilatatie 4-5) si nu mai tarziu pt. ca risti sa te amorteasca fix in momentul in care trebuie sa simti ce se intampla ca sa poti sa impingi.
Nastere usoara!
nikole spune:
No, ce frica m-a apucat, eu de unde iau epidurala????
Ca aici, cel putin la clinica unde merg eu, dr. cred ca nici nu au auzit de asa ceva...natural fratilor, asa cum se nastea odata!!!
Doamne ajuta!
30+
vacanta Brasil
foto burtik
Sea Paradise
Simo78 spune:
nikole ...chiar ma intrebam de ce nu ne mai "vizitezi"
In principiu eu zic sa nu-ti fie frica, de nascut tot trebuie sa nastem, eu doar vroiam sa stiu la ce fel de durere sa ma astept...adica doare, doare, dar cum doare...
Simona 29+ Matei Hicham