Garnitura/sos tortellini
Raspunsuri - Pagina 2

crista-s spune:
Alina te referi la umplutura ?
- cu carne ( aici intra si prosciutto )
- cu spanac si ricotta
... or mai fii si altii dar nu sunt traditionali..
Astia proaspeti, sunt ideali cei de la Giovanni Rana ( dupa mine cei mai buni care exista ... dintre cei industriali). El insusi fiu de brutar a inceput sa faca tortellini manual apoi a construit cu miinile lui o masinarie care facea tortellini ca cei facuti cu mina .. si acum dupa 50 ani evident ca are o fabrica .. dar pastele facute de el seamana foarte mult cu cele facute in casa / manual.


crista-s spune:
x Tumpi eu am zis ca si mie imi plac cu smintina dar ca nu se maninca asa .. nu sunt traditionali. Acum familiile de italieni care traiesc in Italia sau prin lumea larga nu sunt toate cu origini emiliane sau mai exact bologneze .. Bologna e patria tortellinilor. Si asa cum si in Romania retetele difera de la o zona la alta si poate un fel de mincare se face si intr-un colt si in celalalt al tarii dar nu pregatit in acelasi fel si nici cu aceleasi ingrediente. Chiar si la Bologna sunt parerile impartite referitor la umplutura de carne a tortellinilor... soacra mea are o reteta iar fiica ei alta reteta .. aproape fiecare familie are un alt mod de a prepara si tortellini ( umplutura) si lasagnele ... pentru ca si noi in Ro avem zeci de feluri de a pregati: sarmale, ciorba de perisoare ca sa vorbim numai de feluri de mincare care asa la prima vedere par a fii o singura reteta dupa un singur calapod.
Ca tortellini se maninca si seara ? ma indoiesc dar fiecare face ce vrea ... in general pastele se maninca la prinz.. carbohidratii dau energie necesara in timpul zilei si mai putin seara (daca nu ai alte ginduri in seara aia ). Se maninca si in timpul anului .. ar fii culmea sa ii manince cineva numai la Craciun ... si noi mincam sarmale tot anul dar daca vrem sa spunem cuiva care e mincarea traditionala de craciun atunci vorbim de sarmale ( in primul rind ) . Aici in emilia in timpul anului ( cum s-ar zice .. cind nu sunt zile mai deosebite , tortellini sunt mai festivi)pt supa se folosesc paste micute, foaia de pasta cu ou taiata in patratele micute de 5mm/5 mm sau chiar mai mici ... sau chiar patrate taiate mai mari ( nu in Bologna ci mai spre Adriatica )... e intradevar un fel de mincare de iarna ( nu maninca nimeni supa vara caci supa /brodo eobligatoriu din carne ... )vara se maninca minestra care e o supa de zarzavaturi .. fara carne si grasime cu putin ulei de masline si ala in general pus crud la sfirsit direct in farfurie. Tot mincare de iarna e si mamaliga /polenta .. nu cred ca sunt multi italieni care pun gura pe mamaliga dc nu crapa pietrele de frig afara .


roxanaz spune:
sambata la "la prova del cuoco" am vazut un sos super pentru tortellini, e adevarat facuti proaspeti:
ciuperci champignon taiate in 4, calite in 2 linguri de ulei de masline si cu un catel de usturoi necuratat, care se scoate. intre timp se pun in suc de lamaie si apa calda 8-10 rosii uscate, taiate felii subtirele, se tin cam 10 minute si se arunca in tigaie peste ciuperci. se lasa alte 3-4 minute sa se patrunda bine aromele, apoi se arunca inauntru tortellinii fierti....si gata, la masa!
abia astept sa il incerc duminica!
Crista ce zici? mie mi-a "sunat" bine de tot.
Roxana


crista-s spune:
era facut de buicatarii aia la proba aia scurta ????? ... amicul Bigazzi ( mosul ala zapacit ) n-.a comentat ?? ca ala e cam litera de lege si ii cearta mereu ... dar bucatarii aia de cele mai multe ori au retete inventate din alea de mizgalit farfuria si cind te ridici de la masa iti chioraie matele
Zic ca au facut bine ca au aruncat usturoiul...


tumpi spune:
quote:
Originally posted by crista-s
[Ca tortellini se maninca si seara ? ma indoiesc dar fiecare face ce vrea ... in general pastele se maninca la prinz.. carbohidratii dau energie necesara in timpul zilei si mai putin seara (daca nu ai alte ginduri in seara aia ).
Crista,da tortellini in brodo seara.Asta am mancata in Toscana, intr-o fam care e de origini napoletane.
E adev ca difera de la regiune la regiune,ca si la noi.In Toscana de ex la pranz mancam doar paste si seara carne, in Sicilia aveam la pranz si felul I(paste),dar si felul II(carne sau fructe de mare).
Apropo de Sicilia, aici am mancat cei mai buni gnocchi facuti in casa.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)


roxanaz spune:
da Crista, era a lu' Iuri parca. da' sincera sa fiu mi s-a parut tare misto si am sa o incerc duminica, raportez cum a iesit. Bigazzi nu a comentat ca nu are timp la sfarsit. pe mine m-a omorat cum zice el sa nu mancam vitel ca nu are rost.
Roxana


crista-s spune:
Tumpi erati musafiri si d-asta v-au dat tortellini seara ..ca e mai de sarbatoare ...
Mie imi place bucataria siciliana de mor ...dar au niste portii imense ( cum numai la unguri am mai capatat)... si din cauza asta iti crapa matzele sa maninci 2 feluri principale ( dar dc nu mai maninci nimic seara e ok... si noi acasa mincam la prinz si felul 1 =paste si felul 2= carne sau legume dar nu mai mincam nimic pina a doua zi... ). La restaurantul sicilian insa cu tristete trebuia sa aleg numai un fel (antipasto, felul 1 sau felul 2 )dupa care trecere brusca la desert ( ca asta nu e de renuntat...
i-am zapacit subiectul Alinei insa .. scuze


Alina spune:
Fetele mele .
Eu am mincat la Rimini(Emilia Romagna)prima oara tortelini cu carne si au fost deliciosi.Apoi am mai probat intr-un restaurant de la Lido di Jesolo(Veneto)dar nu mi-au placut,nu stiu ce ierburi aromate mai erau pe linga si nu mi-au placut.
Crista ,dar cum se fac tortellini de casa?Daca nu-i asa greu,m-as incumeta sa incerc.Cind o sa mai vin in Italia,caut din aia de Giovanno Rana,o sa-mi cumpar un cos plin,acum avem o masina mare si incap .Stii ca noi am luat calupuri de parmezan si mai avem inca,sunt sorturi care expira la primvara.
A!Io nu-s de mers in Sicilia,daca maninc un castron de paste,is satula pina a doua zi la prinz .In Toscana,ii mai comandam fiica-mii portie de paste(portie mica)si primeam unaaaa,mama mia,trebuia sa se sacrifice sotul meu cu ea!
Ce diferenta e intre tortellini si tortelloni?Simbata la shopping,am vazut tortelloni si parea altfel impaturiti si putini mai mari.Asta e?
Alina


crista-s spune:
Diferenta e de marime ( cam diferenta intre micro sarmalele moldovenesti si cele cit pumnu' ardelenesti facute de tata), dar uneori si de umplutura ( vezi ca tortelli pot fii si cu dovleac .. eu n.am mincat dar prietena mea care e si tare mofturoasa a bombanit multa vreme dupa ce a gustat din unul ).
Nu e indicat sa te apuci de impaturit tortellini .. o sa iti arat insa un link ( cum se fac) ... conditia esentiala e intinsul foii subtire ( mai putin de 1 mm grosime... sau cum zice bunica mea"sa citesti ziarul prin foaia aia").. iar fara masina de pasta e foarte greu. Apoi tb avut grija sa nu se usuce foaia ca devine casanta si se sparge/rupe cind o impaturesti... adica eu am facut odata si au iesit uriti ( dupa parerea mea ... foarteeeeeeee frumosi dupa parerea sotului ) dar a doua oara nu ma mai prinde nimeni...
Fac cu drag ravioli insa ... ca e mai usor, tai cu paharul sau cu rotita aia ondulata ..sau poti face tortelli sau tortellaci ( sper ca n.am mincat vreo litera ) .. astia sunt si mai mari ...


crista-s spune:
UITE AICI http://www.gennarino.org/piegatorte.htm cum se face un tortellino ( tehnica) in ultima poza pt ca ii intra 2 degete "in gaurica" e vorba despre un tortello .. pt tortellino tb sa invirti pe 1 singur degetel ... apoi degetul sa fie subtire ( sa nu ramina un gauroi prea mare ... si decis a iasa elegant ... ).
Pe pagina asta :
1) Prima di tutto, si prepara la sfoglia e la si taglia in quadrati. (circa 3 cm. di lato per i tortellini e circa 5/6 cm. per i tortelloni) = mai intii se ptregateste foaia si se taie in patrate( circa 3 cm pe latura pt tortellini si cca 5/6 cm pt tortelloni)
2) Poi si mette il ripieno.= apoi se pune umpòutura
3) Si piega a metà formando un triangolo.=se indoiae la jumatate formind un triunghi
4) Si fanno aderire bene i bordi e si arrotola la base del tortellino verso l'alto=se lipesc marginile bine si se rasuceste baza tortellinului spre virf
5) Si congiungono le estremità ad anello, avvolgendo il tortellino attorno al dito indice. In questa foto, è arrotolato intorno all'indice e al medio perchè in reltà si tratta di un tortellone= se unesc cele 2 extremitati ca un inel, invirtind tortellinul pe degetul aratator . In poza , e invirtit pe aratotor si mijlociu pt ca e vorba despre un tortellone
6) Ecco il tortellino pronto.= Iata tortellinul gata
si mai jos unde scrie: Due video per imparare a chiudere bene i tortellini (di paolo e serena):
1)Per chi ha una connessione veloce;
2)Per chi ha una connessione lenta;.
poti vedea filmulet cu explicatia .. depinde ce ceonexiune ai la net ( veloce= radpida, lenta ...)
umplutura clasica : 1/4 carne de vaca, 1/4 carne de porc, 1/4 carne de pasare, 1/4 prosciutto sau mortadella , parmezan egal in cantitate cu 1/4 sau chiar 1/3 din cantitatea totala de carne, oua cite e nevoie sa lege compozitia si obligatoriu nucsoara . Carnurile sunt mai intii prajite usor in unt ( in zona asta untul dar mai ales untura sunt in frunte ). De aici incepe nebunia miilor de retete si contradictia .. unii le toaca asa ( adica numai calite usor si gata .. altii le coc mai bine .. pui supa ceva si coci incet pe flacara carna ... sau chiar folosesti carnea gata fiarta ). Evident mezelurile nu sunt luate in discutie...
