Diabet zaharat la copii (3)
Raspunsuri - Pagina 9
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici !
Uite ca, ne confruntam cu o perioada de crestere zilele astea. Cristina a venit 3 zile la rand cu glicemii de peste 200, dimineata, la trezire, desi la ora 01, noaptea, glicemia era buna, zic eu, 170.
Vara asta tare bine i-a mers, nu prea am simtit cresterea ei. Poate acum e de vina si miscarea mai putina, datorita vremii ploioase din ultimele zile.
Ana, ma bucur ca ai mai dat un semn pe aici, ca nu mai stiam nimic de voi. Imi amintesc ca, la TG. Mures(in nov. 2005), cat am stat acolo, Cristina primea o pastila hepatoprotectoare(ceva vit. B). Ce contine acel siropel, Ana ?
Tinem pumnii sa fie toate analizele bune, in octombrie !
Sa ne scrii cum a fost prima zi de gradinita.
Imi dau seama ce emotii vei avea, dar cu asa educatoare, va fi totul bine, ai sa vezi ! Mai ales ca Alex este sociabil, ii place intre copii.
Adriana, asa e, fiecare organism are schema lui potrivita, pt. ca fiecare organism are necesarul lui de insulina.
Voi, ce mai faceti ? Cum ii merge lui Alex, in plina pubertate, alta perioada de speriat ?
Mirela, Cristina are urmatoarea schema de tratament:
- ora 7 dimineata, 4 u Actrapid si 3 u Insulatard(insulina intermediara, un amestec de rapida cu lenta, asta fiind insulina bazala)
- ora 13, 2.5 u Actrapid
- ora 19, 3 u Actrapid
- ora 22, 2.5 u Insulatard
Insulatard-ul actioneaza 12 ore, avand un varf de actiune la 5-6 ore de la administrare, care se resimte bine noaptea la Cristina. Iar Lantus-ul, actioneaza 24 de ore si nici nu are varf de actiune. De aceea asteptam sa fie trecuta si Cristina pe 1 Lantus si cele 3 Actrapid, inainte de fiecare masa principala.
Mirela, Cristina si David sunt de aceeasi varsta si au si debutul cam in aceeasi perioada.
Am intalnit multi copilasi nascuti in 2002 la Buzias.
Va doresc sanatate si numai glicemii bune, dulcineilor nostri ! Pe curand !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn
dsofia72 spune:
buna ziua tuturor, sunt sofia, si sunt nou venita in clubul diabeticilor, din nefericire, fetita mea ioana in varsta de 9 ani a fost descoperita pe 2 septembrie cu diabet.
in afara de faptul ca suferim, suntem speriati, terifiati, ca nu intelegem de ce, ca de o saptamana nu mai stim pe ce lume suntem, avem nevoie de o groaza de informatii.
de exemplu, acum suntem in spitalul Malaxa, unde facem cursuri si primim informatii despre diabet.
dar mi-e groaza sa ies din spital si sa merg acasa in Constanta unde ramane la latitudinea mea sa apreciaz starea ioanei si sa hotarasc dozele de insulina.
inca nu am inteles cum sa cantaresc mancarea.
de exemplu, ca sa fac orez cu lapte, cantaresc orezul, cantaresc laptele inainte, sau fac orez cu lapte si cantaresc 100 g = 10 hc??
de unde as putea sa invat sa gatesc corect si diversificat pentru fata mea??
Andrada spune:
Sofia, incearca sa inveti cit mai multe din spital si ia documentatie acasa. Sint multe site-uri unde poti invata mai multe despre diabetul de tip 1.
Ca regula generala nu exista mincare interzisa diabeticilor de tip 1 atita timp cit e acoperita de insulina si e data la ora stabilita. Mincarea gatita o poti calcula inainte de preparare sau dupa (desi citiva carbohidrati se pot transforma in alcool in timpul prepararii), important e sa o cintaresti corect.
O sa te descurci si cu cintaritul si cu insulinele, e imspaimintator la inceput, cu timpul o sa capeti oarece siguranta.
Si intreaba aici pe fete, sint o adevarata sursa de informatii despre diabet,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Adrianaa spune:
Draga Sofia,
Stim cum este la debutul diabetului copilului, dar sa stii ca in timp te vei obisnui si vei intelege ca daca diabetul este echilibrat, daca respecti regulile de tratament si de mese administrate zilnic, exercitii fizice pe care orice copil trebuie sa le faca, fetita ta va duce o viata aproape normala ca a oricarui copil. Noi suntem aici si oricand ai nevoie de sfaturi, raspunsuri la intrebari, incercam sa te ajutam atat cat putem.
In momentul de fata trebuie sa incerci sa te informezi cat mai mult din spital. Daca poti si daca medicul are timp si este dispus ar trebui sa-ti faci o lista (cam lunga, ce-i drept) cu intrebari si sa-ti notezi raspunsurile acestuia.
* Despre glicemiile variabile:
Care sunt semnele de hiperglicemie?
Care sunt semnele de hipoglicemie?
Ce fac in caz de hiperglicemie?
Ce fac in caz de hipoglicemie?
*Despre mese:
Cati HC trebuie sa manance pe zi copilul si cum sunt repartizati pe mese?
Ce fac in caz de hipoglicemie in cazul meselor principale, dar al gustarilor?
Ce fac in caz de hiperglicemie in cazul meselor principale, dar al gustarilor?
Cand trebuie sa-i dau copilului alimente cu absorbtie rapida si cand nu trebuie sa-i dau?
* Despre insulina:
Cate unitati de insulina are pe zi si cum sunt repartizate?
Cand modific unitatile pe zi din schema din tratament si cum le modific?
Care este modul de actiune al insulinei pe care o utilizez? Cand intra in actiune dupa ce a mancat si cat timp dureaza actiunea ei?
Cand fac insulina la mesele principale inainte de masa si cand fac dupa ce a mancat copilul?
Cu cat scade glicemia 1 unitate de insulina?
*Despre situatii in care copilul este bolnav (racit):
Ce trebuie sa fac in caz de raceala?
Cat trebuie sa ridic din unitatile de insulina?
Trebuie sa-ti spun, ca dupa tratamentul cu insulina, copilul se va reechilibra, ii va merge bine, chiar cu tendinte de hipoglicemie la care trebuie sa fii atenta si sa-i inveti si semnele exterioare. Dupa externare, dupa un timp va ajunge sa scada destul de mult din unitatile de insulina o perioada de timp. Intotdeauna trebuie sa respecti indicatiile de dozaj al medicului. Va trebui sa-i faci glicemia destul de des pe zi, mai ales ca este la inceput, dar si mai tarziu.
Cu alimentele, eu la orez cu lapte pun 20 HC la 100 g.
Iti procuri o lista cu alimente care are indicate continutul de HC pentru fiecare aliment la 100 g. Cat esti in spital, urmeaza modul de acolo si pune cat mai multe intrebari.
Te mai asteptam.
Adriana
istorioare cu talc (pentru copii)
Adrianaa spune:
Baiatul meu are 15 ani si are diabet de la 8,5 ani, deci cam cum este fetita ta.
P.S.Poti sa ne apelezi si pe messenger in cazuri urgente.
istorioare cu talc (pentru copii)
ana_miti spune:
Imi pare rau sa vad ca se mai afla cineva in situatia noastra. Din pacate acum nu pot sta f mult ca tb sa culc copilul....si asa de 2 aile sta pe glicemii mari de 200 si nu reusesc sa le dau de cap.
Sofia, aduna-te fata draga si citeste, ia-ti notite cu tot ce ti se spune in spital. usor, usor va veti intra in ritm acasa. Toate am trecut prin aceste momente de disperare. Gandeste-te ca acum 2 ani, tot in septembrie, dar pe 19, Alex al meu era diagnosticat cu diabet la varsta de 11 LUNI. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, cu internetul, cartile cumparate din librarii, pe net comandate si cu ajutorul fetelor de aici ...trecem impreuna peste situatiile grele.
Curaj si multa sanatate fetitei!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex
mirela_piciu spune:
O Doamne ,tot luna septembrie! In septembrie au murit doua bunici si tot atunci baiatul meu a fost diagnosticat cu diabet. Sofia imi pare rau pentru Ioana,trebuie insa sa recunosti, ca se putea si mai rau (noi asa ne spunem mereu), gandeste-te la cei cu leucemie, paralizie, Doamne fereste!Noi am luat-o ca pe o provocare dupa ce am trecut peste faza de a arunca vina unii pe altii, adica mama ma acuza ca s-a declansat diabetul cand i-am spus baiatului ca va avea un fratior(care e de fapt o surioara). Eu insarcinata in trei luni cu un copil de trei ani si jumatate proaspat diagnosticat cu diabet iti cam vine sa iti iei lumea in cap.Noroc ca am avut langa mine si oameni care m-au incurajat si uite ca au trecut doi ani de tratament cu urcusuri si coborasuri perioade normale zic unii la persoane "sanatoase conditionat" cum spunea un specialist.
Sofia, acasa va urma o perioada de regresie a diabetului nu-ti face sperante desarte chiar daca doare scuza-ma ca-ti spun dar desi stii banuiesc,diabetul nu se vindeca, inca. Se numeste luna de miere a diabeticului si trece din pacate, va trebui sa scazi doza de insulina atat cat e nevoie sa nu scada prea mult glicemia.Sti ca se poate instala coma hipoglicemica. Ioana sunt sigura ca va simti hipoglicemiile e mare poate spune, David al meu zice ca e moale si i se albesc buzele.La gradinta, defapt merge la camin dar il luam la ora 12 asistenta stie ce trebuie sa faca la hipo dar ar fi fost si mai bine daca ar fi fost de acord sa aiba un aparat de glicemie acolo ca o mai si pacaleste, cu testele ne descurcam cu banii de la primarie.Un alt sfat ar fi sa nu ascunda la scoala, sa nu fie frustrata ca vor rade colegii de ea. La inceput va fi mai mai greu apoi o sa vezi lucrurile vor intra oarecum in normal.Fiti uniti, luptati impreuna lucrurile se vor simplifica odata ce inveti ce cantitate de glucide contin mancarurile care le agreeaza Ioana.Puteti calatorii, puteti face multe lucruri atat cat aveti cu voi cantar, tabel cu valori ale alimentelor, ap de glicemie si Pen-ul pentru insulina ori ceva dulce pt hipo.Nu va fie rusine sa faceti glicemia in public, daca e nevoie, sau insulina.Daca mai ai intrebari te asteptam, inca o data imi pare rau dar sa stii ca nu esti singura. Curaj si glicemii bune!
dsofia72 spune:
dragele mele, multumesc mult pentru cuvintele voastre de imbarbatare
am citit si forumul cu mesajele voastre si din capitolul 2, deja ma simt apropiata de voi.
multumesc inca odata pentru primirea calduroasa pe care mi-ti facut-o.
am sa va scriu ori de cate ori o sa simt nevoia
multumesc si multa sanatate
Adrianaa spune:
Fetelor, ne pregatim de scoala, offf... De luni, gata cu vacanta. Alex devine din ce in ce mai sigur pe el, vrea control 100% pentru diabetul lui. Spune sa nu mai stau cu gura pe el ..., dar parca pot ... Tot cu sufletul la gura stau mereu, in special cand nu este acasa. Vrea sa se testeze cat mai putin spunand ca el stie exact ce glicemie are pe moment si mananca la gustari cat crede el ca ar trebui pentru a tine glicemia in mod normal. Asa o fi! El stie cel mai bine, dar eu tot ii duc grija. Doar cu injectiile de seara in special se rasfata si vrea sa i le fac eu. Unele alimente nu le mai cantareste, tot asa motivand ca el le stie continutul de HC ochiometric. L-am verificat uneori si pot spune ca nu a dat gres, insa eu , cu mine e problema , inca nu pot sa-i dau controlul atat de mare.
istorioare cu talc (pentru copii)