de ce sunt urati bucurestenii in provincie ?
Raspunsuri - Pagina 4
filofteia spune:
Eu am trait in tot felul de locuri... si in Bucuresti... De ce sunt priviti altfel? Pentru ca in general Bucurestenii se comporta ca in capitala... dau din coate, nu prea se uita in jur...altfel nu ar supravietui intr-un astfel de oras... Cand eram studenta radeam de cei care dormeau pe un scaun de autobuz si a venit vremea sa strabat pana la serviciu tot Bucurestiul... Luam 123 de la un capat la altul si adormeam linistita in el pentru ca la capat ma trezea soferul... Sunt ciudateniile unui oras mare in care trebuie sa te adaptezi... Primul soc cand m-am mutat in Pitesti... oamenii nu se injurau in autobuz... apoi am constat ca desi strabat aproape tot orasul fac numai jumatate de ora pe jos pana la serviciu...
In ce priveste oamenii de la tara... Medicul veterinar din satul unde avem noi casa de tara s-a simtit jignit cand l-am rugat sa consulte pisica soacrei... iar soacra mea a crescut acolo... deci faza cu cainele in nici un caz nu a fost contra Bucurestenilor....
Elise spune:
si noi avem o casutza pe undeva pe la munte, oarecum izolata - oamenii nu mi s-au parut ostili, ci extrem de curioshi.
Lucru care nu ne deranjeaza... adica nu ma deranjeaza.
Si cre' ca ne-am "imprietenit" destul de repede.
Ce nu-mi convine e ca toti necunoscutii ma intreaba tot timpul "a cui sint".
Si incep sa le dau explicatii savante.... cum ca sint aia care locuieste acolo...
Unul chiar mi-a zis ca nu, nu sint aia, pe aia o stie!
Si e blonda!
Era sora-mea....
In rest, chiar n-am avut impresia ca m-ar "uri" cineva.
Elise
lai spune:
Cand eram prin liceu mi-era o rusiiine de numa' ca's bucuresteanca.
Aveam un grup de prieteni de prin toata tara, da' mai mult ardeleni, cu care ma plimbam prin tara. Dimineata in cort la 2 Mai.. se aude un urlet din cortul de langa noi: Baga, ba, barosane, niste sare! generatorul urletului insista, imi dau seama ca vorbea cu noi, m-am facut mica, micaaaa (habar n-aveam cine e, si in atmosfera generalizata de 'peace and love' oricum n-ar fi fost o problema sa-i dam sare, daca aveam, da' de ce trebuia sa zbiere asa barosanu' de Bucuresti? ) - desi, privind acum in urma, poate era si problema noastra ca nu toleram alte genuri de cultura si adresare, si, in loc sa ma fac mica, bine-ar fi fost sa pun mana sa-i caut omului sare
Alta, pe la Padis, toate masinile din care urla Adi minune & co. sau ce mai era pe-atunci, ca nici nu mai tin minte exact, doar genul muzical, si care aveau mormanu' de gunoi prin jur, nu'sh cum se face ca aveau numar de Bucuresti - din nou, privind in urma, ma gandesc ca tre' sa existe fo' explicatie, ca's multi bucuresteni in general, ca multi bucuresteni au masini, ca ne uitam noi numa' dupa masini de Bucuresti, ca una, ca alta, ca statistic nu'i mai mare procentu' de marlani in Buc. decat prin alte parti, da' atunci, asa se vedea, domnule!
Tot de la Padis, erau niste casute ale unei facultati din Cluj, io cu iubitu' (devean) voiam sa stam si noi acolo, da' mi-a facut iumbitu' instructie sa nu care cumva sa zic ca's din Buc., ca nu ne mai primesc veci pururi - asa ca mi-am tras accent de ardeleanca si mi-am etalat vastele cunostinte despre scolile, terasele, si ce mai era de stiut de prin Deva, si am trecut examenu', ne-au lasat sa stam la casuta (asta nu e ex. legat de cum sunt bucurestenii, ci din ciclul aventuri ale unui bucurestean deghizat ).
No, cam asa.. acu' ca-s departe mi-e dor de Bucuresti, si am si invatat sa-l vad cu alti ochi.. de la niste straini Da' sincer, sincer, cand mai intalnesc cate un roman pe-aici si ma intreaba de unde sunt din Romania, raspund si in ziua de azi cu juma' de gura. de ce?.. traume din copilarie
Lai
ps ca sa fiu mai on-topic, exista un oarecare anti-bucurestenism, mai mult sau mai putin justificat, insa pan' la urma vecinii or sa te accepte sau nu prin prisma atitudinii tale personale (care vor socoti ei ca infirma sau confirma ceea ce considera ei poate a fi regula despre bucuresteni )
catrinelteodoru spune:
vad ca s-a lamurit povestea cu cainele : nu a fost anti-bucurestenism, dar subiectul o data ridicat se dovedeste "bogat", asha ca o sa povestesc si io o "intamplare cu talc": eram in Retezat, in creierii muntilor si ne imprietenisem cu un tip si-o tipa din Sibiu (noi suntem bucuresteni prin adoptie) ne impacam f bine, aveam discutii f interesante, eram pe aceeasi lungime de unda, ce mai... dar asta cu de unde suntetzi nu o lamurisem ... cand a venit "momentul adevarului", pe fetzele lor nu s-a putut citi decat dezamagire si "ce pacat ca nu o sa mai putem avea contacte cu voi, chiar ne placeatzi"
iar, daca chiar e adevarata sau nu faza cu nesimtzirea bucurestenilor, teama mi-e ca de-acum e demonstrata stiintzific (ma rog, pe cat cu putintza) ia cetitzi si voi www.evz.ro/article.php?artid=262860" target="_blank">pe-aici
Zambeste-mi!
vrabiuta spune:
eu sunt nascuta intr-un orasel banatean, am bunici in oltenia, am crescut in muntenia, iar de vreo 10 ani locuiesc in bucuresti. pot sa spun cu mana pe inima ca mitocanie ca in bucuresti nu am vazut nicaieri, nici in romania, nici prin atatea orase in care am calatorit. dupa ce am stat in scotia 4 luni, m-am intors in bucuresti la facultate si plangeam seara de suparare ca m-am intors...
acum a aparut si articolul celor de la reader's digest, care ne situeaza in topul capitalelor cu cetateni lipsiti de bune maniere (ca sa nu zic altfel). probabil ca nu e cel mai stiintific studiu, dar ar trebui sa ne puna pe ganduri.
cele mai frumoase
ruxij spune:
De ce sunt urati bucurestenii in provincie?
Din invidie si dintr-un complex de inferioritate. Cam din acelas motiv pentru care sunt urati americanii in Romania/Europa
Laura _Oprescu spune:
...sau poate din cauza ca afiseaza o atitudine de superioritate fata de orice alt oras care este numit "provincie" ?
nu cred ca se fac diferentieri intre oameni de genul bucurestean sau banatean sau oltean sau moldovean etc etc...decat daca se ajunge la astfel de discutii..si daca se ajunge,de ce se ajunge? pe mine ma termina desfiintarea unui om pe motiv ca e dintr-o anumita zona.Mi se pare o chestie primara si extrem de superficiala .
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by ruxij
Din invidie si dintr-un complex de inferioritate.
tu chiar vorbesti serios?
If you don't stand for something, you'll fall for anything.
ruxij spune:
quote:
Originally posted by Jocelynquote:
Originally posted by ruxij
Din invidie si dintr-un complex de inferioritate.
tu chiar vorbesti serios?
Raspunsul il gasesti la ZZ la subiectu' "va place sa va certati?"
Jocelyn spune:
Nu am timp sa caut, sorry, dar daca gandesti asa chiar e o generalizare absurda cred eu, e ca si cum ai spune ca toti cei din provincie sunt niste incuiati sau ca toti bucurestenii sunt nesimtiti.