Stelute de ianuarie februarie 2007 (17)
Raspunsuri - Pagina 29
Catalina spune:
Am cateva minute asa ca ... sa mai zicem din carte - tot despre joaca si activitati:
- atingerea si apucarea a absolut orice - inclusiv parti ale propriului corp - il fascineaza pe bebelusul de 3,4 luni. si totul intra direct in gura. in acest moment bebelusul isi poate ridica capul si poate ganduri. ii place sa se joace in special cu dvs dar ii puteti lua zornaitoare sau lucruri care sunt moi si placute la atingere. le place sa exploreze si sunt incantati cand ceva le raspunde. acum inteleg relatia cauza-efect deci orice face zgomot le da un sentiment extraordinar de reusita.
- stie de asemenea cum sa va atraga atentia, lasa sa cada o jucarie, face sunete gen tuse sau scancete scurte.
- intoarcerea pe o parte - oricand de la sfarsitul lunii a treia pana la sf lunii a cincea. la acest moment inca ii plac jucariile care fac zgomot dar se bucura si de lucruri mai simple. ii puteti da o lingura sau o farfurie de plastic si le va explora minute in sir. de asemenea formele sunt bune la acest moment si introducandu-le in gura bebelusul isi da seama ce sunt si ce diferente sunt intre ele.
- copiii pot sta in fund in general in jur de 6 luni, atunci cand mental au crescut pana la aceasta faza; cand stau in fund singuri, perceptia lor se adanceste; acum va putea sa treaca obiecte dintr-o mana in alta si sa si faca gestul de a arata cu mana; curiozitatea il va face sa vrea sa mearga catre obiecte dar inca nu poate fizic acest lucru; lasati-l sa se exploreze! se poate sa se intinda dupa ceva ce doreste si sa cada pt ca nu are control in picioare inca. in general in acest moment parintii se reped sa ii dea jucaria dupa care s-a intins - opriti-va! in loc de asta, incurajati-l "bravo! ce bine ai facut! aproape ai reusit!" dupa ce a incercat sa ajunga la jucarie, i-o puteti da dvs. Nu exagerati in nici un sens.
- dati-i la aceasta varsta jucarii care implica actiune, cum ar fi acelea ce sar din cutie la apasarea unui buton - copilului ii place f mult sa vada ca poate face ca anumite lucruri sa se intample
- nu ii cumparati prea multe jucarii; multe dintre ele s-ar putea sa nu il amuze pe copil; nu putem spune ca nu ii plac anumite jucarii doar ca nu intelege cum sa faca acea jucarie sa faca ceva pt el.
- in jurul varstei de 8 - 10 luni e momentul sa va faceti casa sigura pt copii pt ca vor incepe sa mearga in patru labe; se pot chiar si ajuta sa se ridice; unii bebelusi se tarasc intai in spate sau in cerc pt ca picioarele le sunt gata de actiunea de tarat dar corpul nu le este destul de puternic pt a le sustine capul; acum incep sa se dezv procesele cognitive de genul "vreau jucaria aceea din partea opusa, deci trebuie sa ma duc pana acolo"; cele mai bune jucarii acum sunt cele din care scoate si introduce
- aveti grija ca jucariile sa se poata spala si sa fie moi si fara margini ascutite; orice poate intra intr-un tub de hartie igienica e prea mic pt un copil si poate fi inghitit
- un joc preferat la aceasta varsta este v-ati-ascunselea: ii invata pe copii permanenta obiectelor, ca daca mergi in camera cealalta nu inseamna ca dispari (puteti sublinia asta si spunand tot timpul "ma intorc imediat")
Ok, cam atat pt acum, scuze de traducerea pe graba dar sper ca se intelege.
Pupici
Catalina spune:
Liuda mama, sa iti traiasca bona si sa te tina buzunaru' crezi ca mie nu mi-ar conveni? Sa calc si sa fac mancare mi se par corvoade de-a dreptul dar ... sunt necesare. Sa vezi dupa ce incep serviciul cum o sa fie ...
Ma rog, sanatosi sa fim!
mady23 spune:
Salutare fetili!
Mai greu cu prezenta pe aici ca e asa de frumos afara si stam cam toata ziua.Bianca doarme cel mai bine afara .Cu ganguritul si la noi e la putere ,imi face capul calendar si cateodata trage si un chiot de nici nu stiu daca plange sau se joaca.
Trebuie sa ma duc si la colindat prin magazine, dupa haine de botez, si n-am nici un chef ca sunt convinsa ca imi fac numai nervi ca nu o sa gasesc nimic.Mai e sapt asta si cealalta si scap si de grija botezului.
Eu am conceput-o pe Bianca in jurul datei de 14 aprilie nu stiu exact ziua ca aveam activitate intensa pe vremea aia si nu stou cand s-a intamplat minunea 
Ivona1977 spune:
Hihi na ca v-am adus aminte cum i-ati facut pe bebei!
Criss 
Liuda bravo tie ca ai slabit, eu ma oftic doar pe mine, am incercat si o dieta mai severa saptamana trecuta si mi s-a facut rau, era sa cad cu copilu, s-a speriat barbatu saracu. Asa ca mai bine cu incetu. Ce, nu e bine 12 kile in 3 luni? Si a fost si pastele intre timp
Pot sa ma laud ca sunt la jumatea drumului![]()
Eu nu stiu exact data conceptiei...
Uitati-va aici cum se joaca Ella cu buburuza
Bine ca mi-ai adus aminte, Marina, sa mai pun si eu video.
la fete
Ivona si Ella 12 ianuarie 2007
criss68 spune:
conchita, multumesc de intrebare, e mai bine, parca nu mai sunt gata sa explodez. Am stat mult sub dus, m-am masat si stors, cred ca am muls ceva, cu riscul de a nu mai avea bb ca nu stiu cat am scos. Am pus apoi apa rece, gheata nu am si nici nu pot pune momentan, sunt cu frigi la dezghetat, astept pe cineva sa-mi regleze termostatul. Ce zi mi-am gasit 

. Am pus acum si niste diclofenac si o sa iau si un nurofen sau eferalgan.
Tineti-mi pumnii ca-s tare panicoasa, deja ma vedeam cu sanul incizat, asta-mi lipsea, dupa ce ca-s furioasa ca am facut cezariana. Astea-s alintaturi, recunosc, important e sa nu pierd laptele, parca ar fi pacat tocmai acum.
Pupam mamicile si bebicii!
criss
de
Ligia (26.01.2007)
Aici ne laudam cu pozuci
Cat de mari am crescut
marinar spune:
noi am conceput-o pe emmi intre 16-17 aprilie... de ziua noastra (a lui de florii si a mea de nastere),iar anul asta ea pe 16 a implinit 3 luni.
ivona e o dulce buburuza ta. hai ca o sa ma invrednicesc sa pun si eu filmulet cu emmi.
Marina mami de Emma Ioana(16.01.2007)
Liuda spune:
criss nu te panica... lasa ca o sa fie bine, incerca din ce ti-au zis fetele si poate scapi cu incepul de belea! iti doresc din tot sufletul sa nu pierzi laptele, nu te consuma prea tare! ca nu face bine la lapticut.
Liuda spune:
Ivona.... eu mananc chiar bine.. acum am ras o ciocolata mare.... pofta asta! Nu prea ma tin eu de regimuri..... dar asa a fost la mine! Spor la treaba si nu te infometa!
laura ionescu spune:
Lili - prezeeent!
Pako - noi botezam dupa 4 luni. De fapt in mai. Am asteptat sa fie cald afara ca nu facem petrecere. In plus, am o problema cu lingurita din biserica cu care ii da popa vin sau ce-o fi, care cred ca a trecut prin mai multe guri inainte sa se opreaza in gurita fetitei mele. Sunt cam dusa, nu?!
Conchita - si noi tragem lucrusoare, tricouri, cearceafuri, tot ce prindem, chiar si pe mami de par si ne distreaza nemaipomenit. Asta e varsta. Daca ii place sa se traga de urechi, las-o. Probabil se gadila si de aia, ca de la 3 luni copii incep sa se gadile.
Livia72 - eu alaptez (inca, dar cred ca nu mai dureaza mult fiindca Eva s-a prins ca e mai mishto la biberon si avem scandal, in fine) si mananc capsune de cand au aparut.
Biribu - zic si eu ca si Conchita ca fetita ta e prea mica ca sa nu se mai trezeasca noaptea. Eva a renuntat la masa de la 12,00 pe la 2 luni jumate si abea acum a inceput sa se trezeasca direct la 5, cand mananca la 4 ore. Si-a facut singura programul. Orice incercare a mea a fost sortita esecului. Si eu am observat ca atunci cand incerc sa fac altfel decat vrea ea, sa ii impun program de masa sau mai stiu eu ce, reactioneaza foarte violent. De unde trag concluzia ca stie foarte bine ce vrea si a invatat cum sa imi comunice si mie. Si asa ne intelegem de minune. Altfel suntem nemultumite si o tinem tot intr-un plans si suntem morocanoase.
Dacost - eu spal biberoanele la masina cu tot cu tetine. Problema e cu capacele ca sunt usoare si le gasesc pline cu apa ca se rastoarna, dar le clatesc si sunt ok.
Alinuk - ti-am trimis ce am stans de la Catalina pana acum.
Laura si Eva
11.ian.2007
poze cu Eva
marybell spune:
criss in priml rand felicitari pentru botez, fie ca Dumnezeu sa va binecuvanteze micutza cresyina cu o viata plina de soare si fericire alaturi de voi cei care o iubiti. in al 2-lea rand imi pare rau sa aud ca treci prin momente grele cu alaptatul, sper sa treaca repede si sa fie totul ok.
ivona ai fost super tare la faza asta...ca ne-ai amintit de conceptie
. pentru mine a fost ca un fel de clopotel care a sunat la timp, fiindca noi l-am conceput pe Erik chiar azi pe 25 aprilie, si numai bine ca mi-ai adus aminte ca diseara sa-i fac o surpriza lui Alex. 
catalina plsssssss, am o mare rugaminte la tine. iti mai aduci aminte unde ai postat prima data traduceri din carte? la ce pagina si la ce capitol? fiindca as vrea sa le strang intr-un docment pe toate postarile tale cu traduceri. sau daca le ai tu intr-un singur document, sa mi le dai si mie pe mess. sarumana si multumesc anticipat. sper sa nu cer prea mult.
daca nu se poate nu ma supar
daca poti cand ai tu timp uite ID-ul meu de pe mess este maria_culescu 
Marybell si bb Erik (23 dec 2006)
poze bb
poze Botez
varsta Erik