in camara, pentru iarna
Raspunsuri - Pagina 17
roxanaz spune:
Picarella
scarmanus
Trimis la - 17/09/2006 : 10:10:35
--------------------------------------------------------------------------------
N-am stiut unde sa postez, sunt convinsa ca exista un subiect cu conserve si muraturi de iarna, dar eu nu l-am gasit, ii rog pe moderatori sa-l puna unde-i e locul.
Va propun o muratura delicioasa si ieftina care merge excelent la carnuri, la oua si la mai orice va trece prin cap, iarna. O face mama, fiindca as fi in stare sa mananc un borcanel pe zi
Cantitatile standard sunt urmatoarele, puteti injumatati daca vi se pare mult:
-2 kg ardei gras
-2 kg ceapa
-4 ardei iuti
Ardeii iuti se taie in rondele fine, cei grasi in batonase, iar ceapa in 4 pe transversala si apoi pe orizontala fin, in asa fel incat camasile sa se desprinda in sferturi de inele. Sper ca m-ati inteles. Daca nu, o taieti pur si simplu solzi, dar nu tocati.
Dupa operatiunea taiere le amestecati bine si le puneti in borcane sterilizate. Infingeti niste batoane de hrean in borcane.
Apoi:
-1 l otet
-200 g zahar
-120 g sare
-1200 ml apa
-dafin+boabe de piper
Se fierb toate laolalta si apoi se toarna peste maglavaisul din borcane. Iese o minunatie, ma duc sa-mi fac si eu.
brendamitran
Trimise - 17/09/2006 : 15:48:15
--------------------------------------------------------------------------------
Mmmmmmmmmmmm.............sint amatoare de asa ceva!
Bun! Mai da-ne,daca mai ai!
Natasa
Trimise - 17/09/2006 : 17:54:12
--------------------------------------------------------------------------------
Ce fel de ceapa e mai buna la murat?
irlandeza
Trimise - 17/09/2006 : 19:39:19
--------------------------------------------------------------------------------
Ceapa alba e mai buna la murat .
Mama mea pe langa legumele pe care le-a enumerat Scarmanus , mai pune si castraveti taiati rondele , gogonele taiate felii , conopida in buchetele , morcov rondele , ardeii aceia unguresti , lungi ( nu iuti).
scarmanus
Trimise - 17/09/2006 : 20:48:20
--------------------------------------------------------------------------------
Fetelor cucuiete,
Am facut ochimetric din trei cepe si trei ardei grasi si mi-a iesit un borcan si jumate de 800 de grame, ca sa iasa 2 intregi trebe puse 4+4.
Natasa, mama pune ceapa alba, ca-i mai iute, insa eu am pus o ceapa rosie in ea, fiindca am pus 2 ardei iuti, ceea ce e destul de mult la catitatile ce le-am avut, asta asa, ca sa se echilibreze iuteala.
Irlandeza, normal ca se poate pune orice la murat, iar daca vreti sa stiti cele mai bune muraturi asa, amalgam, ies la butoi cu varza, insa reteta asta de picarella e asa data fiindca trebuie sa fie un pic iute, pe cand morcovul si celelalte ar mai induiosa-o la gust.
Incercati-o daca vreti, mie-mi place foarte tare ca te drege, mia ales mancata rece pe langa o chiftea, un snitel, o friptura, niste oua jumari, e o bunatate.
Ghiocela spune:
Scarmanus, suna foarte bine reteta ta de picarella. As incerca sa fac si eu din 4 ardei, 4 cepe si un ardei iute, ca n-am ce face cu niste cantitati industriale de conserve. Acum, nedumerirea mea este, ce fac cu restul cantitatilor? Adica cat otet, apa, etc... Nu sunt in stare sa le pun ochiometric, ca nu-s destul de experimentata, si mi-e frica sa nu iasa cine stie ce.
Merci pentru ajutor!
Aura
Carmen_Marieta spune:
Vinete murate in foi de vita
Ingrediente: Vinete, varza alba, telina, morcovi, foi de vita, hrean, + sare.
Dupa ce li s-au taiat cozile, se cresteaza vinetele longitudinal, din doua taieturi incomplete, astfel incat cele patru bucati sa ramana impreuna. Vinetele se fierb intr-un clocot de apa cu putina sare, cat sa se inmoaie putin. Apoi se tescuiesc intre doua funduri de lemn peste care se pun greutati, timp de o ora. In paralel, se toaca varza alba si se amesteca cu telina rasa mare, si morcov ras. Se sareaza putin, ca pentru salata, si se lasa jumatate de ora la scurs. Cu acest amestec de legume se umplu vinetele, care apoi se vor infasura in foi de vita si se vor lega cu ata. Astfel asamblate se asaza in borcan, drepte, si se acopera cu frunzele si tulpinile de telina si cu hrean. Peste ele se toarna saramura (apa data intr-un clocot, in care s-a dizolvat o lingura de sare pentru fiecare litru), calduta.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
Ardei umpluti cu varza (alba sau rosie)
7 kg ardei gras, 6 kg varza, 4 l saramura.
Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala. Se lasa la scurs pe un prosop curat. Varza se curata de frunzele exterioare vestejite, se taie in doua si apoi in fisii subtiri. Se freaca cu sare, dupa care se scurge bine de zeama rezultata. Se umplu ardeii cu varza taiata marunt si se asaza indesati in borcane de marimi diferite. Deasupra se pune un strat din frunze de telina, citeva felii de hrean si boabe de piper. Separat se pregateste saramura. Cind saramura este gata si fierbinte, se toarna peste ardeii umpluti, pina la gura borcanului. Se lasa circa 30 minute pentru a se aseza ardeii si saramura, apoi se completeaza cu saramura. Se leaga bine la gura si se pastreaza la temperatura obisnuita a camerei (16 - 18'C) , primele 2 - 3 zile, pina intra in fermentatie varza, dupa care se vor muta la locuri racoroase si uscate, ferite de mirosuri straine (petrol). Cind varza a intrat in procesul de fermentatie, se executa pitrocirea la 2 - 3 zile, prin vinturarea saramurei de 3 - 4 ori in acelasi timp. Cind s-a acrit se leaga bine borcanele si se pot pastra timp mai indelungat in camara sau pivnita. Varza taiata si scursa se poate amesteca si cu morcov ras.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
Ciuperci in otet
2 l otet, 400 g sare, 40 g piper boaba, 50 g foi de dafin, 20 g cuisoare (facultativ), 30 g marar, 4 l apa.
Ciupercile proaspete se curata, se sorteaza dupa marime, se spala in mai multe ape reci si se pun la scurs intr-o sita, intr-un vas emailat se pun apa, otetul si sarea. Se amesteca bine pina se dizolva sarea, apoi se adauga ciupercile si se pune vasul ia foc pentru fierbere. Cind solutia a dat in fiert se indeparteaza spuma, se adauga condimentele si se rnai fierbe cca 25 minute, timp in care se amesteca componentele, dupa care se lasa sa se raceasca. Ciupercile se scot cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu cu solutia pregatita (rece). Se toarna la suprafata putin ulei si se leaga, se pastreaza la loc uscat si racoros.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
Conopida
conopida alba si deasa, suc de rosii, sare
Se desface conopida in buchetele, care se fierb 10 minute in apa clocotita si putin sarata. Separat, se trec rosile prin separatorul de seminte. Se fierbe in clocote, 10 minute, sucul obtinut. Se pune conopida in borcane de 800 gr, se acopera cu sucul de rosii clocotit, se leaga cu celofan si se sterilizeaza conserva pe baie de aburi, 30 de minute.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
Carmen_Marieta spune:
Pepeni murati
pepeni, gogonele, castraveți, frunze de telina, frunze de hrean.
Se aleg pepeni mici din piata, care nu se mai coc. Se spala si se pun in borcane, iar printre ei se pun castraveti, gogonele și pentru aroma frunze de telina si hrean. Pentru fiecare litru de apa, se pune 25 g. de sare. Se fierbe saramura, se lasa sa se raceasca, se toarna peste muraturi si leaga borcanele la gura.
Se pun intr-un loc racoros si se lasa la murat.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.
scarmanus spune:
quote:
Originally posted by Ghiocela
Scarmanus, suna foarte bine reteta ta de picarella. As incerca sa fac si eu din 4 ardei, 4 cepe si un ardei iute, ca n-am ce face cu niste cantitati industriale de conserve. Acum, nedumerirea mea este, ce fac cu restul cantitatilor? Adica cat otet, apa, etc... Nu sunt in stare sa le pun ochiometric, ca nu-s destul de experimentata, si mi-e frica sa nu iasa cine stie ce.
Merci pentru ajutor!
Aura
La 2 borcane de 800 eu am pus asa: o cana mare cu apa, o cana cu otel (ba io am pus otet de mere, ca nu aveam normal prin casa), sare cat pentru o supa, cam 1 lingura rasa, iar zahar cam o lingura plina. Eu am gustat zeama, tre sa fie dulceaga, dar cu vana, adica sa se simta acolo tot ce trebe, si sare si otet. Am varat cateva boabe de piper si am aruncat vreo 3 frunze de dafin. Hrean nu este aici, deci n-am pus, dar tu pune mai bine cateva bete in borcan. A, si inca ceva, io am scos semintele ardeiului uite, si acum imi pare rau, ca de fapt toata iuteala e in seminte, in schimb am pus 2 ardei iuti, nu unu. Am gustat picarella cand s-a racit si a iesit tare tare buna, cred ca un borcan nu apuca sa se macereze bine
Nu te teme ca o sa-ti iasa chiar si la ochiometru.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
Carmen_Marieta spune:
Zacusca cu dovlecel
7 kg gogosari, 2 kg vinete, 1 kg ceapa, un dovlecel (cca 1,5-2 kg), 400 gr bulion
Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pina se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pina se inmoaie bine legumele. Dupa aceea se pune la borcane, se inchide ermetic si se sterilizeaza bine.
Poze nunta..
De-as avea trei dorinte astea ar fi:
Sa fii langa mine/sa fiu langa tine/sa fim impreuna.