attachement parenting - opinii
Raspunsuri - Pagina 13
gazzella spune:
Nu, Ralu.
Eu nu am facut decat sa exprim o convingere a mea, proprie! Din pacate, psihologia, psihoanaliza in Romania s-au oprit la Freud si Jung.
Spune-mi Ralu, ce am spus?
Eu inca tot incerc sa inteleg cand am spus asa ceva.
Ralu, eu nu am spus nimic, au spus altii, dar dat fiind ca voi nu v-ati obosit sa cititi ce spun altii mi-ati pus mie in gura aceste vorbe. Si oare chiar asa ceva au spus altii?
quote:
"De fapt, voi nu stiti ce nefericiti sunt copiii vostri. Of, of, de ce nu intelegeti odata."
Poate e asta ceea ce vrei tu si alte cateva mame sa inteleaga, tocmai ca sa pozati in victimile agresiunii Gazzellei. Inainte sa pozati in victime de ce nu va obositi sa cititi textele pentru a vedea si ce au spus altii? E prea epuizant, nu-i asa? "Oricum ne crestem cu toate fiii intr-o maniera impecabila, noi suntem deasupra oricarei erori, noi nu putem sa ne permitem sa acceptam ca avem limite, blocaje emotionale, o a doua natura." Ma bucur pentru voi, eu nu sunt acea mama perfecta.
Si Spic de Grau, nu pozes in mama perfecta, incerc doar sa inteleg de ce se crizeaza copiii nostri pentru a nu prelua ca si model educational o publicitate stupida si care se pare ca juma de forum o preia ca maximum de autoritate in domeniu.
Eu nu mai intervin la aceasta discutie, se repeta un scenariu specific doar forumurilor romanesti la nesfarsit. "Daca nu esti ca si mine esti obligatoriu impotriva mea!" (a se vedea doar subiectele legate de avantajele, binefacerile alaptarii la san).
Bic spune:
Bai suratelor, iar v-ati luat de par?
Mi-a sarit si mie mustarul iar si tin neaparat sa ma exprim.
Observ ca iese aceeasi razmerita ca si in cazul subiectelor alaptat exclusiv pina la sase luni si introducerea treptata si tirzie a solidelor, nasterea naturala (adica nemedicamentata - ca sa nu mai vorbim de cezariana vs. vaginal), folosirea scutecelor de bumbac, folosirea olitei din frageda bebelusie...etc.. pe scurt tot ce inseamna intoarcerea la origini a fost intimpinat cu o inversunare feroce.
Mi se pare interesant sa urmaresc aceste reactii ca studiu social. Dar sincer as vrea sa inceteze aceste atacuri si sa ne vedem mai departe de treaba noastra la acest subiect. Cine vrea doar sa fie contra, il poftesc sa deschida un alt subiect.
Mie attachement parenting mi se pare o metoda de bun simt de a oferi copilului afectiune incurajindu-i totodata independenta.
Miau-miau, sint de acord cu tine ca aici toate teoriile astea sint de multe ori duse la extrema si se ajunge la aberatii. Societatea asta a ajuns atit de industrializata incit a uitat de lucrurile simple din viata, asa ca acum s-au trezit unii ca e mai bine sa te intorci la natura. Mi se pare ca lucrurile cad in ridicol cind vrei sa te intorci la carul tras cu boi, in loc sa adaptezi ceea ce poti din modelul anterior la viata moderna.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Smaranda, 03.11.2005
Morgano spune:
Lordra, subiectul asta e super, poate pana acum cel mai interesant de pe forum pentru mine. De acord cu Bic, e pacat sa devina disputa si sa fie mutat la ZZ cand ne putem expune parerile fara a da suturi sub centura, chiar dc sunt total opuse punctele de vedere ale fiecareia.
De 2 zile ma gandesc cum sa scriu aici, intre timp au mai aparut postari noi, am citit absolut tot ce s-a scris cu mare atentie si rabdare.
Revin dupa ce adoarme ratzusca mea..... singurica in patul ei :)
Ripley si Ana Ecaterina(10.11.2005)
iulia_b spune:
Eu nu pot sa inteleg "mandria" mamelor atunci cand fac comparatii cu alti copii, mai ales ai cunostintelor, prietenilor...si chiar unda de bucurie...este pacat..
Fiecare copil este frumos, destept...si cel bolnav, si mai gras, si mai slab si mai putin inteligent si alaptat si nealaptat...si ar fi minunat sa nu privim cu dispret copilul cu handicap, sa ajutam nu sa judecam...
Lucrurile nu sunt intotdeauna basic, ar fi prea simplu.
Evoluam, ne adaptam, filtram informatiile.
Ar fi frumos ca mamele sa-si creasca copiii asa cum simt (cand dragoste este totul e posibil) fara sa fie condamnate.
Sunt n studii, cred ca fiecare prezent aici la discutii ar putea gasi sute de articole...relax...ar fi bine sa impartasim propriile pareri...
E loc pt toti sub soare.
Exista copiii adoptati care nu au avut sansa alaptatului si contactului matern in primii ani, si li s-a oferit o sansa...cati dintre noi am putea face asta? Fara sa facem diferente cu ai nostri?
Sincer, unele idei mi se par copilarii, poate am depasit eu stadiul...
As vrea sa fiu un model pt fata mea, sa o incurajez sa spere ca poate sa fie ce vrea, ca un copil nu va insemna sacrificiu ci bucurie daca va sti sa le "imbine", ca mama si tata sunt in egala masura oameni si trebuie sa se implice in egala masura in educatia copilului, ca trebuie sa fie stapana pe propriul destin.
In cazul baiatului...sper ca n-am sa fiu o soacra rea, care sa controleze nora daca "baietelul" are mancare facuta si chilotii spalati...
Indraznesc mai mult...
Nu trebuie sa se simta nici o mama vinovata ca nu aplica ideile dintr-o carte, ca al sau copil nu a fost alaptat, ca al sau copil este mai lenes, mai incet, ca x si y ar spune ca din cauza lor ar fi putut sa se intample asta...cred ca doare.
Ar fi multe de spus...nimeni nu detine adevarul absolut, nu a inceput lumea si nici nu se sfarseste cu noi...iar o lume mai buna pt copiii nostri nu inseamna numai strans in brate ci si acceptarea celorlalti, asa cum sunt,"prosti", "destepti"...
Cine poate cuantifica dragostea unei mame?
Copiii mamelor care lucreaza sunt traumatizati, vor ramane cu sechele..astea sunt raspunsuri primite de la mame...urat.
Lucrurile sunt mai complexe decat par si pe langa toate studiile din lume exista suflet si dragostea pe care n-ar putea-o anula nici un atotstiitor care a descoperit precum un copil "ceva" si se bucura zgomotos...
cipcipcip spune:
Bic, subiectul a fost deschis pentru opinii, pro si contra, cred ca este loc pentru toate parerile, nu?
Io una ma asteptam sa iasa cu scintei mai devreme, atunci cind mame care aplica AP vin sa se laude cit de bine dezvoltati si destepti etc sint copii lor vs. celelalte mame pe care nu le duce capul sa aplice aceeasi metoda.
Opinii sint pro si contra si pe mine una ma intereseaza opinii diverse...
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Kitty spune:
iulia_b !
Cred ca fiecare mama incearca sa faca ce crede ca e mai bine pentru puiul ei.
Am fost mandra ca l-am alaptat pana la un an si 4 luni, ca a dormit de la 2 saptamani 6-7 ore pe noapte singur in camera intotdeauna si se trezea dimineata zambind,ca ma intreba lumea daca stie sa planga, ca nu mi s-a imbolnavit deloc pana la un an si jumatate.
Apoi.....m-am gandit ca ar trebui sa fiu recunoscatoare ca am asa un copil, sa ma bucur de el, sa nu-l compar cu altii (la asta mai trebuie sa lucrez). Si sa incerc sa nu judec alte mame care au alte pareri despre cresterea copiilor.
doruletz spune:
gazzela, consideri ca ziarul Washington Post ofera informatii eronate, ca-si induce in eroare cititorii? Autorul articolului o fi jurnalist dar nu expune parerea sa personala acolo ci relateaza despre un comunicat al pediatrilor americani care (ne place sau nu) considera ca somnul bebeilor in patul conjugal creste riscul mortii subite.
Nimeni nu spune ca nu trebuie sa comunici cu cei ce au adoptat aceleasi metode dar o poti face si fara generalizari si fara decretarea unor adevaruri absolute. Ca si pe mine tot generalizarile m-au facut sa intervin: "toti copiii alaptati se trezesc noaptea", "toti copiii urla cand ii pui in patutul lor", "toti se simt abandonati", "toti copiii care sunt purtati in brate sunt destepti iar restul nu-s decat plangaciosi frustrati " etc.
Cei care au intervenit n-au facut decat sa reactioneze la astfel de generalizari, sa dea contraexemplul copilului lor personal si sa spuna ca nu trebuie generalizat, ca fiecare copil e unic. Atunci am aflat cum ca acestia ar fi niste "exceptii" sau au aparut "viziunile" cum ca sunt copii iesiti din "cure medicale " (?!), in nici un caz nu pot fi si ei "normali", echilibrati si armoniosi ca ne-ar contrazice frumoasa teorie.
Citatele le-am parcurs, nu degeaba am vorbit despre societatea yequana. Ce fac la 10-15 ani copiii yequana? (cei care au scapat nedevorati de crocodili pe cand se plimbau singuri in canoe la 3 ani) Nu cumva se casatoresc la varsta aia? Ca si instinctul sexual trebuie lasat liber, nu asta e teoria? Daca tot le copiem modul de a creste copiii, de ce nu vrem sa le copiem si modul de viata adulta?
Om fi ramas noi in epoca lui Freud dar nici referintele din mesajele tale nu-s prea departe:
(Beal, 1957)
(America 1958)
(Hoefer & hardy, 1929)
(Johnstone, 1972)
(Childers & Hamil, 1932).
(La Leche League, 1963).
(Rogers si Kinget, 1965).
Citatele sunt binevenite insa poate ar trebui putin actualizate,"studii" pe 3 (trei!) copii care azi au varsta bunicilor nostrii nu sunt prea credibile (am luat o fraza la intamplare):
Noinascutii moderni au aceasi capacitate de a selectiona o buna alimentatie pentru ei insusi daca li se da acestora posibilitatea s-o faca. Studiul efectuat de Clara Davis in 1928 aduce probe in acest sens. La trei copii cu varste cuprinse intre 7 si 9 luni ...etc
Fiecare isi creste copilul dupa ce metoda i se pare lui ca ar fi mai buna, nimeni nu zice altceva, probabil ca practicat fara exagerari 'atasamentul parental' e benefic insa de aici si pana la generalizari de genul "copilul meu va fi fericit iar restul, cei care nu faceti exact ca mine, vor ajunge niste frustrati"... e cale lunga.
RaluD spune:
Uite, asta ai spus:
quote:
Originally posted by gazzella
Si da, vad privirea resemnata a celui copil, privirea care in permanenta cauta aprobarea mamei, il vad agresiv cu cei mai mici decat el, chiar daca nu violent. Daca parintele se va raporta copilului printr-un raport de forta constanta acesta la randul sau va adopta acelasi tip de raportare mai tarziu pe masura ce va creste cu cei mai mici decat el. De aici si copiii societatii nostre care nu stiu, nu pot, nu vor sa-si imparta jucariile, care se iau la palmi frecvent, se imping, se musca.
Si mai dau unul imediat, mai nasol.
Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina
Ajutati-l pe Andrei sa traiasca!
http://83.103.236.3/Andrei/index.htm
RaluD spune:
quote:
Originally posted by gazzella
Doruletz, cu siguranta ca nu-ti vei creste copiii alergand dupa bizoni, dar daca tu ai vazut doar aceasta imagine a societatii Yequana simt ca eu, cel putin tie nu mai am nimic de comunicat.
[...]
Fetelor, celor care nu v-au plans copiii niciodat si au dormit, n-au avut nevoie de contactul vostru fizic. Cu totii se pare ca au beneficiat de cure medicale, in spitale, David al lui Sanziana chiar a avut reprize pe plans in spital, care in mod miraculos au incetat, iar copilul nu mai avea nevoie de contactul cu mama. Eram pe punctul de a descrie viziunea mea fata de aceste aspecte, dar m-am oprit in timp.
Se intelege exact ce am specificat in mesajul meu.
RaluD spune:
Eu ma retrag pentru ca simt ca nu mai am ce contributie sa aduc la acest subiect.
Am spus ce am considerat important.
Lordra, felicitari pentru subiect si sper ca te-a ajutat si ceea ce am scris eu.
bblushei Dara,