Poate un om intelept sa fie RAU?
Raspunsuri - Pagina 7
adi_dalma spune:
ÎNȚELEPCIÚNE s.f. Capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor. #9830; Cumpătare, prudență, moderație determinată de experiență; spirit de prevedere. Lat. intellectio, onis.
Extremele nu exista in definirea intelepciunii.... nici bunatate excesiva nici rautatea.
Deci un om intelept este deasupra lucrurile si nu cred ca poate fi rau. Dar poate fi rational. Si asta poate rani uneori. Pasiunea si ratiunea uneori se bat cap in cap.
Mama mea avea o vorba ' Eu tin la tine, dar nu tin cu tine mereu' Decidea si ce nu mi convenea mie. Si de multe ori o consideram rea....
craciunitza spune:
In sfarsit un raspuns care se muleaza pe ce gandesc eu.
Rautatea este ceva ce primesti, nu ceva ce dai :)
Nu certati copiii cand viseaza!
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele
Gandacel spune:
Bine ca s-a revenit la subiect! Ce vrei sa zici Craciunitza? ca eu n-am inteles. Imi cer scuze. Ce inseamna "dai" sau "primesti" rautate?
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)
craciunitza spune:
Gandacel, tu vrei sa vorbesti neaparat cu mine, eu ma feresc de discutii sensibile si interpretabile, a scris adi_dalma foarte frumos ce inseamna rautatea, eu doar am aprobat, pentru ca eu sunt rea :)
Nu certati copiii cand viseaza!
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele
Gandacel spune:
Craciunitza, scuza-ma, insa nu stiu cum as putea sa am explicatia a ceva ce n-am inteles, daca nu dau numele! Doar nu o sa-mi explice altcineva ce ai vrut tu sa zici. Eu nu am inteles fraza, nu incerc sa interpretez sau mai stiu eu ce... NIci nu tin neaparat sa discut cu tine, daca nu vrei. Dar vad ca ai raspuns, evitand explicatiea2.. Nu prea inteleg care ar fi discutia sensibila si interpretabila. Una unde se zice altceva decat "e urat afara" si altcineva intra si zice "da, intr-adevar, e urat"?!
ymcar spune:
Inteleptul are puterea sa judece si sa inteleaga. Este prin natura lui TOLERANT. Nu poate fi rau. Poate fi aspru cand este nevoie, actiunile lui pot parea rautati celor care nu le inteleg, la nevoie poate face un rau mic pentru a genera un bine mai mare sau poate face "rele" din greseala (ca numai Dumnezeu nu greseste). Dar nu poate FI rau, nu poate face rau intentionat doar din rautate. Eventual, in situatii limita, cand este incoltit si lupta pentru viata lui (sau a copiilor lui etc) este posibil ca instinctele de autoaparare sa fie mai puternice si mai rapide decat intelepciunea. Si sa faca rau. Dar asta nu este rautate!
Grace spune:
Adi_dalma, nimeni nu poate fi deasupra lucrurilor decit dupa ce moare.... ![]()
Inteleptii au doar o judecata sanatoasa si dreapta datorita puterii lor fantastice de patrundere a perspectivelor multiple in ce priveste judecarea unei situatii. Asta nu are nimic de-a face cu rautatea si deci, aceasta se poate manifesta si la intelepti (cind n-au ei chef sa faca pe inteleptii....
).
Iar faptul ca tu o credeai pe mama ta rea, nu inseamna ca asa si era, ci doar ca ea stia mai bine ca tine in virtutea faptului ca ea este mama ta care te iubeste si care trebuie sa aiba grija de tine, si pt. ca are o experienta mai bogata de viata ca tine, astfel incit sa fie indrituita sa ia decizii in numele tau, asa cum face orice parinte cu copilul sau, de altfel.
Craciunitza, stii cum se spune: "ce dai, aia primesti"... ![]()
Totusi, io zic sa nu mai zici atita despre tine ca esti rea, ca nu te crede nimeni. ![]()
Elise spune:
Michelle,
cred ca "intelept" ajungi cind ti se cam rupe de tot... si n-ai energia sau implicarea necesara sa mai fii rau - sau bun.
Cel putin, asta e perceptia mea.
"Intelepciunea" e foarte aproape de indiferentza...care la rindul ei nu e o kestie taman pozitiva. ![]()
De exemplu, bunica-mea era o tipa inteleapta, la virsta la care am cunoscut-o eu.
Isi termina de baut ceaiul de dimineatza si daca ardea acoperisul desupra capului.
Lua totul asa cum venea si n-avea probleme existentiale.
Nu judeca pe nimeni.
Asta pentru ca a vazut multe, a trait multe.
Si-a ingropat fratii , parintii si barbatii.
Era aproape de moarte ea insasi si erau putine lucruri care o mai puteau afecta.
Din asta derivau "tolerantza maxima si frustrarile minine".
Din nonimplicare.
Elise
anca tanasica spune:
quote:
Originally posted by Elise
Michelle,
cred ca "intelept" ajungi cind ti se cam rupe de tot... si n-ai energia sau implicarea necesara sa mai fii rau - sau bun.
Cel putin, asta e perceptia mea.
"Intelepciunea" e foarte aproape de indiferentza...care la rindul ei nu e o kestie taman pozitiva.
De exemplu, bunica-mea era o tipa inteleapta, la virsta la care am cunoscut-o eu.
Isi termina de baut ceaiul de dimineatza si daca ardea acoperisul desupra capului.
Lua totul asa cum venea si n-avea probleme existentiale.
Nu judeca pe nimeni.
Asta pentru ca a vazut multe, a trait multe.
Si-a ingropat fratii , parintii si barbatii.
Era aproape de moarte ea insasi si erau putine lucruri care o mai puteau afecta.
Din asta derivau "tolerantza maxima si frustrarile minine".
Din nonimplicare.
Elise
...nu e mah chiar asa...io cunosc o persoana careia i se rupe de tot...dar nu din intelepciune...ci din nesimtire..
...io cred ca intelept ajungi atunci cand ai trecut prin multe...si nu degeaba...ai avut rabdarea sa te apleci asupra fiecarui lucru sa pricepi de ce/cum/cat/de unde, etc. functioneaza...si ai avut rebdarea (si materialul cenusiu necesar!) sa intelegi astea toate si la altii (adicatalea nu numai la obecte...ci si la oameni!!!)
...si nu cred ca te doare.n paispe...io sunt absolut convinsa ca de apt oamenii intelepti sufera pentru tot si pentru toate...dar numai ca nu.si exprima durerea...ca au invatat din intelepciune ca oricum te doare degeaba!
Anca si Alexandra (10 nov.2003)
poze:
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana
FOARTE IMPORTANT:
http://www.maap.ro/images/afis_gv.jpg
michelle7 spune:
quote:
Originally posted by Gandacel
Craciunitza, scuza-ma, insa nu stiu cum as putea sa am explicatia a ceva ce n-am inteles, daca nu dau numele! Doar nu o sa-mi explice altcineva ce ai vrut tu sa zici. Eu nu am inteles fraza, nu incerc sa interpretez sau mai stiu eu ce... NIci nu tin neaparat sa discut cu tine, daca nu vrei. Dar vad ca ai raspuns, evitand explicatiea2.. Nu prea inteleg care ar fi discutia sensibila si interpretabila. Una unde se zice altceva decat "e urat afara" si altcineva intra si zice "da, intr-adevar, e urat"?!
tu ai ceva cu Craciunitza?
Michelle