Sfaturi... vreau sfaturi!!!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Nu stiu cit de calificat este sfatul meu, pentru ca nu am copii adolescenti...dar ma indrept cu pasi repezi catre acest stadiu care induce groaza in parinti

Ideea mea (de pina acum...io stiu ce-mi rezerva viitorul???) este de a tine copilul ocupat si in permanenta sa stiu unde si cu cine este. Casa mi-e deschisa pentru toti prietenii (si mai ales frigiderul) lor si au voie sa se joace cit vor, sa se alerge...sa stea la bazin vara. Eu sper ca daca nu se jeneaza de mine si isi aduc anturajul acasa, ar fii mai usor de tinut okii pe ei.

E bine ca nu ai sarit pe ea...probabil ca la cea mai mica critica s-ar fii dat inapoi cu viteza. La virsta asta cel mai mare pericol este ca ei gindesc ca nu li se poate intimpla lor absolut nimic...degeaba le arati exemple, documentare, samd...convingerea lor este ca sint invincibili.

Ma gindesc poate sa incercati un voluntariat part-time la un spital, sau o organizatie care lucreaza cu homeless...sa vada indirect unde poate duce...sa fie o idee nelegata de vreo conversatie...pur si simplu apealeza la exuberanta tineretii si poate se prinde.

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Si cu tutunul mai am o idee. Mergeti si voi la cosmetica ca niste domnisoare sa va ingrjiti tenul si poate ii spune si cosmeticiana ce urat se face tenul de la fumat. Imbacsit si cu puncte negre!

Si ea isi doreste un ten stralucitor si sanatos.

Don't throw with stones if you live in a glass house.

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Of, ce greu e sa 'preach' ceea ce tu NU urmezi; vreau sa zic ce pricepe ea daca-i explic eu cat de mult dauneaza fumatul cand asta vede ea la noi (toti cei 4 adulti din viata ei)... edit: si cu alcoolul, aproape la fel, cand din 4 adulti, trei beau! (Bere, e drept, dar tot alcool e) personal, pot sa-i spun cat de daunator este alcoolul, pot sa ma dau pe mine ca exemplu, ca nu beau (eu sunt cea dintre noi 4 care nu bea), dar cand vine vorba de fumat?!
Ocebine, la volunteer deocamdata nici vorba, ca incep scoala in vreo 10 zile si voi fi la scoala de luni-pana vineri si la servici sambata si duminica; cand sa-mi mai fac timp de volunteer???
Corinadana, ideile sunt f bune, dar din pacate cu ea nu ar merge; nu e una din adolescentele obsedate de imaginea proprie; nu e nici macar... hmmm... interesata. Adica, am mari probleme cu ea cu igiena, samd, dar acum nu mai conteaza; de spalat o sa se obisnuiasca ea si sa se spele, acum problema nr. 1 e tigarea si alcoolul... deci, nu da mare importanta si ii poate tot spune cosmeticiana cat dauneaza tutunul si alcoolul pielii, sincer, nu cred ca ar face mare diferenta. Repet: ideile sunt bune, doar ca, din pacate, in cazul ei, nu se pot aplica.

_

Mai bine mor neinteleasa de nimeni,decat sa ma tot explic toata viata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Si eu m-am apucat de fumat in clasa a zecea,in anturaj si ai mei nici macar n-au fumat vreodata.Dar dupa 2 ani de certuri si stress acasa ai mei au cedat si au spus ca am voie sa fac ce vreau,sa fumez acasa decat in parc.Si asa a ramas de atunci,au trecut vreo 13 ani si tot nu m-am lasat.
Cu alcoolul..la fel,datorita felului meu de a fi,mai nebun,al anturajului ..si eu beam destul de frecvent prin liceu sau facultate,dar undeva am stiut sa pun o limita,adica sa beau cand e cazul sa si cat ma simt bine,nu pana la pierderea controlului.

Eu cred ca ai procedat bine cu fata,sa vina sa fumeze si sa bea un pahar cu tine,decat cu gasca.La 16 ani e suficient de mare/matura sa inteleaga ce-i spui si din generatia mea majoritatea beam cate o bere. si la bairamele de pe vremuri...voi n-ati trecut prin asta??Si pe atunci nu erau combinatiile astea soft,de bere cu limonada sau cola.
Sigur ca nu e bine,cred ca mi-ar veni sa-i rup picioarele lui fi-meu daca la 16 ani s-ar apuca de fumat sau baut...dar totusi mai bine asa decat pe ascuns.Eu nu as recomanda sa o imbeti manga..

Si poate e doar o faza...incearca sa o stimulezi in alte directii,spre un sport,un hobby..ceva care i-ar da un sentiment bun despre sine.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Anca
carnaval

Mergi la inceput

Anca, stai linistita, ca n-o s-o imbat. Nu-mi permit, ca nu e a mea, si de altfel, ea are incredere, cum as putea sa-i insel increderea si dupa ce-i spun ca poate bea cu mine, ca cu mine e in siguranta, sa ma apuc sa o imbat??? In primul rand, exista riscul ca ea sa nu fie dezgustata de betie, ci de fapt, sa fie dezgustata de faptul ca am lasat-o sa bea pana la extrema aceea; dupa ce am scris mesajul m-am gandit si la aspectul acesta; si atunci, in loc sa o ajut, o indepartez, ori eu nu vreau asta; eu vreau sa o ajut, vreau ca ea sa stie ca poate avea incredere in mine, ca ii sunt prietena, desi cu multi ani mai mare decat ea, o prietena care o mai critica si o mai cearta, dar o prietena! Vreau sa stie ca se poate baza pe mine.
Si eu vreau sa stiu cum s-o ajut si ce pot face sa o tin cat mai departe cat mai mult timp de asemenea 'anturaje'.
Pe timpul vacantei de vara s-a inscris cu prietena ei la popice; si vrea si sa lucreze; sper ca astea 2 (popicele si un serviciu part-time) sa o tina ocupata. Of, si cand ma gandesc ca genul asta de probleme de-abia acum incepe!

_

Mergi la inceput

Elise abia acum ti-am vazut mesajul... am sarit peste el inainte, scuze!
E o idee buna, dar problema e ca eu nu beau! Deloc, nici bere nici vin nici nimic... Si nici nu ma pot apuca doar ca sa-i tin companie; in primul rand ptr. ca imi da (orice fel de alcool) niste dureri teribile de cap (chiar si o juma de pahar de bere) si incercam sa avem un bb si NU risc...
Asa ca, hai sa gasim impreuna alta solutie!
Va rog sa nu credeti ca exclud din start solutiile pe care le pripuneti; eu doar spun ce se poate si ce nu. Sincer, sper ca intelegeti si nu ma lasati balta cu toatele...

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

desiree, uite 2 linkuri utile:

http://health.msn.com/pregnancykids/kidshealth/articlepage.aspx?cp-documentid=100151120&cp-catid=KH171>1=10008

http://lifestyle.msn.com/familyandparenting/raisingkids/articlegh.aspx?cp-documentid=4801401>1=10014

iar studiul asta mi se pare cel mai covingator:

http://health.msn.com/centers/mentalhealth/articlepage.aspx?cp-documentid=100162107>1=10008

succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IreneCAM spune:

Buna! Madona, ce articole interesante...m-au bagat in sperieti, desi eu nu practic "sporturi" gen fumat, baut...in fine, fiecare cu viciul sau, am avut o vreme in care turnam un bidon de cola pe zi si eram hiperactiva...
Desiree, te-am citit si la alte subiecte in care povesteai despre fiica vitrega...mi se pare f dificila situatia, nu numai tutunul etc., dar si celelalte chestii pe care le povesteai, gen spalat...

Eu lucrez cu tineri, un pic trecuti, teoretic, de adolescenta. Pe de alta parte inca imi amintesc de mine la varsta aceasta...So, din aceasta sumara experienta, spun ca ai procedat bine ca nu i-ai interzis, atunci se dezlantuia iadul, facea numai pt ca nu avea voie...poate daca vede ca nu te ambalezi "tentatiile" isi vor pierde din atractivitate. Pe termen mai lung, eu cred ca in alta parte ar fi de lucrat. Dupa cum o descrii, nu pare sa aiba prea mult respect de sine si nici nu prea stie ce vrea, adica nu are cateva obiective care sa o motiveze, sa tina la ea, la cum arata, la sanatatea ei...Acum nu dati cu rosii in mine, stiu, veti spune ca adolescentii nu sunt preocupati de lucruri abisale si sunt la varsta experimentarii. Sa nu uitam totusi ca au acces la foarte multa informatie, care face si rau, dar si f mult bine, te ajuta sa te dezmeticesti si sa te respecti.
Hai ca am vb prea mult fara sa spun de fapt esentialul. Eu cred ca un consilier specializat in problemele adolescentilor ar fi util...El ti-ar putea sugera cum sa o motivezi, cum sa descoperiti ce ii place, ce talent special are, cum sa o o determinati, subtil, sa vrea sa il valorifice...Situatia familiala cred ca isi pune serios amprenta, poate fi debusolata de despartirea parintilor, chiar daca a trecut ceva timp de atunci, poate simte ca nu reprezinta nimic etc...ma rog, copchii pot crea tot felul de scenarii. Eu cred ca atunci cand va intelege ca e importanta, ca e capabila sa faca multe lucruri si nu va simti nevoia tot timpul ca trebuie sa "demonstreze" ceva, voua sau anturajului, problemele se vor rezolva de la sine.

Lucruri mai concrete nu iti pot spune, pt ca nu stiu situatia in intregime, doar fragmente...Stiu ca esti ocupata, probabil si sotul, dar atrage-i atentia ca e copilul lui si e totusi dator sa aiba grija cum evolueaza...

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

In primul rand trebuie sa te convingi singura ca daca ea va bea/fuma/incerca droguri tu nu esti responsabila. Anturajul ei de la scoala o influenteaza cel mai mult.

Calea cea mai simpla ar fi sa se rezolve problema de fond, relatia cu mama. De ce era suparata pe maica-sa? Cum se poate remedia?

Keep the promises you make to yourself.

Mergi la inceput

Clover, era suparata pe maica-sa ptr. ca maica-sa s-a certat cu partenerul ei (tatal vitreg al fetei) si nu a mai vorbit cu el cateva zile, apoi dintr-o data a inceput sa vorbeasca cu el; cred ca, de fapt, fata vrea ca ei sa se desparta (nu a zis nimic, dar asta am dedus eu); eu am incercat sa-i explic ca certurile dintre maica-sa si sotul ei si dintre taica-su si mine, sunt certurile noastre si nu au nimic de-a face cu ea si sa incerce sa nu se implice emotional prea mult, pentru ca (,) cuplurile se mai si cearta; dar acum ne certam (cuplurile, in general) si peste 5 minute vorbim ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic si ea sa incerce sa se detaseze de discutiile dintre maica-sa si partenerul ei; eu nu stiu exact ce se petrece in casa maica-sii, stiu doar ce imi spune ea... si, normal ca prin ochii ei de copil, percepe, probabil, situatiile ca fiind mult mai grave decat sunt in realitate.

_

Mergi la inceput