"drepturile" bunicilor

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

Legal nu stiu, dar as vrea sa imi spun aici parerea despre latura morala, daca nu te superi, mariussimiuc:
Nu cred ca e vorba doar de socrii, ci si de parintii nostri. Noi suntem cei care decidem cu cine sa aiba de-a face copilul nostru. Parerea mea e ca daca consideram ca este crescut intr-un anturaj nefast pentru el nici nu se mai pune problema ca sa intalneasca persoanele respective.
O familie nesanatoasa e mai distructibila decat orice. Mare atentie unde va cresteti copiii. Mai ales ca noi am fost crescuti de ei si stim exact ce ne place la ei si ce nu.
Se poate in prima faza interzice unele lucruri, iar daca bunicii nu se conformeaza sa se dea un ultimatum.
Normal ca bunicii, indiferent cum sunt ei, isi iubesc nepotii si din cauza asta e o mare decizie din partea noastra.
Acum pentru noi conteaza copilul.
PS: si noi putem gresi si sa fim exagerati

Codruta &www.snugglepie.com/ezb/284495.png" target="_blank">Petra Alexandra (9 august 2005)

& Poze noi &

www.euroski.ro" target="_blank">SCOALA SKI
www.parinticlujeni.ro/" target="_blank">parinti clujeni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Eu o sa fiu mai putin prietenoasa si "morala" - ca mama, este dreptul tau sa decizi ce e mai bine pentru copilul tau. Daca tu consideri ca prezenta bunicilor este una nefasta pentru copilul tau, atunci nu va merge acolo decat in prezenta ta.

Moral sau ne-moral, asta e! Daca ei nu pot sa accepte ca exista reguli - pentru binele copilului - si sa le respecte si ca tu ca mama ai dreptul sa stabilesti aceste reguli, atunci sa accepte sa-si vada nepotul numai in prezenta ta.

Intr-adevar ei au crescut pe sotul tau; dar s-au schimbat multe lucruri intre timp... si probabil ca nu inteleg si nu vor sa accepte. Soacra mea e impotriva faptului ca n-am dat zahar copilului meu, eventual sa-i indes zaharul pe gat cu lingura, ca ea asa stie ca trebuie, ca zaharul ajuta "calciul sa se stabileasca in oase". Sa fac asa numai ca ea l-a crescut pe sotul meu?? No way...

Gabi

Balance diet means chocolate in both hands!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teodraghici spune:

Miha, nu au nci un drept asupra copiluli tau...iar eu consider ca sunt o mamica "morala" daca Fulvia o s-o cunoasaca fffff putin pe soacra-mea...asa ca tu, fa cum iti spune sufletelul..mai rarut ca-i mai dragut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Dar ce te faci cand aceste probleme iti sunt cauzate de PARINTI ?????
Noi am incercat tot posibilul sa ii ofer lui Adi ocazia unei copilarii insotita de ambele perechi de bunici (spre desoebire de mine care am avut doar o bunica, care m-a crescut) si timp de aproape 4 ani am incercat orice3 modalitati de compromis. Ba chiar am crezut ca daca ii las mai mult cu Adi, vor intelege ca nu exista o concurenta intre noi si ei vizavi de afectiunea lui, pt ca el ne poate iubi pe toti...
Dar, n-a fost sa fie, asa ca am limitat accesul la vizite supravegheate. Le-am spus ca pot oricand sa vina sa-l vada la el acasa, dar urmarea a fost ca nu si-au putut calca pe inima sa o faca, desi maica-mea plange de zor ca ii e dor de el...
In plus, desi cat a stat in Bucuresti il vedea doar cand il duceam EU la ei, cand a aflat ca il ducem la tara la socrii, a sarit in sus ca nu vreau eu sa il duca ea la teatru si in parc, la gradina zoologiva, etc.
Norocul meu ca am o soacra "beton" care nu face astfel de fite, chiar daca si ea sunt convinsa ca nu respecta intru-totul regulile noastre de parinti...
Asa ca, si eu consider ca se pot face compromisuri, atata timp cat nu se incalca deliberat regulile impuse si necesare bunei dezvoltari ale copilului NOSTRU !

Ana

_
Annablue si Adita(1.11.2002)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

fotografii cu noi

coafura preferata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ipearina spune:

Miha, te inteleg perfect. Stii cum ii spune soacra mea copilului de cele mai multe ori? "Hai la mama!" Sau intreaba: "Nu-i asa ca sint o mama tanara?" - si nu face referire la mine, ci la ea care de fapt este o bunica de aproape 60 ani. Iar inainte de a avea copil ma para la toata lumea ca nu ii fac copil.
Pentru ea un copil bine hranit echivaleaza cu un copil bine indopat! De cateva ori i-a spus bebelusului meu :"Mami e rea, nu-i asa ca mami e rea?" - ceea ce n-ar trebui sa spuna nici in gluma.
Altadata a venit socrul in vizita si vorbea foarte tare. I-am spus sa vorbeasca mai incet ca-mi trezeste copilul (avea atunci o luna si ma chinuisem sa-l adorm). Stii ce mi-a raspuns? "Si ce daca se trezeste!" Si multe altele...
Acum are cateva luni copilasul meu, nu intelege prea multe, dar mai incolo voi avea mult de furca cu ideile lor aplicate pe copilul meu. Si ce e mai trist... sotul meu va fi de foarte putine ori alaturi de mine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Da, bunicii au dreptul legal de a intretine relatii cu nepotii:

Lege nr. 272/2004
din 21/06/2004
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557 din 23/06/2004
privind protectia si promovarea drepturilor copilului

CAPITOLUL II Drepturile copilului
SECȚIUNEA 1 Drepturi si libertati civile

Art. 14. - (1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Sanziana,daca ar vedea soacra-mea ce-ai scris aici sigur m-ar da in judecata ca n-o las sa vada copilul!

Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!

http://www.paidmail.ro/?seite=bettel&user=mariussimiuc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Aoleu, sper ca nu are cont pe DC !?
Vrei sa sterg ?

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Relatia noastra cu parintii sotului meu este mai rece fata de ceea ce sintem noi obisnuiti. Ei nu obisnuiesc sa abia grija de nepoti, sa fie foarte implicati in viata noastra, se considera tineri (noi le-am stricat planurile facindu-i bunici prea devreme) si isi traiesc viata din plin.

Eu nu prea merg in vizita la ei (desi stau la 10 minute de noi) pentru ca am avut o discutie foarte serioasa cu soacra mea tocmai pe motivul de cum se poarta cu nepotii (totala lipsa de interes) si de atunci fiecare sintem pe transheea ei

Le-am spus ca de fiecare data cind simt nevoia sa ii vada, sint bine primiti si ne bucuram...depinde doar de ei daca vor sa participe in viata noastra. Eu nu fac nici un efort (dupa 11 ani de rubedenie am obosit sa fiu cea care faciliteaza mereu intilniri si nu mai vreau sa pun petice pe o tzesatura familiala care pocneste pe toate partile) si intensitatea (sau mai bine zis lipsa intensitatii) relatiei lor cu nepotii depinde de ei.

Mi-a trebuit mult pina am ajuns la concluzia ca nu o pot schimba, si daca s-a comportat extrem de rece cu totii copiii ei, nu o vor schimba nepotii, asa ca e binevenita oricind, dar eu nu merg la ea.

Nu e bine sa le interzici sa vina...copiii vor trage propriile lor concluzii la vremea respectiva...sotzul e si el multumit ca totusi o farima de relatie ramine si tu ramii bine amplasata pe pozitia ta in casa ta.

Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)

I used to be indecisive, but now I'm not sure.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Miha, tu ca mama trebuie sa ai in vedere ce e bine pt copil, dar trebuie sa fii foaaaarte atenta pt ca problema e si cu revers. E implicat si sotul tau, apar discutii, copilul va creste, va intui intai apoi va si intelege care e situatia, va simti tensiunea, va fi pus intr-o situatie confuza, daca el ii agreeaza sau ii va agrea pe bunici.
Sotul tau e la mijloc, ca un om normal, a pus familia pe primul plan si te sustine, numai ca probabil nu-i e usor, sunt totusi parintii lui.
La noi situatie nu e foarte diferita, dar atat timp cat copilasul meu nu are de suferit voi lasa de la mine si ii voi accepta pe bunici in viata lui, oricum nu locuim in acelasi oras, dar ne vizitam. Am avut grija sa imi trasez clar limitele, eu primesc sfaturi si eu consider daca si cand le voi folosi, deciziile vis a vis de baietel le iau eu si numai eu, eu decid ce si cat si cum si cand si de cate ori mananca, se joaca, se spala, doarme, etc-etc. Pentru ca mi-am asumat raspunderea deplina. Ei nu sunt decat niste prezente tranzitorii si nu cunosc suficient copilul, am lasat sa se inteleaga clar asta. Chiar daca au 60 si ceva de ani si au crescut copii la randul lor, nu e un motiv in plus sa se creada mai mult decat sunt: niste bunici carora le-a scazut vigilenta, au ramas in urma cu informatiile, au si uitat o gramada de lucruri, sunt depasiti, au ramas de caruta cu ce s-a mai descoperit benefic in materie de crestere a copiilor, au ramas in urma chiar si cu ce produse mai exista acum pe piata, e un nou timp si o noua clima, sunt alte conditii, alte provocari, alte pericole chiar, si alte posibilitati de a le face fata decat acum 30 si ceva de ani, deci e normal sa fie mai rezervati si sa se pastreze pe locul rezonabil de "ajutor in caz de nevoie", deci cand li se cere expres.

Asta trebuie sa inteleaga, sa o ia ca atare si nu ca o ofensa, spre binele copilasului, si mentinerea echilibrului firesc al situatiei. Nu mai sunt ei vioara intai, nu mai au responsabilitatile imense ale unui parinte deci sa se bucure de privilegiul de a fi bunici calzi, calmi, iubitori si sa dea mana de ajutor ce li se cere, cand li se cere, asa cum li se cere.

sper sa te fi ajutat intrucatva
lia

Mergi la inceput