attachement parenting - opinii
Raspunsuri - Pagina 24
gazzella spune:
Ruxij,
Inteligenta e rezultatul gandirii. Conform teoriei lui Glenn Doman toate fiintele umane se nasc cu un bagaj genetic specific lui homo sapiens. Cu totii, indiferent de origini, inclusiv Einstein, Leonardo, Shakespeare, eu, tu, Sabina, Gandacel, cu toate. Ei ce face diferenta dintre mine si Shakespeare? Potrivit teoriei lui Doman este faptul ca eu nu mi-a solicitat creierul asa cum marile inteligente ale lumii au facut-o inca in frageda pruncie. Cand un copil se naste este dotat de toate viile senzoriale intacte, dar imature. Sunt tocmai stimulii dati de lumina, tact, olfact, gust care traversand aceste cai contribuie la dezvoltarea, maturarea lor. Lectura duce la cresterea cailor vizive, ascultarea muzicii duce la cresterea cailor auditive, etc. In acest punct ajunse se pune problema calitatii informatiei primite si volumului acestuia. Pentru noi japoneza poate sa fie o limba chiar foarte dificila, nu si pentru un copil total imers in cultura japoneza. Va invata japoneza cu aceasi usurinta cu care va invata un copil roman lb. romana. La fel copilul are capacitatea extraordinara de a se familiariza muzicii lui Beethoven asa cum are capacitatea de a se familiariza muzicutelor din cutia muzicala. Doar ca prima este de o calitate superioara, oferindu-i copilului hard rock ii oferi copilului implicit mai multi stimuli auditivi decat oferindu-i 'la casuta din padure', implicit se creaza mai multe legaturi neuronale, se vor forma infinit mai multe interconexiuni, deci un grad de inteligenta superior.
Rusul Boris Klosovskij si americanul David Krech au condus experimente (cu care eu personal nu sunt absolut de acord!) pe soareci. I-au impartit in 2 grupuri, un grup supus unei multitudine de stimuli, iar al doilea tinut intr-o totala izolare. Primul grup s-a dezvoltat optim, aveau volumul creierului mult mai mare, infinit mai multe interconexiuni cerebrale, erau inteligenti. Deci inteligenta e direct proportionala si de uzul creierului.
Creierul se dezvolta in ritm vertiginos in primii ani de viata ca pe masura ce copilul creste ritmul de dezvoltarea al creierului sa se incetineasca.
Bine, bine... si ce facem? Le explicam copiilor matematica inca de la 2 luni? Nu, dar ii vom oferi copilului cati mai multi stimuli vizivi, olfactivi, tactili, auditivi.
Asta inseamna, dupa parerea mea, un nu hotarat abandonarii copilului in patutul sau cu 2-3 jucarioare deasupra patului.
Copilul va fi purtat in permenenta de mama sau de o persoana adulta pentru a i se oferi sansa de a fi expus unei mai mari bogatii de stimuli.
Gura este un prim organ de cunoastere a copilului, greseala generala e ca se impune copilului sa-si duca la gura un numar limitat de obiecte si acelea dictate in mod riguros de echipele de profesionisti de markenting a marilor producatori de jucarii.
Au cu toate cam aceleasi forme, culori, sunt extrem de limitative.
Nu lasam copiii sa exploreze mediul inconjurator, manati fiind de cunoastere pentru ca ne e frica ca se murdaresc cu noroi, se uda, etc.
Astfel copilul devine frustrat, limitat, isi va crea mult mai tarziu conceptele de ud, uscat, alunecos, dur, moale, etc.
Daca am lasa copilul liber sa cunoasca viata am avea un copil senin, fericit ca poate sa respire aerul proaspat, ca vantu-i arde fata, ca mainile ii sunt murdare.
Da, e drept ca am avea un copil extrem de murdar, dar si extrem de fericit, satisfacut, cu o pofta de mancare invidiabila si cu o capacitatea de a adormi rapus de oboseala fenomenala.
Dar nu, majoritatea nu permit copiilor sa invete pentru ca sunt prea mici, inca nu sunt pregatiti, copii de un an stau in tarc pentru ca asa dicteaza casele productoare, parintii mai sunt si multumiti ca asigura confortul copilului :-((
Iarasi parerea mea e ca este o atitudine extrem de gresita, copilul are nevoie de spatii, sa circule liber, cu cat va descoperi mai multe cu atat va fi mai avid de noi cunoasteri, cu atat isi va castiga mai repede o autonomie.
In fine, dupa cum vezi educatia se ofera inca din fasa, inca din prima zi de viata. Educatia e mutabila in timp in functie de necesitatile copilului, mamei, familiei, grupului social. Nici o educatie rigida nu va fi capabila sa aduca la suprafata persoane creatoare cu o dorinta imensa de cunoastere.
gazzella spune:
sabina, nu neaparat ai gresit
ma gandesc la procesul de dezvoltare a unei "agresivitati sanatoase" care este in posesul oricarei fiinte echilibrate.
faza e ca-s rau obosita si nu reusesc sa ma concentrez, sa-mi amintesc cum functioneaza, se explica....
ai incredre in fetita ta, asa cum ai avut intotdeauna
va pup
ruxij spune:
OK, OK, sa zicem ca e asa, e logic ca mai multi stimuli ajuta. Totusi sunt si niste limite genetice, nu se pot sterge cu buretele oricat ati spune voi si tanti antropoloaga si psiholoaga (by the way, nu prea am respect pentru unii psihologi care vor cu orice pret sa iasa in fata, ii consider niste vorbeti inutili in mare parte ). Vrei sa spui ca AP e o reteta 100% garantata pentru "producerea" unui copil supradotat? Copilul nostru n-a stat niciodata singur in patut sau in tarc, doarme cu mine, a vorbit/mers repede, invatat litere/culori/numere inainte de 2 ani, deci nu asta e problema, dar nu imi plac extremismele si ceea ce aduce a fanatism.
Nu sunt pentru nasterea acasa, tinerea prematurilor in afara incubatorului si cred ca exista si o cale de mijloc intre a gati cu copilul legat de tine intr-o fasa si a-l tine singur in camera lui in tarc. Mi se par exagerari si nu dau doi bani pe teoriile astea. Bebe-le meu statea sus pe counter-ul de bucatarie intr-un scaun d'ala leganator in timp ce gateam si se uita la ce fac, vorbeam nonstop, el radea tot timpul. N-as avea curaj pentru nimic in lume sa leg bebe de mine in timp ce umblu la aragaz/cuptor, umblu cu cutite etc. Si nici sa dorm cu bebe mai mic de 1 an in pat.
miau-miau spune:
Mi se pare incorect sa-i premieze pe astia cu Nobeluri si Oscaruri. Ar trebui s-o premieze pe mama lor ca i-a tinut la tzitza mereu. Ia sa vezi ce-i fac lu' mama cind o vad. Puteam sa fiu azi Einstein daca nu se dezlipea de mine cind eram mica.
ruxij spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
Mi se pare incorect sa-i premieze pe astia cu Nobeluri si Oscaruri. Ar trebui s-o premieze pe mama lor ca i-a tinut la tzitza mereu. Ia sa vezi ce-i fac lu' mama cind o vad. Puteam sa fiu azi Einstein daca nu se dezlipea de mine cind eram mica.
Si io, stai ca ii scriu un email amenintator, mai ales ca m-a crescut bunica pe mine, deci am fost departe de mama, amarata mai sunt:))
AB spune:
Mey gazzella nici eu nu cred ca AP produce genii. Stimuleaza corect un material genetic existent, da, da incredere in el copilului. Da, dar atat. E deja foarte mult daca cgiar produce acest efect.
Iar cu doi copii zau ca dau dreptate fff. mult geneticii. La acelasi stimul unu il prinde celalt il ignora si invers.
Fetita e extrem de muzicala. Uite sa manance daca-i pui Chopin de exemplu. Ingana imediat, danseaza ritmat de la vreun an. Baiatul nu. Deloc. Asculta putin s-apoi isi vede de ale lui. Brotacului in schimb ii plac poezioarele si bate din palme la ele.
Asta asa se vede cu ochiul liber.
Si exista si conotatii negative de inserare in societate. Fetita mea e un burete de afectivitate. Daca seara n-am timp sa ma joc cu ea, nu se supara din prima, dar daca ma repet devine imbufnata, ma ocoleste. Imi revin eu, isi revine si ea. Iar in colectivitate adesea se plictiseste. E ingenioasa si destul de independenta si rebela daca i se spune fa ceva ca asa vreau eu autoritatea. Luata domol te ajuta din tot sufletul... inclusiv cu chestii care o necajesc. Ma astept numai la probleme o data cu intrrea din toamna la scoala.
Ruxij asa zisei si io cu dormitu-n pat cu bebe mai putin d-un an... Cu fetita mereu in patut pe langa o luam o mangaiam o adormeam back la ea in patut, tineam mana pe aproape pe ea sa o simt...
La al doilea n-am mai rezistat... Nu vreau sa numar de cate ori am adormit alaptand bebe doi, de cate ori l-am tinut pe mine vertical, ca nu putea respira pus la orizontala si cu perna speciala bebe inclinata...luneca si tot orizontal dormea...
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
AB spune:
Mey uratelor ziceti merci ca v-au tinut si bunico-mamicile cat v-au tinut... daca va dadeau la cresa de sa nu terminati apoi nici liceul
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
Qamar spune:
gazzella, m-am tot abtinut sa postez ceva la subiect pana acu pentru ca desi subiectul e unul interesant, modul lui de abordare m-a cam dezamagit- fiecare o tine pe a lui si cu asta basta;
dar nu despre asta vroiam sa scriu in mare sunt de acord cu ce spui tu in ultimul post; cu libertatea de miscare a bebelului care a inceput sa se tarasca sau sa mearga- de libertatea de a explora cat mai multe, de a avea cat mai multe experiente- insa sunt de parere ca acest lucru nu se poate desfasura in orice conditii...
nu vreau sa sterilizez fiecare bucatica de pamant pe care o sa calce Bia, insa jegul din orasele mari de aici, nepasarea oamenilor care intretin acest jeg, ma fac sa imi fie frica efectiv sa o las sa testeze chiar tot (afara; si cand va fi cazul, ca acu are de-abia 3 luni)
chiar si in parc, cu toate locurile amenajate pt caini, ii vezi umbland peste tot; nu vorbesc de teama de a iesi singura cu bebe in marsupiu, dar ma gandesc ca atunci cand ea va incepe sa 'guste' tot ce misca si zboara, riscul de a se contamina cu ceva e mult prea mare
eu as vrea sa o duc cat mai mult la munte, in aer liber, unde oricum e mult mai ok decat in buricul targului;
despre muzica, inca din burtica Bia mi-a ascultat, vrand nevrand, muzici incepand cu Smokie si Janis Joplin, si terminand cu ai nostri Colibri si Phoenix...Cand e musai sa stam in casa, si e TV-ul aprins, nu servim decat VH1.
Nu stiu cat de mult or sa conteze aceste lucruri pentru ea cand va creste, insa eu la fiecare iesire ii arat o frunza, un copac, o floare- cate ceva care sa ii atraga atentia; acasa, cand gatesc, (cam rar dealtfel) ea sta in bouncer pe masa din bucatarie si ii dau sa miroase fiecare ingredient; chiar si cand spal vasele ii explic ce fac si ar sta asa minute in sir sa ma asculte si sa ma observe.
Nu o tin mereu in brate. Recunosc. Fiind doar eu cu sotul aici in Buc, noi trebuie sa ne ocupam de tot, asa ca sunt momente in care copilul sta in bouncer sau in patut, in functie de locul in care ne facem noi treaba (nu va ganditi la prostii- e vorba de treburi domestice)
Pentru mine e o placere sa o tin in brate si sa ii arata tot, sa ii explic si sa ii vorbesc. NU pot sa fac acest lucru tot timpul si vreau sa ii las si ei cateva minutele in care sa isi descopere manutele, sa vad cum reactioneaza cand nu are atentia mea 100%. ii sunt mereu in preajma, asta e altceva, insa cred ca trebuie moderatie in toate.
fetelor, e un subiect mult prea interesant sa il trimitem la ZZ- nu sunt nici pro, nici contra, fiecare are dreptate in felul ei, insa ce frumos ar fi daca am invata sa acceptam ca suntem toate diferite, avem pareri diferite, insa in mod sigur..suntem cele mai bune mame din lume pentru copiii nostri!
va pup,
Noe si Anne Bianca(14.03.2006)
Cooking for my baby
edit: in penultimul post, gazzella
Sabina spune:
Noe, acu pe bune, colibri si Vh1 nu sunt Mozart.
e pacat.
ritmurile repetitive sunt f nocive pt ureche.
incearca sa treci pe Romania Muzical
Cu drag
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
ruxij spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Noe, acu pe bune, colibri si Vh1 nu sunt Mozart.
e pacat.
ritmurile repetitive sunt f nocive pt ureche.
incearca sa treci pe Romania Muzical
Cu drag
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Fii atenta, lu' fi-miu nu-i place jazz-ul. A pus tac'su si fi-miu cica "This music hurts my ears" Oare sa ii pun (mai des) manele?
Da' Mozart ii place.