copilul are SIDA,-sa spun sa nu spun....

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Andrada, spui ca : "Flaviuta, nu exista nici un caz consemnat de infestare cu virus HIV intr-o scoala"
Pai poate nu in scoala , ca banuiesc ca nu acolo fac...schimb de fluide.dar relatiile dintre elevii din liceu/faculta presupun mai mult decat o simpla convietuire de 6 ore pe zi. de fapt, cred ca toti cei hiv pozitiv ar trebui sa anunte sa anunte ,in caz ca se ajunge la conatcte intime(fie si un banal sarut).probabil ca si legea pedepseste infectarea intentionata.dar un minor nu poate fi pedepsit.si chiar daca, ce rost ar mai avea?

Iarasi nu cred ca, de ex, la inscrierea la gradi ai voie sa tii secret faptul ca ai un copil hiv pozitiv.tu, ca tutore esti instruit ce sa faci si cum sa te feresti, dar asistenta de la gradi sa nu stie?uite o sa fac forari si o sa aflu.

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

nu ti se cere test hiv pt inscriere la gradi sau la scoala.voua v+a cerut?!

Viorica
Ingerasul meu Shalini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianaintruder spune:

va ziceam si de stat care ar trebui sa faca centre speciale pentru copii cu aceasta problema. nu m-am gandit la scoli obligatorii in care sa fie izolatzi copiii seropozitivi, ci scolile sa existe, pentru ca parintzii sau tutorele sa aiba posibilitatea de a alege sa-l duca pe copilul seropozitiv intr-o astfel de colectivitate.
Cel mai bune exemplu ti-l pot da in legatura cu copiii orbi sau cei in scaunul cu rotile care au astfel de centre.

Acolo, un astfel de copil ar avea posibilitatea de a dezvolta relatzii interumane, fara sa fie sticmatizat de colectivul in care se afla, eventual sa impartasheasca experientze si impresii, sau sa acceada la un tip de educatzie medicala deosebita, la informatzii sau pur si simplu sa invetze cum sa fie responsabili pentru cei din jurul lui, sau sa-si rezolve probleme de ordin emotzional, cu psihologi abilitatzi care sa-i pregateasca sufleteshte pentru societatea in care convietzueiesc.

Este un subiect foarte sensibil si pe mine m-a pus pe ganduri, mai ales ca pana aum am scris strict din punctul de vedere al unei mame care ishi va duce copilul la scoala intr-o zi. Asta m-a determinat chiar sa am o discutzie cu al meu sotz si sa-l intreb ce parere are el vis-a-vis de treaba asta. Si am sa va relatez putzin discutzia:

EU: auzi, ce ai face daca fata ar fi mare si ar fi la scoala si am afla ca e in clasa cuun seropozitiv?
El: nu stiu! in nici un caz nu m-ash duce sa fac scandal, cum fac ashtia
Eu: Scandal ?!?! Cum adica scandal?
El: Adica sa ma duc sa fac galagie sa-l dea afara din clasa sau din scoala.
Eu: A, nu! asta mi se pare aberant, doar nu-l inchide in casa, sau il priveaza de invatzatura sau de societate, eu ma refer ce ai face tu, vis-a vis de fata noastra?
El: nu stiu, nu m-am gandit niciodata.
Eu: Pai gandeshte-te acum. Ti-ai retrage fata de la clasa, de la scoala? Ai lasa-o in continuare la scoala, dar ai invatza-o ce are de facut, sa-l evite pe cat posibilul fara sa se expuna pericolului si sa nu il faca sa simta ca-l trateaza deosebit, sau i-ai interzice sa se apropie de el?
El: Nu stiu, cred ca ash merge sa vb cu parintele discret sau cu diriginta, iar daca ar fi mica ash schimba scoala, nu stiu, e aiurea.
Eu:Este aiurea! Tocmai de aia te intreb. La prima vedere eu am zis:"clar schimb scoala, fara explicatzii, inventez un motiv si gata", dar totushi lucrurile sunt ceva mai complicate, altzi parintzi ar urma exemplul si tot simte copilul respectiv, si felul in care percepe fata lucrurile e iar delicat, oare care este varsta cea mai portivita sa-i explici unui copil ce este hiv, si imi aduc aminte ca degeaba imi explica mama mie ce sunt drogurile si sa intru in casa devreme ca sunt violatori dupa o anumita ora, ca... stii tu cum priveam "cicalitul asta", plus ca se intampla accidente, sau nu stii cat de marcat e copilul seropozitiv si ce e in capul lui, sau cat de responsabil e, doar ti-am povestit de vara-mea.
El: Mda ... Cred ca cel mai simplu ar fi sa-ti iei copilul de acolo, dar nu imediat, dupa o vreme, si sa vb cu profesorul discret, fara sa batzi toba. Sa ceri sa fie el mutat e cam greu pentru copilul respectiv, la o adica unde sa se duca, si asta suna a discriminare.
Eu: Recunosc ca suna a discriminare, dar nu e discriminare rasiala, sex sau religie, aici e vb de Hiv. Ce faci daca int-o zi copilul ala se taie si fica-ta are o rana recenta si sare sa-l ajute?
El: Itzi dai seama ca mi s-a zbirlit carnea pe mine, nu?

.......

Am schimbat subiectul, deja era prea mult pentru amandoi. Trebuie sa fie groaznic sa treci prin astfel de spaime, dar trebuie sa fie si mai groaznic sa ai Hiv. Cred ca e foarte greu sa iei decizia cea mai buna, si la un moment dat tot punand in balantza constantele problemei descoperi ce decizie dificila esti obligat sa iei, si pana la urma tot obiectiv gaseshti solutzia.

Ce putem face in acest sens? Sa luam legatura cu oameni politici si sa tratam problema la nivel inalt, sa se discute serios, sa se ia masura cea mai buna, pentru binele tuturor, ca doar de aia sunt pushi acolo, si sa se faca o lege care sa discute statutul seropozitivilor si modalitatea in care ei pot fi ajutatzi sa traiasca intr-o lume in care sunt condamnatzi sa fie discriminatzi, marginalizatzi, chiar izolatzi, sa fie privatzi de dreptul de a-si intemeia o familie sau face copii.

Acum se pune problema cine sa ia atitudine, cine sa vb cu un om politic, si cu care, si ce sa-i ceara?


diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Felul cum abordati problema este total gresit. Nu iti aperi copilul de SIDA daca il muti la alta scoala pentru ca ai aflat ca este un copil bolnav in clasa. In primul rand pot fi copii bolnavi a caror parinti nici nu stiu ca sunt bolnavi, sau stiu si nu spun pentru ca nu este obligatoriu sa anunti sau daca este se va scoate pentru ca sunt informatii medicale confidentiale. Si nici nu poti cere un test de la fiecare baiat sau fata cu care copilul tau se va tine de mana sau se va saruta mai tarziu. Singurul fel in care poti proteja copilul este educatia. Copiii mei de mici au stiut ca nu este voie sa atingi sangele altcuiva si nimeni nu are voie sa atinga sangele lor. Ca sa fac mesajul cat se poate de clar l-am repetat foarte des iar atunci cand s-au lovit sau s-au julit si au sangerat am pus manusi ca sa-i spal si sa-i pansez, nu pentru ca sunt bolnavi sau ca mi-e frica de sangele lor ci pentru a insista pe faptul ca este inacceptabil ca cineva sa-ti atinga sangele fara protectie si ca nu ai voie sa atingi sangele altcuiva fara protectie. La fel am sa insist pana la epuizare ca este absolut inacceptabil sa faci sex fara prezervativ si ca nu are importanta ce persoana serioasa este celalalt, este posibil sa nu stie ca este infectat. Eu zic sa nu va mai bateti capul de pomana pentru ca probabil nu veti stii de existenta copiilor bolnavi si singurul fel in care va puteti proteja copiii este sa-i educati sa se fereasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianaintruder spune:

sunt de acord cu tine bird 70, dar in ce poate consta educatzia asta, cum pot acoperii, toate posibilitatzile de infestare, si ce fac? Transform copilul intr-o speriata de bombe, sa nu puna mana sa nu se joace (nu am cum sa prevad toate tampeniile care trec in minte unui copil, de exp sa nu se joace cu lama)?

diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by dianaintruder

sunt de acord cu tine bird 70, dar in ce poate consta educatzia asta, cum pot acoperii, toate posibilitatzile de infestare, si ce fac? Transform copilul intr-o speriata de bombe, sa nu puna mana sa nu se joace (nu am cum sa prevad toate tampeniile care trec in minte unui copil, de exp sa nu se joace cu lama)?

In primul rand trebuie sa intelegi ca nu vei putea feri copilul de toate pericolele in viata. Apoi trebuie sa vezi posibilitatea ca in clasa sa fie si alti copii cu SIDA de care nu stii si la fel de bine scoala unde muti copilul poate avea 3 copii pe clasa cu SIDA, dar nu ai de unde stii asta. Educatia consta in masuri de igiena. Trebuie sa ii spui copilului ca nu este voie sa atinga sangele altcuiva sau sa accepte ca cineva sa-i atinga sangele. Copiii sunt foarte usor de impresionat mai ales cand e vorba de sange. Exact asa cum tu ca adult nu vei sari sa pui mana pe sangele unui necunoscut sau nu vei accepta ca cineva sa-ti sara in ajutor fara masuri elementare de protectie, la fel si copilul trebuie sa fie educat ca nu este acceptabil. E cam acelasi lucru cu spalatul pe maini cand venim de afara, inainte sa ne asezam la masa, dupa ce folosim toaleta. Sunt masuri de igiena si copilul intelege daca ii spui ca este periculos si poate sa se imbolnaveasca foarte grav si chiar sa moara daca atinge sangele cuiva sau daca lasa pe cineva sa-i atinga sangele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianaintruder spune:

Ai dreptate Bird, NU poti sa fereshti suta la suta copilul si nici garantzia ca daca o mut nu gasesc alti copii acolo infestatzi, si daca stau bine sa ma gandesc e chiar aiurea sa smulgi un copil din colectivul cu care s-a obisnuit.
Intradevar...ai dreptate, cred ca cea mai buna solutzie este sa ii formez deprinderea sa aiba ceva notziuni de igiena colectiva nu numai individuala si despre Boli si altecele, chiar daca e mica... cu sigurantza ca voi putea incepe sa-i spun mai multe cand incepe ea sa priceapa unele treburi.

Numai un om sarac cu duhul nu ishi schimba parerea daca i se aduc argumente solide, si Bird cred ca mi-a intarir ideea ca nu trebuie sa fim guvernatzi de frica instinctuala ci trebuie sa cumpatam si sa gasim solutzii care sa ajute tuturor.

Oricum, ash fi mai linishtita sa stiu ca macar mi se aduce la cunoshtintza despre existentza unui copilutz seropozitiv care se afla in colectivitatea in care e fata mea si mentzin ideea ca ar trebui sa se faca institutzii speciale pentru ei, dar repet, nu ca obligativitate, ci ca optiune (sa fie alegerea apartinatorului)

diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

nu sunt de acord cu institutiile speciale.tot discriminare este. si apoi sansele ca un copil hiv sa se taie si copiii nostri sa +i sara in ajutor sunt minime! sunt mai multe sanse sa se imbolnaveasca de alte boli.mult mai multe.
parerea mea e ca trebuie tratati cu blandete si incurajati sa devina oameni utili in societate. stiti ce se intampla dupa ce copiii bolnavi de sida implinesc 18 ani? stiti ce fac fundatiile si centrele de plasament cu acesti adolescenti gata sa iasa in societate? II ARUNCA IN STRADA!!!!!!!!!!
le acorda o nota minima de integrare in munca si in colectivitati, le dau un ajutor social de 180ron, nu le dau sanasa sa+si gaseasca un loc de munca decent pentru ca pe foile lor medicale scrie ca au doar 10% sanse sa+si gaseasca un loc de munca.le declara un grad de handicap si GATA !!!!! S+AU SPALAT PE MAINI! CE FAC EI?! AJUNG SA DEA IN CAP SI SA CERSEASCA LA SEMAFOR, MAREA LOR MAJORITATE!!!!!!!
SUNT PUTINI CEI CARE AU INTELES CA SUNT ALTFEL, CA TREBUIE SA SE OBISNUIASCA CU ACEST LUCRU , CA TREBUIE LUPTE SI FACA CEVA CU VIATA LOR SA FIE MANDRI DE REALIZARILE LOR.
DE CE? EDUCATIA PE CARE O PRIMESC IN CENTRELE DE PLASAMENT, IN CASELE FAMILIALE UNDE SUNT STIGMATIZATI SI MARGINALIZATI, UNDE NU LI SE OFERA SANSA DE A REALIZA CEVA CI SE CASTIGA BANI DE PE URMA LOR!!!!
ATI AVUT OCAZIA SA INTREBATI UN COPIL DINTR+UN CENTRU DE PLASAMENT CUM ESTE TRATAT ACOLO? EU DA!
AU O FIZIONOMIE SPECIFIC#258;:AU OCHII TRISTI SI MERG CU CAPUL PLECAT, MEREU LA PANDA SI MEREU SA OBSERVE REACTIA CELOR DIN JUR.SUNT RAUTACIOSI SI RAZBUNATORI.SE LINISTESC DOAR DACA TIPI LA EI SI II AMENINTI.

Viorica
Ingerasul meu Shalini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Nu numai copiii bolnavi de sida institutionalizati sund dati afara din camine, ci toti la implinirea varstei de 18 ani, daca nu isi continua studiile. Am o fosta colega si prietena care a crescut intr-un centru de plasament si cunosc situatia lor destul de bine, nu cred ca s-au schimbat prea multe de atunci. Intr-adevar, educatia primita de copii in centre este minima, majoritatea sunt agresivi si razbunatori, pe de alta parte le citesti in ochi tristetea, revolta si nevoia de caldura si de atentie.
Cel putin din puntul asta de vedere copiii sanatosi sunt egali cu cei bolnavi din centrele de plasament.
Si dincolo de asta, toti merita in egala masura ajutorul societatii de a porni in viata cu dreptul. Numai ca acest drept esential al copilului este minimalizat si prea neimportant pentru institutiile statului si celelalte institutii, organizatii, care ar trebui sa se ocupe in primul rand de protectia copilului.

May you always have Love to Share, Health to Spare and Friends that Care!
http://pg.photos.yahoo.com/ph/laura_bucharestlife/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Felicity spune:

Fetele, ce ati face daca ai vostri copii ar fi bolnavi de HIV? i-ati tine departe de alti copii, de scoala?
Mi se pare de prisos sa fim asa de vehementi, mai ales ca nu stim toate persoanele sau copiii care au HIV.
cine stie.....daca nu sunt copii si acum care se joaca cu copiii vostri si au poate HIV sau alte boli contagioase?
Eu personal consider ca la cum e mentalitatea celor din jur, e normal sa fie secret cine are si cine nu. De fapt in USA e secret, nu e adevarat ca iti anunta partenerul.
Nu are nimeni dreptul sa dezvaluie recordurile tale medicale, sunt strict confidentiale.


Mergi la inceput