Spiridusi de ianuarie - februarie 2006 (143)
Raspunsuri - Pagina 29
silvi_2005 spune:
CAPITOLUL III INCEPUTUL VIETII
Pe parcursul acestui capitol autorul vorbeste despre pe larg despre ceea ce mostenim, in speciat depre transmiterea genetica intre mit si realitate, arata evolutia copilului de la conceptie pana la nastere, ne explica pasii adaptarii nou-nascutului la lumea inconjuratoare.
Ce mostenim?
Genele, dupa ultimele estimari in numar de 30.000-40.000 in corpul uman , sunt unitatile de baza ale transmiterii ereditare, continand codul genetic pentru fiecare individ.Fiecare gena este relationata cu aspecte specifice ale unei trasaturi particulare sau ale unui proces de dezvoltare- inaltime,greutate, culoarea ochilor, inteligenta, schizofrenie,extraversiune samd, cu toate ca relatia dintre genele si caracteristicile individuale poate prezenta o complexitate foarte varibila.Genele nu sunt responsabile doar de caracteristici statice referitoare la infatisarea si personalitate individului, ci si de cursul cursul modificarilor ontogenetice.Astfel, emergenta unor abilitati particulare, cum este momentul initierii mersului si a vorbirii sau a pubertatii, este in aceeasi masura o functie a planului genetic cu care venim pe lume.
Sa vorbim acum despre innascut si dobandit:suntem creati de aspectele pe care le mostenim,destanati inca de la inceput sa sa ne comportam conform unui plan sau suntem modelati de orice experienta pe care o intalnim dupa ce ne nastem si mai ales de primii ani de viata?
Abia in ultimii ani stiinta s-a indreptat mai mult spre studiu geneticii comportamentale si studiat prin diverse metode (studii gemelare-comportamentul gemenilor;studiile de adopti-comportamentul copiilor adoptati) care sa ne elucideze misterul innascutului si dobanditului. In urma acestui studiu se desprin doua mari concluzii:
-prima este ca, in mod virtual, toate caracteristicile psihologice examinate prezinta o anumita influenta genetica.Marimea aceste influente variaza de la o caracteristica la alta:aspecte cognitive, abilitate spatiala,abilitatea de citit-scris etc.
- adoua concluzie pe care trebuie sa o avem in minte : in fiecare situatie in care au fost implicati factorii genetici, acestia nu au fost raspunzatori decat pentru o parte din variabilitatea individuala, niciodata pentru toata.Chiar si in cazul inteligentei sau schizofreniei, unde ereditatea joaca un rol substantial, este evidenta importanta factorilor de mediu.
Din aceasta acuza se pune problema factorului innascut si a celui dobandit, nu a factorului innascut sau a celui dobandit.
Un aspect interesant este cel legat de alegerea nisei care actioneaza chiar si la copii foarte mici. Alegerea nisei este procedeul prin care indivizii selecteaza in mod activ si constient acele tipuri de mediu care se potrivest cu predispozitia lor genetica.Inclusiv bebelasii acre sunt orientati spre exterios, spre socializare s zambesc mult si sunt firi vesele, atrag mult mai mult atentia celor din jur decat un copil vesnic linistit si retras care nu participa la jocuri si nu rade.Astfel de la inceput tendinta initiala este intarita prin intermediul raspunsului determinat la ceilalti. Putem astfel noi, mamicile nu sa schimbam radical modul de a fi introvertit sau nu al copilasului nostru dar sa modificam in mare parte perceptia lui si modul de a fi inca de la varsta mica atunci cand el percepe lumea prin intermediul nostru.
Despre dezvoltarea identitatii sexuale nu voi scrie f multe ca stim cu totii de la genica ca in functie de cromozomul XX sau XY al barbatului se stabileste sexul copilului inca de la data conceptiei.
Realitate si mit despre gene
Mit: genele reprezinta cauza comportamentului.
Realitate, influenta genelor asupra comportamentului nu este niciodata atta de directa.Genele sunt structuri chimice care au efecte chimiceasupra organismului si influenteaza comportamnetul prin intermediul efectelor asupra raspunsului pe care organismul il da asupra mediului.Ex nu exista gene pentru alcolism- factorii genetici pot sa influenteze intr-un anumit mod reactiaorganismului la acool, dar mediul si obiceiurile formate de catre individeste cel care isi spun cuvantul in legatura cu consumul acestuia.
Mit: programele genetice controleaza aparitia achizitiilor esentiale ale dezvoltarii intr-o secvanta tipica si la anumite varste.
Realitate: acest lucru este doar partial adevarat, achizitiile precum cele din dezvoltarea motorie timpurie (controlul capului, sederea,pozitia verticala, mersul) sunt puse in functiune de un ceas genetic dar cu toate acestea sunt puternic influentate de evenimentele de mediu, daca beblasul este privat de anumite lucruri esentiale dezvoltarii lui, daca conditiile de mediu i-au oferit posibilitatea manifestarii lor.
Mit: conditiile determinate genetic nu pot fi modificate.
Realitate: credinta ca aspectele mostenite sunt imposbil de influentat sau modificat, in timp ce caracteristicele dobandite sunt modifcabile este o credinta falsa.Nici una din extremele aceste afirmatii nu este adevarata.Asa cum s-a demanstrat ca anumite afectiuni genetice ex PKU,o boala mostenita poate fi tratata si vindecata, in timp ce unele cazuri de fobii ne arata ca unle comportamente dobandite pot fi foarte rezistente la extinctie.
Mit: caracteristicele genetice se manifesta la nivelul generatiior succesive.
Realitate: conditile precum hemofilia se manifesta de-a lungul generatiilor dar aceasta nu inseamna cafiecare generatie afectata, exista parinti purtatori care vor transmite boala copiilor.La fel se intampla si in cazul copiilor bolnvi de autism, care este determinat geneticdar f rar parintii prezinta aceasta nomalie psihologica motiv pentru care in mod eronat o lunga perioada de tims s-a crezut ca autismul este determinat de mediu.
Mit: influentele genetice se diminueaza odata cu inaintarea in varsta.
Realitate: ideea ca factorii ereditari ar exercita o influenta mai mare in primii ani apoi s-ar atenua datorita factorilor de mediu este foarte raspandita si totusi falsa.Este posibil sa fie asa pentru unele carcteristici dar nu pentru toate.De exemplu, exiata dovezi acre arata ca in explicarea diferentelor intre copii, in ceea ce priveste inteligenta, factorii genetici devinmai importanti pe masura ce acestia cresc.
Silvi si bebe Alain 19.01.2006
Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.
T_Ioana spune:
Am vazut si noi filmuletul cu bebeii.....Doamne ce faini erau.dar nu pot sa nu ma intreb oare cum se descurac mamica lor?!!!
Ioana si www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1bb14a37cece1022bc3177&skin_id=0" target="_blank">Razvan (03.12.2005) (montaj)
www.dropshots.com/T_Ioana" target="_blank">1
www.dropshots.com/T_Ioana2" target="_blank">2
"E important sa ai in viata un scop precis
Scopul meu este sa fac... shopping la Paris"
T_Ioana spune:
Si am vazut-o si eu zilele trecute pe Mariuca noastra.....atre dulce si frumusica mai e...of saracuta.....
Ioana si www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1bb14a37cece1022bc3177&skin_id=0" target="_blank">Razvan (03.12.2005) (montaj)
www.dropshots.com/T_Ioana" target="_blank">1
www.dropshots.com/T_Ioana2" target="_blank">2
"E important sa ai in viata un scop precis
Scopul meu este sa fac... shopping la Paris"
silvi_2005 spune:
Fetelor mai trebuie sa postez tot la capitolul asta dezvoltarea de la conceptie la nastere si adaptarea bebelusului la mediu dar am zis ca le separ ca iese varza ca tare mult este nu am cum sa spun mai pe scurt de atat.
Ioana, nu ma supar, binenteles. Si eu m-am gandit la asta dar al fost la medic, nu are febra, nu e racit, nu tuseste, nu are diaree, nu viseaza urat ca nu se trezeste plang tare sau agitat.Se trezeste si se foieste deranjat de ceva, isi baga mainile in gurita si se linisteste in brate, cred ca daca simte ca e cu cineva si bea un pic de ceiut se linisteste si trece peste senzatia de durere si adoarme, plus ca il mai dau si noaptea cu calgel...
Ce sa fie, oare? Daca va ganditi voi si la alte chestii care pot sa fie sa imi spuneti va rog ca poate nu imi dau eu seama....Acum vineri il duc la vaccin si o pun si pe dr aiai sa-l consulte, oricum cred ca zice despre mine ca sunt exagerata cu toate temerile mele dar mie dupa cum binestiti nu-mi pasa de asta, important e sa fie bb bine.
Silvi si bebe Alain 19.01.2006
Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.
silvi_2005 spune:
Cat despre faza cu mierea si bicarbonatul, eu una nu o vad prea invaziva.Deci se pune f putin bicarbonat, cat se presara un pic si acesta actioneaza ca si un nisip f fin care corodeaza milimetric gingia care sta sa se rupa, oricum ei saracutii de aceea rog tot ce prind ca sa si le toceasca gingia.plus ca am citit ca are efect antiseptic si antimicotic f bun.
Beiiiiiiiii dar ce explicatie savanta am bagat cred ca saracele babe care faceau asta nici nu aveau idee ce chestie intelijenta fac.Eu una o sa fac asta experimental cand vad ca sta sa iasa dintele si va zic.Oricum trec pe miere ca indulcitor c pana la un an n-am folosit-o, ca cica poate da infectie de botulism.
Superrrrrrrr dragut filmuletul.
Bumbita ma bucur ca afost totul bine la eco.
Bianca simpatica faza cu masuratul lui Dani
Silvi si bebe Alain 19.01.2006
Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.
mirela10 spune:
am vazut si eu pozele mariucai de la craciun si m-a inecat plansul...stiu ca are parte de multa dragoste din partea tatalui si bunicilor,dar pe cine striga ea "mama"?
e o frumoasa,se vede ca e ingrijita si fericita.iar pt familie,Dumnezeu stie ce e in sufletul lor!
http://photos.yahoo.com/iuli_n90210
http://www.dropshots.com/mirela10
mirelutza si dani(21.12.2005)
Giova spune:
Mersi Dana ca ne-ai anuntat.
am vazut si eu- p+ozele cu maria- o dulceata de fetita.
Si parca seaman cu mamaei.
of Doamne, chiar ma gandeam intr-o zi...ca se apropie anul.
_
Gio si Marco (6 ian. 2006)
poze Marco, filmulete Marco (1),www.dropshots.com/ioana_purdea" target="_blank">(2),www.dropshots.com/giova2" target="_blank">(3), www.dropshots.com/new.php?userid=230209&cdate=20070111&cimg=0" target="_blank"> filmulete Craciun, Marco la 1 an
dana_ene spune:
quote:
Originally posted by mirela10
dar pe cine striga ea "mama"?
Of, Doamne, Mirela, ai atata dreptate .
Daniela mamica de Oana Maria (2 sept. 2003) si Roxana Elena (7 febr. 2006)
www.copilasi2006.3x.ro/" target="_blank">SPIRIDUSI DE IANUARIE-FEBRUARIE 2006
www.nazdravani.ro" target="_blank">NAZDRAVANI DE AUGUST-SEPTEMBRIE 2003
asteryaro spune:
Silvi , de preferat putin mai "exagerata" decat contrariul.
Nu stiu ce sa-ti spun ca ar putea sa aiba Alain...
Si Razvan facea asa mai demult, dar in perioada de eruptie dentara. Cu putin ceai se potolea, cu suzeta...
Acum e mult mai bine, ca-l "droghez" cu belladonna si chamomilla.
Cristina, mami de Razvan Nazdravan (31.01.2006)
www.dropshots.com/astery
www.dropshots.com/astery2
silvi_2005 spune:
Cristina stai linistita cu drogatul ca nu-i asa.Se folosesc niste dilutii foarte inalte, se pastreaza o cantitate infima din substanta de baza, menita doar sa stimuleze organismul sa reactioneze intr-un anumit fel.Dar nu ma intind la explicatii ca va bag in ceata cu ele....Alain adoarme imediat la loc dar se treseste intr-o veselie...
Silvi si bebe Alain 19.01.2006
Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.