Mamici de martie - aprilie 2007 (27)
Raspunsuri - Pagina 7
danuta_t spune:
Cand eram in primele zile de mamica, mi-am jurat ca n-o sa dau sfaturi gratuite si necerute de nimeni, ca la cate am primit eu acum 2 ani m-am stresat si enervat de numa'.
Dar uite ca nu ma pot abtine sa nu intervin cu 2 remarci (daca le considerati deplasate sau inoportune va rog, ignorati-le). Sper totusi sa ajute macar pe cineva.
Daca lipsiti de-acasa, e mai bine sa-i dati lui bebe lapte cu lingurita, sa evitati obisnuirea cu biberonul. Se spune ca utilizand biberonul, bebe se va lenevi cu suptul, mai ales ca din luna a 3-a, productia de lapte intra in normal (adica va fi la nivelul cererii), iar bebe va trebui sa suga mai vartos ca sa ajunga lapticul la el, nu-i va mai fi la fel de usor ca-n primele 2 luni.
Mada-rozz, daca fac un calcul : 200 grame in 10 zile => 600 grame/luna ceea ce nu e chiar rau. Stiu multe mamici in parc care spuneau ca fetitele lor (in general) puneau in primele luni doar cate 500 grame. Iar daca bebe doarme 2 ore dupa o masa de san as zice ca este chiar foarte bine. Din ce-am citit, e bine ca pauza intre mese sa fie de minim 2 ore (altfel e posibil sa aibe crampe). Dar fiecare bebe e cu ritmul lui, poate e obosit si-n loc sa pape, el adoarme, sau poate ii este doar sete si atunci are nevoie doar de laptele de inceput si nu de cel consistent. Mi se pare ca dr ti-a recomandat cam repede laptele praf.
Va zic toate astea, pentru ca Mihai a fost hranit mixt din prima zi, dar el saracutul dupa ce sugea de la ambii sani chiar si-o ora, plangea de se rupea camasa pe el si pana nu-i dadeam lapte praf nu se potolea. Nici vorba sa doarma macar juma' de ora dupa o masa de san. Si vedeam pe cantar cam cat manca.
Biberonul l-am introdus deci foarte repede, dar am folosit tetine cu gauri extrem de mici (pentru ceai, pentru varsta 0+) si am mers cu tetinele astea pana la 9 luni cand l-am intarcat. Eu cred ca asta a fost motivul pentru care el n-a renuntat niciodata la san; dupa ce-a inceput sa mearga in 4 labe, traversa in viteza patul ca sa ajunga la sanul meu si era un sentiment minunat.
Dana 35+ si Mihai (20.04.2005)
http://community.webshots.com/user/danuta_t
gabdyd spune:
Buna fetelor,
ce de activitate ati mai avut,
asa, sa o luam pe rand ca uit repede in perioada asta,
pentru comenzi la amway incercati www.vebso.com, dar mi se pare ca oricum trebuie sa stii codul unui reprezentant. Si eu am folosit sapun cu miere, e super si imi placea foarte mult cum miroase. Am mai folosit si detergent pentru bb dar nu as putea spune ca e chiar o minune. In schimb as vrea sa imi mai iau pasta de dinti care mi s-a parut foarte buna.
Tzuna te declar cea mai activa mamica de pana acum. Foarte dragut ca intri asa des pe la noi.
Pentru mine hemoroizii de dupa sarcina au fost un mare soc, nu mai avusesem asemenea experiente pana atunci, nici nu mi-am data seama pana nu mi-a spus o asistenta ca sunt de la "impins" si mi-a dat un supozitor cu hemorzon. Am folosit crema Hemorzon sim-am spalat cu ceaiuri de galbenele, musetel, coada soricelului, salvie, etc., ca tot trebuia sa mentin igiena in "zona". Am inteles ca e bine sa te speli cu apa calduta nu fierbinte ca agraveaza. Au trecut dupa un timp ca sa reapara acum in timpul celei de-a doua sarcini. Asta e, or trece si de data asta.
Si acum pentru Elena Giulia si nu numai...
Mai fetelor, dar de ce trebuie sa fim noi cele care ii menajeaza pe pretiosii nostri soti?!!! Cand noi suntem alea cu hormonii topaind, sensibile si plangacioase, cu reale probleme, si care trebuie sa fim menajate in perioada asta? De ce sa ne tinem gura, sa nu ii bagam in seama doar ca printii se simt neglijati sau coplesiti de grijile viitoare, macar de ar fi griji si nu egoism!!
Nu vreau sa provoc o revolutie, dar asta e adevarul.
Si pe la noi au fost niste momente mai dificile si cu siguranta vor mai fi, asta e inevitabil dupa parerea mea. Am observat ca lucrurile s-au linistit de cand stau eu mai mult pe acasa . Era clar oricum ca stresul de la munca ma facea super irascibila.
Dar pe langa asta, am stat o data si m-am gandit (dupa ce am vazut documentarul In the womb si m-am documentat putin): ca ii cicalim? - pai daca ar face lucrul ala de prima data cand le spunem nu i-am mai cicali, ca suntem noi mai nervoase - asta e de inteles in sarcina, sexul - mda, trebuie sa recunoastem ca nu suntem topmodele si sa ii iertam daca fug de noi prin casa... Dar dupa ce ne dam de ceasul mortii avand grija de un copil si purtandu-l pe celalat cu noi toata ziua, mergand si la serviciu, lucrand si acasa daca e nevoie, mancare, etc... ce pretentii mai poti avea de la asa niste fiinte oropsite?
Exista ceva pe care nu-l vad (barbatii oricum nu prea isi fac planuri cincinale), dar care e foarte important - starea noastra si sanatatea noastra e vitala pentru viata care creste in noi. Daca noi nu suntem bine fizic si mental, bb poate fi afectat pentru toata viata, poate ajunge sa aiba o stare emotionala precara, fragila, o personalitate innabusita sau dimpotriva, o rautate excesiva. Iar copilul in fata caruia te certi zi de zi poate fi traumatizat pe viata. Cine vrea sa isi asume o aseenea vina?
Se compara asta cu cele 8-9 luni in care trebuie sa ne suporte si sa ne faca si noua pe plac? E asa de greu sa isi calce pe orgoliul ala imens si sa se poarte frumos? Ca la urma urmei majoritatea problemelor pe care le acuza in perioada asta sunt mofturi, nici nu ii inselam, nici nu ii luam la bataie, nici nu plecam de acasa... doar ne plangem si noi putin mai mult si avem ceva mai multa nevoie de dragoste si ingrijire.
Eu sunt adeptul discutiilor directe.
Elena, eu in locul tau l-as intreba daca isi da seama ca felul in care se poarta cu tine poate afecta copilul pe viata si ii poate deforma fiicei tale conceptul de familie. Oare i-ar placea ca fiica lui sa se afle in situatia ta peste 20 de ani??? Sunt sigura ca nu, sunt sigura ca ar fi in stare sa il stranga de gat pe individul care ar putea sa o faca sa sufere atunci. Dar tocmai datorita comportamentului lui de acum, fata poate creste cu ideea ca asa e normal intr-o familie si sa ajunga sa suporte orice din partea sotului ei. Daca si la astea ramane indiferent...
Bine, si noi trebuie sa avem compasiune, poate omul chiar e foarte stresat si ingrijorat. Doamne fereste sa nu fie bolnav. Dar sa mai aiba putina rabdare, desi si perioada de alaptare sunt valabile aceleasi interdictii. Dupa ce nasti si iti revii o sa fie cu totul altfel.
Pana atunci noi te si suntem alaturi de tine.
Va rog, dati cu rosii daca vi s-a parut exagerata reactia mea. M-am enervat destul de tare si nu m-am putut abtine.
Roxanici ai idee daca pot sa imi schimb userul? Nu sa imi fac altul doar sa schimb denumirea la asta. Am dat de acelasi user prin alte parti, folosit de alte persoane, si nu vreau sa existe nici un fel de confuzii.
pentru fetele care urmeaza sa isi vada comorile in curand.
Diana 31+, mami de Julie , 14.11.2003
Rebiana27 spune:
LA MULTI ANI CARMEN!!! SA FII SANATOASA SI FERICITA SI SA-TI TII MINUNEA IN BRATE ATUNCI CAND VA VENI TIMPUL! NASTERE USOARA!
Azi am fost sa-mi cumpar camasa de noapte pentru spital; eu nu aveam in casa asa ceva, port numai pijamale. Tzuna ne da voie la Filantropia cu camasa noastra dupa nastere? Macar sa nu o fi cumparat degeaba ca nu o voi mai purta dupa. Am cumparat si doua paturici frumusele foc pentru bebel (una verde cu catelusi si una colorata cu diferite animale - printre care si elefanti care zice-se ca poarta noroc!). Mi-am mai completat si bagajul pentru spital dar tot se mai gaseste sa nu am cate ceva, sunt sigura. Mi-am luat si fiole de algocalmin, la sfatul Tzunei.
Laina la ultima ecografie si mie mi-a zis dr ca bebelul e mai mic, in functie de nu stiu ce masuratori; dar avea 3 kg deja asa ca nu m-am ingrijorat prea mult. Sanatosi sa fie ca recuperam noi dupa nastere si ne vom dezvolta mai bine!
Elena Giulia si la mine sotul a avut acum cateva saptamani o stare mai ciudata declansata de volumul mare de munca de la serviciu si alimentata de foarte multe ore suplimentare, oboseala fizica si psihica, stres etc. In urma unei discutii "hard" cu el in care am invocat vrute si nevrute (sarcina, stres, frica de nastere, de crestere a copilului in conditii de singuratate neavand la cine sa apelez si altele) l-am facut sa inteleaga ca acum am cea mai mare nevoie de el (daca mai era nevoie sa stie lucrul asta) si incepand dupa nastere tot timpul. Culmea e ca la cateva zile dupa mi-a crescut brusc tensiunea si mi-a fost foarte rau, fara motiv, si s-a speriat destul de tare, mai ales ca din cauza unei probleme la artera uterina tensiunea mea nu are voie sa creasca. Acum, in ciuda faptului ca tot mai are mult de munca se comporta la fel de frumos ca inainte si incearca sa-si lase problemele la serviciu.
Daca nu ar fi dat roade discutia cu el as fi facut si eu ceea ce ti-a recomandat Absoluta - l-as fi ignorat total... si cu siguranta s-ar fi cait.
Rebiana 35+ Andrei
Sori1980 spune:
Cum am promis, va includ notitele luate la cursul de alaptare. Nu intru in detalii despre cat de bun e laptele de mama pt. bebe, ca asta stim.
-alaptati cat de curand posibil dupa nastere. Bebe este treaz si vioi atunci, iar dupa vreo 3-4 ore de la nastere bebe cade intr-un somn profound, pt. ca l-a obosit nasterea si mediul acesta nou, si nu va raspunde la fel de bine. Daca alaptati curand dupa nastere, va v-a ajuta si sa produceti mai mult lapte.
-in prima luna majoritatea bebelusilor vor papa de cel putin 8 ori pe zi (la 1.5-3 ore). Hraniti-va bebelusul cand da semne ca ii e foame.
-asteptati pana bebe a invatat sa suga bine (4-6 saptamani) inainte sa ii dati suzeta sau biberon. Altfel, poate sa aiba probleme la supt, si o sa va doara sanii, plus ca va poate scadea productia de lapte.
-dati copilului numai lapte matern in primele 6 luni de viata. Alte lichide sau alimente nu sunt necesare in perioada asta. Nu e nevoie sa ii dati apa, pt ca laptele matern se transforma in functie de sezon, fiind mai gras iarna si mai diluat vara, asa ca ii potoleste setea lui bebe. Alte alimente sau bauturi inainte de 6 luni vor incetini productia de lapte si pot afecta sanatatea copilului (risc crescut de alergii).
I. Semne ca bebelusul alapteaza bine
1.Suctiune profunda si lenta :
-La inceputul mesei, bebe va suge superficial si repede. Cand laptele incepe sa curga, suctiunea devine profunda si lenta. Trebuie sa fie o pauza intre suctiuni, atunci bebe bea laptele. Macar 10-20 minute de supt profund la fiecare masa. Maxilarul se misca uniform si vedem ca bebe bea.
2. Pipi si scaun ( asa ne dam seama daca bebe se alimenteaza cum trebuie).
Prima zi de viata : -macar un pampers ud (cat 2 linguri lichid); cel putin 1-2 scaune lipicioase, verde inchis/negru.
Ziua 2 : - macar 2 pampersi uzi; 1-2 scaune la fel ca mai sus.
Ziua 3 : -macar 3 pampersi uzi bine (4-5 linguri de pipi); cel putin 2-3 scaune maro/verde/galbui;
Ziua 4 : -macar 4 pampersi uzi bine; cel putin 2-3 scaune maro/verde/galbui;
Ziua 5 : macar 5 pampersi uzi bine; cel putin 2-3 scaune, care sa arate din ce in ce mai galbui, culoare mustarului.
Ziua 6 si dupa : cel putin 6 pampersi uzi; 2-3 scaune galbene, culoarea mustarului, consistenta pastei de dinti
3. Cresterea in greutate
- majoritatea bebelusilor alaptati pierd 5-7% din greutate in primele 3-4 zile de viata.
- Bebelusul trebuie sa creasca cel putin 113-227 gr. Pe sapt. in primele 3 luni.
4. Alte semne ca bebe alapteaza bine:
-plange puternic si e vioi
-gurita e umeda si roz
-ochisorii ii sunt luminosi si vioi.
-bebe arata relaxat si adormit cand terminati de alaptat
-va simtiti sanii mai moi si nu asa plini dupa alaptat.
II. Ingrijirea sanilor
- Spalati sanii in fiecare zi. Incercati si sa nu dati cu sapun pe mameloane si areole, mai ales daca va dor. Sapunul cauzeaza craparea mameloanelor.
-Purtati un sutien de bumbac care va vine bine si nu e prea strans.
-Dupa alaptat, stoarceti putin lapte si masati cu el sfarcurile si areolele. Ajuta si daca aveti cum sa gasiti lanolina pura, si va dati dupa fiecare alaptat. Lanolina intra in piele pana la urmatorul alaptat si nu e necesar sa o spalati, puteti sa mai dati cu putin lapte eventual inainte de urmatoarea masa a bebelusului.
Daca vi se intaresc sanii
-poate fi semn ca bebe nu papa cum trebuie
-puteti sa faceti urmatoarele :
-dus cald sau masati sanii 10-15 minute cu un prosop moale umed si cald.
-mulgeti niste lapte pana zona din jurul mamelonului devine moale.
-apoi, alaptativa bebelusul (la fiecare 1.5-3ore pana nu mai aveti sanii tari)
-dupa alaptat aplicati un prosop ud rece pe sani.
- Puteti sa puneti si frunze de varza cruda pe sanii umflati, ajuta.
- daca faceti febra, aveti sanul umflat si rosu, mergeti la medic, ca e semn de infectie.
Mameloanele dureroase :
- in prima saptamana dor oricum, dar pe o scara de la 1 la 10, durerea nu tre sa fie mai mare de 3. Incetul cu incetul mameloanele se obisnuiesc si nu mai trebuie sa doara.
Pozitii de alaptare :
Cross cradle (leganat incrucisat…?) www.dhss.mo.gov/breastfeeding/bf_cross_cradle.gif" target="_blank">http://www.dhss.mo.gov/breastfeeding/bf_cross_cradle.gif
-pozitie buna pt. inceput, cand invatati sa alaptati
-daca aveti un bebe mic.
Pozitie fotbal www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-3.gif" target="_blank">http://www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-3.gif
-pozitie buna tot pt. inceput si pt. mamicile cu cezariana.
- tineti sanul cu mana opusa, si bebe e cumva sub bratul dvs.
Pozitie clasica www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-4.gif" target="_blank">http://www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-4.gif
- pozitia asta cica e buna numai dupa ce invatam sa alaptam.
Pozitie culcata www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-5.gif" target="_blank">http://www.toronto.ca/health/breastfeeding/images/bf-5.gif
Pregatiti-l pe bebe pt. alaptare:
- Schimbati pampersul, si daca e cald in camera si aveti cum, lasati-l numai in pampers, pt ca e f. important contactul cu pielea. Corpul mamei emana suficienta caldura cat sa ii tina de cald, fara sa ii fie prea cald, astfel incat bebe participa si nu adoarme.
- stati pe scaun in pozitie corecta dreapta, cu genunchii la nivelul soldurilor.
- Masati putin sanul inainte sa iasa putin lapte.
- Tineti cu o mana sanul si cu cealalta pe bebe, sustineti capul bine, si aduceti copilul la san, nu sanul la copil; nu va aplecati in fata.
- Gadiliti gurita copilului cu mamelonul ca sa il faceti sa o deschida mare. Cand e gurita mare deschisa parca ar casca, trageti copilul repede inspre san, sa fie ca o ventuza. Gurita lui trebuie sa cuprinda cat mai mult din areola, buza de jos acoperind mai mult si cea de sus mai putin, astfel incat sfarcul sa fie in cerul gurii copilului. Aplecati usor capul copilul inspre spate, ca sa nu ii acopere sanul nasucul si sa poata respira.
- Cand terminati de alaptat sau daca copilul nu a prins bine sanul in gura, introduceti degetul mic in goltul guritei lui, ca sa desprindeti vacumul acela, pt. ca altfel o sa va raniti mameloanele.
- In timpul alaptatului, masati usor sanul cu degetul mare de la mana cu care sustineti sanul ca sa stimulati laptele. Alternati masand cu acelasi deget si mazilarul bebelusului din cand in cand, ca sa il stimulati, sa nu adoarma.
- daca aveti sanii mari, puteti rula un prosop curat si il puneti sub san pt sustinere.
- E bine sa folositi o perna sub bebe, ca sa fie bebe mai aproape de san si sa nu aveti tendinta sa va aplecati in fata.
- Cand bebe nu mai suge puternic si ritmat, oferiti al doilea san.
- Nu trebuie neaparat sa operiti ambii sani la o masa, dar urmatoarea masa oferiti celalalt san.
Nu va ingrijorati ca aveti numai putin colostru in primele zile dupa nastere, si ca nu e suficient pt. bebe.
Stomacelul lui bebe e de marimea unei monede cand se naste, deci o lingurita de colostru e arhi-suficienta pt. inceput. Pana la sfarsitul primei saptamani, stomacelul se face de marimea un mingi de golf. Deci, chiar daca aveti numai putin colostru (e f. important pt. bebe colostru acesta), si dureaza cateva zile pana vine laptelele, nu va ingrijorati, e importati sa puneti copilul la san cat mai des ca sa stimuleze sosirea laptelui.
Pupici,
Sori 33+ Alexia Sara
P.S. Sper sa va ajute notitele macar sa va ghideze in primele zile. Nu sunt reguli obligatorii, sigur fiecare ne invatam cu bebelusii nostri, fiecare bebe e unic, cu nevoile lui, dar macar sa avem un punct de plecare.
lilidana spune:
Sori,te asteptam cu info despre alaptare si noi,mamicile de doi sau mai multi bebei.Eu,de exemplu,am o experienta neplacuta legata de alaptarea printzesei mele.M-am chinuit mult,ma dureau sfarcurile de muream,am facut si febra laptelui,m-am muls,am facut tot ce am auzit,dar degeaba.In doua luni am pierdut laptele si asta pentru ca nimeni "autorizat" nu mi-a spus ce sa fac.Ce spune vecina sau prietena X,de obicei nu e de folos (cel putin la mine nu a fost ).
De data asta vreau sa fac totul "ca la carte",pentru ca e pacat sa nu-i dau puiului meu tot ce e mai bun .
Asa ca eu sunt dispusa sa invat .
Mai vreau sa ma documentez si in legatura cu alimentatia in timpul alaptarii,sa-mi fac o listuta din timp si sa o lipesc pe frigider.Dupa ce venim acasa de la maternitate nu cred ca mai avem timp de citit carti si reviste care sa ne ajute.Asa ca daca stiti ceva legat de acest subiect,eu imi iau notite .
lilidana cu David-Gabriel
AMR 8 zile pana la Marea Intalnire!
"Numai prin dragoste inima se transforma in imn"
dianiana spune:
va salut,
imi astept sotul sa vina acasa si sa mancam paste iar pana vine citesc si eu ce scrieti;
pentru ca ma simt grasa si urata (parca nici parul nu imi mai sta) am fost la pensat si apoi m-am gandit sa imi cumopar niste cercei de aur, sa ma mai inveselesc. dar surprizaaa nu stiam ca gramul de aur s-a scumpit asa de rau 600.000 !!! aveam o tanti care aducea aur din turcia, cu comanda de pe catalog dar i-am pierdut numarul de tel aveti idee de asa ceva? sau de un magazin mai ok?
despre hranitul cu lingurita ...am aflat de la cursul prenatal ca daca vrei sa ii dai supliment nu se recomanda biberonul caci prin biberon laptele vine mai repede decat la san si bebe o sa refuze sanul ...asa sunt ei, niste speculanti mici dar pretiosi
despre nastere ...acum sunt in faza aia in care imi doresc sa vina mai repede caci nu mai am rabdare; mi-a trecut frica. aaaa, sa va povestesc ceva: ieri vorbeam cu o fata si se dadea mare ca cica ei nu i-a fost frica caci a facut cezariana...so, what!???? hellllooo
important e sa ne invingem frica si sa gandim pozitiv;
dianiana 33+
http://community.webshots.com/user/dianiana
lilidana spune:
Sori,ai postat chiar in timp ce scriam mesajul.
Multumim .
"Numai prin dragoste inima se transforma in imn"
Rebiana27 spune:
Ionelac, parca tu o intrebai pe Tzuna de pompa de san. Tot tinand cont de sfaturile ei am intrat pe net ieri si am comandat un model de acolo, accesibil la pret. Din descrierea Tzunei reiese ca e acelasi model si daca ea spune ca e usor de folosit atunci e bine. Poti intra si tu sa-ti faci o idee (muccelmic.ro). Nu se percep taxe de transport in Bucuresti.
Rebiana 35+ Andrei
Sori1980 spune:
Despre alimentatie, ne-a zis ca nu trebuie sa fim la fel de stricte ca in timpul sarcinii. Putem bea si 2-3 pahare de vin pe saptamana, dar mai bine sa fie dupa alaptare, ca sa nu ametim micutul. Si cafeaua e ok. Putem eventual evita legume care dau gaze, cum ar fi varza, fasole, conopida, brocoli. E important sa avem un pahar de apa langa noi cand alaptam, sa ne mentinem hidratate, ajuta si productia de lapte. O dieta echilibrata e esentiala. Lilidana, www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/images/food_guide_bar_big.gif" target="_blank">http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/images/food_guide_bar_big.gif si cine mai vorbeste engleza puteti vedea aici cam ce se inseamna o dieta echilibrata.
O bere din cand in cand ajuta. Aveti grija cele cu berea dezalcolizata, ca cica are mai multe chimicale in ea.
Cursul acesta l-am facut la spital, iar instructoarele sunt asistente medicale specialiste in probleme de lactatie.
Sori
RaisaFudulu spune:
Sori1980 esti o comoara de fata......multumim frumos ca ai facut efortul sa traduci cursul pentru alaptat multi pupici si numai bine
Diana 34+ cu RAISA-MARIA