Sfaturi... vreau sfaturi!!!
Nici nu stiu cum sa incep... dar o sa incerc sa fiu cat mai coerenta!
Deci asa:
Fiica-mea (vitrega) are aproape 16 ani si acum vreo 2 saptamani taica-su vitreg a trecut pe langa scoala unde invata si a vazut-o fumand; dupa ce i-a promis ca nu spune nimanui... normal ca a ajuns acasa si i-a spus spus maica-sii fetei, care i-a spus sotului meu (tatal fetei), care mi-a spus mie!
Aseara am avut o mica conversatie cu ea, i-am spus din start ca nu o critic, nici nu o judec, i-am spus (sa-i insuflu incredere, dar si ptr. ca e adevarat) ca eu m-am apucat de fumat cand eram mai mica decat ea; i-am spus ca daca vrea sa fumeze o poate face acasa, cu mine, unde nu o vede si nu stie nimeni. Am intrebat-o daca ii place sa fumeze si mi-a raspuns ca nu, dar a fumat ptr. ca era fff suparata pe maica-sa! In schimb mi-a marturisit ca ii place sa bea!!! Ca matusa-sa (sora maica-sii) ii da de baut! I-am spus ca daca vrea sa bea, pentru ca e suparata sau din orice alt motiv (DESI bautul nu inlatura problemele) sa vina acasa si ii dau eu un pahar; i-am explicat ca poate avea incredere sa vina sa imi ceara o tigara sau un pahar de bautura, si prefer sa mi le ceara mie decat sa bea pe nu stiu unde cu cine stie cine; i-am cerut sa-mi promita ca nu o sa bea cand nu este acasa, ca vreau, mai presus de orice, sa fie ea in siguranta. Ori acasa, cu mine, e in siguranta, nu i se poate intampla nimic. Mi-a cerut sa nu le spun nici lui taica-su nici maica-sii! Mi-a destainuit toate astea si nu pot sa le spun parintilor, ptr. ca nu vreau sa o dezamagesc si nu vreau sa isi piarda increderea in mine.
Toate astea i le-am spus in ideea ca daca vrea sa bea sau sa fumeze, va gasi undeva tigari si bautura, orice am face noi! Dar ma gandesc ca daca stie ca le poate avea aici cu mine, nu le va cauta pe strada.
Va rog sa imi spuneti cum pot s-o fac sa renunte la ideea de a bea si fuma, dar fara a-i impune eu asa, pentru ca atunci nu va renunta, ci doar se va ascunde si de mine! Si asta nu o ajuta. Va spun sincer! ca ma depaseste situatia; vreau sa-i fiu prietena si confidenta, vreau ca daca, Doamne fereste! intr-o zi va avea o problema mai grava decat astea (nu ca astea nu ar fi grave) sa aiba incredere sa imi ceara parerea sau sa-si deschida sufletul. Am rugat-o ca de acum incolo cand e asa suparata pe maica-sa sa vina sa vorbeasca cu mine, i-am spus ca eu sunt si voi fi acolo pentru ea, sa o ascult si sa o ajut asa cum pot mai bine! As vrea sa gasesc o solutie sa o fac sa renunte la baut si fumat, dar, cum am mai spus, sa ii las, totusi, impresia ca e decizia ei... cum sa fac? Ce pot sa-i spun? Desi i-am spus ca poate veni acasa sa-mi ceara MIE de baut... mi-e extrem de teama ca intr-o zi chiar va veni... cum o sa-i pot da eu unui copil de 16 ani de baut??? CUM sa nu-i dau cand stiu ca daca nu ii dau eu, va gasi pe cine-stie-unde; si nu vreau sa se intample altele mai grave ( si aici ma gandesc, exact la cineva care sa-i dea destul de baut si sa profite de ea...) Va rog, ajutati-ma cu sfaturi!
Hmmm... acum cand stiu toate astea faptul ca nu-si face curat in camera nici nu mai conteaza...
Aseara i-am cerut si sa-mi promita ca NU o sa incerce droguri, de nici un fel! I-am explicat ca drogurile nu sunt ca o tigara sau un pahar de bautura, ca (,) cand e vorba de dorguri nu exista 'doar o data, sa vad daca-mi plac!' i-am spus ca drogurile creeaza dependenta de la prima incercare... mi-a promis ca nu le va incerca... dar daca?! OOOofffffff, copiii astia! OF!!! Cum poti fi sigur ca se vor tine de promisiune? Ce poti face, tu- ca adult responsabil sa ii impiedici de la a intra intr-un cerc de asemenea anvergura? Cum ma pot asigura ca nu va incerca droguri? Cum o conving sa renunte la baut???
_
Mai bine mor neinteleasa de nimeni,decat sa ma tot explic toata viata!
violeta69 spune:
oricat ai incerca tu sa reusesti sa faci un adolescent(un copil de 16 ani e totusi adolescent!) sa nu mai fumeze cu prietenii si nici sa nu mai bea nu o sa reusesti!
cat despre dorguri,numai Dumnezeu stie!!!
sigur ca incerci,dar sansele sa izbutesti sunt minime....
dar daca incerci sa-i explici cit rau fac toate acestea poate mai cresc sansele!
ea ce bea?
ca daca bea un pahar de bere nu-i asa o tragedie!
daca vrea altceva,eu i-as spune sa se limiteze la bere,ca are mai putin alcool si nu face atatea ravagii...
despre fumat e mai greu ....ca daca si tu fumezi si taica-su si maica-sa si bunica si pisica e greu....ca vede in jur si exemplele nu mai tin!!!
depsre droguri,Doamne!!! e ingrozitor....de astea se poate apuca si fara sa vrea,ca-i da unul odata o tigare sa incerce si-i spune ca nu e nimic rau si ca daca nu va mai vrea nu va mai fuma...dar dupa ce te-a prins adio, ca nu mai e cale de intoacrcere!!!
ma gandesc cu groaza la cum ii voi explica eu copilului meu despre asta mai tarziu!
desi eu de acum ii spun si-i arat copii strazii cu pungile ....
si-l intreb daca-i place sa arate asa murdar,sa doarma prin canale cu sobolanii,sa stea nemancat si vai mama lor!!!
orcicum e bine ca incerci sa rezolvi ceva....
...si mai ales fara resentimente!
Tot ce se intampla,se intampla intotdeauna cu un motiv!
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
---------------------------------------------------
Vio,mamica de viitor "avionar"
Victoria_mami spune:
Violeta, asa e, e greu, sansele de reusita sunt minime... dar asta nu ma face (sa u nu NE face pe toti) sa incercam... Cu fumatul e drept, ca toti 4 adulti in jurul ei fumeaza; asta i-am spus si eu sotului meu, cand mi-a spus ca fata fumeaza; ca ne vede pe toti 4 fumand...
pot sa-i explic ca bautura si fumatul ii dauneaza, dar nici nu vreau s-o bat la cap prea mult cu astea. Aici nici nu sunt copii ai strazii pe care sa-i arat; Mi-a zis aseara ca a vazut ameni drogati si nu i-a placut ce a vazut... tot ce pot e sa sper ca intr-adevar a marcat-o fff neplacut ce a vazut (ca sincer nu stiu exact ce a vazut sau pe cine).
Nu vrea bere sau vin, vrea altceva; nu am intrebat ce! Nu am intrat in foarte multe amanunte aseara, incerc sa cladesc, usurel... sa o las sa-mi spuna ea, nu sa o 'fortez' eu sa spuna... cum a fost si cu bautul; Nici prin cap nu mi-a trecut ca ar bea, deci nu am intrebat-o. Mi-a spus ea, asa, de la ea de bautura... Probabil ca o infulenta negativa e si faptul ca al meu sot bea bere zilnic, dupa servici, dar nu l-a vazut beat pana acum (cand a venit o data beat rau acasa, am rugat-o sa mearga la ea in camera, pana a ajuns al meu sot in dormitor, tocmai ptr. ca nu am vrut sa-l vada asa), dar pe maica-sa a vazut-o beata de multe ori (chiar si dupa revelion a venit si ne-a spus ca a venit maica-sa asa de beata de la petrecere ca nici nu a putut urca scarile...) NU ma intelegeti gresit, nu o invinovatesc pe maica-sa...
orcicum e bine ca incerci sa rezolvi ceva....
...si mai ales fara resentimente!
De ce resentimente, Violeta??? Pentru ce? Ne-am luat in coarne pe undeva???
_
Elise spune:
cel mai bine ar fi sa o indepartezi usurel de anturajul actual.
Daca poti.
"Usurel" adica influentind-o spre alte persoane, nu cu forta - atunci nu faci decit sa o inraiesti si sa persevereze si cu fumatul si cu bautul ca sa iti faca in ciuda.
Cu adolescentii, spun din experientza mea proprie de copil - nu prea mai merge cu autoritatea care se impune.
In schimb, din fericire, inca sint destul de "necopti" sa ii ghidezi din umbra, daca au incredere in tine.
Cred ca eu i-as fi spus "a, fumezi si bei? Nu-i nici o problema, cind vrei vino as bem un paharel. Am si eu cu cine sa beau. Da', by the way, mie imi place berea aia slab alcoolizata si tzigarile slim..." Macar era un pas inainte, stii ca nu bea votca si nu fumeaza ceva foarte puternic.
Asta pina o convingi sa se lase de tot.
Elise & BBLisa
violeta69 spune:
pai daca maica-sa bea ce te astepti?
copii/adolescenti imita ce fac cei mari!
dar macar poti sa-i spui ca se va face de ras daca va derapa....si sa o intrebi daca ei ii place ce vede la mama ei....
cat despre "unde ne-am intersectat" nu mai conteaza!!!
altfel nu ar mai fi fara resentimente...
yo tin minte ca s-a intamplat doar o singura data de cand sunt pe DC sa mi se atraga atentia!!!
Victoria_mami spune:
In primul rand: NU conteaza, asa e! (Si nu sunt deloc ranchiunoasa, nici nu-mi amintesc)
Nu pot s-o intreb daca-i place ce vede la maica-sa decat daca aduce ea subiectul... ca oricum ar fi, e maica-sa, nu-i asa?!
Iti multumesc ca mi-ai raspuns si mai astept raspunsuri si sfaturi, chiar si critici, daca considerati ca am gresit oferindu-i aici sa bea si sa fumeze (oricum, sa nu ganditi ca i-as dea sa bea un pahar intreg de io-stiu-ce! Ma gadesc la vreun 50 de ceva, NU mai mult si la o tigara-doua pe zi)...
_
violeta69 spune:
yo zic ca nu trebuie sa-i oferi un 50 de tarie!!!
si mai zic ca faci bine ca ii spui ca mai bine sa bea cu tine ceva,dar in nici un caz tarie...parerea mea!!!
raman tot la bere
cat despre fumat,asta e....nu poti sa-i zici nu fuma cand ceilalti fumeaza,dar ii poti spune ca fumatul produce cancer,infertilitate,sclerozarea vaselor,etc,etc...
groaznic,asta ar trebui sa ne-o zicem mai intai noua
scuze,ca tot yo iti raspund
si sper ca nu te afecteaza yo-ul meu
Simonna spune:
Desiree,
n-ai ocazia sa o duci intr-un spital, sanatoriu etc , sa vada cu ochii ei care-i pretul distractiei? La droguri, macar... Daca nu, ceva documentare pe tema asta, stiu ca e greu si ca e f. tinara, la 16 ani ti se pare ca nici macar n-ai sa imbatrinesti, darmite sa mai si dai coltul si inca din ce motiv absurd... o tigara si-un pahar de oaresce... Pluseaza pe cum se strica pielea, dintii alea alea de la tigara, poate e sensibila la capitolul asta.
Si tine o camera video la indemina, pentru cazul extrem in care se hotaraste sa-ti ceara ceva de baut... Eu sint genul radical, pe fiu-meu care trecea strada ca zmeul din poveste l-am pus sa studieze o pisica sau ce era forma aia calcata de masina, uite, vezi, asta ti se intimpla daca te calca masina!, cred ca as imbata-o si-as filma, sa vada ce fain se desfasoara daca i se urca alcoolul la cap...
Bafta!
Simonna
Victoria_mami spune:
Simona, nu am unde s-o duc...
Nici nu o pot imbata; in primul rand ma gandesc ca, totusi, nu e copilul meu (de sange), ca daca ar fi, asa as face; adica as imbata-o pana la punctul unde sa-i fie raaaau de tot si sa se lecuiasca... dar... nici nu as vrea sa fac prea multe, ca deh! Asta ar fi treaba parintilor dar ea a ales sa mi se destainuiasca MIE si nu lor!!!
Violeta, nu-i bai ca mi-ai raspuns tot tu, apreciez fiecare raspuns si sfat ce le pot primi.
_
corinadana spune:
Desiree ptr fumat cauta ceva carti cu IMAGINI in care se prezinta unde ajungi daca fumezi ( eu Ralucai i am aratat imagini de plamini normali comparativ cu cei afectati de tutun) iar ptr baut, voi nu aveti homeless people? Daca aveti, mergeti prin zonele alea si arata i inca odata si subliniaza i ca acolo duce bautura si drogul, sau clinici de dezintoxicare. Sau poate de acolo te poate ajuta mai mult un cadru specializat.
Totul daca poti NU cu forta si incearca sa nu i pierzi increderea ce o are n tine.
MULT succes!
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corinadana mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca