Diabet zaharat la copii (3)
Raspunsuri - Pagina 8
Adrianaa spune:
Buna Mirela. De cat timp are copilasul diabet? De ce te-ai hotarat sa-i schimbi schema de Actrapid + Mixtard? Ce te nemultumeste la aceasta schema? Poti sa ne dai detalii?
P.S. In ce priveste Actrapidul, gustarile nu se elimina, datorita timpului de actiune al acesteia. Noi suntem pe schema de tratament cu Novorapid (o insulina ultrarapida - incepe actiunea dupa 10 minute, nu dupa 30 minute ca la Actrapid) si Lantus si tot nu am renuntat la cele 3 gustari pe zi, desi la unii pacienti aceasta functioneaza fara gustari. Dar la noi nu functioneaza fara acestea.
istorioare cu talc (pentru copii)
mirela_piciu spune:
Buna Adriana, David are diabet de doi ani, impliniti acum in septembrie si ne gandeam sa schimbam schema pentru a muta masa de seara mai tarziu, in jurul orei 20- 20,30 si sa renuntam la gustarea de la ora 22.Am aflat de la o persoana cu diabet ca face insulina dupa masa,Actrapid, iar seara Lantus(nu are gustari,si nici ore fixe pt masa, e adult si nu stiu daca asa se procedeaza sau face de capul lui). Am mai aflat ca Lantusul asigura o doza de insulina bazala si se evita episoadele de hipo,neavand varf, iar David face hipo cand nu te astepti,uneori chiar daca nu face miscare.Bineinteles ca daca schema cu Lantus nu prezinta avantaje majore nu modific nimic mai ales ca abia am invatat sa jonglam cu dozele de Mixtard atunci cand e bolnav.Baiatul tau face 3sau 4 injectii zilnic ,dupa cina face Actrpid si apoi seara Lantus? David nu cred ca ar accepta asa usor a patra injectie unde mai pui ca abia se "odihneste" fundul si facem in mana sau se "odihneste" piciorul si facem in burta, nu as mai avea posibilitatea sa rotesc zonele pentru a evita formarea stratului de grasime.Multumesc de mesaj, astept raspuns. O zi buna, Mirela.
Adrianaa spune:
Bine ai venit Mirela. Daca cel care foloseste acea schema de tratament cu Lantus este adult, este posibil sa aiba diabet tip 2, unde regulile in general difera.
Daca va face Lantus, nu inseamna ca va renunta la gustarea de la ora 22. Noi facem 4 injectii pe zi (3 Novordapid) + (1 Lantus).(Si, atentie, fiul meu are 15 ani!) Avem toate cele 6 mese , adica si gustarile, inclusiv cea de la ora 22. Faptul ca acel adult nu mananca gustarea de 22 poate fi datorita schemei de tratament individuale pe care o are sau a nr. de HC repartizati pe zi in functie de greutatea persoanei. Daca este o persoana mai plinuta, nr. de HC sunt mai putini pe zi, deci si o alta repartitie. Oricum, la copii difera f. mult fata de adulti.
Daca singurul motiv pentru schimbarea schemei de tratament este doar masa de la ora 22 si intarzierea mesei de seara, atunci nu cred ca ar trebui sa-i schimbi schema.
Schema de tratament se schimba cand:
- hemoglobina glicozilata este prea mare pentru varsta lui, in conditiile in care se respecta toate regulile pentru injectii+mese+activitate fizica
- cand vine cu valori mari ale glicemiilor o perioada lunga de timp si nu se vad semne de echilibrare a acestora
- cand copilul slabeste, nu ia in greutate, nu creste in inaltime corespunzator varstei
Acestea sunt motive care te fac sa mergi la medic si sa-i ceri sa-ti schimbe schema de tratament pentru ca cea actuala nu se mai potriveste. In general, acest lucru trebuie sa-l faca medicul, dar in alte cazuri, ii propui tu si ii vii cu argumentele de mai sus.
Cat a fost HbA1C ultima data?
In ce priveste schema orelor de masa, zic ca este bine sa le lasi asa.
Schema meselor pe zi si a actiunii insulinei peste zi au legatura.
In ce priveste faptul ca face hipo usor, este firesc sa fie asa. Copiii in general, dar mai ales cei de varste mici sunt predispusi la hipo, ei avand multa energie si fiind intr-o miscare continua. De aceea se si recomanda ca glicemiile sa fie usor ridicate tocmai pentru a preintampina aceste hipoglicemii.
istorioare cu talc (pentru copii).
mirela_piciu spune:
Buna, Adriana si voua tuturor.In urma consultarilor, am decis: nu mai schimbam nimic.Cu programul meselor ne adaptam, mai iesim seara dupa cina la plimbare cat ne mai permite timpul. E un pic mai dificil cu doi copii cu program un pic diferit(incerc sa fac programul fetei cat mai aproape de al lui David).Ma gandeam sa schimb schema de tratament pentru a preintampina episoadele de hipo, mai ales ca va incepe gradinita David nu mai simte ca inainte glicemiile mici si il gasesc frecvent cu 30,40.Inainte spunea cand avea valori in jur de 60 acum se ia cu joaca si se trezeste cand e atat de slabit ca nu mai poate merge.O sa umblu la mancare, cand ii umblu la doza de insulina nu mai face miscare si vine cu glicemii mari.Am crezut ca e un avantaj Lantusul dar gandindu-ne mai bine o sa ramanem pe schema asta, nu-mi surade deloc o a patra injectie, abia acum la 2 ani de tratament David nu se mai opune injectiilor. Vom incepe acum o a doua etapa si anume a-l convinge sa-si faca singur intai glicemia si apoi insulina.Ultimul rezultat la hemoglobina a fost de 7,6 urmeaza acum in septembrie sa repetam analiza.Sper sa fie mai mica pentru ca a facut miscare multa.As mai sta de vorba cu voi dar tebuie sa merg cu fata la vaccin, David abia asteapta sa mergem cu masina. Iti multumesc Adriana pentru informatii, sa aveti o dupa-amiaza placuta si glicemii bune.MIRELA
Adrianaa spune:
Mirela, eu cred ca la 5 ani este destul de mic sa incerci sa-l pui sa-si faca singur injectia. Glicemia, da, dar totusi... injectia. Inca este micut, un pic de rasfat nu i-ar strica si lui... Asa gandesc eu, sper sa nu supar. Consider ca sunt destule responsabilitati in viata lor si daca incercam sa ii ajutam mai mult timp, le mai usureaza greul. Programul asta strict de masa, miscare, injectii s.a.m.d. este destul de obositor si pentru ei.
In legatura cu hipoglicemiile (30-40 mg/dl) este bine sa fii atenta in ce perioada a zilei le face si eventual sa suplimentezi cu cativa HC la masa din-naintea hipo, cred ca stii, sau sa vezi daca acestea apar in perioade cand face mai mult efort.
Anina_n spune:
Buna, tuturor !
Ce mai fac dulcineii vostri, cum sunt ?
Cristina e bine, are glicemii in general bune. Nu o ocolesc nici pe ea, hipoglicemiile, la amiaza si mai ales pe timpul noptii. Avem aceeasi problema cu Insulatard-ul de la ora 22, care ii scade prea tare glicemia de la ora 01, noaptea sau ora 03, dimineata. Scad doza de insulina de la 2,5u la 2u Insulatard si ori nu-i acopera bine toata noaptea, spre dimineata glicemia crescand in jur la 200, ori face hipo peste noapte(chiar si cu doza de 2u). Rareori trece o noapte fara probleme cu glicemia.
La noi asta e motivul pt. care vrem sa o trecem pe Lantus. Dar trebuie sa asteptam sa implineasca 6 ani, precum ne-a spus d-na. doctor de aici.
In sept. mergem la control, vedem atunci ce ne va mai spune d-na. doctor.
Mirela, eu zic, ca, nu conteaza numarul de injectii(urasc, cuvantul asta!), de administrari de insulina, numai sa-i mearga bine copilului.
Majoritatea copiilor peste 6 ani, sunt pe schema de tratament cu 3 Actrapid(la mesele principale) si 1 Lantus(la culcare sau dimineata). Iar copiii mai maricei sunt chiar pe 3 Novorapid(la mesele principale) si 1 Lantus.
Iar gustarile si le scot doar tinerii, care nu au timp de ele sau nu vor sa se ingrase.
Deocamdata, lui David ii merge bine, cel putin asa arata HbA1C-ul lui.
Si Cristina cand se ia cu joaca, nu prea baga in seama hipoglicemiile. Insa, cat timp sunt cu ea, o urmaresc si cum observ ceva(paloare, ochi sticlosi, agitatie) pe ea, o intreb daca-i foame(ea asa simte hipoglicemiile). Mai ales daca se apropie ora de masa. Si o prind undeva intre 50 si 70. Rareori in jur la 40.
Glicemia si-o face singurica de la 3 ani si 10 luni juma'te, ea avand diabet de la 3 ani si 7 luni juma'te. In privinta intepaturilor e o curajoasa de la inceput. Avem 5 administrari de insulina/zi, rotim locurile de administrare, dar are si ea locurile ei mai sensibile, unde nu prea ii place sa-i facem insulina. Acestea fiind, fesele si burtica(unde ii facem doar cand e mare glicemia).
Insulina nu si-o face inca, singurica, desi a incercat, cand a inceput sa-si faca glicemia singura, dar e greu....e prea mare pen-ul pt. manuta lor si prea mic si finut acul, sa-l poata introduca fara nici o ezitare in pliul acela. Undeva in jurul varstei de 8 ani, cred ca va reusi sa-si administreze singura insulina, dar tot cu supraveghere, din cauza dozei.
In curand se sfarseste vacanta, o vacanta plina de miscare. Nu prea imi place ca la gradi stau in spatiul acela mic, fara prea multa miscare. Dar asta e. La fel e si la scoala, in timpul orelor.
Peste un an, s-ar putea sa inceapa Cristina, scoala. Deja, ma gandesc cu emotii ce ne va astepta.
Va doresc sanatate si numai glicemii bune, comorilor voastre !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn
Adrianaa spune:
Anina, si noi am avut problemele de care spui tu cu Insulatardul, cand nu mai mergea schema. Da, apoi am trecut pe Lantus si a fost foarte bine.
ana_miti spune:
Venim si noi dupa o absenta motivata, zic eu, cu vesti.
Alex este binisor. Zic binisor, deoarece glicemiile inca se mai joaca cu noi. Miscare cat cuprinde, asa cum spui si tu Nina. de aici si fluctuatiile. mai face cate o hiperglicemie, insa corectam repede fara efecte ....
Mai avem pb cu hipoglicemiile....l-am gasit zilele trecute cu 38...afara.....desi luase gustarea de 10 dimineata, la 11.30 avea 8.....miscarea este de vina. dar ce pot sa ii fac?! Este copil si tb sa se joace si el. Plus de asta el este energic din fire, Nina , tu il stii pe Alex cum este.
Am fost ieri la Bucuresti la d-na dr si a zis sa ii mai dam in plus....mereu in plus. La noi este pb ca daca scadem, dozele...se duc prea sus glicemiile, si atunci prefer sa ii dau in plus.
Nina, ma intrebai de analize. Nu au fost extraordinar de bune. hemoglobina iesise foarte mare....si d-na dr a zis ca tb sa fie o greseala si nu are rost sa mai repetam , ii facem in octombrie din nou. Ii iesise ceva transaminaze la ficat marite ( TGO), insa rezultatul s-a pus pe seama tratamentului cu insulinasi antibiotic. facem tratament cu LIV 52 , sirop pt copii ( hepatoprotector).
Si eu l-am inscris pe Alex la gradi , cu progrm scurt, din toaman si am niste emotii cat casa. trebuie sa plec la serviciu si ca sa mai uite de mine, am zis sa mearga la gradinita. D-na educatoare il cunoaste foarte bine, stie ca are diabet, este o prietena de-a mamaie si ii va lua dansa glicemia la 10 dimineata si se va asigura ca papa tot, bineinteles, sunanadu-ma pe mine inainte si spunandu-mi valoarea glicemiei. Sper sa se acomodeze repede.
Cam astea sunt ultimele noutati.
Mirela, faci cum crezi tu de cuvinta pana la urma, insa eu sunt multumita tare de schema Actrapid - Lantus.
Alex al meu face lantus de la 1 an si 2 luni....foarte mic si este singura schema cu ajutorul careia ii merge bine. Nu scoare gustarile li David, copilul este in crestere si are nevoie de ele. doar adolescentii, asa cum spunea si Adriana,renunta la ele, mai ales fetele, ca sa nu se ingrase sau adultii.
M-am lungit, pupam si sa auzim numai de bine!
GLICEMII BUNE!!!!!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex
Adrianaa spune:
Buna Ana, in sfarsit mai stim de voi . O sa-ti tinem pumnii cu gradinita, sa ne povestesti.
Mirela, uitasem sa-ti spun cu schemele de tratament. Fiecare copil are o schema de tratament care ii merge lui mai bine. Adica o schema care da rezultate bune la copilul meu, poate sa nu fie buna pentru un alt copil. Apoi, se pare ca aceste scheme se aplica pe anumite grupe de varste.
Hemoglobina a fost aprox. buna pentru varsta de 5 ani mai ales ca spui ca acum va veni cu ea si mai mica. Sa ne mai tii la curent cu noutatile.
Toate cele bune, la toate fetele!
mirela_piciu spune:
Bine v-am gasit din nou, multumesc din suflet tuturor pt sfaturi.Am de facut o rectificare,hemoglobina a fost de 7,2(scuze)si as vrea sa o intreb pe Anina care e schema de tratament a Cristinei cu 5 doze de insulina? PA,pa