FETELE FANTASTICE(3)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fleur-de-lis spune:

Pufuletz, in cazul asta, inmanez mai intai lui cartea si dupa...mai vedem. Da chiar asha, pai trebuie sa fiu extraterestru sa-i poti zambi, sa-i fii binedispusa dupa ce gresheshte a treia oara. Si daca te vede asa moale, crezi ca-si mai cere scuze? Depinde si de badaran! Al meu s-ar cracana cat incape si tot eu ash fi vinovata!Alex, mereu am fost deschisa, sincera, poate ca din cauza asta am avut de pierdut, dar un lucru e sigur ca nu ma voi schimba niciodata.FATA FANTASTICAFLEUR-DE-LIS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puf13 spune:

HAi sa va dau de citit ca va ca altfel nu tine:

INTRODUCERE
Dupa o saptamana de la nasterea fiicei noastre Lauren, sotia mea Bonnie si cu mine eram complet epuizati. Lauren ne trezea in fiecare noapte. Bonnie avusese probleme la nastere si lua analgezice. Abia putea sa umble. Dupa 5 zile de stat acasa pentru a o ajuta, am inceput lucrul. Ei parea sa-i mearga mai bine.
Pe cand eram plecat i s-au terminat calmantele. In loc sa ma sune la birou, ea l-a rugat pe unul din fratii mei, care venise in vizita sa ii cumpere. Insa fratele meu nu i-a mai adus medicamentul. In consecinta, ea a petrecut ziua chinuita de dureri si avand grija de un nou nascut.
Nu am stiut ca avusese o zi atat de ingrozitoare.Cand m-am intors acasa ea era foarte indispusa. Am interpretat gresit cauza supararii ei, luand-o ca un blam la adresa mea .
Mi-a spus:
"Toata ziua am avut dureri.... Mi s-au terminat pastilele. Am stat la pat si nimanui nu i-a pasat!
M-am aparat:
"De ce nu m-ai sunat?"
"L-am rugat pe fratele tau, dar a uitat! L-am asteptat toata ziua sa se intoarca. Ce pot sa fac? Abia pot sa umblu. Ma simt atat de parasita!"
In acel moment am izbucnit si eu, cam cu capsa pusa in ziua aceea. Eram suparat ca nu ma sunase. Eram furios ca ma acuza pe mine, cand eu nici nu stiusem ca avusese dureri. Dupa un schimb de cuvinte tari, m-am indreptat spre usa. Eram obosit, nervos si auzisem destule. Amandoi ajunsesem la capatul puterilor.
Atunci s-a petrecut ceva care urma sa-mi schimbe viata. Bonnie mi-a spus:
"Stai, te rog nu pleca. Acum am nevoie cel mai mult de tine. Am dureri. N-am dormit de zile intregi. Te rog, asculta-ma."
M-am oprit un moment. Ea mi-a spus:
"John Gray, tu imi esti prieten doar la bine. Cat timp sunt Bonnie cea draguta si iubitoare tu-mi stai la dispozitie, dar cum nu mai sunt asa, o stergi pe usa afara."
S-a oprit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Apoi a spus pe alt ton:
"Chiar acum am dureri. Nu am ce sa-ti ofer, este momentul cand am cea mai mare nevoie de tine. Te rog vino aici si strange-ma in brate. Nu trebuie sa-mi spui nimic. Am nevoie doar sa ma simt imbratisarea ta. Te rog, nu pleca."
M-am apropiat si am tinut-o in brate, in tacere. Ea a plans in bratele mele. Dupa cateva minute mi-a multumit ca am ramas. Mi-a repetat ca avusese pur si simplu nevoie sa-mi simta imbratisarea.
In acel moment am inceput sa inteleg adevaratul sens al dragostei neconditionate. Ma considerasem intotdeauna un om iubitor. Dar ea avea dreptate. Fusesem un prieten de zile bune. Cat timp fusese vesela si draguta ii raspunsesem prin dragoste. Dar, daca era nefericita sau indispusa ma simteam vizat si atunci o contraziceam sau o evitam.
In ziua aceea, pentru prima oara, n-am lasat-o singura. Am ramas si m-am simtit formidabil. Am reusit sa-i ofer ceva atunci cand ea avea nevoie cu adevarat de mine. Asta arata adevarata dragoste. Sa ai grija de celalalt si sa te increzi in iubire. Sa fii prezenmt in momentele ei grele. M-am minunat cat de usor mi-a fost sa o ajut dupa ce mi s-a aratat cum sa o fac.
Cum de-mi scapase asta? Ea avusese nevoie doar sa vin si sa o tin in brate. O femeie ar fi simtit instinctiv ceea ce-i trebuia lui Bonnie. Dar, ca barbat, n-am stiut ca atingerea, imbratisarea, faptul de a o asculta erau atat de importante pentru ea.
Invatand aceste diferente, am deschis un nou gen de relatii cu sotia mea. Nu mi-as fi inchipuit vreodata ca se putea atat de simplu sa punem capat unui conflict.
Inainte, in situatii similare devenisem indiferent si lipsit de afectiune, pur si simplu fiindca n-aveam idee ce sa fac altceva. In consecinta, prima mea casnicie fusese foarte dureroasa si dificila. Incidentul cu Bonnie mi-a aratat cum as putea schimba acest model de comportare. Am inteles, intr-un mod foarte concret si in termeni specifici, cum difera femeile de barbati; am inceput dintr-o data sa inteleg ca nu e nevoie sa iau casatoria ca pe o lupta. Prin constientizarea diferentelor dintre noi, Bonnie si cu mine am reusit sa imbunatatim considerabil comunicarea dintre noi si sa ne bucuram mai mult unul de altul.
Continuand sa accept si sa explorez diferentele dintre noi, am descoperit noi cai de a imbunatati toate relatiile noastre. Am aflat in legatura cu aceasta, lucruri pe care parintii nostri nu le-au cunoscut niciodata, astfel ca nu ar fi putut sa ni le spuna....
...

CAPITOLUL 1
Sa ne imaginam ca barbatii vin de pe Marte iar femeile de pe Venus. Candva, demult, privind prin telescoapele lor, martienii le-au descoperit pe venusiene. Simpla lor vedere le-a trezit sentimente pe care nu le mai incercasera pana atunci. S-au indragostit si au inventat rapid calatoriile spatiale - au zburat spre Venus. Venusienele i-au intampinat pe martieni cu bratele deschise. Ele intuisera ca va veni aceasta zi. Sufletele lor s-au deschis pentru o iubire pe care nu o mai cunoscusera vreodata.
Dragostea dintre venusiene si martieni a fost miraculoasa. Erau incantati sa fie impreuna, sa lucreze impreuna si sa-si impartaseasca gandurile. Desi proveniti din lumi diferite, pe ei ii delecta tot ce ii diferentia. Au petrecut luni intregi invatand sa se cunoasca, explorandu-se si analizandu-si nevoile, preferintele si modelele comportamentale diferite. Ani de zile au trait impreuna in dragoste si armonie.
Apoi au decis sa zboare catre Pamant. La inceput totul a fost minunat si frumos. Dar efectele atmosferei pamantene s-au facut simtite si, intr-o zi, toata lumea s-a trezit cuprinsa de o amnezie de tip special - o amnezie selectiva!
Atat martienii cat si venusienele au uitat ca proveneau de pe planete diferite si era normal ca si ei sa se deosebeasca. Intr-o buna zi tot ce aflasera despre diferentele dintre ei li s-a sters din memorie. Si, din acea zi, barbatii si femeile au intrat in conflict.
SA NE AMINTIM DE DEOSEBIRILE DINTRE NOI
Daca nu sunt constienti de faptul ca suntem conceputi astfel incat sa ne deosebim unii de altii, intre barbati si femei vor exista conflicte. De obicei ne suparam si ne simtim dezamagiti de celalalt sex fiindca uitam acest adevar important. Ne asteptam ca sexul opus sa ne fie cat mai asemanator. Dorim sa "vrea ce vrem si noi" si sa "simta ceea ce simtim si noi".
Presupunem in mod gresit, cand partenerii nostri ne iubesc, ca ei vor reactiona si se vor comporta intr-un anume fel - felul in care reactionam si ne comportam si noi cand iubim pe cineva. Aceasta atitudine ne determina sa fim dezamagiti in permanenta si ne impiedica sa acordam suficient timp pentru a discuta cu afectiune despre diferentele dintre noi.

Noi presupunem in mod eronat ca daca partenerii ne iubesc, ei vor reactiona si se vor comporta intr-un anume fel - felul in care reactionam si ne comportam noi cand iubim pe cineva.

Barbatii gresesc asteptandu-se ca femeile sa gandeasca, sa comunice si sa reactioneze la fel ca ei; femeile gresesc asteptand ca barbatii sa simta si sa reactioneze asa cum fac ele. Noi am uitat ca barbatii si femeile trebuie sa fie diferiti. De aceea, in relatiile noastre apar frecvent frictiuni si conflicte inutile.
Recunoscandu-le cu claritate, respectand aceste diferente se reduc in mod substantial confuziile in relatiile cu sexul opus.
...
BUNELE INTENTII NU SUNT SUFICIENTE
A te indragosti este intotdeauna un miracol. Pare ceva etern ca si cum dragostea va dura pe vecie. Noi credem in mod naiv ca suntem cumva scutiti de problemele pe care le-au avut parintii nostri, nefiind ingrijorati ca dragostea se va stinge. Suntem siguri ca asa trebuie sa fie si ca urmeaza sa traim intotdeauna fericiti.
Dar pe masura ce magia se stinge si viata zilnica isi intra in drepturi, iese la iveala faptul ca barbatii continua sa ceara femeilor sa gandeasca si sa reactioneze ca ei, iar femeile asteapta de la barbati sa se poarte ca ele. Fara o cunoastere limpede a diferentelor dintre noi, nu acordam suficient timp pentru a ne intelege si a ne respecta unii pe altii. Devenim pretentiosi, iritati, acuzatori si intoleranti.
Cu toate intentiile bune, dragostea continua sa moara. Problemele curente reusesc cumva sa se infiltreze. Se acumuleaza resentimente. Comunicarea se deregleaza. Neincrederea sporeste. Rezulta respingerea si evitarea. Miracolul dragostei este pierdut.
Ne intrebam pe noi insine:
Cum se intampla asta?
De ce se intampla asta?
De ce ni se intampla noua?
Pentru a raspunde acestor intrebari, cei mai celebri ganditori au elaborat stralucite si complexe sisteme filozofice si psihologice. Totusi, vechiul model revine. Dragostea moare. Se intampla aproape tuturor.
In fiecare zi, milioane de indivizi isi cauta un partener pentru a imparti acest sentiment special de iubire. In fiecare an, milioane de cupluri se unesc, cu dragoste, apoi se despart deoarece au pierdut dragostea. Dintre cei care sunt in stare sa intretina dragostea un timp destul de indelungat pentru a ajunge la casatorie, doar 50% nu se despart ulterior. Din cei 50% care raman impreuna, probabil ca jumatate nu sunt satisfacuti. Ei stau impreuna din loialitate, obligatie sau din teama de a incepe din nou.
Efectiv, foarte putini oameni sunt capabili sa-si dezvolte iubirea. Totusi se intampla.

Cand barbatii si femeile sunt in stare sa se respecte si sa-si accepte deosebirile, atunci dragostea are sanse sa infloreasca.

Prin intelegerea diferentelor ascunse dintre sexe putem reusi mai usor sa oferim si sa primim dragostea. Incuviintand si acceptand diferentele dintre noi, pot fi descoperite solutii constructive prin care sa obtinem ceea ce dorim. Si, cel mai important, putem invata cum sa-i iubim si sa-i ajutam pe cei la care tinem.
Dragostea este un miracol si poate dura daca ne amintim deosebirile dintre noi.

DOMNUL REZOLVA-TOT SI COMITETUL DE PERFECTIONARE
Femeile se plang cel mai adesea ca barbatii nu le asculta. Barbatul o ignora cu totul cand ea ii vorbeste, sau asculta cateva cuvinte, stabileste care e problema, isi pune mandru palaria domnului Rezolva-tot si ii ofera solutia care sa o faca sa se simta mai bine. El este nedumerit cand ea nu-i apreciaza gestul afectuos. Nu conteaza de cate ori ii repeta ca el nu o asculta, ca nu o intelege si continua sa faca acelasi lucru. Ea doreste intelegere, iar el crede ca are nevoie de solutii.
Barbatii se plang cel mai adesea ca femeile incearca permanent sa-i schimbe. Cand o femeie iubeste, ea se simte responsabila sa-l ajute pe barbat sa evolueze si incearca sa imbunatateasca felul in care acesta actioneaza. Ea se constituie intr-un Comitet de Perfectionare iar el devine tinta ei principala. Nu conteaza cat de mult se opune el ajutorului, ea persista, asteptand orice ocazie de a-l ajuta sau de a-i spune ce sa faca. Ea considera ca are grija de el, in timp ce el se considera ingradit. Ceea ce el isi doreste este incuviintarea ei.
Aceste doua probleme pot fi rezolvare intelegand mai intai de ce barbatii dau solutii si de ce femeile cauta sa-i imbunatateasca.
VIATA PE MARTE

Martienii pretuiesc puterea, competenta, eficienta si realizarile. Ei fac tot timpul ceva pentru a se afirma sau a-si dezvolta forta si indemanarea. Constiinta lor de sine se defineste prin capacitatea de a obtine rezultate. Ei resimt implinirile in primul rand prin succese si realizari.

Constiinta de sine a barbatului se defineste prin capacitatea sa de a obtine rezultate.

Totul pe Marte este o reflectare a acestor valori. Chiar si imbracamintea este conceputa pentru a reflecta talentul si competenta lor. Politistii, soldatii, oamenii de afaceri, savantii, soferii de taxi, tehnicienii si sefii poarta cu totii uniforme sau, cel putin, palarii care oglindesc competenta si puterea lor. Ei nu citesc reviste ca "Psychology Today", "Self" sau "People".
Sunt preocupati mai mult cu activitati in aer liber, cum ar fi vanatoarea, pescuitul, masinile de curse. Sunt interesati de stiri, buletine meteo, sport, romane de dragoste si carti cu sfaturi de tipul "Ajuta-te singur." Ii intereseaza mai mult "obiectele" si "lucrurile" decat oamenii si sentimentele. Chiar si acum, pe Pamant, in timp ce femeile viseaza la dragoste, ei viseaza la masini puternice, la calculatoare mai rapide, la mecanisme, inovatii si tehnologii mai performante. Barbatii sunt preocupati de "lucruri" care sa-i ajute sa-si dovedeasca puterea prin care sa-si realizeze scopurile.
Atingerea scopurilor este foarte importanta pentru un martian, deoarece este un mod de a-si demonstra competenta si a se simti bine; el trebuie sa-si realizeze aceste teluri prin el insusi. Nu se poate ca altcineva sa o faca pentru el.
Martienii se mandresc sa-si rezolve lucrurile ei insisi. Autonomia este un simbol al eficientei, puterii si competentei.
Intelegerea acestei caracteristici martiene poate ajuta femeilor sa inteleaga de ce barbatii detesta atat de mult sa fie corectati si indrumati. A oferi unui barbat sfaturi pe care nu le-a cerut inseamna sa presupui ca el nu stie ce are de facut sau ca nu se poate descurca singur. Barbatii sunt foarte sensibili in aceasta privinta, deoarece chestiunea competentei este atat de importanta pentru ei.

A oferi unui barbat sfaturi pe care nu le-a cerut inseamna sa presupui ca el nu stie ce are de facut sau ca nu se descurca singur.

Deoarece el isi vede de unul singur de problemele sale, un martian rareori discuta despre aceasta, daca nu are nevoie de consultatii de specialitate. El judeca astfel: "De ce sa implic pe altcineva daca pot sa o fac de unul singur?" Si isi vede singur de probleme, nu are nevoie de ajutorul altcuiva pentru a gasi o solutie. A cere ajutor atunci cand te poti descurca singur este considerat un semn de slabiciune.
Totusi, atunci cand are cu adevarat nevoie de ajutor, este un semn de intelepciune sa-l solicite. In acest caz, va gasi o persoana pe care o respecta, cu care va discuta despre problema lui. Aducerea in discutie a unei probleme constituie o solicitare de a obtine sfaturi. Celalalt martian se simte onorat cu aceasta ocazie. Isi pune imediat palaria domnului Rezolva-tot, asculta un timp si apoi ofera nepretioasele sale sfaturi.
Acest obicei martian explica de ce barbatii ofera instinctiv solutii atunci cand femeile vorbesc despre problemele lor. Cand o femeie isi impartaseste fara alte intentii sentimentele sau analizeaza cu voce tare problemele acelei zile, barbatul presupune, in mod eronat, ca ea asteapta un sfat bun. El isi pune palaria domnului Rezolva-tot si incepe sa dea sfaturi; acesta este felul lui de a-si dovedi dragostea si a incerca sa o ajute.
El vrea sa o faca sa se simta mai bine, rezolvandu-i problemele. Vrea sa-i fie de folos. El crede ca va fi pretuit si va merita dragostea ei daca talentele lui sunt folosite pentru a-i rezolva problemele.
Insa dupa ce a dat o solutie si ea continua sa fie necajita, ii este din ce in ce mai greu sa o asculte deoarece solutia lui a fost respinsa iar el se simte tot mai inutil.
El nu are habar ca poate fi de folos doar ascultand cu interes si intelegere. El nu stie ca pe Venus, a vorbi despre problemele proprii nu constituie o invitatie de a oferi solutii.
VIATA PE VENUS

Venusienele au alte norme. Ele pretuiesc dragostea, comunicativitatea si relatiile umane. Ele petrec mult timp consolandu-se, ajutandu-se si discutand intre ele. Perceptia lor despre sine se defineste prin sentimente si calitatea relatiilor lor. Ele se realizeaza prin a-si impartasi sentimentele si a avea legaturi cu ceilalti.

Perceptia despre sine a unei femei se defineste prin sentimentele si calitatea relatiilor ei.

Pe Venus totul reflecta aceste valori. In loc sa construiasca cladiri inalte si autostrazi, ele sunt preocupate mai mult sa traiasca in armonie, intr-o comunitate afectuoasa si cooperanta. Legaturile sunt mai importante decat munca si tehnologia. Lumea lor se afla, in multe privinte, la antipod de cea a martienilor.
Ele nu poarta uniforme ca martienii (pentru a-si afirma competenta). Dimpotriva, lor le place sa-si puna in fiecare zi alte haine, in functie de dispozitia pe care o au. Exprimarea personalitatii si, in special, a sentimentelor este foarte importanta. Ele isi pot schimba de mai multe ori pe zi toaleta in functie de dispozitie.
Comunicarea este pentru ele de mare insemnatate. Este mult mai important sa-si impartaseasca sentimentele personale decat sa-si atinga scopurile si sa aiba succes. A vorbi si a intretine relatii intre ele este o sursa de satisfactii formidabile.
Pentru barbat este greu de inteles. Poate sa inteleaga oarecum ce simte o femeie prin comunicare si gandindu-se la satisfactia pe care o simte el cand castiga o cursa, cand isi atinge un tel sau rezolva o problema.
Femeile sunt orientate spre legaturi, nu spre atingerea unor scopuri; ele sunt mai preocupate sa-si exprime bunatatea, dragostea si grija. Doi martieni merg sa ia masa pentru a discuta un proiect sau o afacere; ei au de rezolvat o problema. In plus, martienii considera mersul la restaurant ca un mod eficient de a aborda problema hranei: fara cumparaturi, gatit sau spalatul vaselor. Pentru venusiene, masa impreuna este o ocazie de a intretine o relatie, atat pentru a oferi cat si pentru a primi sprijin. Conversatia de restaurant intre femei poate fi foarte deschisa si intima, aproape ca un dialog intre terapeut si pacient.
Pe Venus, toata lumea studiaza psihologia si are cel putin o diploma in consultanta pentru probleme personale. Femeile sunt foarte preocupate de dezvoltarea personalitatii, spiritualitate si tot ce poate intretine viata, sanatatea si evolutia. Planeta Venus este impanzita cu parcuri, gradini cu flori, complexe comerciale si restaurante.
Venusienele au foarte multa intuitie. Ele si-au dezvoltat aceasta capacitate de-a lungul secolelor, anticipand nevoile celorlalti. Ele se mandresc ca tin seama de nevoile si sentimentele celorlalti. Un semn de mare afectiune este sa-ti oferi ajutorul si sprijinul, fara sa-ti fi fost cerut.
Deoarece demonstrarea competentei nu este atat de importanta pentru venusiene, ajutorul oferit nu este jignitor, iar nevoia de ajutor nu este un semn de slabiciune. In schimb un barbat se poate simti jignit cand o femeie ii ofera sfaturi; el simte ca ea nu are incredere in capacitatea lui de a se descurca singur.
Femeia nu are idee despre aceasta sensibilitate masculina, deoarece pentru ea orice ajutor oferit este cat se poate de bine venit.Asta o face sa se simta iubita si admirata. Dar, oferindu-i ajutor unui barbat, il poti face sa simta ca este incompetent, slab si chiar ca nu este iubit.
Pe Venus, a da sfaturi si sugestii este un semn de grija. Venusienele sunt convinse ca, daca ceva functioneaza, ar putea intotdeauna sa functioneze si mai bine. Natura lor le face sa vrea sa imbunatateasca lucrurile. Atunci cand le pasa de cineva, ele arata deschis ceea ce ar putea fi ameliorat si sugereaza cum sa se faca aceasta. A oferi sfaturi si critici constructive constituie pentru ele un gest de iubire.
Marte este foarte diferit. Martienii sunt orientati mai mult spre solutii. Daca ceva functioneaza, deviza lor este sa nu schimbe nimic. Instinctul lor le spune sa lase lucrurile asa daca merg. "Nu repara decat daca se strica", este o expresie frecventa a lor.
Cand o femeie incearca sa-l perfectioneze pe un barbat, acesta simte ca ea incearca sa-l repare. El percepe mesajul ca ar fi defect. Ea nu realizeaza ca incercarile ei atente de a-l ajuta il pot umili. Ea crede in mod eronat ca il ajuta doar sa se dezvolte.
RENUNTATI SA DATI SFATURI

Necunoascand aceasta trasatura a firii barbatilor este foarte usor pentru o femeie sa raneasca si sa ofenseze, neintentionat si fara sa-si dea seama, pe cel care pe care-l iubeste.
De exemplu, Tom si Mary se duceau la o petrecere. Dupa vreo douazeci de minute in care s-au invartit in jurul acelorasi cladiri, pentru Mary a fost clar ca Tom se ratacise. In cele din urma ea i-a sugerat sa intrebe pe cineva. Tom a ramas foarte tacut. Ei au ajuns pana la urma la destinatie, dar tensiunea acelui moment a persistat intreaga seara. Mary nu avea habar de ce era el atat de suparat.
Pe de o parte, ea ii spusese: "Te iubesc si am grija de tine, asa ca te ajut astfel."
Pe de alta parte, el era ofensat caci auzise altceva: "Nu am incredere in tine pentru a ajunge acolo. Esti incompetent."
Necunoscand viata pe Marte, Mary nu putea intelege cat de important era pentru Tom sa-si atinga scopul fara ajutor.
A oferi sfaturi era cea mai grava insulta pentru el. Asa cum am vazut, martienii nu dau niciodata sfaturi daca nu li se cer. Un mod de a cinsti un martian este sa presupui intotdeauna ca-si poate rezolva problemele singur daca nu cere ajutorul.
Mary nu banuia ca, atunci cand Tom s-a ratacit si a inceput sa dea ocol aceleiasi zone, era o ocazie deosebita pentru a-si dovedi afectiune si a-l incuraja. In acel moment el era mai vulnerabil si avea mai multa nevoie de dragoste. A-l respecta neoferindu-i sfaturi ar fi fost pentru el ca si cum ea ar fi primit un buchet frumos de flori sau un bilet de dragoste.
Dupa ce a aflat despre martieni si venusiene, Mary a invatat cum sa-l ajute pe Tom in momente dificile. Data urmatoare cand au ratacit drumul, in loc sa-i ofere ajutor, ea s-a abtinut sa-i dea sfaturi, a avut rabdare si a apreciat in sinea ei ceea ce Tom incerca sa faca pentru ea. Tom a apreciat rabdarea si increderea ei.
In general, cand o femeie ofera sfaturi care nu i-au fost solicitate sau incearca sa ajute un barbat, ea nici nu are idee cat de critica si lipsita de dragoste poate sa-i para. chiar daca intentia este buna, sugestiile ei ranesc si jignesc. Reactiile lui pot fi violente, mai ales daca se simte criticat ca un copil sau daca a fost in copilarie martorul criticilor aduse tatalui de catre mama sa.

In general, cand o femeie ofera sfaturi care nu i-au fost solicitate sau incearca sa ajute pe un barbat, ea nu are idee cat de critica si lipsita de dragoste poate sa-i para.

Pentru multi barbati este foarte important sa dovedeasca faptul ca pot sa-si atinga tinta, chiar daca este vorba de un lucru marunt, ca a ajunge la un restaurant sau a gasi o adresa. Paradoxal, el poate fi mai sensibil la lucrurile marunte decat la cele importante. Sentimentele lui pot fi descrise astfel: "Daca ea nu poate avea incredere in mine cand fac un lucru marunt, cum ar fi sa ajung la o adresa, cum poate avea incredere in mine in probleme mai importante?"Ca si stramosii lor, barbatii se mandresc cu priceperea lor, in special cand este vorba de reparatii mecanice, gasirea drumului sau rezolvarea unor probleme. acestea sunt momentele cand ei au nevoie cel mai mult de iubire si nu de sfaturile sau criticile ei.
INVATA SA ASCULTI

In mod analog, daca un barbat nu intelege ca femeia este diferita, el poate face mai mult rau incercand sa ajute. Barbatii trebuie sa tina seama ca femeile isi discuta problemele pentru a realiza o apropiere, nu neaparat pentru a obtine solutii.

De multe ori femeile vor sa-si impartaseasca impresiile din ziua respectiva, iar sotul, crezand ca o ajuta, o intrerupe cu un torent de solutii le problemele ei. El nu are habar de ce o nemultumeste.

De exemplu, Mary se intoarce acasa dupa o zi obositoare. Ea vrea sa-si impartaseasca impresiile in legatura cu asta.
Ea spune:
"Nu am avut o clipa libera."
Tom raspunde:
"Ar trebui sa renunti la serviciul asta. Nu este nevoie sa muncesti atat de mult.Gaseste-ti ceva care sa-ti placa."
"Dar imi place munca mea. Numai ca mi-au cerut sa-mi refac totul, fara sa mi-o spuna din timp."
"Nu-i asculta. Fa si tu ce poti."
"Asta si fac! Nu-mi vine sa cred ca am uitat complet sa o sunt astazi pe matusa mea."
"Nu-ti fa probleme, ea va intelege."
"Dar stii in ce stare este? Are nevoie de mine."
"Te agiti prea mult, de asta esti atat de nemultumita."
"Nu sunt mereu nemultumita. Nu poti deloc sa ma asculti?"
"Dar te ascult."
"De ce-mi mai bat capul?!"
Dupa aceasta discutie, Mary a fost mai enervata decat cand a ajuns acasa, dorindu-si intimitate si apropiere. Tom a fost si el frustrat, neavand idee ce nu era in regula. El voise sa o ajute, dar tactica lui de rezolvare a problemelor nu functionase.
Necunoscand viata de pe Venus, Tom nu a inteles cat de important era sa asculte fara sa ofere solutii. Solutiile lui nu faceau decat sa inrautateasca lucrurile. Vedeti, venusienele nu ofera niciodata solutii cand cineva vorbeste. Un mod de a respecta o alta venusiana este sa asculti cu rabdare si empatie, cautand sa intelegi cu adevarat sentimentele ei. Tom nu avea habar ca, ascultand-o pur si simplu cu atentie pe Mary descriindu-si sentimentele, i-ar fi adus o usurare si o satisfactie formidabila. Dupa ce Tom a auzit despre venusiene si despre cat de mult le place lor sa vorbeasca, a invatat cu incetul sa le asculte.
Acum, cand Mary vine acasa obosita, conversatia lor este diferita. Ea suna cam asa:
Mary ii spune:
"Am atata treaba. Nu am avut o clipa libera."
Tom respira adanc, se destinde in timp ce expira spune:
"Hm, s-ar zice ca ai avut o zi grea."
Mary continua:
"Ei imi cer sa schimb totul pe neasteptate. Nu stiu ce sa fac."
Tom face o pauza apoi zice:
"Hmmmm."
Mary spune:
"Am uitat s-o sun pe matusa."
Tom incruntandu-se usor:
"O, nu se poate."
"Ea are atata nevoie de mine acum. Ma simt atat de prost."
"Esti asa draguta. Vino aici sa te imbratisez."
El o imbratiseaza si ea se destinde in bratele lui, oftand adanc, usurata. Apoi spune:
"Imi place sa stam de vorba. Ma faci sa ma simt asa de bine. Iti multumesc ca m-ai ascultat. Ma simt mult mai bine."
Nu numai Mary, ci si Tom se simte mult mai bine. A fost uimit sa constate cat de fericita era sotia lui dupa ce a invatat sa o asculte. Avizat asupra diferentelor dintre ei, Tom a deprins arta de a asculta fara a oferi solutii, in timp ce Mary a invatat sa lase sa treaca de la ea fara a oferi sfaturi sau critici care nu i-au fost solicitate.
Rezumand cele spuse, iata doua greseli pe care le comitem in mod frecvent, in cadrul relatiilor noastre:

1. Barbatul incearca sa modifice sentimentele unei femei care este suparata, transformandu-se in domnul Rezolva-tot si oferindu-i solutii pentru problemele ei, solutii care-i submineaza sentimentele.

2. Femeia incearca sa schimbe modul de a actiona al barbatului, transformandu-se intr-un Comitet de Perfectionare, oferindu-i sfaturi si critici nesolicitate.

IN APARAREA DOMNULUI REZOLVA-TOT SI A COMITETULUI DE PERFECTIONARE

Subliniind aceste doua greseli majore nu vreau sa spun ca totul este gresit in ceea ce-l priveste pe domnul Rezolva-tot sau Comitetul de Perfectionare. Acestea sunt atribute pozitive martiene si venusiene. Greselile provin doar din momentul ales si din modul de abordare.
Femeile il apreciaza foarte mult pe domnul Rezolva-Tot, daca el nu se iveste atunci cand ea este indispusa. Barbatii trebuie sa tina minte ca nu este momentul sa ofere solutii atunci cand femeile par indispuse si vorbesc despre problemele lor; de fapt ele au nevoie sa fie ascultate si atunci se simt mai bine. Nu de solutii au ele nevoie.
Barbatul apreciaza mult Comitetul de Perfectionare atunci cand are nevoie de el. Femeile trebuie sa-si aduca aminte ca sfaturile si criticile nesolicitate, mai ales cand barbatul a facut o greseala, il fac sa se simta sub papuc si neiubit. El are nevoie mai curand de acceptare din partea ei, decat sfaturi, si astfel sa poata invata din propriile-i greseli.Cand barbatul simte ca femeia nu incearca sa-l perfectioneze, probabilitatea ca el sa accepte reactiile si sfaturile ei este mult mai mare.

Cand partenerul ne opune rezistenta, probabil o face deoarece am gresit alegerea momentului sau a modalitatii de abordare.

Intelegand diferentele amintite, devine simplu sa tinem seama de sensibilitatea partenerilor si sa le acordam mai mult sprijin. In plus, vom recunoaste ca partenerul ne opune rezistenta, probabil, pentru ca am comis undeva o greseala in alegerea momentului sau modalitatii de abordare.

CAND FEMEIA SE OPUNE SOLUTIILOR DATE DE BARBAT

Cand femeia se opune solutiilor date de barbat, acesta are impresia ca este pusa sub semnul intrebarii competenta lui. In consecinta, i se pare ca nu inspira incredere, nu este apreciat si atunci inceteaza sa-i mai pese. Dorinta lui de a asculta scade in mod explicabil.
Amintindu-si ca femeile provin din Venus, un barbat poate, in asemenea momente, sa inteleaga de ce ea i se opune. El poate reflecta si astfel descoperi ca de fapt ii ofera solutii intr-un moment in care ea avea nevoie doar de intelegere si grija.
Iata aici cateva mici exemple concise ale modului cum un barbat poate nesocoti, din greseala, sentimente si impresii sau poate oferi solutii care nu sunt cerute. Incercati sa identificati motivele nemultumirii ei:
1. "N-ar trebui sa te agiti atata."
2. "Dar n-am spus asta."
3. "N-are nici o importanta."
4. "E in regula, imi pare rau. Acum s-o lasam balta."
5. "De ce n-o faci?"
6. "Dar tocmai asta spuneam."
7. "N-ar trebui sa te superi, nu asta am vrut sa spun."
8. "Atunci ce vrei sa spui?"
9. "Dar nu trebuie sa o iei asa."
10."Cum poti sa spui asta? Saptamana trecuta am stat tot timpul cu tine. A fost grozav."
11."In regula, atunci hai s-o lasam balta."
12."Bine, voi face curat in curte. Acum esti multumita?"
13."Am inteles. Oricum era treaba ta."
14."Asculta, in privinta asta nu mai e nimic de facut."
15."Daca ai de gand sa te plangi, n-o mai face."
16."De ce-i lasi pe oameni sa te trateze astfel? Da-i incolo!"
17."Daca nu esti fericita, ar trebui sa divortam."
18."In regula, de acum inainte poti sa o faci."
19."De acum, ma voi ocupa eu de asta."
20."Sigur ca-mi pasa de tine. E ridicol."
21."Te rog, treci la subiect."
22."Tot ce avem de facut este..."
23."Nu s-a intamplat deloc asa."
Fiecare dintre aceste afirmatii tipic masculine infirma sentimentele neplacute sau incearca sa le explice sau ofera o solutie conceputa pe loc pentru a le transforma in sentimente pozitive.
Primul pas pe care il poate face un barbat pentru a iesi din acest tipic este pur si simplu sa inceteze a rosti asemenea comentarii. A te exersa sa asculti, fara sa faci comentarii de acest fel si fara a oferi solutii constituie, desigur, un pas important. Intelegand clar ca nu solutiile sale sunt respinse, ci momentul in care au fost oferite, barbatul poate trece mult mai bine peste rezistenta opusa de femeie. Nu o va mai considera ca pe un atac personal. Invatand sa aculte, el va constata treptat ca ea il apreciaza mai mult, chiar daca la inceput este suparata pe el.

CAND BARBATUL SE OPUNE COMITETULUI DE PERFECTIONARE

Cand un barbat se opune sugestiilor femeii, ea are impresia ca lui nu-i pasa de ea si simte ca nevoile ei nu sunt luate in seama. Ca rezultat firesc, ea se simte neglijata si inceteaza sa-i mai acorde incredere.
In asemenea momente, femeia ar putea sa inteleaga in mod corect de ce el i se opune, aducandu-si aminte ca barbatii vin de pe alta planeta. Ea ar putea reflecta si descoperi ca, probabil, ii daduse niste sfaturi care nu-i fusesera solicitate sau il criticase in loc sa-i spuna clar ce doreste.
Sunt date mai jos cateva exemple de moduri in care o femeie il poate contraria pe barbat prin sfaturi sau critici aparent inofensive. Parcurgand aceasta lista tineti cont ca aceste fleacuri se pot acumula, rezultand ziduri masive de rezistenta si resentimente. In unele afirmatii, sfatul sau critica nu este explicita. Incercati sa descoperiti de ce se simte deranjat barbatul:
1. "Cum ti-a putut trece prin cap sa cumperi asa ceva? Mai aveai inca una."
2. "Farfuriile acelea nu sunt sterse. O sa ramana pete dupa ce se usuca."
3. "Ti-a cam crescut parul, nu-i asa?"
4. "Este o parcare dupa colt, ia-o pe acolo."
5. "Vrei sa-ti petreci timpul cu prietenii tai, de mine nu-ti pasa."
6. "N-ar trebui sa lucrezi atata. Ia-ti o zi libera."
7. "N-o lasa acolo, se va pierde."
8. "Ar trebui sa chemi un instalator, el stie ce-i de facut."
9. "De ce sa asteptam sa se elibereze o masa, n-ai facut rezervare?"
10."Ar trebui sa-ti petreci mai mult timp cu copiii. Iti simt lipsa."
11."In biroul tau este dezordine. Cum poti sa lucrezi acolo? Cand ai de gand sa faci curatenie?"
12."Iar ai uitat sa-l aduci acasa. Poate reusesti sa-l pui undeva ca sa-ti sara in ochi."
13."Conduci prea repede. Mergi mai incet, altfel iei o amenda."
14."Data viitoare ar trebui sa citim cronica filmelor."
15."N-am stiut unde esti. Trebuia sa ma suni."
16."Cineva a baut din sticla de suc."
17."Nu manca cu mainile. Dai exemplu prost."
18."Cartofii astia prajiti au prea multa grasime. Nu fac bine la inima."
19."Nu ti-ai rezervat timp suficient."
20."Trebuia sa-mi fi spus mai din timp. Nu pot lasa totul balta ca sa iesim sa mancam in oras."
21."Camasa ta nu merge cu pantalonii astia."
22."Bill a sunat de trei ori. Cand ai de gand sa-i telefonezi?"
23."E asa dezordine in cutia ta cu scule. Nu pot sa gasesc nimic. Ar trebui sa faci ordine."
Cand o femeie nu stie cum sa ceara sprijin unui barbat sau sa-si exprime in mod constructiv o parere diferita va crede ca nu poate obtine ceea ce doreste fara sa dea sfaturi necesare sau sa exprime critici. In orice caz, este important sa va antrenati sa va exprimati tolerant si sa nu dati sfaturi sau sa aduceti critici.
Intelegand clar ca el nu respinge problemele ei, ci numai felul cum ea il abordeaza, femeia poate recepta impotrivirea lui ca pe ceva impersonal si poate incerca metode mai cooperante de a-si comunica problemele. Cu timpul, va intelege ca un barbat este dispus sa se schimbe in bine atunci cand are senzatia ca el este abordat ca o solutie la o problema si nu ca problema in sine.

Un barbat este dispus sa se schimbe in bine atunci cand are impresia ca este considerat ca o solutie a unei probleme si nu ca problema in sine.

spor la lectura, astept comentarii dupa...:)

grupul fetelor fantastice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elas spune:

Mai fete fantastice, dar le vorbiti!Am avut putina treaba si ama avut de recuperat!
Alexutu, viata e frumoasa si nimeni nu stie cit e de scurta...asa ca eu mi-am propus si trebuie sa reusesc, sa fiu fericita...sa ma iubesc asa cum sint...sa ies sa ma distrez...sa ma simt bine!Am prieteni, numai vreau sa pling si nici sa imi pling de mila...el va fi de acum fotoliul uzat uitat in sufragerie!Daca vrea sa redevina ce a fost tb sa se schimbe!Ignor, ignor si nu ma mai las ranita!Nu ma suna, nu il sun!Nu vrea sa stie ce fac,,,,nici eu ce face el!Sigur pe lumea asta exista soare si pentru mine!
Vrea sa plece dupa mindra e liber sa o faca, pentru ca nu eu pierd, ci el!Eu am soarele meu...e in casa mea si va ramine acolo...daca vrea sa fie singur sau cu cine o vrea, nu vreau sa ma mai chinui, sa ma umilesc sa ramina!Face ce vrea!
Numai simt durerea, m-am anesteziat...imi spun ca el tb sa merite ca sa primeasca!
Am citit si eu cartea din care citeaza Puf o si am acasa, dar pe el nu l-a interesat....
Vio, sa stii ca miine o sa ne gindim la tine, o sa ne rugam pentru tine si sigur va fi bine!Tinem pumnii si curaj!Te iubim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fleur-de-lis spune:

Pufuletz, da, trebuie sa recunosc, are chestii faine!!! Cazul sotului meu, a cuplului nostru, e ,totushi, mai special si cred ca e cam tarziu pentru asta! Acum il tin din scurt si-mi mentin strategia pina se va hotari ce-i de capul lui!Te pupam si mii de multumiri pentru ca ai grija de noi!!!!!FATA FANTASTICAFLEUR-DE-LIS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexmona spune:

PUF ...multumim pt flori!!!!!!
SUPER!!!!
MAINE CU ELE SI CU MULTE GANDURI BUNE LA VIO!!!!!
De citit promit ca citesc mai tarziu!!!
Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puf13 spune:

fetelor unde ati disprut asa? v-au totpic caldurile? ati fugit sa cititi cartea?
pentru toate fetele fantastice si cativa si un pahar de sa va mai racoriti
iar asta pt violeta noastra scumpa

grupul fetelor fantastice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cicina spune:

Dragele mele, eu intru mereu si citesc, dar nu intotdeauna am rabdare sa scriu , sa va dau cate un sfat, mai ales ca depinde totul de voi. Aseara am avut o placuta convorbire cu Aelita, asa as fi vrut sa va cunosc pe toate una dupa una, dar vad ca cele care au mai mult nevoie de un sfat "batranesc" sau de o alinare nu intra pe mess.
Deci,in legatura cu cartea Puf e foarte interesanta pentru fete, de unde pot intelege multe substraturi a fiintei umane. Eu drept sa-ti spun am citit pe sarite ca n-am rabdare, eu prefer cartile politiste.
Banal nu? Fiecare cauta sa citeasca ceva din care sa invete ceva, eu citesc sa-mi umplu mintea cu prostii, dar de multe ori si astea te fac sa uiti temporar de starea in care te afli sau cine stie poata invat ceva din ele cum poti "ucide partenerul infedel".
Sadica,nu?
Fetelor sant alaturi de voi.

cicina

Mergi la inceput

va pup ...eu inca sunt pe aici!!!!!!!!!!!!!
Elas te felicit!!!!
Ma bucur ca poti fi asa !!!!Cinste tie!!!!
Fleur si tu esti minunata!!!!
Cicina sa stii ca eu intru pe mess...azi am vorbit cu dandush ...poate confirma !!!1
Explicatia am dat-o ca eu am nevoie de sfaturi ...si m-am simtit.

Mergi la inceput

VIO , maine voi fi cu gandul la tine.Si sufletelul meu e langa tine!!!!
Sa ne rugam fetelor maine!!!
Va pup!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aelita spune:

quote:
Originally posted by fleur-de-lis
Alex, mereu am fost deschisa, sincera, poate ca din cauza asta am avut de pierdut, dar un lucru e sigur ca nu ma voi schimba niciodata.

FATA FANTASTICA
FLEUR-DE-LIS

Nici sa nu te schimbi !Nu ai pierdut din cauza sinceritatii,crezi ca cei care nu sunt sinceri castiga cumva ceva ? Daca ai pierdut,pe drum,lucruri,e ca asa a fost sa fie. Sa fii mandra ca esti asa si sa fii sigura ca cei rai nu au nimic de castigat,chiar daca noua ni se pare ca le e bine, nimic nu se lasa neplatit pe lumea asta .

Vio
,maine stii ca suntem cu gandul si sufletul si inma langa tine! Si te tinem de mana!!!! Curaj ca o sa treaca repede repejor . Si osa vii iar aici la noi .sa te recuperam noi repede .Pup fata si te asteptam cat de curand !

Alexmona pare sa fie de bine ce spui tu,ca ii pasa.Faptul ca a zis ca esti inca sotia lui,eu am inteles ca vrea sa vii sa discutati,si ca el crede ca exista solutii intre voi,si ca esti inc a sotia lui,pt el ,ca inc anu v-ati despartit,adica,sa discutati asa reci..asa am inteles eu,tu poate ca acum nu mai ai incredre..si sper sa nu fie un joc pt el.mai tine-l in frau asa,totusi,ca vad ca merge!

Elas ,nu stiu ce sa zic,ori aia nu l-a indepartat definitiv,adica e din aia,ni´ s-ar f... , ni´ s-ar f...
Treaba cu imii iubesc familia,si noi ramanem prieteni e caca maca, sa isi vada dracu de treaba ei si de familia ei.In primul rand,ca al tau nu s-a indragostit asa din senin de ea,doar vazand-o è la nu stiu ce intalniri prietenesti,fara ca ea sa ii fi dat sperante . Asa ca sa nu mai faca ea pe nevinovata.Tie ce ti-a spus ea cand ai vorbit cu ei amandoi ?? Baba-su nu spune nimic ca e si el un alt manipulat de ea-Sau e orgolios si nu arata,mai sunt si din astia .El nu poate fi innebunit de una asa din senin,fara sa fi fost macar un flirt reciproc intre ei,si ceva cuvinte de amorez .Asa ca,dUamna,cand si-a dat seama ca a mers prea departe,trebuia sa rupa din radacina totul,sa se simta macar un pic vinovata .Auzi la ea,sa ramanem prieteni ! Ce prieteni,fata mea vrei tu sa ramai cu cineva caruia i-ai dristrus casnicia ? Prietena lui e si prietena sotiei lui,ecea ce in conditiile actuale E IMPOSIBIL,asa ca sa isi miste fundul si sa se duca unde-o vedea cui ochii,si cand va vede sa se uite in alta parte.Daca ei acum erau impreuna,fericiti ,era alta povestea,tu uitai ,spuneai ca asta e viata,se mai intampla,si-au gasit a doua dragoste...dar ceea ce fac ei,pe doua fronturi e bataie de joc,si aia daca e femeie in firea ei si s-a trezit din vise,sa faca ceva sa iasa din asta,nu sa lase pe umerii tai totul,ca ea te-a bagat acolo.Daca nu o potolesti tu,o sa te potoleasca ea pe tine!
El nu poate sa mai fie innebunit dupa ea daca zici ca ea nu il mai suna.Deci una din variante ar fi ca ea ii mai da pe ascuns sperante.
Iar a doua varianta ar fi ca tie acum ti se pare orice .Ca el poate nu se gandeste la ea,poate are altceva,si tu ai impresia.Poate ca s-a terminat si pt el povestea,si exista inca golul asta intre voi care nu s eumple asa cu una cu doua ,si tie acum ti se pare ca orice ar face e ea la mijloc.
Nu stiu ce sfat sa iti dau in cazul in care ar fi asa,tot cu indiferenta cred,sau nu stiu,depinde si cum reactioneaza el .

Fetelor,va pup pe toate !

Mergi la inceput