Mamici de ianuarie - februarie 2007 (29)
Raspunsuri - Pagina 3
Liuda spune:
Daconst - fata cred ca nastem impreuna, fetelor daca vedeti ca nu apar pe Dc sa stiti ca sant la maternitate, ca eu cand plec va anunt - daca nu am anuntat - nasc...
Oana - da ai un moral.... eu credca de atunci faceam trei pe patru... Bravo fata
Va pupic pe buric.
Liuda si o burta de 27 sapt si 5 zile
oana_bucur spune:
Fetelor, credeti-ma ca in ultimii ani am ajuns sa cred din experienta 2 lucruri: 1) in viata de ce ti-e cel mai frica nu scapi
2) Dumnezeu nu-ti da mai mult decat poti duce.
Astea sunt sintagmele populare, ele au explicatii clara in psihologie care tin de pozitionarea mentala in viitor intr-un posibil punct si atingerea lui (fie ca ne place sau nu)...asta in primul caz si ...capacitatea noastra de adaptare, care e peste asteptarile noastre, in al doilea caz.
Zambesc amintindu-mi ca in liceu si facultate eram cunoscuta sub numele de plimbareata...ca si dupa de altfel....
Nu eram de gasit acasa mai nicicand caci aveam un soi de fobie fata de statul intre 4 pereti...mandrul meu se plangea ca il car tot timpul afara....si uite!?...ironia sortii!? ...a vrut sa-mi arate ca pot...si neasteptat dar pot...
Am pus niste pozilici cu putinele noastre hainutze (sunt putine acum dar ne dam silinta sa le inmultim in masura in care putem da comanda si iesi afara). Sper sa se vada.
Haine bebe
26+
Burtica
Eu si Noi
marinar spune:
oana super hainutzele, mi-a placut multbody-ul ala cu picioruse, cu urechiuse la labutze...
da, ai dreptate, se formeaza legatura dintre bb si tati. aseara ii spuneam ca mai e putin si va fi tatic, referindu-ma la mom in care isi va tine fata in brate, si m-a atentionat ca el deja e tatic, ca fata este...acolo in burtika, dar este.
Marina 27+
burtika
Liuda spune:
da nu ma grabesc sa nasc dar stiu ca de ce ma feresc aia mi se intampla... asa ca sant gata ...
Va pupic pe buric.
Liuda si o burta de 27 sapt si 5 zile
ALINATXA spune:
Ce faceti fetelor?
Oana in viata mea a fost tocmai invers:de ce mi-a fost frica am scapat intotdeauna.Si cand nu mi-a fost frica de ceva sa stii ca de aia am avut parte.
Insa la mine e valabil proverbul "ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se inatmaple".
Eu personal am avut o sumedenie de temeri de care dumnezeu m-a ferit.
Ma rog sa fie asha si in continuare
23+saptamani http://pg.photos.yahoo.com/ph/naomi_creamy/my_photos
oana_bucur spune:
Alinatxa asa sa-ti fie si in continuare...
Eu am avut parte de confruntare in ultimii 2 ani cu temeri de le purtam din copilarie-adolescenta..si ma refer la cele care erodeaza in subconstient. Tind sa cred ca undeva in viata...te ajung din urma...
Dar sa trecem la lucruri mai simpatice.
Haine bebe
Burtica
Eu si Noi
26+
Helenutza23 spune:
buna fetelor. ma bucur ca in total sunteti optimiste! oricum vad ca ati trecut la subiecte "grele", cum ar fi cele psihologice. f bine
eu o sa revin un pic la cele "lumesti" si va spun ca mi s-a marit burtica si am mai crescut un pic: am 7 kg in plus. mi-e cald noaptea si de abia adorm, ma sucesc cate o ora si ceva. dimineata si seara inca mai am senzatii de greatza . mi se pare ca baiatu' misca mai putin. am vazut ca si alte fete au mai spus asta...
in rest suntem f ok.
am vazut ca avem mai multe fetite. eu ma bucur pt baiatu' meu
Michelle
weekend placut la toata lumea!
23+
ALINATXA spune:
Vad ca sunteti foarte tacute azi....
Ca sa compensam un pic hai sa va scriu eu referitor la miscarea pipilicutei mele.Daca beau lapte sau mananc vrea sa va spun ca in 10 min incepe sa se zbenguie.Dupa care adoarme cred.Azi noapte sa balacit pana am adormit eu si nu am mai simtit.Am insa si zile cand activitatea e mult mai slaba .
Eu mi-am pus o masca faciala cu ceai verde sa imi fac si eu fata frumusica.Cred ca am sa imi fac manichiura si pedichiura iar,am sa imi fac ordine in haine ca nu se mai poate.
Oana tu ce faci?
Ioanaaaaaaaa imi e dor de tine!!!!Unde esti?Sa stii ca daca mai lipsesti mult eu dau in bocit si o sa ma ai pe constiinta!
Catalina m-a uitat cu desavarsire .M-a parasit numai ma intampina pe messeneger cand ma trezesc.
In concluzie ma simt parasita si abandonata si sa va fie rusine.
Doar liuda ,marcela,iuliana,lore mai au grija si de mine.AAAA si sa nu o uit pe scumpa de kateryna.
Messa e in aceasi oala.
Dana la fel.
Lasa ca am eu ac de cojocul vostru
24+saptamani http://pg.photos.yahoo.com/ph/naomi_creamy/my_photos
Catalina spune:
Va pup,
Haide maaaaai Alinaaa, ca nu te-am parasit mai draga mea, doar ca sunt complet ingropata in neshte carti, am mai primit si cate ceva de lucru de la munca, mai ies la plimbare ca acuma cica am voie si uite asa m-am mai departat de net (ceea ce nu pot sa zic ca nu am vrut). Hai nu te supara ca aici sunt.
Oana, sa inteleg ca urmatoarea comanda este despre diabetul gestational, da? Am inteles bine?
Haricleea, iata ce am apucat sa traduc azi despre nasterea prematura:
RUPEREA PREMATURA A MEMBRANELOR
Ce este? Aceasta se refera la ruperea membranelor (a “apei”) care protejeaza fatul in uter inainte de saptamana 37. Riscul major al acestui fapt este nasterea premature; alte riscuri include infectia lichidului amniotic (si posibil a fatului); prolaps sau compresie de cordon si placenta abruptio.
Semne si simptome. Un semn ar fi pierderea de lichid din vagin sub forma de scurgeri sau abundant; cantitatea e mai mare cand femeia sta intinsa. Un examen vaginal poate indica lichidul alcalin, venit din col, iara nu cel acid, ce provine din secretiile vaginale sau urina. Exista multiple teste ce pot fi folosite pentru depistarea ruperii premature a membranelor.
Tratament. Cei mai multi doctori sunt de accord ca mamele ale caror membrane s-au rupt inainte de termen, trebuie monitorizate atent. In timpul evaluarii initiale, mama va fi internata in spital si restrictionata la pat si monitorizata atent in ceea ce priveste starea copilului si pentru a se observa daca se declanseaza contractii. Temperatura mamei si numarul de celule albe vor fi verificate periodic pentru ca doctorii sa poata actiona imediat ce suspecteaza o infectie, ce poate duce la nastere prematura. Culturi din col pot fi de asemenea recoltate pentru a se verifica potentiale infectii si exista cazuri in care se administreaza antibiotice intravenous chiar inainte de aparitia rezultatelor pentru a preveni orice infectie ce ar putea patrunde in sacul amniotic. Antibioticele par a prelungi timpul pana la nastere si a imbunatati starea fatului. Pot fi administrati si steroizi pentru ca plamanii fatului sa se matureze si pentru a preveni posibile complicatii ale nou nascutului.
Daca se declanseaza contractiile iar fatul este prea imatur pentru nastere, se pot administra medicamente pentru oprirea acestora. Daca mama si copilul sunt in regula, se pot mentine aceste masuri pana in momentul in care fatul este destul de matur sa se nasca. Daca la un anume punct mama sau fatul sunt considerati a fi in pericol, se va trece fara intarziere la nastere. Rar, ruperea membranelor se poate vindeca si pierderea de lichid se poate opri de la sine. Daca acest lucru se intampla, mamei i se va permite sa mearga acasa si sa isi reia activitatea, fiind insa atenta la alte pierderi de lichid.
Unii doctori incearca sa intarzie nasterea pana la saptamana 33 sau 34, moment in care vor induce nasterea. Alti medici incearca amanarea acesteia pana in saptamana 37. (Pentru a fi ajutati in aceasta decizie, unii medici vor face o amniocenteza sau vor verifica lichidul amniotic din vagin pentru a determina stadiul de maturare a plamanilor).
Cu tratamentul potrivit, pentru ruperea prematura a membranelor, si mama si copilul vor fi in regula, desi, daca nasterea e prematura, se va sta probabil pentru un timp mai lung la sectia de nou nascuti prematuri.
Prevenire. Studiile au aratat ca ruperea prematura a membranelor se leaga uneori de o nutritie saraca, in particular de o deficienta in vitamina C, astfel, se poate evita aceasta complicatie prin hrana bogata in vitamina C. Infectiile vaginale, in special cele bacteriene, pot duce de asemenea la ruperea prematura a membranelor; de aceea, o atentie marita pentru depistarea si tratarea acestor infectii poate fi eficienta in efortul de prevenire.
“What to expect when you’re expecting” – Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg & Sandee Hathaway, B.S.N. pg 505-507
NASTEREA PREMATURA
Ce este? Nasterea este considerata premature atunci cand ea se produce dupa stadiul de viabilitate (20 de saptamani in multe state) si inainte de 37 de saptamani (cand fatul este considerat la termen). Aproximativ 12% dintre bebelusii nascuti in SUA sunt prematuri. Exista un numar de factori care maresc riscul de nastere premature, acestia incluzand varsta sub 18 sau peste 40 de ani a mamei; fumatul; consumul de cocaine; istorie de avorturi multiple la cerere; istorie de nasteri premature in familie; greutate foarte scazuta inainte de sarcina; uter malformat; col incompetent; fibroame uterine; infectii vaginale, urinare sau ale lichidului amniotic; infectii gingivale; producere devreme a oxitocinei; hipertensiune sau alte boli cornice ale mamei; lichid amniotic in exces; ruperea prematura a membranelor; placenta previa; sangerari in trimestrul al doilea; sarcina gemelara sau cu mai multi feti; stress fizic extreme sau la serviciu (in special mersul sau statul in picioare pentru mai mult de 5 ore pe zi in trimestrul al 3 lea); abuz fizic din partea partenerului.
Nasterile premature sunt mai comune in randurile femeilor dezavantajate, ale adolescentelor sau mamelor singure pentru ca ele inregistreaza nivele ridicate de factori de risc precum lipsa ingrijirii medicale adecvate sau a sprijinului pe timpul sarcinii. In orice caz, sunt multe inca de descoperit in ceea ce priveste factorii ce fac ca nasterea sa se declanseze mai devreme; cel putin jumatate dintre femeile a caror nastere se declanseaza mai devreme nu inregistreaza factori de risc cunoscuti.
Semne si simptome. Acestea se manifesta prin crampe menstruale, cu sau fara diaree, sau indigestie; durere in partea de jos a spateloui sau presiune; presiune sau durere in pelvis, solduri sau in zona inghinala; elminiarea unui lichid roz sau maroniu, posibil dupa eliminarea unui mucus gelatinos, gros; si/sau eliminarea unei cantitati de lichid amniotic din vagin, contractii sau intariri ale uterului. Daca testele demonstreaza nivele ridicate de fibronectina fetala (o forma de proteina), in lichidul din vagin sau din col – chiar atunci cand nu exista simptome – exista riscul mare de nastere prematura. Schimbari ale colului (subtiere, deschidere, scurtare – depistate ecografic) vor indica daca nasterea prematura s-a declansat cu adevarat.
Tratament. Este importanta obtinerea de supraveghere medicala imediata cand apar simptomele de mai sus, avand in vedere faptul ca tratamentul poate ocazional opri sau amana nasterea prematura si ca fiecare zi pe care fatul o petrece in uter ii mareste sansele de supravietuire.
Amanarea sau prevenirea instalarii nasterii premature poate deseori fi realziata prin limitarea actelor sexuale sau a altor activitati fizice, prin repaos la pat complet sau partial; prin asistenta medicala la domiciliu si, daca este necesar prin internare. Atunci cand se recomanda acest lucru, monitorizarea uterului acasa nu s-a dovedit eficienta. In aproximativ jumatate din cazurile celor ce au contractii puternice, fara sangerare, repaosul la pat, chiar fara medicamente, poate opri contractiile. Daca membranele sunt intacte si colul nu este sters sau dilatat, 3 din 4 femei vor duce sarcina la termen. Agenti tocolitici (medicamente precum nifedipin, indometacin, magnesium sulfate etc, ce relaxeaza uterul si pot reduce contractiile) pot fi administrati pentru reducerea contractiilor, daca acest lucru e necesar (se poate ca astfel de substante sa nu se recomanda in cazul in care exista sangerari sau ruperi ale membranelor sau dilatare a colului). In toate cazurile trebuie evaluate riscurile si beneficiile, si cea mai sigura substanta tocolitica trebuie adminsitrata pentru cel mai scurt timp. Nu se recomanda folosirea pe termen lung a unor astfel de substante. Desi ele pot opri contractiile si nasterea prematura, aceste substante nu s-au dovedit a imbunatati starea fatului la nastere sau dupa si pot avea efecte adverse in cazul mamei. […]
Cand mama si copilul se afla in pericol din cauza vreunei boli sau a altei probleme (cum se intampla in 1 din 4 cazuri), nu se face nici un efort de amanare a nasterii. Cateodata, cand se considera sigur acest lucru, nasterea se poate amana cu 24 de ore pentru a permite steroizilor sa ajute plamanii fatului. Se pot administra antibiotice, in special daca infectia este factorul care a declansat nasterea. […]
Prevenirea. Nu toate nasterile premature pot fi evitate avand in vedere ca nu toti factorii de risc sunt cunoscuti. Cu toate acestea, masurile ce urmeaza reduc riscul de nastere prematura: ingrijire medicala de la inceputul sarcinii; evitarea fumatului si a consumului de cocaine, alcool sau alte substante ce nu sunt prescrise de doctor; testari si tratamente pentru infectii, in particular cele ale aparatului genital; urmarea recomandarilor medicului in ceea ce priveste efortul, inclusiv activitatea sexuala si orele petrecute la serviciu in picioare sau in mers, in special daca aveti o istorie de nastere premature; pentru cazurile cu risc crescut, se poate recomanda o injectie pe saptamana cu o substanta derivata din progesteron.
“What to expect when you’re expecting” – Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg & Sandee Hathaway, B.S.N. pg 508-510
Sa zici daca te intereseaza sau am tradus aiurea sau daca te interesa altceva.
Io fusei nitzel plecata si sunt disperata ca nu stiu cum sa rezolv pb pipi cand ma apuca pe strada. M-am incumetat chiar si cu metroul si abia am ajuns acasa ne pi... pe mine.
Acu ma duc sa dau o raita prin bucatarie si cam atata.
Hai va pup.
Cata 30
PS. Liuda mama, ma bag si io la pariu ca nasti dupe intrarea in UE.