Piticodromul de sept-oct 2005 (127)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aluna.cata spune:

Buna ziua inimioare!
Iata ce am gasit despre scrisnirea dintilor, draga Locca si Codruta:

Bruxismul (scrasnirea dintilor) este un obicei care consta in lovirea sau frecarea dintilor intre ei.
Toata lumea are, incontestabil, acest obicei. Important este cat timp, cu ce frecventa si ce intensitate se intampla. Prin acestea difera cazurile patologice.
Se pare ca in timpul somnului cu vise acest lucru se intampla mai frecvent si nu este neaparat patologic (ca si vorbitul in somn sau clipitul mai des). Destul de normal, nu?
Bruxismul se poate manifesta diurn (in timpul zilei) sau nocturn (noaptea).
Este un fenomen extrem de des intalnit in zilele noastre. La copii mai ales in perioadele de varsta cuprinse intre 3-6 ani si 10-12 ani. Adesea dispare cand erup dintii permanenti.
Acest obicei poate trece neobservat. Totusi, de cele mai multe ori e alarmant: cand provoaca trezirea apropiatilor din somn sau in timpul zilei cand exista o angrenare intr-o activitate ce preocupa in mod deosebit persoana respectiva (copil sau adult).
Care este cauza bruxismului?
Bruxismul nu are o cauza bine definita, ci variaza de la caz la caz, iar parerile specialistilor difera. S-au dovedit legaturi de cauzalitate cu mai multi factori, cum ar fi:
Stresul emotional pozitiv sau negativ: o dorinta puternica, o intamplare marcanta din trecut, supararea sau mania, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul. (adesea acestea sunt asociate cu dizarmoniile din familie sau cu probleme scolare, dar nici acest lucru nu este obligatoriu).
Lipsa odihnei: durata somnului si capacitatea de relaxare.
Personalitati agresive, perfectioniste, obsesive sau persoanele grabite si nerabdatoare sa isi atinga un anumit scop au tendinta crescuta de a dezvolta bruxism.
Tulburari de ocluzie - dintii nu sunt aliniati corect, sunt in eruptie. Mai ales in perioada de schimbare a dintilor.
O obturatie recenta sau o lucrare protetica recenta care e "mai inalta". Unii incrimineaza si obstruarea partiala a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetatii adenoide (polipi).
Dintre acestea se pare ca schimbarea dintilor de lapte cu dintii permanenti, dizarmonia dintre cresterea oaselor maxilare si eruptia, marimea sau numarul dintilor prezenti la un moment dat in cavitatea bucala ar fi cea mai frecventa cauza a bruxismului la copii.
Semne de bruxism:
· Zgomot specific la culcare, in timpul somnului sau/si ziua
· Uzura dintelui (marginile dintilor se transforma in suprafete, dar si alte fete ale dintelui pot fi afectate), fracturi ale dintilor sau caderea obturatiilor
· Retractii gingivale sau pungi parodontale
· Hipersensibilitate dentara la rece, la cald sau la atingere la locul unde dintii se intalnesc cu gingia. Si aici pot aparea leziuni ale dintilor.
· Mobilitatea dintilor
· Oboseala dureroasa a muschilor fetei, dureri in oasele maxilare, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri in zona urechilor, eventual dureri de cap
Daca recunoasteti in simptomele de mai sus una din semnele pe care le experimentati si d-voastra, atunci trebuie sa consultati un medic stomatolog.
Tratamentul bruxismului
Medicul d-voastra stomatolog poate sa va diagnosticheze daca suferiti de bruxism si va poate sfatui asupra modalitatilor terapeutice adecvate, individualizate, pentru a opri acest obicei.
Daca este cazul, el va elimina cauza prin echilibrarea ocluziei.
Exista o multitudine de terapii comportamentale care pot fi aplicate. Reducerea nivelului de stress emotional se poate obtine prin tehnici de adaptare.
Poate fi confectionata o gutiera speciala dintr-un material transparent, flexibil care se aplica pe dinti si se poarta de obicei noaptea. Ea impiedica frecarea dintilor intre ei, prevenind astfel uzura lor. ( Nu doare! :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aluna.cata spune:

Sper sa va ajute cu ceva!

Va !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Meme1 spune:

Bianca, ar fi misto sa fie asa....chiar n-ar fi probleme deloc in cazul asta...transportul insa ma omoara...stiu ca am trimis ceva pachete in ro si am platit pana la 8 euro per kg...care e destul de mult. Vara sunt hainute subtiri si nu sunt grele...dar iarna?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona8004 spune:

Cristina multumimi de laude.
da cu cititu e ceva mai stresant pentru ca am acum la sfirsit de iunie 2 ani de cind am terminat faculta si nu am mai pus mina pe nici un fel de carti, ci doar din cind in cind niste legi, dar mai rarut ca e mai draguta ,ca ti-as spune ce citesc.........viata lu Beethoven, ciudat nu? Dar am auzit cum ca ar fi scris citeva chestii muzicale avind afectat auzul, asa ca am trecut la fapte, sa vad eu daca e adevarat.

Fetelor, pe la 5 plec deacasa si il las pe sot cu fata iar pe la 7-8 o sa ma intilnesc cu el si cu MAIA in centru pentru concert, dar ce va fi mai fain va fi simbata si duminica.


Simona, mama lu Maia(22.09.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Antoanela23 spune:

Bonjurica dragele mele,

Ina, daca mai citesti, bafta la examen. Te-am, sunat zilele trecute si am lasat mesaj, o sa te mai sun, pupici.

Io, tot asa cum stiti, adica in urma cu cititul.

Aluna.cata, multumim frumos de informatii.

Simona8004, felicitari pentru dimensiunile Maiei, e ca la carte.

Hilde, ce glow meserias ti-ai tras, felicitari.

Meme, ma uimesti cand vad ce activa esti, cu un bebe mic afara si unul si mai mic inauntru si esti toata o treaba, mai odihneste-te si tu un pic din cand in cand.

Vreau sa va urez weekend placut si nu foarte calduros. Pupici la toate fetele si bebelacii vostri scumpi,

Anto siVictor (8 octombrie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BiuMil spune:

Meme, treaba cu transportul depinde doar de compania de acolo...sunt multe magazine online in UK ,cel putin, care nu livreaza in Ro, iar cele care fac treaba asta, de ex MotherCare au niste tarife cam maricele...25 de lire parca, plus supliment pt ce depaseste un anumit nr de kg.
Eu cumpar din Franta de obicei si platesc 6 euro plus 10% din valoarea coletului....este mult mai convenabil. Marfa de la voi este totusi interesanta, nu numai hainutzele ci si jucariile...si pentru ca nu se poate procura din alta parte cred ca ar fi binevenit un astfel de magazin...

ce mai costa la mag online este sistemul de plati...trebuie gasita o banca care sa accepte sa lucreze cu Ro, sau un alt sistem de plati cum sunt mai multe pe internet. mai vb. spor la treaba



Bianca si bb Milan 20 octombrie 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Meme1 spune:

Bianca, ai PM.

In alta ordine de idei, cat de usor e sa platesti din Ro online, adica de ce anume ai nevoie...ca eu una nu mai sunt la curent...

Cata lume are acces la a plati online, ceva de genul credit card sau laser sau paypal....de fapt cum procedeaza cei care vor sa cumpere ceva online din alta tara?

ca eu chiar nu stiu..de fapt nu mai stiu cat de mult e dezvoltata piata cardurilor bancare in Ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Poti plati cu cardul de credit si la noi online.

Cred ca majoritatea romanilor care au card de debit au si de credit sau cel putin au overdraft la cel de debit. Cu cardul de debit pe care il am eu cel putin nu pot plati pe internet.

Antoanela, multumim de urari si tie si familiei iti uram we placut.

Eu gata inchid taraba de la scarbiciu, ma duc acasica, sa rezolv din trebile ce nu pot fi amanate pana revenim din concediu.

Plecam duminica dimineata, poate mai intru pe forum si maine, dar nu promit.

Pupici,

Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Sefii Casei



www.computerbild.ro" target="_blank">Revista lui tati


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Pa, cge!

Simona, foarte bine e Maia, dar nu ne-ai mai spus ce acrobatii face!

Codruta, cand e un genitiv/dativ la singular, de ex: "Mingii i s-a luat culoarea".

Eu de la ora asta simt ca ma scurg....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona8004 spune:

Cristinuta sa aveti un timp superb in concediu si sa va bucurati si sa veniti plini de puteri de a mai merge inca un an

Tonnia, multumim. Maia nu mai face acrobatii decit cazutul din pat in cap (pe asta il tot exerseaza dar o vad la timp) cred ca pina la un moment dat cind am sa spun ca a reusit, apoi cind merge de-a busilea prinde viteza si nu stiu cum face dar ii ramine o mina in urma si se duce in nas, si asa mai plinge. Cam astea is ce imi aduc aminte.

Nu stiu de ce, dar am impresia ca de la 7 luni si 2 saptamini, daca imi aduc aminte bine, Maia nu a mai luat in greutate decit 300 de grame. evident ca la virsta asta e bine, nu am de ce ma plinge. Nici sa nu credeti ca imi vreau copkilu super gras, e doar o impresie. Oricum nu-mi fac griji, ca de mincat maninca bine.Iar nu a comentat nimic pe aceasta tema, asa ca sunt ok.

Simona, mama lu Maia(22.09.2005)

Mergi la inceput