Cateva greseli in educatia copiilor nostrii
Raspunsuri - Pagina 2
ileanna spune:
Interesant ce ai povestit Chan.
Cred ca atata timp cat esti atent si analizezi reactii, efecte ... poti imbunatati mereu atitudinea fata de copil.
Mamelor mai povestiti cate ceva. Mai vreau .
Never say NEVER.
DanaR spune:
quote:
Originally posted by ileanna
Interesant ce ai povestit Chan.
Cred ca atata timp cat esti atent si analizezi reactii, efecte ... poti imbunatati mereu atitudinea fata de copil.
Mamelor mai povestiti cate ceva. Mai vreau .
Never say NEVER.
Susbcriu!
Bune lectii de viata Chan. M-am mai linistit si noi suntem doi parinti care ne cam certam in fata copilului uneori fara sa ne dam seama... si credeam ca gresim. Dar ai dreptate unele discutii pot avea loc si in fata copilului.
DanaR
ilenutza spune:
Chan, f interesant ce ai pove.!Cred ca ai un copil cu totul special.Ma intreb cum ai putea sa afli ce anume isi doreste ( chiar un lucru simplu) de ziua ei.
Cum ati serbat-o pana la urma?
Ref. la ciondanelile intre parinti, Fr.Dolto in cartea "Cand apare copilul" spune ca nu sunt o tragedie in viata copilului, ca trebuie sa ii spunem ceva de genul:'Chiar daca nu suntem de acord asupra unui lucru nu inseamna ca noi nu ne iubim sau ca nu te iubim pe tine.Desi suntem diferiti!"Eu ii mai spun ca asa sunt oamenii mari..
Ile 31 si Victor ( 22 dec 2005)
AMR 09 sapt.
www.onetruemedia.com/shared?p=298317a6ed3728312027b9&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Paste 2007
betiana spune:
Cred ca nu exista parinte care sa nu fi gresit cu ceva, cat de mic, in educatia copilului.Sigur este ca toti acei parinti care au fost privati de obtinerea unor anumite "delicii" in copilarie isi propun atunci cand devin parinti sa ofere cat mai mult propriului copil, pentru ca acesta sa nu se simta privat.Citeam in "Mintea absorbanta" a d-nei Montessori despre acest burete care este copilul.El imita si invata a se comporta si a vorbi precum parintii.De aceea, parintii trebuie sa fie un exemplu moral pentru copil.Multi parinti se intreaba cum de copilul sau are in vocabular o serie de cuvinte argotice spunand ca "la noi in familie nu se folosesc astfel de cuvinte".Copilul absoarbe fie din familie fie din anturaj.Auzim noua generatie de preadolescenti si adolescenti vorbind strident si trivial.Ei vor sa iasa in evidenta, sa luam act de prezenta lor.Ei au observat ca un comportament incisiv, revoltat este mai degraba perceput de restul lumii, ca un copil prea cuminte este etichetat "pampalau".Cati parinti au incercat sa discute cu acesti preadolesecnti si adolescenti razvratiti despre furia lor ?
Nu sunt de acord sa le dai copiilor de la varsta frageda telefoane mobile de ultima generatie.Ce le mai poti oferi mai tarziu.Fiecare varsta are un cadou preferat.Dar cati copii isi mai doresc o carte ?
Cati copii isi mai doresc un joc interactiv ? Ei vor acum cd-uri cu jocuri (vinovate de o multime de pacate), i-poduri,televizoare cu plasma si camere video.Hai sa incercam, ca parinti, sa dregem ce am stricat pe ici,pe colo, pana nu este prea tarziu.
Donia spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
drept sa zic, nici cu 4 nu sint de acord. daca unul din cei 2 e tembel, trebe neaparat sa-i tin partea cind terorizeaza cupilu'? Sigur, n-o sa ne contrazicem cu copilul de fata daca sa-si duca sau nu pantofii in dulap, desi daca cel ce pretinde pantofiin dulap nu ii pune niciodata pe ai lui acolo, nu cred ca ar trebui sa ii iau partea. Exista cazuri in care copilul are nevoia sa ii vada cineva si dreptatea lui. Barami unul din cei 2.
Daca nu vorbim de abuzuri reale, cred totusi ca parintii trebuie sa faca echipa comuna, pentru ca altfel copiii invata foarte usor sa speculeze disensiunile dintre parinti. Iar daca parintii nu sunt de acord unul cu celalalt pot sa discute separat (adica nu in prezenta copilului) si sa dreaga cumva greselile, dar tot in echipa. Cel putin noi asa procedam, ca desi in chestiunile serioase avem cam aceeasi parere, in chestiunea pusului pantofilor in dulap cam duc lupta de una singura ... (nu ca n-ar fi si asta o chestiune serioasa!)
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Donia spune:
quote:
Originally posted by Sabina
porblema sta in educatia cand e mic: eu prefer sa se joace cu un batz si 3 frunze deact cu jucarii supermega ultra scumpe.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia GalagiaCea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Si am senzatia ca si copiii prefera acelasi lucru! Cel putin asa am observat eu. Fetita mea se juca mai cu drag cu cutii goale, bidoane de plastic, oale, etc, decat cu jucariile colorate de care se plictisea repejor.
Citeam pe undeva ca ei prefera sa se joace cu obiecte in care adultul investeste afectiv, din punctul de vedere al copilului mic. Daca m-ar vedea jucandu-ma cu o jucarie la fel de mult timp cat... spal vasele, sa zicem, ar fi mai interesat de jucarie decat de a-si baga nasul in chiuveta sau de a manevra oale.
Si de aici trecem la o alta regula in educatie - copilul invata din exemplul pe care il da parintele - sau poate "copiaza" e si mai corect.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Chan spune:
Ilenutza, ziua de nastere i-am serbat-o la o pizzerie din cartier impreuna cu colegii iar referitor la cadou am procedat oarecum mai ciudat.
Vazand ca nu este capabila sa-mi spuna ce isi doreste i-am dat niste bani si i-am spus ca atunci cand va dori sa isi cumpere ceva sa imi spuna si mergem sa luam acel lucru. Eram curioasa sa vad ce vrea ea sa faca cu banii. Sotul ne-a luat, atat mie ca am implinit 10 ani de cand am nascut-o , cat si ei ca a implinit 10 ani, cate un imens buchet de flori (asa face de fiecare data). Dupa ce i-am serbat ziua si s-a bucurat de toate cadourile primite mi-a spus ca vrea sa-si ia doi pitici cu baterie solara (de gradina) pe care ii vazuse in Metro. Niciodata nu ma gandisem ca i-ar face placere un asemenea cadou. I-a cumparat, i-a pus in gradina si se bucura in fiecare zi de ei. Intre timp au mai aparut si altii, unul si l-a luat de Craciun, unul de Pasti si unul de 1 martie si astfel am scapat de alergat dupa cadouri aproape tot anul . Mai avem pana intregim colectia.
lorelaim spune:
Parintii TREBUIE sa-si faca timp pt copii.
TIMP real - inchideti TV-ul si calcu. Timp in care sa-i asculte povestind, sa-i incurajeze sa vorbeasca, sa-si exprime ingrijorarile/temerile, sperantele (mai mult sau mai putin realiste), dorintele si sa-i provoace la dialoguri brainstorm in care copiii sa se straduie sa-si rezolve problemele (curatenie in camera - de ex) si sa vina ei cu solutii realiste. Timp in care sa citeasca impreuna, sa se plimbe/joace/faca sport impreuna, sa participe la activitati ale comunitatii (aici in Suedia cei care locuiesc la bloc au cel putin o zii/luna in care ies cu mic si mare si aduna crengile, scot buruieni, planteaza flori, grebleaza, vopsesc garduri si banci), sa mearga impreuna la filme/teatru/spectacole si sa le comenteze, etc.
Din cand in cand parinti trebuie sa mai ia o pauza (de preferat in weekend) si sa nu vada dezordinea din casa, vasele nespalate, etc. Sa pretinda ca aceste maruntisuri nu exista si sa puna un dvd pe gustul tuturor, sa comande pizza, sa faca pop-corn si sa petreaca o seara cool cu copii - fara a simti obligatia/datoria de a fii parinte.
Lorelai
http://community.webshots.com/user/lorelaim
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
ilenutza spune:
Chan, super idee ati avut.Si unde mai pui ca ati scapt si de stresul:"Ce cadou sa ii mai iau!".Cine s-ar fi gandit la pitici de gradina!
Lorelai, ce bine ai scris tu in postarea ta!!
Si eu vad cum imi mananca timpul lucrurile astea marunte in loc sa fac ceva ce imi place, sa petrec timp cu copilul si sotul.Cateodata ma sint ca fiind sclava acestor lucruri.
Asa cum spunea cineva nu e intotdeauna vorba de bani sau de timp ci de prioritati.Si eu am inceput sa imi reevaluez periodic prioritatile si sa stabilesc cum imi "pierd" timpul si banii.
Ile 31 si Victor ( 22 dec 2005)
AMR 09 sapt.
www.onetruemedia.com/shared?p=298317a6ed3728312027b9&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Paste 2007
DanaR spune:
Betiana spune asa:
"Hai sa incercam, ca parinti, sa dregem ce am stricat pe ici,pe colo, pana nu este prea tarziu."
- asta a fost si ideea mea cu acest subiect. Sa incercam din ceea ce stim ca ar fi bine sa facem si din ceea ce gresim sa invatam, sa ne revizuim comportamentele, nu pentru noi, dar si pentru noi, dar mai ales pentru copii care merita mult mai mult si tot ceea ce isi doresc sa devina constienti ca se poate. Trebuie sa invete de la noi cum pot avea acees la tot ceea ce viseaza.
Si mai cititi inca o data si apoi inca o data mesaj postat de Lorelai: "Parintii TREBUIE sa-si faca timp pt copii.
TIMP real " ...
DanaR si baietii ei : http://www.ealbum.ro/danar/a165